Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
Інформаційно-аналітичні матеріали про підсумки роботи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та стан розвитку фондового ринку в І кварталі 2006 року

This version of the page http://www.ssmsc.gov.ua/10/8/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-13. The original page over time could change.
1

 

 Інформаційно-аналітичні матеріали

про підсумки роботи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та стан розвитку фондового ринку

в І кварталі 2006 року

 

 

1.1. Проведена Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку робота відповідно до визначених пріоритетів у І кварталі 2006 року, її ефективність та вплив на розвиток фондового ринку.         

 

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює формування та забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів та їх похідних в Україні, а також координацію діяльності державних органів у вирішенні зазначених питань.

Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у 2006 році відповідно до наданих повноважень та визначених функцій спрямовується на виконання завдань, визначених Указом Президента України від 24 листопада 2005 року №1648/2005 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2005 року “Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні” та від 28 жовтня 2005 року “Про заходи щодо утвердження гарантій та підвищення ефективності захисту права власності в Україні”, та забезпечення реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 – 2010 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. №131-р.

 

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку на початку року визначено перелік завдань, які стали пріоритетами в її роботі  на 2006 рік, зокрема:

 покращення практики корпоративного управління в акціонерних товариствах та захисту прав інвесторів;

удосконалення правових засад випуску та обігу цінних паперів, похідних (деривативів) та системи розкриття інформації;

 підвищення ролі організованого ринку цінних паперів, у т.ч. біржового;

 упорядкування діяльності учасників Національної депозитарної системи та удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери.      

 

У І кварталі здійснювалась реалізація визначених пріоритетів, зокрема, здійснювались наступні заходи:

 

1. З метою покращення практики корпоративного управління в акціонерних товариствах та захисту прав інвесторів Комісія здійснювала супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України «Про акціонерні товариства» (реєстраційний №8326), прийняття якого запровадить кумулятивне голосування на загальних зборах акціонерів, регламентацію придбання значного пакету акцій товариства, врегулювання питання випуску та обов’язкового викупу товариством розміщених ним цінних паперів, розмежування повноважень органів управління акціонерного товариства, забезпечення регулярного та повного оприлюднення інформації емітентом.

Проводилися заходи, спрямовані на забезпечення прийняття Верховною Радою України проекту Закону України “Про холдингові компанії в Україні”.

07.02.2006р. на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроект “Про холдингові компанії в Україні” прийнято в другому читанні та в цілому як закон.

02.03.2006р. Президентом України направлено законопроект з пропозиціями  до Верховної Ради України.

07.03.2006р. законопроект розглядався на засіданні Комітету та рекомендовано Верховній Раді України прийняти законопроект з урахуванням пропозицій Президента України.

15.03.2006р. на пленарному засіданні Верховної Ради України проект Закону України «Про холдінгові компанії в Україні»  прийнято, з урахуванням пропозицій Президента України, як закон (№ 3528-ІV від 15.03.2006р.).

Закон забезпечить законодавче врегулювання питань створення, діяльності та ліквідації холдингових компаній в Україні; надання рівних можливостей суб’єктам господарювання, як державної так і недержавної форми власності, в здійсненні підприємницької діяльності.

Прийняття Верховною Радою України минулого року законів, що стосуються ринку цінних паперів, зумовили необхідність приведення нормативно-правових актів Комісії у відповідність до цих законів та розробки нових актів законодавства.

Так, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№3201–ІУ від 15.12.2005р.) внесено зміни до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» щодо запровадження системи рейтингування суб’єктів господарювання в Україні.

З метою реалізації положень цього Закону видано наказ Керівника апарату Комісії від 31.01.2006р. №110  щодо розробки нових актів законодавства.

 Згідно з цим  наказом, Комісією протягом І кварталу розроблено та схвалено на засіданні Комісії 22.02.2006р. наступні проекти рішень:

Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств та видачі Свідоцтв про включення до Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств; 

Про внесення змін та доповнень до Положення про умови конкурсу з визначення агентств, уповноважених на проведення рейтингової оцінки (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.06.2004р. №236, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.07.2004р. за №945/9544);

Про схвалення проекту постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін та доповнень до розпорядження Кабінету Міністрів України від 01.04.2004р. №208-р „Про схвалення Концепції створення системи рейтингової оцінки регіонів, галузей національної економіки, суб’єктів господарювання” (рішення Комісії від 22.02.2006р. №211);

Про затвердження переліку міжнародних рейтингових агентств, визнаних Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (рішення Комісії від 22.02.2006р. №198).

Проекти цих рішень розміщені на веб-сайті  Комісії з метою проходження процедури оприлюднення та отримання пропозицій та зауважень від зацікавлених осіб.

Поряд з цим, Комісією здійснюється розробка проекту Закону України «Про систему рейтингування суб’єктів господарювання та інструментів фондового ринку». Зазначений законопроект визначає порядок діяльності рейтингових агентств, визначає суб‘єктів господарювання та інструменти фінансового ринку, стосовно яких проводиться визначення рейтингової оцінки.

З метою забезпечення своєчасної та якісної розробки законопроекту наказом Голови Комісії від 20.03.2006р. №267 створено робочу групу з розробки проекту Закону України «Про систему рейтингування суб’єктів господарювання та інструментів фондового ринку».

Крім цього, з метою забезпечення реалізації акціонерами закритих акціонерних товариств переважного права на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства, а також виконання частини 3 статті 81 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IY та рішення Конституційного Суду України від 11.05.2005 №4-рп/2005 у справі 1-11/2005, Комісією розроблено проект Положення про порядок реалізації акціонерами закритих акціонерних товариств переважного права на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства, яке схвалено на засіданні Комісії 21.03.2006р.

Також, з метою захисту прав інвесторів Комісія в І кварталі здійснювала роботу щодо затвердження та реєстрації наступних нормативно-правових документів:

Зміни та доповнення до Положення про порядок реорганізації інвестиційних фондів та інвестиційних компаній, створених відповідно до Указу Президента України від 19.02.94 № 55 «Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії», в інститути спільного інвестування, затвердженого рішенням Комісії від 08.07.2003 №304, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.08.2003 за №684/8005, (погоджено рішенням Комісії від 06.03.2006 №158). Зазначені зміни та доповнення направлені на недопущення порушень вимог законодавства України на ринку цінних паперів, захисту прав та законних інтересів учасників закритих фондів та закритих взаємних фондів інвестиційних компаній, які були створені відповідно до чинного законодавства, та які відповідно до Положення про порядок реорганізації інвестиційних фондів та інвестиційних компаній, створених відповідно до Указу Президента України від 19.02.94 №55 “Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії” можуть реорганізовуватися в інститути спільного інвестування. Зміни також спрямовані на посилення державного регулювання та контролю за процедурою реорганізації та запобігання порушень під час  реорганізації.  Проект розміщено на веб-сайті Комісії з метою проходження процедури оприлюднення та отримання пропозицій та зауважень від зацікавлених осіб;

Зміни до Положення про порядок розрахунків з учасниками при ліквідації інвестиційних фондів або взаємних фондів інвестиційних компаній, затвердженого наказом Фонду державного майна України та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.11.99 № 2167/321, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.99 за № 920/4213 (погоджені рішенням Комісії від 06.03.2006 №157). Зміни направлені на вдосконалення порядку розрахунків з учасниками інвестиційних фондів та взаємних фондів інвестиційних компаній. Документ направлено до Фонду державного майна України;

    рішення Комісії від 06.03.2006 № 180 «Щодо упорядкування депозитарної діяльності» спрямоване на захист прав учасників інвестиційних фондів та взаємних фондів інвестиційних компаній, створених відповідно до Указу Президента України від 19.02.94 № 55/94 „Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії”, що знаходяться у процесі  ліквідації та реорганізації в інститути спільного інвестування, а також учасників інститутів спільного інвестування, утворених шляхом реорганізації вищезазначених фондів, та припиняють свою діяльність. Документ направлено на погодження до Держпідприємницва України.

