This version of the page http://blogobig.com/2006/07/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-14. The original page over time could change.
Блоґобіг » про що гуде блоґосфера » 2006 » July

Блоґобіг

про що гуде блоґосфера

Безкоштовний хостинг і настройка WordPress для україномовних блоґів

Категорії: Блоґи, WordPress
Максон Пуговський | 15:33 July 28, 2006

Віталій “Laset” Попадюк прагне читати більше тематичних блоґів українською мовою і ладен докладати до цього зусиль. Laset відкрив сайт blog.net.ua, де пропонує усім охочим безкоштовний хостинг на 100 мб і настройку блоґової платформи WordPress з установкою корисних плаґінів. Умови: українська мова, регулярні оновлення, дві кнопки 80х15 пікселів.

Якщо розмірковуєте над відкриттям власного блоґа, то це чудова нагода для швидкого старту. Laset збирається займатиметься технічною підтримкою блоґів, доки “не посиніють руки”.

Схоже на зародження блоґової мережі на кшталт якої-небудь 9rules. Уже два блоґи в роботі.

Докладніше:
Заведи собі Блог @ Laset’s Blog
Блогосфера в Уанеті. Пишеш українською? Отримай безкоштовний блог @ AIN

12 мільйонів дорослих американців ведуть блоґи

Категорії: Блоґи
Максон Пуговський | 14:56 July 20, 2006

Учора центр Pew Internet опублікував свіже дослідження американської блоґосфери. [pdf, 260 кб]

Серед американців старше 18 років 12 млн. ведуть власні блоґи, а 57 млн. читає блоґи, що становить 8% і 39% місцевих користувачів інтернету відповідно. Блоґерів у Штатах навіть більше. Бо минулі дослідження показували, що багато читачів блоґів не відрізняє їх від інших веб-сайтів, а також не вважає свою сторінку на LiveJournal за блоґ. Ще варто додати багатомільйонну армію підлітків, які тусують на MySpace. (До речі, на початку липня MySpace вибився на перше місце за переглядом сторінок, обійшовши Yahoo і Google.)

На 33 сторінках дослідження наведено багато цікавих цифр і тенденцій. Наприклад, 8% американських блоґерів заробляють такі-сякі гроші на блоґовій діяльності, а найпопулярніша тематика – особисте життя.

Зазначу основні мотиви ведення блоґів, названі учасниками опитування. Дасть уявлення тим, хто досі розмірковує “а нащо ті блоґи взагалі?”:

  • Творчо самовиражатися (головна причина для 52%)
  • Нотувати власний досвід чи ділитися ним (50%)
  • Підтримувати зв’язок з родиною і друзями (37%)
  • Ділитися практичним знанням або навичками (34%)
  • Спонукати інших юдей до дії (29%)
  • Розважати людей (28%)
  • Збирати корисні посилання чи інформацію (27%)
  • Впливати на думки інших людей (16%)
  • Заробляти гроші (7%)

А ви заради чого ведете блоґ?

Підвищуймо медіа-грамотність

Категорії: Різне
Максон Пуговський | 12:45 July 17, 2006

Два дні тому у Могилянській Школі Журналістики розпочався тренінг з Media Literacy, розрахований на викладачів журналістики з пост-радянських країн. З ранку до вечора нам розповідають про Media Criticism, Media Economics, Media Governance, etc. Ще й роздають матеріали для читання на наступні дні у таких неймовірних кількостях, що я взагалі не торкаюся цього стосу ксерокопій.

Одна з найцікавіших рис подібних програм – спілкування з колегами з різних регіонів. Серед двох десятків учасників половина українців, але також приїхало по одному чи двоє представників з Арменії, Боснії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Румунії, Сербії, Таджикистану. Гарна нагода дізнатися про стан медіа і взагалі про життя у різних каїнах.

Триватиме дійство два тижні, і, мабуть, оновлень у Блоґобігу не буде через брак часу.

WordPress українською і огляд плаґінів

Категорії: Блоґи, Лінки, WordPress
Максон Пуговський | 15:49 July 13, 2006

Олексій Баіров виклав у вільному доступі українську локалізацію для WordPress 1.5.x. Переклад можна зацінити на сторінках КіноБлоґа. Читач Дмитро е-поштою підказує, що для поточної версії WordPress 2.0.х файл також підходить, але зрозуіло, що не всі тексти перекладені.

Ще існує український переклад 1.5.x на wordpress.com.ua, але за якістю помітно поступається зробленому Олексієм. До того ж ресурс не оновлюється з лютого.

