Інформаційно-аналітичні матеріали про підсумки роботи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та розвиток фондового ринку за 9 місяців 2007 року (ЗАВАНТАЖИТИ)

This version of the page http://www.ssmsc.gov.ua/10/19/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-13. The original page over time could change.
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку

 

 

Інформаційно-аналітичні матеріали про підсумки роботи

Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та розвиток фондового ринку за 9 місяців 2007 року

 

(рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

від 24.10.2007р. №2091)

 

 

 

2007

 

 

 

Зміст

І. Проведена Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку робота, відповідно до визначених пріоритетів у 2007 році, її ефективність та вплив на розвиток фондового ринку.              3

1. Основні пріоритетні напрями розвитку фондового ринку  3

1.1. Удосконалення механізмів захисту прав інвесторів та підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах                4

1.2. Розвиток інструментів ринку цінних паперів       5

1.3. Зосередження укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів на фондових біржах та інших організаторах торгівлі цінними паперами              10

1.4. Удосконалення Національної депозитарної системи         12

1.5. Удосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів      16

1.6. Розвиток інвестиційної інфраструктури                20

1.7. Впровадження механізмів пруденційного нагляду             22

1.8. Формування системи попередження протиправного («рейдерського») поглинання акціонерних товариств    22

2. Поточна діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку протягом 9 місяців 2007 року           24

2.1. Діяльність Комісії щодо взаємодії з Верховною Радою України та законопроектна робота    24

2.2. Діяльність Комісії щодо забезпечення реалізації державної регуляторної політики  27

2.3. Розроблення нормативно-правових актів Комісії з питань функціонування ринку цінних паперів       28

2.4. Діяльність Комісії щодо атестації та сертифікації фахівців фондового ринку              31

2.5. Діяльність Комісії щодо ліцензування    32

2.6. Діяльність Комісії щодо участі у підготовці та виконанні програмних документів    33

2.7. Діяльність Комісії щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму            36

2.8. Діяльність Комісії щодо правозастосування        41

2.9. Діяльність Комісії у сфері міжнародних зв’язків 42

2.10. Діяльність Комісії щодо розвитку саморегулювання на фондовому ринку………………………………………………………………………………………………………...48

ІІ. Проблемні питання фондового ринку, які залишаються невирішеними         49

ІІІ. Характеристика стану та тенденцій розвитку ринку цінних паперів протягом 9 місяців 2007 року        50

 

І. Проведена Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку робота, відповідно до визначених пріоритетів у 2007 році, її ефективність та вплив на розвиток фондового ринку.             

 

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює формування та забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів та їх похідних в Україні, а також координацію діяльності державних органів у вирішенні зазначених питань.

Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку протягом 9 місяців 2007 року відповідно до наданих повноважень та визначених функцій спрямовувалася на виконання завдань, визначених Указом Президента України від 24 листопада 2005 року №1648/2005 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2005 року “Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні” та від 28 жовтня 2005 року “Про заходи щодо утвердження гарантій та підвищення ефективності захисту права власності в Україні”, та забезпечення реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 – 2010 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. №131-р.

 

1. Основні пріоритетні напрями розвитку фондового ринку

 

Основними пріоритетними напрямами розвитку фондового ринку відповідно до зазначеного Указу Президента протягом 2006 – 2010 років є:

удосконалення механізмів захисту прав інвесторів;

розвиток інструментів ринку цінних паперів;

зосередження укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів на фондових біржах та інших організаторах торгівлі цінними паперами;

удосконалення Національної депозитарної системи;

удосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів;

розвиток інвестиційної інфраструктури.

 

Пріоритетними напрямами розвитку фондового ринку у 2007 році визначено: підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах та забезпечення захисту прав інвесторів; удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери; впровадження механізмів розкриття інформації на фондовому ринку; впровадження механізмів пруденційного нагляду; формування системи попередження протиправного («рейдерського») поглинання акціонерних товариств; вдосконалення напрямів державного регулювання фондового ринку.

 

Протягом 9 місяців 2007 року здійснювалась реалізація визначених пріоритетів, зокрема здійснювались наступні заходи:

 

1.1. Удосконалення механізмів захисту прав інвесторів та підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах

З метою покращення корпоративного управління в акціонерних товариствах Комісія продовжувала роботу  над супроводженням проекту Закону України «Про акціонерні товариства». 

Прийняття зазначеного законопроекту запровадить кумулятивне голосування на загальних зборах акціонерів, регламентацію придбання значного пакета акцій товариства, врегулює питання випуску та обов’язкового викупу товариством розміщених ним цінних паперів, розмежує повноваження органів управління акціонерного товариства, забезпечить регулярне та повне оприлюднення інформації емітентом.

Законопроект про акціонерні товариства 13.02.2007р. схвалений на засіданні Урядового комітету з питань економічної політики Кабінету Міністрів України, 14.02.2007р. на засіданні Кабінету Міністрів України та в установленому порядку поданий до Верховної Ради України (реєстраційний № 3177 від 15.02.2007р.).

Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики 18.04.2007р. рекомендував Верховній Раді України схвалити проект Закону України «Про акціонерні товариства» у першому читанні.

Верховна Рада України 15.05.2007р. на пленарному засіданні прийняла проект Закону України «Про акціонерні товариства» у першому  читанні.

Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики здійснює роботу з підготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

 

З метою удосконалення механізму захисту прав інвесторів в рамках виконання Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 - 2010 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. №131-р., наказом Голови Комісії від 16.03.2007р. №250 створено робочу групу з розроблення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» у частині удосконалення механізму державної реєстрації припинення акціонерних товариств.

24.05.2007р. Комісією проведено засідання робочої групи з метою обговорення тексту законопроекту. За наслідками засідання робочої групи доопрацьовано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (щодо удосконалення механізму державної реєстрації припинення акціонерних товариств).

 Законопроект 05.06.2007р. схвалено на засіданні Комісії та оприлюднено на офіційному сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

27.07.2007р. зазначений законопроект направлено на погодження до Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України та Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Міністерство економіки України та Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва погодили законопроект.

Міністерство фінансів України надало зауваження до нього.

Комісія 31.08.2007р надіслала законопроект до Міністерства юстиції України з проханням погодити його в термін до 24.09.2007р.

Міністерство юстиції України надало Комісії висновок до  законопроекту.

У зазначеному висновку Міністерство юстиції України запропонувало Комісії змінити назву законопроекту.

Комісія доопрацювала законопроект, врахувавши висловлені зауваження Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України, змінила назву проекту, виклавши його у такій редакції: проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо удосконалення механізму державної реєстрації припинення акціонерних товариств).

 28.09.2007р. Комісія подала законопроект на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

 

1.2. Розвиток інструментів ринку цінних паперів

 

Комісія здійснювала роботу з доопрацювання проекту Закону України “Про похідні (деривативи)”, який визначає поняття та класифікацію похідних (деривативів), вимоги до випуску та обігу похідних (деривативів), до організаторів торгівлі похідними (деривативами) та торговців похідними (деривативами), а також принципи їх державного регулювання та контролю.

16.03.2007 р. законопроект було подано на розгляд Кабінету Міністрів України, але у зв’язку зі зміною Міністра економіки України Кабінет Міністрів України 23.03.2007р. надав доручення щодо перепогодження законопроекту.

Законопроект про похідні (деривативи) 27.03.2007р. направлено на погодження до Міністерства економіки України.

 Комісія 06.04.2007р. внесла проект Закону України “Про похідні  (деривативи)”на розгляд  Кабінету Міністрів України.

  23.04.2007р. законопроект розглянуто на засіданні Урядового комітету з питань економічної політики та європейської інтеграції.

   За підсумками цього розгляду Комісія направила проект Закону України «Про похідні (деривативи)» на погодження до Національного банку України (24.04.2007р.), до Міністерства юстиції України (25.04.2007р.) та до Державного агентства України з інвестицій та інновацій (24.04.2007р.).