 

2. З метою удосконалення правових засад випуску та обігу цінних паперів, похідних (деривативів) та системи розкриття інформації Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснювала супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» (реєстраційний №7818).

23.02.2006р. на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроект  «Про цінні папери і фондовий ринок» прийнято в другому читанні та в цілому як закон (№3480 – ІУ від 23.02.2006р.).

Комісією розроблено проект Закону України “Про похідні  (деривативи)”, який визначає поняття та класифікацію похідних (деривативів), вимоги до випуску та обігу похідних (деривативів), до організаторів торгівлі похідними (деривативами) та торговців похідними (деривативами), а також принципи їх державного регулювання та контролю. Комісія листом від 31.03.2006р. №10/01/4908 подала законопроект на розгляд до Кабінету Міністрів України.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 03.01.2006р. №62417/73/1-05 розроблено проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обігу векселів в Україні)”.

Зазначеним законопроектом передбачено внесення змін до Законів України “Про господарські товариства”, “Про нотаріат”,  “Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби”, Бюджетного кодексу України, Господарського кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою їх приведення у відповідність до Закону України “Про обіг векселів в Україні”. Зокрема, внесення змін до Закону України “Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби” передбачають скасування такого фінансового інструмента, як «податковий вексель». На цей час законопроект узгоджується з міністерствами і відомствами.

 

Комісією, з метою удосконалення правових засад випуску та обігу цінних паперів відповідно до Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” розроблено:

проект Положення про порядок збільшення розміру  статутного капіталу та  порядок реєстрації випуску акцій ВАТ “Державний ощадний банк України” та ВАТ “Державний експортно-імпортний банк України”, схвалений рішенням Комісії від 06.03.2006р. №172. На даний час зазначений проект проходить процедуру оприлюднення з метою отримання пропозицій та зауважень від зацікавлених осіб;

 Зміни та доповнення до рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 29.09.2000р. №149 “Про передачу повноважень з реєстрації випусків акцій та скасування реєстрації випусків акцій до територіальних управлінь Комісії”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.10.2000р. за №721/4942 (із змінами і доповненнями), затверджені рішенням Комісії від 14.03.2006р. №171. На даний час проект знаходиться на реєстрації в Міністерстві юстиції України;

Положення про порядок реєстрації випуску іпотечних сертифікатів,  що випускаються в бездокументарній формі,  інформації про їх випуск та звіту про підсумки випуску іпотечних сертифікатів, затверджено рішенням Комісії від 21.03.2006р. №187.

Листом Комісії від 30.03.2006р. №11/04/4826 проект направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

Положення про порядок погашення іпотечних сертифікатів та скасування реєстрації випуску іпотечних сертифікатів, що випускаються в бездокументарній формі. Проект Положення розглянуто та затверджено на засіданні Комісії від 31.03.2006р. 

Законом України «Про іпотечні облігації», що був прийнятий наприкінці 2005 року, визначено загальні умови випуску та обігу іпотечних облігацій та передбачено порядок формування, правовий режим,  управління та обслуговування іпотечного покриття іпотечних облігацій, а також внесено зміни до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», яким передбачено здійснення нового виду професійної діяльності – діяльності з управління іпотечним покриттям. Державне регулювання та нагляд у сфері випуску та обігу іпотечних облігацій покладено на Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку.

У зв’язку з цим видано наказ Керівника апарату Комісії від 31.01.2006р. №111 щодо реалізації положень зазначеного Закону, зокрема, щодо розробки відповідних нормативних актів Комісії. Згідно з цим  наказом Комісією протягом І кварталу розроблено та знаходяться в Держпідприємництві України на погодженні такі проекти:

Положення про порядок реєстрації випуску іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про підсумки випуску іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій, схвалено рішенням Комісії від 06.03.2006р. №131;

Порядок внесення даних щодо реєстрації випусків і проспектів емісії іпотечних облігацій до окремого реєстру випусків іпотечних цінних паперів, схвалено рішенням Комісії від 06.03.2006р. №138.

 

Зміни до Положення про вимоги до сертифікатів цінних паперів, випущених у документарній формі, затвердженого рішенням Комісії від 31.07.1998р. №95, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.08.1998р. за №510/2950, погоджено рішенням Комісії від 28.03.2006р. з метою приведення Положення про вимоги до сертифікатів цінних паперів, випущених у документарній формі, затвердженого рішенням Комісії від 31.07.1998р. № 95 у відповідність до вимог чинного законодавства та впорядкування вимог до бланків сертифікатів цінних паперів інститутів спільного інвестування. Проект направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Також, рішенням Комісії від 17.01.2006р. №4 затверджене Положення про порядок складання адміністративних даних депозитарними установами, що здійснюють депозитарну діяльність зберігача цінних паперів, та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Проект направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

3. З метою підвищення ролі організованого ринку цінних паперів, у т.ч. біржового, Комісією підготовлено та прийнято рішення від 06.03.2006р. №168   «Про затвердження змін та доповнень до Положення про регулювання діяльності фондових бірж та торговельно-інформаційних систем» щодо внесення змін  до Положення про регулювання діяльності фондових бірж та торговельно-інформаційних систем, затвердженого наказом Комісії від 15.01.1997р. №9 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.02.1997р. за №20/1824 (із змінами і доповненнями).

Зазначений нормативно-правовий акт надасть можливість забезпечувати виконання уповноваженою особою Комісії функцій контролю за дотриманням чинного законодавства на ринку цінних паперів, отримання інформації в режимі реального часу в повному обсязі, включаючи доступ до торгів ціннимі паперами.  Найближчим часом рішення буде розміщено на веб-сайті та в офіційних друкованих засобах Комісії з метою проходження процедури оприлюднення та отримання пропозицій та зауважень від зацікавлених осіб.

З метою забезпечення реалізації  державної політики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів, упорядкування та подальшого розвитку діяльності біржового та організаційно оформленого позабіржового ринків цінних паперів за участю фондових бірж та представників торговельно-інформаційних систем розроблено проекти нормативно-правових актів, що регламентують діяльність фондових бірж та торговельно-інформаційних систем, а саме: проект Положення про функціонування фондових бірж та проект Положення про функціонування позабіржових торговельно-інформаційних систем.