Два тижні тому LaSet розпочав у своєму блозі оглядати плаґіни для WordPress. Уже написав про шість штук. Віталію, продовжуй гарний почин, плз.

i.ua додає RSS-агрегатор

Категорії: Bigmir/Mi6, RSS
Максон Пуговський | 14:35 July 7, 2006

В Уанеті з’явився перший онлайновий агрегатор RSS. Новий розділ майже портала i.ua відкривається через три дні після попереднього.


Неофітам RSS-технологій для початку буде достатньо живлень,
відібраних програмістами Mi6

Веб-сервіс rss.i.ua функціонує з позначкою “бета”, і для роботи з ним потрібен екаунт на i.ua. RSS-читанка зі старту заселена кількома смугами новинарних і технологічних сайтів. Можна додавати нові живлення, ввівши веб-адресу джерела. Імопрту OPML поки що нема.

RSS-живлення розподіляються не по директоріях, а за мітками (твя tags). Відмітити можна і окремі новини. Але на тестовій стадії мітки працюють дуже кволо - нема пошуку, нові мітки не з’являються у відведеному для них списку, мітки живлень і мітки окремих новин функціонують як два окремих кластери (глюк або фіча - не ясно). В Опері 8.54 сайт працює нестабільно, а от Вогнелис 1.5 впорався нормально. Інтерфейс сильно нагадує Google Reader.

Зарано говорити, наскільки і чи взагалі буде зручно користуватися сервісом. Тому про соціальні навороти, на кшталт підрахунку популярності джерел, залишається поки що помріяти.

Очікуймо появи рекламних кнопочок “+додати до i.ua”, які блоґери та інтернет-ЗМІ мають з радістю ставити у сайдбарах.

# # #

На мою думку, онлайнові рідери варто юзати, коли читаєш небагато джерел. Якщо їх хоча б кілька десятків, то краще поставити локально спеціалізовану програму. Я останні півроку використовую Omea Reader.

Сергій Сеткін представляє нову мережу працевлаштування

Категорії: Bigmir/Mi6, Робота
Максон Пуговський | 12:28 July 5, 2006

Агенція Mi6 відкрила новий розділ свого портала - job.i.ua.

Команда Mi6 збирається швидко вивести центр зайнятості на чільні рядки рейтингів. Цілком реально з огляду на те, що база вакансій і резюме буде наповнюватися за рахунок партнерських сайтів. Логічно передбачити зворотню сумісність: додавши інфу один раз на job.i.ua, юзер отримає публікації по цілій мережі сайтів.

Електронні біржі праці - один із сегментів Уанету, де крутяться живі гроші. “Вакансії провідних компаній” - головне джерело прибутків подібних сервісів. Через дефіцит кваліфікованих “білих комірців” у сфері телекомунікацій, ІТ, фінансів і медіа українські корпорації не шкодують кількох сотень баксів на місяць за свій логотип на видному місці популярного джоб-портала.

Список побажань: інструменти для аналізу ринку праці, як на Indeed.com; фахова соціальна мережа на основі резюме, як LinkedIn.com.

# # #

Наразі на job.i.ua два десятки резюме. Серед них - журналіст Сергій Сеткін, віртуальний персонаж Максима Хомутіна, директора Mi6.

“Журналістська” діяльність Максима Хомутіна в іпостасі Сергія Сеткіна викликала жваве обговорення у блозі adcontext.net півтора місяці тому:
Партизанский маркетинг от экс-бигмировцев

До речі, Максиме, у Могилянці нема бакалаврату журналістики.

НОВЕ Липня 10, 2006: Резюме Сергія Сеткіна видалено з бази даних.

Що краще для блоґа – трохи ексклюзивних статей чи багато лінків на чужі матеріали?

Категорії: Блоґи
Максон Пуговський | 21:24 July 4, 2006

Продовжу публікацію архівних листів. Нещодавно з Олександром Сторожуком, автором b2blogger.com, обговорювали шляхи розвитку блоґа. Настає час, коли читачів кількісно-якісне наповнення не задовольняє, а ресурсів для творення контенту – вільного від роботи часу – приблизно стільки ж. З цього приводу кілька думок і лінків про наповнення блоґів – співвідношення докладних оглядових статей і нашвидкуруч писаних добірок лінків.

Листи до b2blogger’a (з незначними правками):

Зазначу, що блоґ, який просто збирає релевантні, якісні, цікаві лінки з певної теми також дуже цінний для читачів. Людям не треба моніторити 50 джерел, бо це хтось уже робить за них. Насправді, такі блоґи при частому оновленні стають популярніші за ті, що публікують ексклюзивний контент з експертною оцінкою.

Ось два досліження на тему популярності блоґів і поширення меседжів у блоґосфері: …читайте далі » »

— « « Старі записи