Після опрацювання отриманих від співвиконавців пропозицій та зауважень до проекту Закону України «Про похідні (деривативи)», Комісія доопрацювала його та 15.05.2007р. внесла на розгляд Кабінету Міністрів України.

                  Комісія, за результатами наради у Секретаріаті Кабінету Міністрів України  06.06.2007р., доопрацювала проект Закону України «Про похідні (деривативи)» та направила 07.06.2007р. на погодження і візування до Державного агентства України з інвестицій та інновацій.

За результатами доопрацювання проекту Закону України «Про похідні (деривативи)» з Державним агентством України з інвестицій та інновацій, Комісія 14.06.2007р. внесла його на розгляд  Кабінету Міністрів України на заміну раніше поданого.

           18.07.2007р. законопроект схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України та подано в установленому порядку до Верховної Ради України (реєстраційний №4019 від 18.07.2007р.).

 

 

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 03.01.2006р. №62417/73/1-05 Комісією розроблено проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обігу векселів в Україні)», яким передбачено внесення змін до Законів України “Про господарські товариства”, “Про нотаріат”,  “Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби”, Бюджетного кодексу України, Господарського кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою їх приведення у відповідність із Законом України “Про обіг векселів в Україні”. Зокрема, внесення змін до Закону України “Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби” передбачає скасування такого фінансового інструмента, як «податковий вексель».

Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обігу векселів в Україні)” 07.12.2006р. подано на розгляд Кабінету Міністрів України, однак 30.01.2007р. законопроект було повернуто для додаткового погодження з Міністерством юстиції України.

Доопрацьований з урахуванням зауважень Міністерства юстиції України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обігу векселів в Україні)” 28.03.2007р. подано на розгляд до Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України надав доручення від 02.04.2007р. узгодити законопроект з ДПА, ГоловКРУ, Держфінпослуг та Мін’юстом та внести узгоджений законопроект до 13.04.2007р.  Кабінету Міністрів України.

Комісія  13.04.2007р. подала узгоджений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обігу векселів в Україні)» на розгляд Кабінету Міністрів України.

Законопроект було схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України та подано в установленому порядку до Верховної Ради України  (реєстраційний №3640 від 05.06.2007р.).

З метою розроблення нормативної бази щодо реєстрації, випуску та обігу фондових деривативів (опціонів та ф’ючерсів) наказом Голови Комісії від 27.11.2006р. №1066 створено робочу групу для розроблення нової редакції Правил випуску та обігу фондових деривативів. У результаті роботи робочої групи розроблені та схвалені рішеннями Комісії проекти наступних нормативно-правових актів Комісії:

Положення про порядок реєстрації специфікацій стандартизованих строкових контрактів,  схвалено рішенням Комісії від 12.06.2007р. №1320;

Порядок емісії та реєстрації випуску похідних цінних паперів, схвалений рішенням Комісії від 12.06.2007р. №1319.

Зазначені проекти нормативно-правових актів Комісії у встановленому порядку оприлюднені на офіційному веб-сайті Комісії та 17.09.2007р. подані на погодження до Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва.

 

Комісією здійснюється розроблення проекту Закону України «Про систему рейтингування», який має визначити порядок діяльності рейтингових агентств, встановити коло суб‘єктів господарювання та перелік інструментів фінансового ринку, стосовно яких проводитиметься визначення рейтингової оцінки.

Законопроект про систему рейтингування 30.01.2007р. направлено на погодження до Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Антимонопольного комітету України, Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг та 19.02.2007р. на погодження до Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва.

Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва  рішенням від 23.03.2007р. №246 погодив проект Закону України «Про систему рейтингування».

  Зазначений законопроект  погоджено з Міністерством економіки, Міністерством фінансів, Антимонопольним комітетом України, Національним банком, Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг, Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерством юстиції та після відповідного доопрацювання з метою врахування зауважень співвиконавців відповідно до терміну виконання, визначеного дорученням Кабінету Міністрів України від 30.04.2007р. №13315/94/1-07, проект Закону України «Про систему рейтингування» 18.05.2007р.  направлено на розгляд Кабінету Міністрів України.

       18.06.2007р. Комісія звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням повернути законопроект та дати доручення Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку спільно з Міністерством юстиції України підготувати на внести в установленому порядку законопроект щодо виключення абзацу третього пункту другого Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 15.12.2005р. №3201-IV з метою врегулювання питання щодо недоцільності розроблення проекту Закону України щодо національного рейтингування в Україні.

          Кабінет Міністрів України з позицією Комісії погодився та надав доручення від 22.06.2007р. №466/79/1-06 внести законопроект з метою врегулювання питання щодо недоцільності розроблення проекту Закону України щодо національного рейтингування в Україні.

           Комісія розробила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» та 30.07.2007р. направила його на погодження до Міністерства економіки України та Міністерства фінансів України та 31.08.2007р. –  до Міністерства юстиції України.

          Міністерством економіки України законопроект погоджено без зауважень, про що повідомлено Комісію 08.08.2007р.  

          Міністерством фінансів України законопроект погоджено із зауваженнями, про що повідомлено Комісію 24.09.2007р.    

          Міністерством юстиції України 25.09.2007р. надано висновок за результатами правової експертизи  проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

          У зазначеному висновку Міністерство юстиції України, крім іншого, запропонувало Комісії змінити назву законопроекту на - проект Закону України «Про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцевих положень» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

 

З метою запровадження системи рейтингування Комісія протягом 9 місяців 2007 року продовжувала роботу з розроблення нормативно-правових актів щодо системи рейтингування.

Зокрема, розроблено Правила визначення уповноваженим рейтинговим агентством рейтингової оцінки за Національною шкалою, які  затверджені рішенням Комісії від 21.05.2007р. №1042 та зареєстровані Міністерством юстиції України 11.06.2007р. за №607/13874.

 

Комісією розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про іпотечні облігації», який 05.06.2007р. схвалено на засіданні Комісії та розміщено на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

Комісія 06.07.2007р. направила зазначений законопроект на погодження до Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України та Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Міністерство фінансів України (01.08.2007р.) та Міністерство економіки України (02.08.2007р.) погодили законопроект із зауваженнями.

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва рішенням від 02.08.2007р. №624 погодив законопроект.

Національний банк України  06.08.2007р. погодив законопроект без зауважень.

Комісія 16.08.2007р. направила зазначений законопроект на погодження до Міністерства юстиції України.

Міністерством юстиції України 10.09.2007р. надано висновок за результатами правової експертизи  проекту Закону України  «Про внесення змін до Закону України «Про іпотечні облігації».

          Комісія 07.09.2007р. направила законопроект на розгляд до Кабінету Міністрів України.

 

На виконання пункту 6 плану заходів виконання у 2007 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2007р. №90-р, Комісією здійснюється розроблення проекту Закону України «Про фонд гарантування інвестицій».

21.08.2007р. проведено засідання робочої групи з розроблення проекту Закону України «Про фонд гарантування інвестицій». За результатами засідання членами робочої групи протягом вересня 2007 року надавались Комісії пропозиції до законопроекту.

 

З метою удосконалення правових засад випуску та обігу цінних паперів, похідних (деривативів) протягом звітного періоду розроблено наступні нормативно-правові акти Комісії:

проект Змін до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про результати розміщення іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій, схвалений рішенням Комісії від 10.04.2007р. №693.

 Після проходження процедури оприлюднення на офіційному веб-сайті Комісії зазначений проект направлено на погодження до Національного банку України та Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва. Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва 22.06.2007р. та Національний банк України 10.07.2007р. погодили проект нормативного акта без зауважень.

Секретаріатом урядового уповноваженого у справах Європейського Суду у справах людини Міністерства юстиції України 08.08.2007р. надано висновок щодо невідповідності вищезазначеного проекту Положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950р., протоколам до неї та практиці Європейського суду з прав людини.