Погоджений  рішенням Комісії від 23.11.2005р. №683 проект Положення про функціонування фондових бірж, оприлюднений та у встановленому порядку направлений на погодження до Держпідприємництва України. Однак, Держпідприємництвом України винесено рішення від 13.02.2006р.  №135 про відмову в погодженні проекту регуляторного акта і лише після вичерпного обґрунтування Комісії в безпідставності відмови  Держпідприємництвом винесено рішення  від 15.03.2006р. №259 про погодження регуляторного акта.  

 

4. З метою упорядкування діяльності учасників Національної депозитарної системи та удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери       Комісією розроблено проект Закону України «Про систему депозитарного обліку  цінних паперів в Україні».  Зазначений законопроект спрямований на створення розвиненої та прозорої депозитарної системи України, здатної забезпечити обслуговування операцій з цінними паперами, в тому числі з державними та похідними цінними паперами, враховуючи інтеграційні процеси фінансових ринків як на національному, так і на міжнародному рівні. Комісія листом від 24.02.2006р. №10/01/2818 направила проект Закону України “Про систему депозитарного обліку в Україні” на розгляд до Кабінету Міністрів України.

Також, з метою реалізації цього завдання та відповідно до Плану роботи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на 2006 рік, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.02.2006р. №83 у І кварталі 2006 року проводилась робота щодо:

затвердження Порядку та умов ведення реєстрів власників іменних цінних паперів (нова редакція Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.1998р. № 60). Після проведення узгоджувальної наради за участю представників Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, професійних учасників ринку цінних паперів, листом Комісії від 28.02.2006р. №10/04/3052 пакет документів щодо вищезазначеного проекту рішення у черговий раз направлений на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва;

затвердження Порядку та умов виконання зберігання та обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів (нова редакція Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 26.05.1998р. № 61). Після проведення узгоджувальної наради за участю представників Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, професійних учасників ринку цінних паперів, листом Комісії від 28.02.2006р. №10/04/3052 пакет документів щодо вищезазначеного проекту рішення був черговий раз направлений на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва;

затвердження Порядку та умов здійснення розрахунково-клірингової діяльності за договорами щодо цінних паперів (нова редакція Положення про розрахунково-клірингову діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 27.01.1998р. №11-а). Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.03.2006р. №118 було змінено назву проекту та затверджено як Положення про розрахунково-клірингову діяльність за договорами щодо цінних паперів. Листом Комісії від 17.03.2006р. №10/04/4176 вищезазначене Положення направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

затвердження типових умов договору на ведення реєстрів власників іменних цінних паперів. Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.12.2005 №771 схвалено проект рішення Комісії "Про затвердження Положення про типові умови договору на ведення реєстру власників іменних цінних паперів". Листом від 15.02.2006р. №10/04/2094 зазначений проект рішення направлений на погодження до Держпідприємництва. Листом від 15.03.2006р. № 1974 отримано рішення Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 15.03.2006р. № 261 "Про відмову в погодженні регуляторного акту". На даний час вищезазначене рішення готується до оскарження Кабінету Міністрів України.

Відповідно до наказу Керівника апарату Комісії від 23.03.2006р. №292 щодо забезпечення реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 – 2010 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. №131-р розроблено:

Положення про вимоги до тимчасових керівників реєстратора та про порядок їх призначення. На даний час проект Положення винесено на засідання робочої групи з опрацювання питань щодо подвійного ведення  реєстрів власників іменних цінних паперів, створеної рішенням Комісії від 14.10.2005р. щодо врегулювання ситуації з подвійним веденням систем реєстрів власників іменних цінних паперів окремих акціонерних товариств;

проект Порядку передавання на відповідальне зберігання Національному депозитарію України контрольних копій реєстрів власників іменних цінних паперів. Зазначений проект був схвалений на засіданні Комісії 28.03.2006р. На даний час зазначений проект проходить процедуру оприлюднення з метою отримання пропозицій та зауважень від зацікавлених осіб.

Крім цього, з метою удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери та на виконання наказу Голови Комісії від 31.01.2006р. №111 "Щодо реалізації положень Закону України "Про іпотечні облігації" розроблено проекти:

рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про затвердження Порядку ведення реєстру власників звичайних та структурованих іпотечних облігацій", схвалений рішенням Комісії від 14.03.2006р. №166;

 Положення про глобальний сертифікат (Тимчасовий глобальний сертифікат) (нова редакція Положення про глобальний сертифікат емісії цінних паперів у бездокументарній формі, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 12.02.1998р. № 25),  яке схвалене рішенням Комісії від 21.03.2006р. №183.

 На даний час зазначені проекти проходять процедуру оприлюднення з метою отримання пропозицій та зауважень від зацікавлених осіб.

 

З метою подальшої розбудови Національної депозитарної системи та відповідно до наказу Голови Комісії від 29.04.2005р. №381 створено робочу групу для опрацювання питання функціонування Національної депозитарної системи та для підготовки пропозицій щодо внесення змін та доповнень до Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2004р. № 1707.

Метою Програми є розбудова Національної депозитарної системи на основі міжнародних стандартів із застосуванням сучасних фінансових інструментів та інформаційних технологій обслуговування інвесторів на національному та міжнародному ринку цінних паперів.

Чергове засідання робочої групи відбулось 16.03.2006р. за участю  представників Міністерства економіки України, Антимонопольного комітету України, Національного банку України, Служби безпеки України, Національного депозитарію України, ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз» та Світового банку.

 

Крім зазначених заходів, проведених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку з метою реалізації визначених пріоритетів, у І кварталі 2006 року проведено роботу в інших напрямах діяльності, визначених Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Зокрема, з метою забезпечення належного функціонування фондового ринку та сприяння його розвитку Комісією протягом І кварталу 2006 року проводилась спільна з комітетами Верховної Ради України робота щодо супроводження проектів Законів України, головним розробником яких є Комісія, та обговорення законопроектів, які надходили  до комітетів.

Протягом І кварталу 2006 року на пленарних засіданнях Верховної Ради України розглянуто 3 законопроекти, головним розробником яких є Комісія. З них, за результатами розгляду на пленарних засіданнях Верховної Ради України:

 

один законопроект прийнято з урахуванням пропозицій Президента України як закон:

15.03. 2006р. на пленарному засіданні Верховної Ради України проект Закону України «Про холдінгові компанії в Україні»  (реєстраційний № 3355) прийнято з урахуванням пропозицій Президента України як закон.

 Закон України “Про холдингові компанії в Україні” (№ 3528-ІV від 15.03.2006р.) забезпечить законодавче врегулювання питань створення, діяльності та ліквідації холдингових компаній в Україні; надання рівних можливостей суб’єктам господарювання, як державної так і недержавної форми власності, в здійсненні підприємницької діяльності.

 

один законопроект прийнято в другому читанні і в цілому як закон:

23.02.2006р. на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроект  «Про цінні папери та фондовий ринок» (реєстраційний №7818) прийнято в другому читанні та в цілому як закон.

