This version of the page http://blogobig.com/2006/06/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-14. The original page over time could change.
Блоґобіг » про що гуде блоґосфера » 2006 » June

Блоґобіг

про що гуде блоґосфера

Популярні блоґи перетворюються на медіа-компанії завдяки інвестиціям

Категорії: Блоґи, ЗМІ
Максон Пуговський | 15:06 June 28, 2006

Протягом червня намітилася нова тенденція. Кілька відомих блоґерів отримали чималі кошти для розвитку бізнесу на основі своїх блоґів.

Ом Малік (Om Malik), автор популярного блоґа GigaOM.com і вже екс-редактор журналу Busineess 2.0, отримав інвестиції на суму “менше $1 млн.” Перші відомості про це просочилися 11 червня на сторінки Valleywag.com, всепроникного агрегатора чуток Силіконової Долини.

Найближчими планами Ом Малік ділиться з веб-виданням Online Journalism Review в інтерв’ю, яке закінчується такими словами:

…This is the life we all dream of as a journalist, isn’t it? To be your own boss. This is pretty awesome. Every day I wake up and think I’m working for myself. I’m pretty happy about that.

Про залучення інвестицій також оголосив Алі Рафат (Ali Rafat), автор блоґа paidContent.org. Скромні “менше $1 млн.” підуть на редизайн, добір персоналу, відкриття представництва у Британії, створення додаткових сервісів для читачів, тощо.

CNET повідомляє, що Марк Кубан (Mark Cuban), президент баскетбольного клубу Dallas Mavericks, відомий блоґер і мільйонер, фінансує новий блоґ Sharesleuth.com про корпоративні махінації на фондовому ринку. Блоґ відкриється у липні, і його вестиме репортер Крістофер Карей (Christopher Carey).

Ще один відомий блоґер Роберт Скобл (Robert Scoble) змінив місце роботи. Він провів три роки на посаді технічного євангеліста Microsoft, ведучи особистий блоґ про технології та продукцію роботодавця. Його блоґерська та письменницька творчість значно покращила імідж софтової “імперії зла”. У середині червня Роберт Скобл перейшов на посаду віце-президента з медіа-розвитку до Podtech.net. Ця компанія збирається заробляти на створенні сервісів для подкастерів і поширенні власних тематичних подкастів.

Публіцистика відомих блоґерів має помітний вплив і значення. Багато блоґерів обмежуються тим, що збирають лінки певної тематики і розбавляють їх власними судженнями. Але деякі автори працюють значно наполегливіше: ретельно перевіряють факти, беруть інтерв’ю і коментарі, наводять протилежні думки, ведуть репортажі, залучають співавторів, тощо. Використання журналістських методів і етичних стандартів збільшує цінність блоґа для читачів. Зауважте, що всі три блоґери, які отримали інвестиції цього місяця, – досвідчені журналісти, обізнані з веденням медіа-бізнесу.

Два роки тому Кріс Нолан (Chris Nolan) викарбувала термін самостійна журналістика (stand-alone journalism) для позначення діяльності незалежних блоґерів. Ом Малік, Алі Рафат, Крістофер Карей і деякі інші вже пройшли стадію самостійних журналістів і перетворилися на самостійних видавців і редакторів.

# # #

Поділюся з вами радісною звісткою: зараз їду до Могилянки отримувати диплом магістра журналістики. За пару днів (після закінчення святкування випускного) познайомлю вас зі своєю дипломною роботою на тему “Блоґерські мережі”.

НОВЕ Липня 01, 2006: Джейсон Калаканіс (Jason Calacanis) влучно описує блоґовий видавничий бізнес нової хвилі.

Прогноз розвитку медіа-індустрії до 2010 року

Категорії: ЗМІ, Лінки
Максон Пуговський | 15:45 June 23, 2006

Резюме дослідження PricewaterhouseCoopers із прогнозом розвитку світових медіа та розважальної індустрії до 2010 року. Найшвидшими темпами будуть рости онлайнова реклама та електронні ігри – по 18% і 12% на рік відповідно. До кінця десятиліття в інтернеті обертатиметься 10% світової реклами.

Також наведено висновки по окремим індустріям з обсягами деяких регіональних ринків та провідними тенденціями, що визначатимуть розвиток. Наприклад, у музиці доля цифрової дистрибуції з 5% виросте до 33%, а обіг - з $650 млн. до $5 млрд. Ринок мобільних ігор у США становитиме $2,3 млрд. Азійський ринок онлайнових ігор з $1,6 млрд. торік виросте до $4,4 млрд. На друковану пресу чекає повільний ріст.

Безкоштовний proxy-сервер пропускає закордонний трафік через UA-IX

Категорії: Різне, Лінки
Максон Пуговський | 14:22 June 21, 2006

Черговий проксі-сервер, що направляє закордонний трафік через точку доступу UA-IX - freeproxy.kiev.ua. Вводите бажану веб-адресу, і сайт завантажується через канал цього сервера.