На даний час Комісія доопрацьовує проект Змін до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про результати розміщення іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій;

проект Положення про порядок ведення обліку цінних паперів та грошових коштів клієнтів торговцем цінними паперами, схвалений рішенням Комісії від 21.12.2006р. №1584, який оприлюднено на офіційному сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб;

проект Типового договору про андеррайтинг, схвалений рішенням Комісії від 21.12.2006р. №1583, який оприлюднено на офіційному сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб;

проект Змін до Положення про порядок реєстрації випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, що випускаються у бездокументарній формі, інформації про їх випуск та проспекту емісії, схвалений рішенням Комісії від 15.05.2007р. №961, який  оприлюднено на офіційному сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб;

проект Змін до Положення про порядок випуску облігацій внутрішніх місцевих позик, схвалений рішенням Комісії від 13.02.2007р. №316, після проходження процедури оприлюднення 08.05.2007р. направлено на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва рішенням від 13.06.2007р. №467 відмовив у погодженні проекту зазначеного регуляторного акта. Комісія доопрацювала його та 06.09.2007р.  направила на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва рішенням від 26.09.2007р. №770 погодив проект Змін до Положення про порядок випуску облігацій внутрішніх місцевих позик;

Проект Змін до зразкового Статуту відкритого акціонерного товариства, затвердженого рішенням Комісії від 08.04.2004р. №123, схвалений рішенням Комісії від 10.04.2007р. №713;

Положення про порядок реєстрації випуску акцій, затверджене рішенням Комісії від 26.04.2007р. №942, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 12.06.2007р. за №619/13886;

Зміни до Положення про порядок реєстрації випуску акцій, затверджене рішенням Комісії від 26.07.2007р. №1731, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25.09.2007р. за №1092/14359;

Зміни до Положення про порядок випуску облігацій підприємств та їх обігу (у новій редакції), затверджені рішенням  Комісії від 26.10.2006р. №1178, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 30.01.2007р. за №81/13348;

 

Положення про порядок реєстрації випуску акцій під час створення акціонерних товариств, затверджене рішенням Комісії від 15.03.2007р. №487, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 10.04.2007р. за №325/13592;

Правила (умови) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затверджені рішенням Комісії від 12.12.2006р. №1449, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23.01.2007р. за №52/13319;

Положення про порядок реєстрації випуску акцій з метою здійснення діяльності зі спільного інвестування корпоративного інвестиційного фонду, затверджене рішенням Комісії від 21.12.2006р. №1585, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 20.01.2007р. за №46/13313;

Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, затверджене рішенням Комісії від 22.02.2007р. №387 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28.03.2007р. за №280/13547;

Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу,
затверджене рішенням Комісії від 17.07.2003р. №322 (у редакції рішення Комісії  від 26.10.2006р. №1178), зареєстроване в Міністерстві юстиції України 30.01.2007р. за №81/13348;

З метою приведення у відповідність із Законом України “Про іпотеку”  «Положення про вимоги до стандартної (типової) форми бланка заставної», затвердженого рішенням Комісії від 04.09.2003р. №363, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.09.2003р. №857/8178, розроблено та затверджено рішення Комісії “Про внесення змін до Положення про вимоги до стандартної (типової) форми бланка заставної” від 01.02.2007р. №227, зареєстроване у Міністерстві юстиції України 20.02.2007р. за №156/13423, та рішення Комісії “Про внесення змін до Положення про вимоги до стандартної (типової) форми бланка заставної” від 19.06.2007р. №1272, зареєстроване у Міністерстві юстиції України 04.07.2007р. за №763/14030.

 

1.3. Зосередження укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів на фондових біржах та інших організаторах торгівлі цінними паперами

 

 Зосередження обігу цінних паперів на організованому ринку має суттєве значення не тільки при вирішенні питання функціонування прозорого, ліквідного, інвестиційно-привабливого національного фондового ринку, але є одним із чинників запобігання маніпулюванню ринком цінних паперів, відтоку капіталу за межі держави,  економічної безпеки держави. До того ж, надійно функціонуючий фондовий ринок значно впливає на прискорення економічного росту будь-якої країни та зростання життєвих стандартів її громадян.

З метою підвищення ролі організованого ринку цінних паперів, у т.ч. біржового, Комісією здійснювалися заходи, спрямовані на розроблення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» у частині зосередження укладання договорів з цінними паперами на фондових біржах.

Дорученням Кабінету Міністрів України від 26.03.2007р. до Указу Президента України від 17.03.2007р. №216 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України  від 16 лютого 2007 року «Про заходи щодо запобігання непродуктивному відпливу капіталів за межі України» Комісію зобов’язано внести зазначений законопроект на розгляд Кабінету Міністрів України до 25.04.2007р.      

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо зосередження укладення договорів купівлі-продажу цінних паперів на фондових біржах) 24.04.2007р. внесено на розгляд Кабінету Міністрів України.  

Законопроект  схвалено на засіданні Кабінету Міністрів
України та в установленому порядку подано до Верховної Ради України
(реєстраційний №3568 від 24.05.2007р.).

 

З метою приведення нормативно-правових актів з питань функціонування фондових бірж та торговельно-інформаційних систем у відповідність з директивами ЄС, врегулювання діяльності фондових бірж та торговельно–інформаційних систем, Комісією розроблено нове Положення про функціонування фондових бірж, яке затверджено рішенням Комісії від 19.12.2006р. №1542 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 18.01.2007р. за №35/13302.

 З метою формування та забезпечення  реалізації єдиної державної політики щодо функціонування та розвитку фондового ринку, впорядкування його діяльності та у зв’язку з втратою чинності Положенням про діяльність фондових бірж та торговельно-інформаційних систем, затвердженим  наказом  Комісії від 15.01.1997р. №9 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.02.1997р. за 20/1824, у частині, що регулює діяльність фондових бірж, Комісією розроблено Зміни до Положення про діяльність фондових бірж та торговельно-інформаційних систем. Зазначений нормативно – правовий акт затверджено рішенням Комісії від 24.05.2007р. №1099 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 11.06.2007р. за № 606/13873.

З метою удосконалення діяльності фондових бірж, торговельно-інформаційних систем та депозитаріїв Комісією розроблені Зміни до Положення про державних представників на фондових біржах, у депозитаріях та торговельно-інформаційних системах. Проект рішення Комісії «Про затвердження Змін до Положення про державних представників на фондових біржах, у депозитаріях та торговельно- інформаційних системах, затвердженого рішенням Комісії від 08.05.2001р. №144, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.06.2001р. №518/5709 (із змінами та доповненнями)», затверджене рішенням Комісії від 14.08.2007р. №1824 та направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

З метою встановлення чіткого порядку призначення тимчасового керівника фондової біржі, вимог до нього та його прав та обов’язків, а також функціонування фондової біржі на постійно діючій основі та здійснення заходів, спрямованих на запобігання маніпулюванню, розроблено проект Положення про порядок призначення тимчасового керівника фондової біржі, який схвалено рішенням Комісії від 29.05.2007р. №1190. Рішенням Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 10.07.2007р. №5026  відмовлено у погодженні проекту зазначеного нормативно-правового акта. На даний час Комісія здійснює доопрацювання проекту Положення з урахуванням зауважень та пропозицій Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

 

 

1.4. Удосконалення Національної депозитарної системи

 

З метою упорядкування діяльності учасників Національної депозитарної системи та удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери Комісією розроблено проект Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів». Зазначений законопроект спрямований на створення розвиненої та прозорої депозитарної системи України, здатної забезпечити обслуговування операцій з цінними паперами, в тому числі з державними та похідними цінними паперами, враховуючи інтеграційні процеси фінансових ринків як на національному, так і на міжнародному рівні.

Проект Закону України “Про систему депозитарного обліку  цінних паперів” 16.03.2007р. подано на розгляд Кабінету Міністрів України, але у зв’язку зі зміною Міністра економіки України 23.03.2007р. Кабінет Міністрів України надав доручення перепогодити законопроект.

Комісія 27.03.2007р. направила законопроект на перепогодження до Міністерства економіки України.

Міністерством економіки України перепогоджено законопроект.

Комісія 03.04.2007р. направила законопроект для надання експертного висновку до Міністерства юстиції України.

Міністерства юстиції України надало експертний висновок до законопроекту.