Закон України  «Про цінні папери та фондовий ринок» (№3480 – ІУ від 23.02.2006р.) сприятиме підвищенню ступеня захисту прав та законних інтересів на фондовому ринку України, а також впорядкуванню та законодавчому визначенню питань удосконалення механізму функціонування фондового ринку в цілому, та окремих його учасників, що буде сприяти формуванню в Україні прозорого та ліквідного ринку цінних паперів.

 

один законопроект прийнято в першому читанні:

21.02.2006р. на пленарному засіданні Верховної Ради України  прийнято в І читанні проект Закону України Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” (реєстраційний 8661).

Зазначений Закон направлений на усунення термінологічних неточностей, що містяться в діючому законі та підвищення ефективності інвестиційної діяльності інститутів спільного інвестування, що в цілому сприятиме збільшенню обсягів надходжень інвестиційних ресурсів в економіку України.

 

За станом на 31.03.2006р. на розгляді Верховної Ради України знаходяться 2 законопроекти, головним розробником яких є Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, (ці законопроекти подано Комісією на розгляд Верховної Ради України в 2005 році):

“Про акціонерні товариства” (реєстраційний 8326);

“Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” (реєстраційний №8661).

З метою забезпечення безумовного виконання порушниками санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді штрафу, Комісією розроблено проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України” щодо включення постанов уповноважених осіб Комісії до переліку рішень, що підлягають виконанню Державною виконавчою службою.

Проектом Закону України “Про внесення змін до деяких законів України” передбачається внесення змін до Закону України “Про виконавче провадження” щодо включення до переліку рішень, що підлягають виконанню Державною виконавчою службою, постанов уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді штрафу. На даний час проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України” знаходиться на погоджені в міністерствах та відомствах.

Протягом І кварталу 2006 року здійснювались заходи, направлені на вдосконалення стану нормативно-правового регулювання розвитку фондового ринку.

 

Зокрема, Комісією на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.01.2006 р. №13-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації державної регуляторної політики на 2006 р.»:

 сформовано План-графік здійснення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку заходів з відстеження результативності регуляторних актів у 2006 році та надано листом Комісії від 28.03.2006р. №10/03/4709 до Держпідприємництва;

наказом Голови Комісії від 30.03.2006р. №327 затверджено План-графік та  призначені відповідальні працівники за реалізацію державної регуляторної політики  в структурних підрозділах  Комісії;

підготовлено наказ щодо проведення семінару з питань державної регуляторної політики, проведення якого заплановано на 10.04.2006 р.;

підготовлено та направлено до Держпідприємництва звіт за 1 кв. 2006 р. про виконання  Плану заходів щодо реалізації державної регуляторної політики на 2006 рік (лист від 28.03.2006р. №10/03/4709).

Комісією, відповідно до покладених на неї завдань і функцій з формування та забезпечення єдиної політики щодо розвитку і функціонування ринку цінних паперів, здійснюється робота в напрямі подальшого вдосконалення нормативно – правових актів, їх системності та узгодженості.

З метою реалізації заходів щодо упорядкованості  діяльності на фондовому ринку, удосконалення критеріїв професійної діяльності учасників ринку цінних паперів, посилення ролі саморегулювання, удосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів та інших заходів, протягом І кварталу 2006 року проведено 9 засідань Комісії та розглянуто 208 рішень Комісії, з них:

4 рішення зареєстровано в Міністерстві юстиції України;

5 рішень знаходяться на державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Зокрема, зареєстровано:

Про затвердження Змін до Положення про порядок скасування реєстрації випуску (випусків) інвестиційних сертифікатів інвестиційного фонду (інвестиційної компанії), затверджене рішенням Комісії від 17.01.2006р. №6 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 06.02.2006р. за №99/11973; зазначені зміни направлені на підвищення ефективності діяльності інститутів спільного інвестування, захисту законних прав та інтересів інвесторів;

Про затвердження Порядку реєстрації звіту про підсумки випуску сертифікатів ФОН, затверджене рішенням Комісії від 14.02.2006р. №106 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28.03.2006р. за №334/12208;

Про затвердження Положення про порядок погашення та скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН, що випускаються в бездокументарній формі,  затверджене рішенням Комісії від 14.02.2006р. №107 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28.03.2006р. за №335/12209;

Про затвердження Змін до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затверджене рішенням Комісії від 22.02.2006р. №109 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 14.03.2006р. за №270/12144.

Також зареєстроване в Міністерстві юстиції України 18.01.2006р. за № 39/11913 рішення Комісії від 22.12.2005р. №736 «Про затвердження Змін та доповнень до Положення про порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють управління активами».

У І кварталі 2006р. продовжувалася робота з впровадження загальноприйнятої світової практики регулювання діяльності на ринку цінних паперів, зокрема, в частині ліцензування.

З метою приведення регуляторних актів з питань ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів у відповідність до норм Законів України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів» та «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Комісією прийнято після опрацювання робочою групою, створеною відповідно до наказу Голови Комісії від 07.11.2005р. № 1092, проекти  регуляторних актів, зокрема:

 рішення Комісії від 17.01.2006р. № 12 «Про затвердження проекту рішення Комісії «Про затвердження Порядку та умов видачі ліцензії на певні види професійної діяльності на ринку цінних паперів, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії»;

рішення Комісії  від 17.01.2006р. №11 «Про затвердження проекту рішення Комісії «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів-діяльності по випуску та обігу цінних паперів та управління цінними паперами»;

 рішення Комісії від 17.01.2006р. № 8 «Про затвердження проекту рішення Комісії «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів-діяльності по організації торгівлі на ринку цінних паперів»;

 рішення Комісії від 17.01.2006р. № 10 «Про затвердження проекту рішення Комісії «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів-депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності»;

 рішення Комісії від 17.01.2006р. №9 «Про затвердження проекту рішення Комісії «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів»;

рішення Комісії  від 21.03.2006р. № 165 «Про затвердження проекту рішення Комісії «Про затвердження Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на певні види професійної діяльності на ринку цінних паперів».

На даний час ці нормативні акти знаходяться на погодженні в Державному комітеті України з питань регуляторної політики та підприємництва.

 

Відповідно до наказу Голови Комісії від 26.04.2005р. №375 “Щодо організації взаємодії Комісії з комітетами, депутатськими фракціями (групами) Верховної Ради України” керівництвом Комісії протягом І кварталу 2006 року здійснювались заходи, спрямовані на забезпечення проходження проектів Законів України «Про холдінгові компанії в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок», “Про акціонерні товариства”, “Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)”   у Верховній Раді України.

 Представники Комісії прийняли участь у 2 засіданнях профільних комітетів Верховної Ради України з розгляду законопроектів, розроблених Комісією.

У І кварталі 2006 року Комісією проведено експертизу та опрацьовано  14 проектів законодавчих актів, які надійшли до Комісії, з яких - 5  розроблено народними депутатами України.

Протягом І кварталу 2006 року до Комісії надійшло 27 звернень та 5 запитів народних депутатів України, які стосувались корпоративного управління та захисту прав інвесторів у підприємствах різних галузей економіки України та на які Комісія оперативно надавала відповіді, а в ряді випадків, з метою більш детального вивчення ситуації, що склалася навколо товариства, ініціювала проведення перевірок діяльності цих товариств.