Комунізм? Революція? Починаймо відлік, коли прикриють контору?

Сайт працює у тестовому режимі: розділи з інфою про послуги на стадії розробки, а вчора вдень сервіс узагалі був недоступний. Подарунок для українських інтернетників розробила студія Proggart. Стабільній роботі сервера може завадити, як наплив відвідувачів, так і незадоволення провайдерів, які включають по 100 мб закордонного трафіку у базові пакети. Користуйтеся, доки дають.

Якщо freeproxy.kiev.ua довго не протягне, то приборкати потяг до закордонного трафіку допоможе програма UA-IX Wall, яка при потребі блокує чужинські дані. Утиліта в основному для клієнтів Волі. Решта користувачів має дізнаватися ІР-адреси шлюзів своїх провайдерів і вручну вписувати їх до реєстра.

Дякую barm_ за лінк на freeproxy.kiev.ua.

Нове покоління масових комунікацій Influence 2.0

Категорії: Різне, Лінки
Максон Пуговський | 10:29 June 20, 2006

Аналітична компанія Cymfony опублікувала вчора 12-сторінкову електронну книгу Influence 2.0 про зміни у корпоративних комунікаціях, що відбулися завдяки поширенню онлайнових медіа нового типу, наповненням яких займаються кінцеві споживачі. Щоб залишатися ефективними, спеціалістам, що займаються PR, рекламою, маркетингом, службами підтримки, тощо, потрібно знати, як поширюються меседжи за нових умов, як відбувається взаємодія між учасниками комунікацій, коли вони по-справжньому масові. Тепер усі можуть як сприймати, так і створювати повідомлення.

Багато порівнянь того, що було до епохи web 2.0, із тим, що змінилося при появі децентралізованих і колективних медіа. Корисно почитати навіть тим, хто “в дискурсі”, а якщо ви досі без руля, що воно таке, то й поготів. Усе ж таки web 2.0 це не лише мантра для вибивання грошей з інвесторів, а й цілісне поняття, що позначає перехід до нового типу масових комунікацій.

Книжка Influence 2.0 із чотирма розділами лише перша чернетка. Видання доступне у форматі wiki, і кожен може долучитися до наповнення та редагування.

А ще на сайті Cymfony є Центер Знань, у якому після безкоштовної реєстрації доступні кілька досліджень агенції Forrester: блоґи, web 2.0, вимір ефективності PR, Consumer-Generated Media.

[pdf, 120 кб]

Джерела: Church of the Customer Blog

7 спортивних порталів про футбол і Чемпіонат Світу 2006

Категорії: Різне, Лінки
Максон Пуговський | 09:27 June 6, 2006

Сімка українських футбольних порталів, що відкрили розділи, присвячені чемпіонату Germany 2006. Умовний рейтинг: від найбільш інформативних і змістовних до менш зручних і привабливих, на мою суб’єктивну думку. 7 - наш щасливий номер на чемпіонаті.

1. football.kyivstar.net
2. football.ua
3. dynamo.kiev.ua
4. champion.com.ua
5. sport.com.ua
6. fanat.com.ua
7. ua-football.com

Лінки ведуть прямо на сторінки розділів про Чемпіонат Світу 2006.

Спеціальна пропозиція від fansector.info: розсилка рахунку матчів після першого чи другого тайму по sms. Повідомлення про 25 матчів коштують $2, які приймають поки що тільки через WebMoney. [умови надання послуги]

Але найкращу футбольну фішку знайшов LaSet.


Ось так я збираюся стежити за подіями Deutschland 2006
(via LaSet)

Майкрософтівська програмуліна Football Scoreboard при підключенні до інета завантажує поточні результати наживо. Таблиці зі здобутками всіх команд, короткі протоколи матчів, турнірна сітка й інтерфейс українською мовою. Важить щастя 3,5 мб, але лінк треба відкривати через Internet Explorer, бо перед завантаженням перевіряється автентичність Windows. Тим, хто не пройде перевірку на ліцензійність, варто пошукати в інеті файл msscoreboard.msi.

# # #

Питання на засипку: а ви гімн України напам’ять знаєте повністю? Згідно із Законом Про Державний Гімн від 2003 року у нас обрізаний текст лише з одним куплетом і приспівом. Але варто знати і повний текст зразка до 2003 року. Роздрукуйте і беріть з собою у похід до пивняка чи в поїздку до Німеччини.

Дехто навіть не знає, як перший рядок правильно звучить: “Ще не вмерла України і слава, і воля”. Ідеться про українську славу і волю. А не про Україну, славу, волю через кому, як люблять просторікувати деякі знавці україністики.

# # #

І ще. Нагальна справа вимагає від мене повної уваги. Тому оновлень до 14 чи до 17 червня скоріше за все не буде.

Учіть гімн, насолоджуйтесь футболом.