Комісія 18.04.2007р. подала проект Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів»  на розгляд Кабінету Міністрів України.

                Комісія 06.09.2007р. внесла проект Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів», після доопрацювання його у робочому порядку разом з Державним агентством України з інвестицій та інновацій, на розгляд до Кабінету Міністрів України на заміну раніше поданого.         

Також, з метою запобігання порушенню законодавства при здійсненні депозитарної діяльності з цінними паперами, стосовно яких прийняте рішення Комісії про зупинення клірингу та укладання угод купівлі-продажу цінних паперів, а також для врегулювання питань, які виникають при здійсненні діяльності з управління цінними паперами, Комісією проведена робота щодо удосконалення чинних нормативно-правових актів з депозитарної діяльності.

 

Рішенням Комісії від 15.02.2007р. №356 схвалено проект рішення Комісії «Щодо внесення змін до деяких нормативно-правових документів, затверджених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку 17.10.2006р.».

Проектом вносяться зміни до Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Комісії від 17.10.2006р. №999 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.11.2006р. за №1238/13112, Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 17.10.2006р. № 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2007р. за №49/13316, Положення про розрахунково-клірингову діяльність за договорами щодо цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 17.10.2006р. № 1001 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.11.2007р. за №1198/13072.

Зазначений проект рішення Комісії оприлюднювався на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб. У зв’язку з надходженням пропозицій і зауважень від професійних учасників фондового ринку цей проект доопрацьовано та сформовано три окремі документи.

 

Рішенням Комісії від 27.06.2007р. №1417 схвалено проект рішення Комісії «Щодо внесення змін до Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії 17.10.2006р. №1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2007р. за №49/13316».

Зазначений проект рішення Комісії оприлюднено на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

 

Рішенням Комісії від 06.09.2007р. №1927 схвалено проект рішення Комісії  "Щодо внесення змін до Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006р.      № 999".

До Положення запропоновано відповідні зміни з метою запобігання проведенню операцій знерухомлення та матеріалізації при наявності рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про зупинення клірингу та укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів, постанови уповноваженої особи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів чи рішення суду про заборону відчуження цінних паперів.

Також, до Положення внесені зміни з метою запровадження електронного документообігу на виконання пункту 32 Плану заходів з реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 – 2010 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. № 131-р.

Зазначений проект рішення Комісії оприлюднений на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

 

Рішенням Комісії від 06.09.2007р. №1928 схвалено проект рішення Комісії  «Щодо внесення змін до Положення про розрахунково-клірингову діяльність за договорами щодо цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006р. №1001».

До Положення внесені зміни з метою запровадження електронного документообігу на виконання пункту 32 Плану заходів з реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 – 2010 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. №131-р.

Також, з метою оптимізації роботи депозитарних установ та виконання принципу «поставки цінних паперів проти оплати» додатково запроваджується альтернативний спосіб, за яким грошові розрахунки за договорами щодо цінних паперів можуть здійснюватись обслуговуючим організатора торгівлі банком за розпорядженням організатора торгівлі з обов’язковим наданням депозитарію підтвердження щодо проведених грошових розрахунків.

Зазначений проект рішення Комісії оприлюднений на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

 

Рішенням Комісії від 17.07.2007р. №1615 схвалено проект рішення Комісії  «Щодо затвердження змін та доповнень до Положення про вимоги до сертифікатів цінних паперів, випущених у документарній формі, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 31.07.1998р. №95, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.08.1998р. за №510/2950».

Зміни розроблені у зв’язку з необхідністю приведення Положення про вимоги до сертифікатів цінних паперів, випущених у документарній формі, до вимог Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», в частині наявності на сертифікаті цінного папера реквізитів, визначених  законом. Зазначений проект рішення Комісії оприлюднений на офіційному веб-сайті Комісії. На даний момент опрацьовуються пропозиції від зацікавлених осіб.

 

Рішенням Комісії від 26.01.2007р. № 183 схвалено проект рішення Комісії «Про особливості провадження депозитарної діяльності з державними цінними паперами».

Проект 09.02.2007р. направлено на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва. Рішенням Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 05.03.2007р. №201 відмовлено в погодженні проекту регуляторного акта.

 Комісія 17.04.2007р. повторно направила на погодження проект до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, який рішенням від 24.04.2007р. №342 погодив зазначений проект регуляторного акта.

 

Комісією 15.05.2007р. затверджено рішення № 956  «Про особливості провадження депозитарної діяльності з державними цінними паперами», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 31.05.2007р. за №560/13827.

       

З метою удосконалення Національної депозитарної системи Постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2004р. № 1707 затверджено Державну програму розвитку Національної депозитарної системи України.

Програма спрямована на розбудову Національної депозитарної системи на основі міжнародних стандартів із застосуванням сучасних фінансових інструментів та інформаційних технологій обслуговування інвесторів на національному та міжнародному ринку цінних паперів.

Комісія 16.02.2007р. надала Кабінету Міністрів України інформацію щодо реалізації Основних заходів Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України.

З метою вивчення питань подальшого розвитку Національної депозитарної системи наказом Голови Комісії від 29.04.2005р. №381 створено робочу групу з опрацювання питання функціонування Національної депозитарної системи та підготовки пропозицій щодо внесення змін та доповнень до Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2004р. №1707.

26.02.2007р. відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо внесення змін та доповнень до вищезазначеної програми. На засіданні були розглянуті зміни та доповнення, підготовлені Комісією. За результатами обговорення всіма представниками одностайно підтримана пропозиція щодо внесення змін до Основних заходів Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України, а також до тексту Державної програми розвитку Національної депозитарної системи.

Комісія 12.03.2007р. направила представникам міжвідомчої робочої групи протокол засідання та пропозиції щодо коригування Основних заходів Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України для остаточного погодження.

Дорученням Кабінету Міністрів України від 17.05.2007р. № 13833/294/1-07 визначено недоцільність внесення змін та доповнень до Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України.

 

Для забезпечення створення центрального депозитарію проводиться робота з підготовки організаційного та законодавчого забезпечення щодо створення центрального депозитарію цінних паперів.

 08.02.2007р. проведені загальні збори Національного депозитарію України, на яких, зокрема, розглянуто питання: результатів додаткової підписки на акції; внесення змін та доповнень до Статуту Національного депозитарію України щодо розміру статутного капіталу та кількості акцій; погодження угод з майном Національного депозитарію; кошторису Національного депозитарію; придбання та відчуження майна; предмету діяльності Національного депозитарію; схвалено концепцію створення центрального депозитарію шляхом реорганізації Національного депозитарію України  та ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз» та підписаний протокол про наміри щодо створення центрального депозитарію України (від ВАТ «НДУ» підписаний Головою Спостережної Ради НДУ Івченком В.А., від ВАТ «МФС» підписаний Заступником Голови Спостережної Ради ВАТ «МФС» Тимонькіним Б.В.).

Загальними зборами Національного депозитарію України, які відбулися  09.08.2007р.,  прийнято рішення про відкрите (публічне) розміщення третього випуску акцій Національного депозитарію України.

Рада ВАТ «Національний депозитарій України» рішенням від 13.09.2007р. №1/4 затвердила «Порядок оцінки вартості внесків при сплаті акцій Національного депозитарію акціями ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз»,  яким передбачена можливість сплати акцій не тільки грошовими коштами у національній валюті, а також і акціями ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз».

 

 Для упорядкування діяльності учасників Національної депозитарної системи та удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери Комісією розроблені:

проект Положення про вимоги до тимчасових керівників реєстратора та про порядок їх призначення.

Проект винесено на засідання Тимчасової робочої групи з опрацювання питань щодо подвійного ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та протидії протиправним поглинанням підприємств, створеної рішенням Комісії від 19.10.2006р. №1096;

проект Порядку передання на відповідальне зберігання Національному депозитарію України контрольних копій реєстрів власників іменних цінних паперів, схвалений рішенням Комісії від 21.03.2006р. № 251. На засіданні Консультаційно-експертної ради, яке відбулось 29.03.2007р., розглянуто зазначений проект.