 

Також, у І кварталі 2006 року Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку приймала участь у роботі над проектами:

Державної програми забезпечення конкурентоспроможності національної економіки, представники Комісії прийняли участь у засіданні  робочої групи з розробки проекту та надали відповідні матеріали до Мінекономіки;

Стратегії розвитку ринків фінансових послуг на період до 2015 року, представники Комісії прийняли участь у засіданні  робочої групи з розробки проекту. На даний час проводиться робота з розробки заходів щодо розвитку ринків фінансових послуг;

Концепції розвитку системи кредитної кооперації в Україні, розробленої експертами проекту “Надання підтримки малим та середнім підприємствам на селі – створення механізмів фінансування розвитку сільського господарства і села”, який впроваджується за програмою технічної допомоги ЄС. Зазначений проект, з метою вирішення проблеми кредитування села, передбачає створення в Україні подібної до європейських системи сільської кредитної кооперації, до складу якої будуть входити також і кооперативні банки. Комісія погодила з зауваженнями проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку системи кредитної кооперації в Україні».

Поряд з цим, відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів» Комісією здійснювались заходи, направлені на забезпечення взаємодії та обміну інформацією з іншими міністерствами та відомствами, з метою отримання більш повної інформації про стан розвитку фінансового ринку та економіки в цілому.

 

У І кварталі 2006 року продовжувалась робота щодо імплементації міжнародних норм у законодавство України в сфері запобігання та протидії легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. У зв’язку із доповненням Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” статтею 12-1 Комісією розроблено проект Порядку зупинення фінансових операцій на ринку цінних паперів суб’єктами первинного фінансового моніторингу, який схвалений рішенням Комісії від 22.02.06р. №140. Проектом Порядку встановлюються загальні вимоги Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо дій професійних учасників ринку цінних паперів при зупиненні фінансових операцій на ринку цінних паперів. Проект готується для направлення на погодження до Держпідприємництва.

Комісією підготовлено та направлено до Держфінмоніторингу України матеріали для підготовки звіту Уряду України щодо вдосконалення системи протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Результатом цієї роботи стало прийняття державами-членами FATF рішення щодо припинення процедури активного моніторингу на основі прогресу, досягнутого Україною в сфері вдосконалення національної системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, та зважаючи на те, що Україною були виконані всі рекомендації FATF щодо вдосконалення національного законодавства у зазначеній сфері.

Представник Комісії взяв участь у засіданні Міжвідомчої робочої групи з дослідження методів та тенденцій у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом, у трьох засіданнях круглого столу в академії Генеральної  прокуратури України.

Важливим досягненням щодо взаємодії Комісії та Держфінмоніторингу стало підписання нової редакції Протоколу щодо обміну інформацією, в якому враховано необхідність забезпечення обміну інформацією на регіональному рівні між створеними Держфінмоніторингом регіональними відділеннями.

З метою методичного забезпечення суб’єктів первинного фінансового моніторингу Комісією надано 7 письмових роз’яснень законодавства.

Одним із дієвих заходів щодо запобігання відмиванню «брудних» коштів є контроль та нагляд за суб’єктами первинного фінансового моніторингу. Виконання зазначеної функції покладено на територіальні управління Комісії, які здійснюють регулювання та нагляд за учасниками ринку цінних паперів в регіонах.

Протягом І кварталу 2006 року територіальними управліннями проведено 58 перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу. За результатами перевірок застосовано штрафних санкцій на суму 5695 грн.

У І кварталі 2006 року до Комісії надійшло на розгляд 1526 звернень від фізичних осіб щодо порушення їх прав та законних інтересів на ринку цінних паперів. Основна увага з боку фахівців Комісії в цій сфері приділяється всебічному, своєчасному кваліфікованому розгляду звернень та адекватному реагуванню на виявлені правопорушення на ринку цінних паперів.

Необхідно зазначити, що майже 98% звернень складають скарги міноритарних акціонерів на діяльність акціонерних товариств. Це пов’язано з тим, що в законодавстві відсутні норми, які б регулювали права акціонерної меншості.

Типовими порушеннями прав акціонерів, яких припускаються в своїй діяльності акціонерні товариства, як і в попередні два-три роки залишаються порушення права: на рівне ставлення до всіх акціонерів; на участь в управлінні товариством; на отримання інформації про діяльність акціонерного товариства; акціонера на отримання чистини прибутку у вигляді дивідендів; порушення прав акціонерів під час додаткового випуску акцій.

   

Протягом І кварталу 2006 року уповноваженими особами центрального апарату Комісії розглянуто 172 справи про правопорушення на ринку цінних паперів. За наслідками розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів застосовано санкцій: накладено штрафів – 102; винесено попереджень – 50; закрито справ – 17; зупинено обіг (розміщення) цінних паперів – 2; анульовано ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – 3.

Уповноваженими особами Комісії у І кварталі 2006 ріку було розглянуто 11 справ про адміністративне правопорушення на ринку цінних паперів, за наслідками розгляду яких застосовано санкцій: накладено штрафів – 9; закрито справ – 2.

 

Також, протягом І кварталу 2006 року здійснювались заходи, направлені на виконання завдань, визначених постановами Кабінету Міністрів України, зокрема:

на виконання пункту 11 Заходів, затверджених постановою від 13.03.2006р. № 273 “Про підсумки соціально-економічного розвитку України у 2005 році та заходи щодо поліпшення економічної ситуації” Комісія розробила проект постанови Кабінету Міністрів України “Про порядок використання коштів Державного бюджету України на 2006 рік, призначених на створення системи моніторингу фондового ринку” та після погодження із зацікавленими міністерствами   направила його на розгляд до Кабінету Міністрів України (лист Комісії від 21.03.2006 №09/03/4326);

на виконання пункту 21 Заходів, затверджених постановою від 13.03.2006р. № 273 “Про підсумки соціально-економічного розвитку України у 2005 році та заходи щодо поліпшення економічної ситуації”, та доручення Кабінету Міністрів України від 07.03.2006 № 3905/3/1-06 щодо утворення Українського венчурного інноваційного фонду, Комісія прийняла рішення від 21.03.2006 №177 «Про погодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України „Про утворення Українського венчурного інноваційного фонду” із зауваженнями;

на виконання абзацу 5 п.2 розпорядження Президента України від 27.08.2000р. №271/2000-рп “Про деякі заходи щодо створення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні” в регіонах України в І кварталі  2006 року було проведено 156 семінарів, конференцій, “круглих столів” тощо з питань фондового ринку та корпоративного управління за участю 6421 особи.

Діяльність Комісії у сфері міжнародних зв’язків здійснюється відповідно до загальнодержавної політики у сфері зовнішніх відносин, орієнтованої на запровадження в Україні світових стандартів регулювання економіки та розширення співробітництва з Європейським союзом в рамках програми інтеграції України до ЄС.

У І кварталі 2006 року продовжувалась робота щодо забезпечення приєднання Комісії, як постійного члена Міжнародної організації Комісій з цінних паперів (IOSCO), до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією з IOSCO та створення основи для взаємного обміну інформацією з регуляторами – членами IOSCO.