# # #

НОВЕ 20:30: cup.tested.tv - ще один вельми привабливий портал про ЧС2006. (via Арт-Вертеп)
Didaio у коментарях наполягає, що варто згадати Олега Раца, який веде з Німеччини репортаж у жанрі блоґа на сайті Бі-Бі-Сі.

НОВЕ Червня 11, 2006: Два дні тому Спортобоз також відкрив розділ про ЧС2006.

Лінки за тиждень #19

Категорії: Лінки
Максон Пуговський | 00:37 June 5, 2006

Newspapers’ online advertising revenue rises 35 pct
Прибутки американських газет від онлайнової реклами зросли на 35% у першому кварталі в порівнянні з показниками минулого року. Тим часом прибутки від друкованої реклами зросли аж на 0,3%. Ринку онлайнової реклами легко рости високими темпами, бо він значно менший: $0,6 млн. банерів і контексту проти $11,5 млн. на шпальтах “мертвих дерев”. Але тенденція все одно промовиста.

Introducing Microformats Search and Pingerati
Пошукач Technorati запустив новий сервіс пошуку по спеціальним “мікроформатним” теґам - Pingerati. У першу чергу введені в дію особливі теґи для позначення подій, контактів і рецензій. ЗІ статті також дізнаєтеся, наскільки важливі мікроформати і як теґи змінюють звичний пошук в інтернеті.

Enfant terrible в системе авторского права
Свободная культура или костер тщеславия?
Оглядова стаття у двох частинах про конфлікт громадських і корпоративних інтересів у сфері цифрового авторського права. В центрі уваги Ловренс Лессіґ (Lawrence Lessig), вчений, ліберальний мислитель і активіст, що стоїть у витоків EFF, Creative Commons і багатьох інших вельми корисних ініціатив.

Конференция в Киеве, 2006
Блоґ-репортаж із конференції Інтернет-маркетинг в Україні 2006, що проходила в Києві 25-26 травня.
Джерела: БлоGнот

Владимир Долгов: Google не тратится на рекламу - продукты компании продают себя сами
Інтерв’ю директора російського представництва Google московській газеті Бізнес. Про плани діяльності на російському ринку.
Джерела: БлоGнот

Билайн+Google
Послухати Владіміра Долґова можна в офіційному подкасті Білайну, у якому директор пошукового представництва розповідає про партнерство Google з мобільним оператором. (Подкаст Білайн завів, а от на коментарі слухачів відповідати вже зась.) [mp3]

Get Your Feet Wet with WordPress
Швидкий старт із WordPress. Додайте до інструкції пункт “локалізація теми” і вперед.
Джерела: Blog Herald

Блоґи: колекція Зима-Весна 2006

Категорії: Блоґи
Максон Пуговський | 12:38 June 2, 2006

Початок літа – гарний привід підбити підсумки за минулий сезон, вірніше згадати, чого більш-менш вартісного з’являлося у Блоґобігу. Перший квартальний звіт захопить і зимові місяці.

Як на мене, найбільш цікаві були репортажі з подій, які так чи інакше стосувалися медійної тематики. Найвагоміший здобуток – триденний блоґ-репортаж наживо з львівського ІТ-фестивалю DE:CODED 2006 у квітні. Юзерам ЖЖ припали до душі презентації книжок “Всі Наші” у 44 та “Пісьма Братана” у Центрі розвитку моди, бо ці твори опубліковані на основі онлайнової літератури. Також я спостерігав нищення телевізорів на Хрещатику, Марш Свободи на Михайлівській площі (лише фото) і тусовку Meet the Press (зустріч журналістів із PR-менеджерами, яку організувала Українська Асоціація PR). Репортажі проілюстровані фото і подекуди відео-матеріалами.

Мої міркування про блоґерську діяльність починаються із ознайомчої статті Що таке блоґ ? Учорашні коментарі свідчать, що матеріал назавжди актуальний. Блоґ може допомогти знайти роботу, але варто пильнувати, щоб у щоденнику не розпатякати комерційних таємниць. Усвідомивши, наскільки важливо відповідати на репліки читачів, я навіть переклав українською мовою плаґін для підписки на коментарі. Приділяв увагу і Живому Журналу. Наприклад, стаття про загрозу приватності: Веб-майстри знають поіменно юзерів, що приходять з LiveJournal.

Після лютневого огляду Політичні блоґи Уанету - втрачені можливості Надія Баловсяк з Агенції Інтернет-Новин стала звертатися за коментарями про стан блоґосфери, що вилилося у кілька публікацій [1 (український оригінал), 2, 3].

Із зацікавленням обсмоктував кісточки команді Bigmir, частина якої покинула отчий дім Джеда Сандена, і заснувала агенцію Mi6. Навіть для окремої категорії Bigmir зібгалося матеріалів. Є пара записів про сваволю російських “органів” стосовно блоґерів – то домен заберуть, то хостер самовільно видалить сайт.

Чимало записів про поточні події блоґосфери, веб-сервіси та регулярні добірки лінків на цікаві статті.

Залишайтеся на нашій хвилі.