          Комісія рішенням від 15.05.2007р. №1073 схвалила проект Порядку. Зазначений проект нормативно-правового акта 19.06.2007р. направлений на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, який рішенням від 25.07.2007р. №607 відмовив в його погодженні.

           На даний час Комісія доопрацьовує проект Порядку передавання на відповідальне зберігання Національному депозитарію України контрольних копій реєстрів власників іменних цінних паперів з урахуванням пропозицій та зауважень, які надійшли від зацікавлених осіб; 

проект Положення про взаємодію та кореспондентські відносини між депозитаріями при здійсненні депозитарної діяльності на ринку цінних паперів, схвалений рішенням Комісії від 27.03.2007р. № 619, оприлюднено на офіційному сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

Проект передбачає удосконалення державного контролю за обліком прав нерезидентів на цінні папери українських емітентів, розміщених на території України, обіг яких здійснюється за її межами, а також за обліком прав власності на цінні папери іноземних емітентів, розміщених за межами України, обіг яких здійснюється в Україні, та розширює коло діяльності Національного депозитарію України;

 

З метою запобігання можливим порушенням на ринку цінних паперів, рішенням Комісії від 06.02.2007р. №90 затверджено роз’яснення від 06.02.2007р. №1 «Щодо ідентичності визначень міжнародного ідентифікаційного номера цінних паперів та міжнародного номера (коду ISIN) між собою»;

 

З метою забезпечення єдиного підходу у трактуванні положень нормативного акту, рішенням Комісії від 27.03.2007р. №617 затверджено роз’яснення від 27.03.2007р. № 2 «Щодо застосування пункту 3 рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006р. № 1000».

 

 

1.5. Удосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів

 

У напрямку вдосконалення системи розкриття інформації на фондовому ринку та з метою реалізації норм Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», прийнятого у 2006 році, рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 13.07.2006р. №570 схвалена Концепція розкриття інформації на фондовому ринку України.

Зазначеним документом задекларовано декілька основних засад:

- по-перше, безоплатність розміщення емітентом інформації в загальнодоступній базі Комісії з використанням технологій Інтернету;

- по-друге, впровадження в звітності стандартів розкриття інформації Міжнародної організації комісій з цінних паперів;

- по-третє, поступове впровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності.

 

На виконання вимог Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», та Концепції розкриття інформації на фондовому ринку України Комісією розроблено, схвалено та затверджено наступні нормативно-правові акти, спрямовані на вдосконалення системи розкриття інформації на фондовому ринку: 

 

рішення Комісії від 19.12.2006р. №1591 «Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», зареєстроване в Міністерстві юстиції України  05.02.2007р. за № 97/13364.

Зазначене рішення поширюється на всіх емітентів цінних паперів, крім емітентів державних цінних паперів, інвестиційних сертифікатів. Рішенням встановлено строки, порядок та форми подання регулярної (річної та квартальної) та особливої інформації про емітента, зокрема рішення передбачає способи, терміни розкриття кожного із видів інформації, обсяг інформації тощо.

1 березня 2007 року, відповідно до Положення розпочала функціонування загальнодоступна інформаційна база даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, вільний доступ до якої здійснюється через веб-сайт у мережі Інтернет – www.stockmarket.gov.ua.

В загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів зареєстровано 6820 емітентів.

З 01.03.2007р. по 30.09.2007р. загальна кількість оприлюднених в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів особливих інформацій та інформацій про іпотечні цінні папери становить 10805 та 1923 квартальних інформацій.

Кількість відвідувачів загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів за вищезазначений період становила 88192, які відвідали 874772 сторінки веб-сайту.

Проводиться постійний моніторинг розкриття інформації емітентами цінних паперів в загальнодоступній інформаційні базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України – www.stockmarket.gov.ua.

З березня 2007р., станом на 30.09.2007р., за результатами моніторингу, проведеного центральним апаратом Комісії, порушено 134 справи про правопорушення на ринку цінних паперів та винесено 142 розпорядження про їх усунення;

 

рішення Комісії 21.12.2006р. №1658 «Про затвердження Положення щодо порядку взаємодії осіб, що зобов’язані розкривати інформацію на фондовому ринку, з особою, уповноваженою Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 05.02.2007р. за № 95/13362;

рішення Комісії від 19 грудня 2006 року №1528 «Про затвердження Положення щодо підготовки аудиторських висновків, які подаються до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при розкритті інформації емітентами та професійними учасниками фондового ринку», зареєстроване в Міністерстві юстиції України       23.01.2007 р. за №53/13320;

          рішення Комісії від 21.05.2007р. №1035 «Про внесення змін до рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.06.2002р. №212 «Про затвердження Положення про надання адміністративних даних фондовими біржами та торговельно-інформаційними системами», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 20.06.2007р. за № 678/13945.Зазначений нормативний акт врегульовує питання розкриття інформації  фондовими біржами та надає Комісії додаткові можливості запобігати порушенням законодавства на ринку цінних паперів.

  Аналіз адміністративних даних організаторів торгівлі, у комплексі з іншими видами звітності учасників ринку цінних паперів, надасть можливість відслідковувати механізми відтоку капіталу з держави та надходження інвестицій в Україну.

На підставі отриманої інформації Комісія контролюватиме обіг цінних паперів в Україні та, використовуючи свої повноваження, запобігатиме порушенням чинного законодавства;

рішення Комісії від 12.06.2007р. № 1186  «Про внесення  Змін та доповнень до Положення про складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та подання відповідних документів  до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням  Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.06.2003р. №290 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.07.2003р. за №655/7976», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 26.06.2007р. за №737/14004;

Положення про порядок оприлюднення інформації та надання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11
червня 2002 р. №212 (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та
фондового ринку від 21 травня 2007 р. №1035) та  зареєстроване в Міністерстві юстиції України 20 червня 2007р. за № 678/13945;

рішення Комісії від 25.06.2007р. №1332 «Про внесення Змін та доповнень до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення депозитарної діяльності депозитарієм цінних паперів та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 31.08.2004р. №371 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.10.2004р. за №1253/9852»,  зареєстроване в Міністерстві юстиції України 09.07.2007р. за №783/14050;

рішення Комісії від 21.05.2007р. №1086 «Про затвердження Змін та доповнень до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.06.2004р. №279, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.09.2004р. за №1122/9721 (зі змінами та доповненнями)» 08.06.2007р. оприлюднено на офіційному сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

 

Таким чином, за допомогою вищезазначених нормативно-правових актів в цілому сформовано систему розкриття інформації на фондовому ринку та реалізовано завдання Концепції розкриття інформації на фондовому ринку України, схваленої рішенням Комісії від 13.07.2006р. №570, а саме:

створено передбачену статтями 39-41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» загальнодоступну інформаційну базу даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, доступ до якої з 01.03.2007р. здійснюється через веб-сайт у мережі Інтернет - www.stockmarket.gov.ua;

затверджено комплексний нормативно-правовий акт - Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, основними складовими якого є: впровадження стандартів розкриття інформації IOSCO; безоплатність розміщення емітентом інформації та доступу до неї інвесторів в електронних засобах інформації (через мережу Інтернет); вільний стиль розкриття емітентом особливої інформації на основі достовірності, відповідності та зрозумілості; використання емітентом електронних засобів інформації для розкриття в режимі он-лайн особливої інформації; безоплатність використання емітентом програмних засобів для підготовки регулярної та особливої інформації й подання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

прийнято нормативно-правовий акт, що встановлює вимоги до подання учасниками ринку цінних паперів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в складі відповідних документів висновку незалежного аудитора, підготовленого на основі міжнародних стандартів аудиту.

 

З метою подальшої реалізації завдань Концепції розкриття інформації на фондовому ринку України Комісія продовжує роботу з метою:

впровадження розкриття емітентом інформації про фінансові цілі та корпоративну стратегію; 

впровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності;

впровадження цифрового електронного підпису та подання учасниками ринку цінних паперів регулярної інформації до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в електронному вигляді.