Тривала загальнопідготовча робота з метою залучення японських експертів до розроблення концепції розвитку ринку цінних паперів та проведення навчання фахівців Комісії на Токійській фондовій біржі.

Працівники Комісії приймали участь у міжнародних конференціях, що дає можливість ознайомитись з досвідом розвитку ринків цінних паперів інших країн, а також сприяє поширенню інформації про процес розвитку національного фондового ринку у міжнародному співтоваристві, та співпрацювали з міжнародними фінансовими організаціями в рамках започаткованого проекту «Друга Позика на політику розвитку».

 

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку протягом І кварталу 2006 року здійснювала діяльність відповідно до визначених пріоритетів розвитку фондового ринку та на виконання доручень Уряду шляхом:

законодавчого і нормативно-правового регулювання випуску і обігу цінних паперів та здійснення професійної діяльності на фондовому ринку;

удосконалення системи нагляду за дотриманням законодавства на ринку цінних паперів;

організації роботи та координації заходів у сфері фінансового моніторингу  та інших заходів щодо державного регулювання, направлених на створення сприятливих умов для гармонійного та ефективного розвитку вітчизняного фондового ринку, узгодженого з основними напрямками  соціально-економічного розвитку України, передбаченими програмними документами Президента України та Уряду.

 

Слід зазначити, що на виконання Указу Президента України  від 24 листопада 2005р. №1648/2005 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2005 року “Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні” та від 28 жовтня 2005 року “Про заходи щодо утвердження гарантій та підвищення ефективності захисту права власності в Україні” Комісією розроблено і Кабінетом Міністрів України 07.03.2006р. прийнято розпорядження №131-р, яким затверджені Заходи з реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку на 2006 – 2010 роки, направлені  на прискорення розвитку фондового ринку України, підвищення капіталізації економіки, запровадження ефективної системи захисту прав інвесторів, забезпечення прозорих правил і процедури діяльності учасників фондового ринку, використання надійних та ліквідних інструментів ринку цінних паперів.

 Основними пріоритетними напрямами розвитку фондового ринку відповідно до зазначеного Указу Президента протягом 2006 – 2010 років є:

удосконалення механізмів захисту прав інвесторів;

розвиток інструментів ринку цінних паперів;

зосередження укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів на фондових біржах та інших організаторах торгівлі цінними паперами;

удосконалення Національної депозитарної системи;

удосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів;

розвиток інвестиційної інфраструктури.

 

 

1.2. Характеристика стану та тенденцій розвитку ринку цінних паперів у І кварталі 2006 року.

 

За станом  на  01.03.2006  року  в  Україні  зареєстровано  як  юридичні  особи 33 507 акціонерних товариств, з них відкритих – 11280, закритих – 22227.

У 2005 році Комісією (центральним апаратом та територіальними управліннями)   зареєстровано   2 037   випусків  акцій   на  загальний  суму 24,81  млрд.  грн.  (з  врахування  скасованих  випусків).  Обсяг  випусків  акцій   у 2005 році   порівняно  з  2004  роком  зменшився  на 3,53 млрд. грн. (2004 рік – 28,34 млрд. грн.).

 

Протягом 2005 року загальний обсяг випуску акцій[1], зареєстрованих центральним апаратом Комісії, становив 13,0 млрд. грн. (без вирахування скасованих випусків). Обсяг випусків акцій у 2005 році  порівняно з 2004 роком зменшився на 8,89 млрд. грн. (2004 рік – 21,89 млрд. грн.).

У 2005 році сумарна вартість, зареєстрованих центральним апаратом Комісії, випусків акцій, що випускаються з метою залучення коштів відкритими та закритими акціонерними товариствами (Положення 07-01/98 та Рішення 167/02), становила 9,98 млрд. грн., що становить 76,69% від загального обсягу зареєстрованих випусків. Порівняно з 2004 роком, у 2005 році загальний обсяг зареєстрованих випусків акцій, які випускались з метою залучення коштів відкритими та закритими акціонерними товариствами (Положення 07-01/98 та Рішення 167/02), збільшився на 2,57 млрд. грн.

 

Протягом І кварталу 2006 року загальний обсяг випуску акцій, зареєстрованих центральним апаратом Комісії, становив 11,4 млрд. грн. (без вирахування скасованих випусків). Обсяг зареєстрованих центральним апаратом Комісії випусків акцій у І кварталі 2006 року порівняно з відповідним періодом 2005 року збільшився на 7,55 млрд. грн. (І квартал 2005 року – 3,85 млрд. грн.).

Протягом І кварталу 2006 року сумарна вартість зареєстрованих центральним апаратом Комісії випусків акцій, що випускаються з метою залучення коштів відкритими та закритими акціонерними товариствами (Положення 07-01/98 та Рішення 167/02), становила 5,57 млрд. грн. (або 48,89% від загального обсягу зареєстрованих випусків за цей період). Протягом І кварталу 2006 року порівняно з відповідним періодом 2005 року загальний обсяг зареєстрованих випусків акцій, які випускались з метою залучення коштів відкритими та закритими акціонерними товариствами  (Положення  07-01/98  та  Рішення 167/02),  збільшився  на 2,84 млрд. грн.

У  2005  році  Комісією  зареєстровано  510  випусків   облігацій  на  суму 12,78 млрд. грн.  Обсяг  зареєстрованих  облігацій  у  2005  році  збільшився на 8,67 млрд. грн. порівняно з минулим роком (2004 рік – 4,11 млрд. грн.).

Протягом І кварталу 2006 року Комісією зареєстровано 125 випусків облігацій на суму 3,55 млрд. грн. Обсяг зареєстрованих облігацій у І кварталі 2006 року збільшився на 2,03 млрд. грн. порівняно з відповідним періодом 2005 року (І квартал 2005 року – 1,52 млрд. грн.).

У 2005 році активізовано процеси випуску облігацій місцевих позик. Комісією зареєстровано протягом 2005 року 10 випусків облігацій місцевої позики на суму 350,0 млн. грн.

Протягом І кварталу 2006 року Комісією зареєстровано 2 випуски облігацій місцевої позики: Одеської міської ради та Івано-Франківської міської ради на суму 5,0 млн. грн. та 5,5 млн. грн. відповідно.

За станом на 17.03.2006 р. Комісією зареєстровано випуск сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, що випускаються в бездокументарній формі, інформацію про їх випуск та проспект емісії 2 фінансовим установам:

 ТОВ «Нова фінансова компанія» за загальну суму 21,0 млн. грн., у кількості 21 тис. шт., номінальною вартістю 1 000 грн.;

 АБ «Тавріка» на загальну суму 20,0 млн. грн., у кількості 20 тис. шт., номінальною вартістю 1 000 грн.


Протягом 2005 року зареєстровано 152 випуски інвестиційних сертифікатів пайовими інвестиційними фондами - на суму 23,06 млрд. грн. Порівняно з попередніми роками, у 2005 році зареєстровано найбільший за обсягом випуск інвестиційних сертифікатів пайовими інвестиційними фондами.

У 2005 році обсяг зареєстрованих випусків акцій корпоративних інвестиційними фондами становив 836,86 млн. грн.

 


За станом на 31.03.2006 р. кількість корпоративних та пайових інвестиційних фондів зареєстрованих в Єдиному державному реєстрі інститутів спільного інвестування становила 329 інститутів спільного інвестування.

За період з 01.01.2006 року по 31.03.2006 року зареєстровано в Єдиному державному реєстрі інститутів спільного інвестування 46 інститутів спільного інвестування, з них 35 пайових інвестиційних фондів та 11 – корпоративних.

У І кварталі 2006 року Комісією зареєстровано 42 випуски інвестиційних сертифікатів пайовими інвестиційними фондами на суму 2,76 млрд. грн. та 6 випусків акцій корпоративних інвестиційними фондами на суму 221,0 млн. грн.

 

За станом на 01.04.2006 р. Комісією зареєстровано  випусків опціонів на суму 470,97 млн. грн.

 

У 2005 році Комісією зареєстровано випусків опціонів на суму 160,55 млн. грн.

 

 

 

 


Протягом І кварталу 2006 року випуски опціонів Комісією не зареєстровано.


У 2005 року обсяг виконаних договорів на ринку цінних паперів становив 403,8 млрд. грн., що більше на 82,53 млрд. грн. ніж обсяг виконаних договорів у 2004 році*.

Найбільші обсяги виконаних договорів у 2005 році зафіксовано з акціями (179,79 млрд. грн.) та векселями (133,12 млрд. грн.).

 


У 2005 році на організаторах торгівлі обсяг виконаних договорів становив 16,4 млрд. грн. Це найбільший обсяг торгів, який зафіксовано на організаторах торгівлі за попередні роки*.

 

 

 

* інформація щодо діяльності професійних учасників (торговців, реєстроутримувачів, зберігачів, інститутів спільного інвестування )  наведена за 2005 рік або станом на 31.12.2005р., в зв‘язку з тим, що протягом квітня - травня 2006 року приймається, узагальнюється та обробляється інформація за І квартал 2006 року

Найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на організаторах торгівлі протягом 2005 року зафіксовано з облігаціями підприємств (39,84% від загального обсягу виконаних договорів на організаторах торгівлі), з акціями (27,25%) та з облігаціями державної внутрішньої позики (23,61%)*.

 

 

Протягом І кварталу 2006 року на організаторах торгівлі обсяг торгів з цінними паперами становив 6,95 млрд. грн.

Найбільший обсяг торгів за інструментами на організаторах торгівлі у І кварталі 2006 року зафіксовано з:

облігаціями підприємств на суму 2 528,55 млн. грн., що становить 36,39% від загального обсягу виконаних договорів на організаторах торгівлі в І кварталі 2006 року;

облігаціями державної позики – 2 425,64 млн. грн., що становить 34,91% від загального обсягу виконаних договорів на організаторах торгівлі в І кварталі 2006 року;

акціями – 1 671,29 млн. грн., що становить 24,06% від загального обсягу виконаних договорів на організаторах торгівлі в І кварталі 2006 року.

 

За станом на 28.02.2006 р. кількість професійних учасників, які мають ліцензію на здійснення певних видів професійної діяльності на ринку цінних паперів, становить 1 501, в тому числі Комісією видано:

·         799 ліцензій на здійснення діяльності з випуску та обігу цінних паперів (торгівля цінними паперами);

·         167 ліцензій на здійснення депозитарної діяльності зберігачами цінних паперів;

·         356 ліцензій на здійснення діяльності щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

·         167 ліцензій на здійснення діяльності з управління активами;

 

 

* інформація щодо діяльності професійних учасників (торговців, реєстроутримувачів, зберігачів, інститутів спільного інвестування )  наведена за 2005 рік або за станом на 31.12.2005р., в зв‘язку з тим, що протягом квітня - травня 2006 року приймається, узагальнюється та обробляється інформація за І квартал 2006 року

 

 

 

·         10 ліцензій на здійснення діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів (8 бірж та 2 торговельно-інформаційні системи);

·         1 ліцензію на здійснення розрахуново-клірингової діяльності за угодами щодо цінних паперів,

·         1 ліцензію на здійснення депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.

З урахуванням суміщення певних видів професійної діяльності окремими професійними учасниками ринку цінних паперів їх кількість за станом на 28.02.2006р. становить 1 299 (в тому числі: 167 учасників є торговці-зберігачі, серед яких 93 банки, в тому числі: 34 учасника є торговці-зберігачі-реєстратори, серед яких 28 банків; 1 депозитарій має ліцензію на розрахунково-клірингову діяльність).

 


За станом на 31.12.2005р. у реєстраторів на майже 15 млн. особових рахунках  обліковувались   іменні   цінні  папери  загальною  номінальною  вартістю 124,73 млрд. грн*.

 

 

У 2005 році здійснено 1,2 млн. операцій переходу прав власності на цінні папери, за даними реєстраторів*.

 

Кількість рахунків депонентів постійно змінюється. За наданими адміністративними даними зберігачів цінних паперів, за станом на 31.12.2005р.,   кількість рахунків депонентів становила 1,006 млн. шт*.

 

 

 

 

 

 

* інформація щодо діяльності професійних учасників (торговців, реєстроутримувачів, зберігачів, інститутів спільного інвестування )  наведена за 2005 рік або станом на 31.12.2005р., в зв‘язку з тим, що протягом квітня - травня 2006 року приймається, узагальнюється та обробляється інформація за І квартал 2006 року

 


У  2005 році  зберігачами  цінних  паперів  проведено 197,26 тис. облікових операції з цінними  паперами.  Найбільша   кількість,  а  саме, 78,8 тис. облікових операцій, здійснено шляхом переказу без обмеження обігу цінних паперів*.

 

Законом України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” від 15.03.01 №2299-III визначено, що інститут спільного інвестування – корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд, який провадить діяльність, пов’язану з об’єднанням (залученням) грошових коштів інвесторів з метою отримання прибутку від вкладення їх у цінні папери інших емітентів, корпоративні права та нерухомість.

За станом на 31.12.2005р. загальна сума активів інститутів спільного інвестування (крім венчурних фондів) складає 448,8 млн. грн. , загальна сума чистих активів інститутів спільного інвестування (крім венчурних фондів) складає 400,3 млн. грн*. Середня вартість чистих активів одного інвестиційного фонду складає 13,16 млн. грн*.

За станом на 31.12.2005р. інвестиційний портфель фондів складався на 43,11% з банківських депозитних рахунків підприємств та на 35,11% з акцій*.

 

Інвестиційні фонди та компанії були створені свого часу відповідно до вимог ”Положення про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії”, затвердженого Указом Президента України від 19.02.94 №55/94, та здійснювали здебільшого операції з акумулювання приватизаційних коштів населення, наступного інвестування у цінні папери інших емітентів та формування і управління єдиним портфелем цінних паперів.

Обсяг  зобов’язань  перед  учасниками  за станом на 31.12.2005р. складає  44,11 млн. грн*.

Загальна балансова вартість  активів інститутів спільного інвестування за станом на 31.12.2005р. склала 191,18 млн. грн.