 

З метою удосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів та виконання пункту 35 Плану заходів з реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 - 2010 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. №131-р, наказом Голови Комісії від 06.11.2006р. №997 створено робочу групу з метою розроблення законопроекту щодо встановлення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про цінні папери.

 16.01.2007р. відбулось засідання робочої групи, створеної наказом Голови Комісії від 06.11.2006р. №997, на якому розглядалось питання запровадження відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів, за результатами якого підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів).

За наслідками засідання робочої групи було підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів), який розглядався на засіданні Комісії 03.04.2007р.

Зазначений законопроект 07.05.2007р. направлено на погодження до Міністерства економіки України та Міністерства фінансів України.

Міністерство економіки України 23.05.2007р. та Міністерство фінансів України 05.06.2007р.  направили до Комісії погоджений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів).

Комісія  12.06.2007р. надіслала законопроект до Міністерства юстиції України з проханням погодити його в термін до 20.06.2007р.

Станом на 20.06.2007р. погоджений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів) до Комісії від Міністерства юстиції України не надходив.

У зв’язку з цим Комісія 21.06.2007р. звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням подовжити термін подання законопроекту до Кабінету Міністрів України  у термін до 13.07.2007р.

Кабінетом Міністрів України 26.06.2007р. надано згоду щодо внесення законопроекту в запропонований Комісією термін.

Міністерством юстиції України 05.07.2007р. надано висновок за результатами правової експертизи проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів).

13.07.2007р. Комісія подала зазначений законопроект на розгляд Кабінету Міністрів України.

Дорученням Секретаріату Кабінету Міністрів України від 27.07.2007р. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів) було повернуто до Комісії для додаткового погодження із Міністерством внутрішніх справ України.

Законопроект 30.07.2007р. було направлено на повторне погодження до Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва України.

Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва 16.08.2007р. було направлено до Комісії погоджений законопроект та рішення від 16.08.2007р. №654 про погодження проекту регуляторного акта.

27.07.2007р. Комісія направила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо  відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів) на погодження до Міністерства внутрішніх справ України з проханням погодити його в термін до 10.08.2007р.

06.08.2007р. Комісія звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням подовжити термін подання законопроекту на розгляд Кабінету Міністрів України до 31 серпня 2007р.

Міністерство внутрішніх справ України 28.08.2007р. направило до Комісії погоджений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів).

28.08.2007р. Комісія повторно внесла зазначений законопроект на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

  1.6. Розвиток інвестиційної інфраструктури

 

З метою удосконалення інвестиційної інфраструктури протягом звітного періоду розроблено, схвалено, затверджено та зареєстровано в Міністерстві юстиції України  наступні нормативно-правові акти Комісії:

Положення про порядок реєстрації випуску акцій з метою здійснення діяльності зі спільного інвестування корпоративного інвестиційного фонду, затверджене рішенням Комісії від 21.12.2006р. №1585, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 20.01.2007р. за №46/13313;

рішення Комісії від 27.06.2007р. №1485 «Про внесення змін до Положення про порядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду при їх розміщенні шляхом прилюдної пропозиції», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 07.09.2007р. за №1047/14314;

рішення Комісії від 27.06.2007р. №1487 «Про внесення змін до Положення про порядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів пайового (венчурного, недиверсифікованого) інвестиційного фонду при їх приватному розміщенні»), зареєстроване в Міністерстві юстиції України 07.09.2007р. за №1048/14315;

Правила (умови) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затверджені рішенням Комісії від 12.12.2006р. №1449, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23.01.2007р. за №52/13319;

рішення Комісії від 19.12.2006р. №1570 «Про внесення змін до Положення про склад та структуру активів інститутів спільного інвестування, затвердженого рішенням Комісії від 11.01.2002р. №12 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 06.02.2002р. за №108/6396», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 18.01.2007р. за №36/13303;       

Положення про порядок скасування реєстрації випуску (випусків) інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду, затверджене рішенням Комісії від 25.09.2007р. №1974, направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

Положення про порядок скасування реєстрації випуску (випусків) акцій корпоративного інвестиційного фонду, затверджене рішенням Комісії від 25.09.2007р. №1975, направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

проект Змін до Положення про порядок розміщення, обігу та викупу цінних паперів інституту спільного інвестування, схвалений рішенням Комісії від 05.06.2007р. № 1268, оприлюднено на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб;

проект Змін та доповнень до Положення про порядок реєстрації регламенту інститутів спільного інвестування та ведення Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 06.07.2002р. №197, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.08.2002р. за № 657/6945, схвалений рішенням Комісії від 27.06.2007р. №1486 та погоджений 19.09.2007р. Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Секретаріатом урядового уповноваженого у справах Європейського Суду у справах людини Міністерства юстиції України 07.09.2007р. надано висновок щодо невідповідності вищезазначеного проекту рішення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950р., протоколам до неї та практиці Європейського суду з прав людини.

У зв’язку з вищезазначеним, проект буде допрацьовано та повторно подано на погодження до Міністерства юстиції України та Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

 

 

1.7. Впровадження механізмів пруденційного нагляду

 

Питання запровадження пруденційного нагляду на фондовому ринку України - необхідний захід державного впливу на відносини, що складаються між учасниками ринку цінних паперів, для підвищення ефективності їх діяльності, пожвавленню інвестиційних процесів та захисту прав власності.

Наказом Голови Комісії від 14.11.2006р. №1014 з метою реалізації основних цілей Плану дій Україна – ЄС щодо запровадження та забезпечення ефективного провадження системи пруденційного регулювання та нагляду за фінансовими ринками відповідно до існуючої в ЄС утворено робочу групу з питань розроблення рекомендацій щодо пруденційного нагляду на ринку цінних паперів.

За результатами опрацювання робочою групою питань впровадження пруденційного нагляду на фондовому ринку розроблено Заходи щодо реалізації основних засад розвитку пруденційного нагляду на фондовому ринку. Комісія рішенням від 27.03.2007р. №1048 затвердила зазначені Заходи.

Комісія рішенням від 19.07.2007р. №1608 схвалила проект рішення «Про затвердження Положення про розрахунок показників ліквідності торговців цінними паперами». 24.09.2007р. після проходження процедури оприлюднення на офіційному веб-сайті Комісії, зазначений проект нормативного акта направлено на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Проект Рішення сприятиме реалізації Комісією повноважень, визначених Законом України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, виконання норм, передбачених Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок», та обмеженню ризиків при здійсненні професійної діяльності на фондовому ринку, а саме діяльності з торгівлі цінними паперами.

 

 

1.8. Формування системи попередження протиправного («рейдерського») поглинання акціонерних товариств

 

Згідно з пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2007 року №544 «Про підсумки соціально-економічного розвитку України у 2006 році та основні завдання на 2007 рік» щодо закріплення позитивних тенденцій, забезпечення сталого розвитку держави та її регіонів, досягнення високих темпів економічного зростання та посилення його соціальної спрямованості, поліпшення якості життя громадян та, зокрема, забезпечення реального захисту права приватної власності, недопущення незаконного відчуження приватної власності, ефективної протидії рейдерству, Комісія приймала участь у заходах, спрямованих на вирішення зазначених питань.

Так, ще 21 лютого цього року постановою Кабінету Міністрів України №257 створена Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, до складу якої від Комісії увійшли: Балюк А.І. – Голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, заступник голови Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств,  та Петренко В.О. – член Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, секретар Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств.

Протягом 9 місяців 2007 року відбулося п’ять засідань зазначеної Комісії.

На виконання пункту 11 Протоколу № 1 засідання Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств від 23.02.2007р. стосовно формування системи попередження протиправного («рейдерського») поглинання акціонерних товариств підготовлено пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правового акта Комісії, що регулює питання зупинення та анулювання ліцензій професійним учасникам фондового ринку.

Керівники територіальних органів Комісії увійшли до складу регіональних робочих груп з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, які створено на виконання пункту 13 Протоколу № 2 засідання Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств від 16.03.2007р.