 

* інформація щодо діяльності професійних учасників (торговців, реєстроутримувачів, зберігачів, інститутів спільного інвестування )  наведена за 2005 рік або станом на 31.12.2005р., в зв‘язку з тим, що протягом квітня - травня 2006 року приймається, узагальнюється та обробляється інформація за І квартал 2006 року

 

 

Вартість цінних паперів, що входять до активів інститутів спільного інвестування складають 171,75 млн. грн. або 89,73% від загального обсягу активів інститутів спільного інвестування, що є дотриманням вимог п.17 Положення “Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії”*.

За станом на 31.12.2005р. загальна вартість інвестиційних сертифікатів розміщених серед учасників фондів становить – 44,11 млн. грн., зокрема, серед учасників інвестиційних фондів – 15,89 млн. грн., серед учасників взаємних фондів інвестиційних компаній – 28,22 млн. грн*.

У власності фондів знаходились цінні папери 3 336 емітентів. Інвестиційний портфель фондів на 90,09% складався з акцій, на 8,27% – з векселів і тільки на 1,64% – з інших фінансових інструментів*.

 

За станом на 31.12.2005р. 77 компаній з управління активами отримали ліцензію на управління активами недержавних пенсійних фондів*.

За станом на 31.12.2005р. 25 компаній з управління активами надали адміністративні дані щодо управління активами 33 недержавними пенсійними фондами*.

За станом на 31.12.2005р. загальна сума чистих активів недержавних пенсійних фондів становила 31,73 млн. грн*. Зобов’язання недержавних пенсійних фондів становили 0,31 млн. грн*.

 

 

Слід відмітити, що на розвиток ринку цінних паперів впливає велика кількість факторів, зокрема:

загальнодержавні фактори, пов‘язані із здійсненням державного регулювання у сферах ціноутворення, оподаткування; економічного законодавства; зовнішньоекономічної політики та  політичної ситуації в країні в цілому;

загальноекономічні фактори, до них відносять базові макроекономічні показники, а саме: темпи росту та структура ВВП, ставка банківського відсотку, рівень інфляції, безробіття, розмір та структура зовнішнього боргу, курс  національної валюти і т.п.

На ринок цінних паперів, як складову фінансового ринку, здійснюють вплив банківська політика, приватизаційна політика та валютне регулювання.

 

До факторів, що позитивно впливали на розвиток фондового ринку в І кварталі 2005 році, відносяться:

·   прийняття законодавчих та нормативних актів;

·   здійснення ефективного моніторингу, контролю та нагляду за учасниками ринку цінних паперів;

·   розкриття інформації на ринку цінних паперів.

 

* інформація щодо діяльності професійних учасників (торговців, реєстроутримувачів, зберігачів, інститутів спільного інвестування )  наведена за 2005 рік або станом на 31.12.2005р., в зв‘язку з тим, що протягом квітня - травня 2006 року приймається, узагальнюється та обробляється інформація за І квартал 2006 року

Під впливом позитивних факторів спостерігається позитивна динаміка таких показників як випуск акцій, що випускаються з метою залучення коштів відкритими та закритими акціонерними товариствами, випуск облігацій, інвестиційних сертифікатів пайовими інвестиційними фондами, акцій корпоративними інвестиційними фондами, обсяг виконаних договорів на ринку цінних паперів та інших показників фондового ринку. 

 

До факторів, що негативно впливали на розвиток фондового ринку, можна віднести: мінливість політичної, економічної та зовнішньоекономічної ситуації в країні та, як наслідок, дефіцит капіталу; повільне вдосконалення законодавчих та нормативних актів; недостатня культура та розвиток корпоративного управління.

 

1.3. Проблеми, які не вдалося ліквідувати протягом І кварталу.

 

Нерозв’язаними проблемами розвитку фондового ринку залишаються наступні:

 

прийняття проекту Закону “Про акціонерні товариства” - необхідно сприяти прийняттю Верховною Радою України зазначеного законопроекту, який є базовим для побудови сучасних, загальноприйнятих відносин у корпоративному секторі економіки країни та удосконалення правових норм функціонування ринку цінних паперів в Україні;

 

практичне застосування норм корпоративного управління в діяльності акціонерних товариств - низька інвестиційна привабливість вітчизняних акціонерних товариств багато в чому обумовлена  відсутністю сучасної системи корпоративного управління в зазначених товариствах, тому актуальним є питання запровадження цивілізованих стандартів корпоративного управління, прийнятих у всьому світі. На жаль, на сьогодні запровадження Принципів корпоративного управління України не має обов’язкового характеру і залежить від позиції власників акціонерного товариства.

З метою вирішення зазначеної проблеми, Комісією здійснюватиметься ряд заходів, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006-2010 роки, зокрема, в 2006 році планується розроблення:

типового положення про корпоративне управління в акціонерних товариствах;

рекомендацій щодо механізму впровадження в діяльність акціонерних товариств загальноприйнятих міжнародних та національних принципів корпоративного управління;

нормативно-правового акта щодо призначення тимчасових керівників фондових бірж та інших установ фондового ринку.

 

нерозвиненість ринку похідних (деривативів) - Україна поки що не використовує в повній мірі похідні фінансові інструменти, які приваблюють інвесторів можливістю довгострокового хеджування цінових, процентних, валютних ризиків, оскільки правові засади потребують законодавчого врегулювання.

Комісією здійснюватимуться заходи щодо супроводження проекту Закону України “Про похідні (деривативи)” в Кабінеті Міністрів України, оскільки листом від 31.03.2006р. №10/01/4908 його подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

упорядкування діяльності учасників Національної депозитарної системи та удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери - технологічна відокремленість Національної депозитарної системи, обмеження функцій Національного депозитарію спричиняє низьку якість роботи системи обліку прав власності на цінні папери, не дозволяє забезпечити належні гарантії захисту прав інвесторів. Недосконалість розрахунково-клірингового обслуговування операцій з цінними паперами не дозволяє використовувати принцип “поставка проти платежу” за угодами з цінними паперами.

З метою вирішення зазначених проблем Комісією передбачається впорядкувати діяльність Національної депозитарної системи відповідно до міжнародних стандартів та посилити державне регулювання і контроль за її функціонуванням, створити сучасну надійну систему виконання угод з цінними паперами та обліку прав власності на цінні папери шляхом врегулювання цих питань в проекті Закону України “Про систему депозитарного обліку в Україні”.  Комісією здійснюватимуться заходи щодо супроводження законопроекту в Кабінеті Міністрів України, оскільки листом від 24.02.2006р. №10/01/2818 його подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

Також, у цьому напрямі в 2006 році Комісією здійснюватиметься ряд заходів, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006-2010 роки, зокрема, планується розроблення та затвердження нормативно-правових актів з питань:

обов’язкового зберігання копій реєстрів власників іменних цінних паперів у Національному депозитарії України;

запобігання веденню подвійних реєстрів власників іменних цінних паперів, захисту корпоративних прав акціонерів у системі обліку та обігу цінних паперів і похідних (деривативів).

 

 

 


 



[1] за попередніми оперативними даними департаменту корпоративних відносин