З метою виконання пункту 8 Протоколу №3 засідання Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств від 26.04. 2007р. Комісією розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств).

Зазначений законопроект направлено на погодження 11.05.2007р. до Міністерства економіки України та 11.05.2007р. до Міністерства фінансів України. Міністерство економіки України 29.05.2007р. та Міністерство фінансів України  05.06.2007р. направили до Комісії погоджений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств).

Комісія 12.06.2007р. надіслала законопроект до Міністерства юстиції України з проханням погодити його в термін до 20.06.2007р.

Станом на 20.06.2007р. погоджений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств) до Комісії від Міністерства юстиції України не надходив.

У зв’язку з цим Комісія 21.06.2007р. звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням подовжити термін подання законопроекту до Кабінету Міністрів України до 13.07.2007р.

Кабінет Міністрів України дорученням від 26.06.2007р. №22192/3/1-07 надав згоду щодо внесення законопроекту в запропонований Комісією термін.

Станом на 11.07.2007р. погоджений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств) до Комісії від Міністерства юстиції України не надходив.

31.07.2007р. Міністерства юстиції України  надало до Комісії висновок до зазначеного законопроекту.

03.08.2007р. Комісія направила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств)  на розгляд  Кабінету Міністрів України.

Дорученням Секретаріату Кабінету Міністрів України від 29.08.2007р. №337233/0/1-07 законопроект повернуто до Комісії для додаткового погодження із Міністерством юстиції України  та Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва 03.09.2007р. надав до Комісії погоджений законопроект.

10.09.2007р.  Міністерство юстиції України надало висновок до законопроекту. 

19.09.2007р. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств) направлено на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

 

2. Поточна діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку протягом 9 місяців 2007 року

 

Крім заходів, зазначених у пункті першому цього розділу, проведених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку з метою реалізації визначених пріоритетів, протягом 9 місяців 2007 року проведено роботу в інших напрямах діяльності, зокрема: взаємодія з Верховною Радою України та законопроектна робота; здійснення державної регуляторної політики; розроблення нормативно-правових актів Комісії з питань функціонування ринку цінних паперів; атестація та сертифікація фахівців фондового ринку; ліцензування; участь у підготовці та виконанні програмних документів; запобігання та протидія легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму; правозастосування, діяльність у сфері міжнародних зв’язків.

 

З метою забезпечення оперативного, якісного та вичерпного інформування громадян України та інших зацікавлених осіб про послуги, події, тенденції розвитку, політику діяльності в галузі ринку цінних паперів Комісією протягом 9 місяців 2007 року здійснювалось доопрацювання офіційного веб-сайту Комісії та офіційних веб-сторінок територіальних органів. На даний момент проходить дослідна експлуатація нової версії офіційного веб-сайту Комісії.

Для організації постійного зворотного зв’язку з громадянами на офіційному веб-сайті Комісії у розділі «Каталог послуг» функціонує «Інтернет - приймальня» та передбачається створення розділу «Форум».

Постійно на офіційному веб-сайті Комісії оприлюднюється:

новини, прес-релізи, моніторинг публікацій у засобах масової інформації;

інформаційні довідки про стан розвитку фондового ринку (тижнева, місячна, квартальна);

інформація про перелік емітентів, які подали інформацію про зміну реєстратора власників іменних цінних паперів;

довідки про скасування випусків цінних паперів та про стан корпоративного управління.

 

2.1. Діяльність Комісії щодо взаємодії з Верховною Радою України та законопроектна робота

 

З метою забезпечення належного функціонування фондового ринку та сприяння його розвитку, Комісією протягом 9 місяців 2007 року проводилась спільна з комітетами Верховної Ради України робота щодо супроводження проектів Законів України, головним розробником яких є Комісія, та обговорення законопроектів, які внесені народними депутатами України та стосуються питань корпоративного управління, регулювання ринку цінних паперів.

 

За станом на 30.09.2007р. на розгляді Верховної Ради України знаходилось 7 законопроектів, головним розробником яких є Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку:

проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” (реєстраційний №0937 від 25.05.2006р.).

  21.02.2006р. зазначений законопроект на пленарному засіданні Верховної Ради України  прийнято у І читанні.

Комісія бере активну участь у доопрацюванні комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” з метою підготовки законопроекту до другого читання.

Так, Комісією опрацьовані поправки народних депутатів України до законопроекту (близько 100 поправок), за результатами опрацювання яких комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності надані пропозиції щодо зазначених поправок.

Крім того, представники Комісії проводять роз‘яснювальну роботу серед народних депутатів України стосовно необхідності прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)”.

 Комісія запропонувала Верховній Раді України включити до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання  проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” (реєстраційний №0937 від 25.05.2006р.) та визначити його як невідкладний та першочерговий для розгляду Верховною Радою України;

 

проект Закону України «Про акціонерні товариства» (реєстраційний №3177 від 15.02.2007р.).

Комісія бере активну участь в опрацюванні комітетом Верховної Ради України з питань економічної політики проекту Закону України «Про акціонерні товариства».

Крім того, представники Комісії проводять роз‘яснювальну роботу серед народних депутатів України стосовно необхідності прийняття проекту Закону України «Про акціонерні товариства».

Комісія запропонувала Кабінету Міністрів України звернутись до Верховної Ради України з пропозицією визначити проект Закону України «Про акціонерні товариства» (реєстраційний №3177) як невідкладний та прийняти його у  І читанні до кінця квітня цього року.

15.05.2007р. на пленарному засіданні Верховної Ради України проект Закону України «Про акціонерні товариства» (реєстраційний №3177) прийнято у І читанні.

Комісія приймає активну участь в опрацюванні Комітетом Верховної Ради України з питань економічної політики проекту Закону України «Про акціонерні товариства» з метою підготовки законопроекту до другого читання;

 

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» у частині зосередження укладання договорів з цінними паперами на фондових біржах (реєстраційний № 3568 від 24.05.2007р.);

 

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу векселів» (реєстраційний №3640 від 05.06.2007р.);

 

проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо порядку видачі документів дозвільного характеру» (реєстраційний №3684 від 14.06.2007р.);

 

проект Закону України «Про похідні (деривативи)» (реєстраційний №4019 від 18.07.2007р.);

 

проект Закону України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» (реєстраційний №4048 від 28.08.2007р.).

 

Протягом 9 місяців 2007 року Комісією  проведено експертизу та опрацьовано   понад 51 законодавчий акт, 42 з яких надійшли до Комісії від інших співвиконавців - державних органів виконавчої влади, з питань, що відносяться до компетенції Комісії, з них 9 розроблено народними депутатами України.

 

Відповідно до наказу Голови Комісії від 26.04.2005р. №375 “Щодо організації взаємодії Комісії з комітетами, депутатськими фракціями (групами) Верховної Ради України”, керівництвом Комісії протягом 9 місяців 2007 року здійснювались заходи, спрямовані на забезпечення проходження проектів Законів України  “Про акціонерні товариства”, “Про внесення змін до Закону України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)”, «Про внесення змін до деяких законів України» (у частині зосередження укладання договорів з цінними паперами на фондових біржах), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу векселів» та «Про внесення змін до деяких Законів України щодо порядку видачі документів дозвільного характеру» у Верховній Раді України.

 

Представники Комісії протягом 9 місяців 2007 року брали участь у 3 засіданнях профільних комітетів Верховної Ради України з розгляду законопроектів, розроблених Комісією.

 

Протягом 9 місяців 2007 року до Комісії надійшло 138 звернень народних депутатів України, які стосувались корпоративного управління та захисту прав інвесторів у підприємствах різних галузей економіки України та на які Комісія оперативно надавала відповіді, а в ряді випадків, з метою більш детального вивчення конфліктних ситуацій, що склалися на ринку цінних паперів, ініціювала проведення відповідних перевірок.

 

 

2.2. Діяльність Комісії щодо забезпечення реалізації державної регуляторної політики

 

Комісією на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.03.2004р.  №152-р „Про підготовку та оприлюднення щорічної інформації Кабінету Міністрів України про здійснення державної регуляторної політики органами виконавчої влади” підготовлено та 31.01.2007р. направлено до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва інформацію про здійснення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку державної регуляторної політики у 2006 році.

На виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме статті 7 щодо планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів, рішеннями Комісії від 29.03.2007р. №643 та від 21.05.2007р. № 1094 затверджено Зміни та доповнення до Плану діяльності Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо розроблення проектів регуляторних актів на 2007 рік, затвердженого рішенням Комісії від 05.12.2006р. №1674.

Фахівці Комісії брали участь у семінарі щодо удосконалення роботи з розроблення та погодження проектів регуляторних актів та аналізу регуляторного впливу, організованого Держпідприємництвом та Проектом USAID. Наразі Комісією  проводиться робота спільно з Проектом  USAID/TIBA щодо розроблення зразкового аналізу регуляторного впливу на основі проекту регуляторного акта, розробленого Комісією – «Про затвердження Порядку емісії та реєстрації випуску похідних цінних паперів».

 

На виконання пункту 31 Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006 – 2010 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.03.2006р. №131-р,  Комісією розроблено  проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» (у частині непоширення дії цього Закону на ринки фінансових послуг).

Зазначеним законопроектом пропонується вивести порядок розроблення регуляторних актів Національного банку України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг з-під дії Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Комісія направила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» (у частині непоширення дії цього Закону на ринки фінансових послуг) на погодження до Міністерства економіки України (01.03.2007р.), Міністерства фінансів України (01.03.2007), Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг  (01.03.2007р.),  Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (01.03.2007р.).

  Комісія розглянула отримані від міністерств та відомств зауваження та пропозиції до законопроекту, доопрацювала його та 03.04.2007р. направила для надання експертного висновку до Міністерства юстиції України.

Після отримання експертного висновку до законопроекту від Міністерства юстиції України, Комісія 06.06.2007р. подала його на розгляд до Кабінету Міністрів України.

25.06.2007р. законопроект розглядався на Урядовому комітеті з питань економічної політики та європейської інтеграції, який схвалив його, змінивши  назву на проект Закону України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності», та доручив Комісії у тижневий строк доопрацювати його з урахуванням результатів обговорення.

          11.07.2007р. проект Закону України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» розглядався на засіданні Кабінету Міністрів України, на якому вирішили доучити Комісії додатково його доопрацювати разом із Міністерством юстиції України та Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

          Комісія разом із співвиконавцями доопрацювала законопроект та 10.08.2007р. внесла його на розгляд Кабінету Міністрів України.

          28.08.2007р. проект Закону України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України та подано в установленому порядку до Верховної Ради України (реєстраційний №4048 від 28.08.2007р.).

 

 

2.3. Розроблення нормативно-правових актів Комісії з питань функціонування ринку цінних паперів

 

Комісією, відповідно до покладених на неї завдань і функцій з формування та забезпечення єдиної політики щодо розвитку і функціонування ринку цінних паперів, здійснюється робота в напрямі подальшого вдосконалення нормативно-правових актів, їх системності та узгодженості.

 

Протягом 9 місяців 2007 року Міністерством юстиції України зареєстровано:

рішення Комісії від 01.02.2007р. №227 «Про внесення змін до Положення про вимоги до стандартної (типової) форми бланка заставної, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 04.09.2003р. №363, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.09.2003р. за №857/8178», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 01.02.2007р. за №156/13423;

рішення Комісії від  22.02.2007р.  №387 «Про затвердження Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28.03.2007р. за №280/13548;

рішення Комісії від 21.05.2007р. №1042 «Про затвердження Правил визначення уповноваженим рейтинговим агентством рейтингової оцінки за Національною рейтинговою шкалою,  зареєстроване в  Міністерстві юстиції України 11.06.2007р. за №607/13874;

Положення про порядок реєстрації випуску акцій, затверджене рішенням Комісії від 26.04.2007р. №942, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 12.06.2007р. за №619/13886;

Положення про порядок реєстрації випуску акцій під час створення акціонерних товариств, затверджене рішенням Комісії від 15.03.2007р. №487, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 10.04.2007р. за №325/13592;

Зміни до Положення про діяльність фондових бірж та торговельно-інформаційних систем, затверджені рішенням Комісії від 24.05.2007р. №1099 та зареєстровані у Міністерстві юстиції України 11.06.2007р. за № 606/13873;

рішення Комісії «Про особливості провадження депозитарної діяльності з державними цінними паперами», затверджене рішенням Комісії від 15.05.2007р. № 956, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 31.05.2007р. за №560/13827;

рішення Комісії від 21.05.2007р. №1035 «Про внесення змін до рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.06.2002р. №212 «Про затвердження Положення про надання адміністративних даних фондовими біржами та торговельно-інформаційними системами», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 20.06.2007р. за № 678/13945;

рішення Комісії від 12.06.2007р. №1186  «Про внесення  Змін та доповнень до Положення про складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та подання відповідних документів  до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.06.2003р. №290 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.07.2003р. за №655/7976»;

рішення Комісії від 24.04.2007р. №815 «Про затвердження Професійних вимог до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  16.05.2007р. за №510/13777;

рішення Комісії від 29.05.2007р. №1169  «Про внесення змін до Положення про діяльність СРО професійних учасників фондового ринку, яка об’єднує КУА», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  20.06.2007р. за №688/13955;

рішення Комісії від 19.06.2007р. №1272  «Про внесення змін до Положення про вимоги до стандартної (типової) форми бланка заставної», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  04.07.2007р. за №763/14030;

рішення Комісії від 25.06.2007р. №1332  «Про внесення змін до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення депозитарної діяльності депозитарієм цінних паперів та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  09.07.2007р. за №783/14050;

рішення Комісії від 27.06.2007р. №1485  «Про внесення змін до Положення про порядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду при їх розміщенні шляхом прилюдної пропозиції», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  07.09.2007р. за №1047/14314;

рішення Комісії від 27.06.2007р. №1487  «Про внесення змін до Положення про порядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів пайового (венчурного, недиверсифікованого) інвестиційного фонду при їх приватному розміщенні», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  07.09.2007р. за №1048/14315;

рішення Комісії від 19.07.2007р. №1611  «Про делегування повноважень з реєстрації випусків акцій, проспектів емісії акцій, змін до проспектів емісії акцій, звітів про результати розміщення акцій, реєстрації випусків облігацій підприємств, звітів про результати розміщення облігацій, скасування реєстрації випусків акцій та облігацій підприємств територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  03.08.2007р. за №891/14158;

рішення Комісії від 26.07.2007р. №1731  «Про внесення змін до Положення про порядок реєстрації випуску акцій», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  25.09.2007р. за №1092/14359.

 

Також у 2007 році Міністерством юстиції зареєстровано рішення, які прийняті Комісією у 2006 році:

рішення Комісії від 19.12.2006р. №1570 «Про внесення змін до Положення про склад та структуру активів інститутів спільного інвестування, затверджено рішенням Комісії від 11.01.2002р. №12 та зареєстровано Міністерством юстиції України 06.02.2002р. за №108/6396», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 18.01.2007р. за №36/13303;       

Положення про порядок реєстрації випуску акцій з метою здійснення діяльності зі спільного інвестування корпоративного інвестиційного фонду, затверджене рішенням Комісії від 21.12.2006р. №1585 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 20.01.2007р. за №46/13313;

Правила (умови) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затверджені рішенням Комісії від 12.12.2006р. №1449 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23.01.2007 за №52/13319;

Положення про функціонування фондових бірж, затверджене рішенням Комісії від 19.12.2006р. №1542 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України  18.01.2007р. за №35/13302;

рішення Комісії від 17.01.2006р. №1533 «Про затвердження Змін та доповнень до Положення про порядок та умови передачі Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку частини повноважень саморегулівним організаціям професійних учасників ринку цінних паперів щодо передліцензійної роботи, підготовки, перепідготовки та попередньої сертифікації фахівців фондового ринку», затвердженого рішенням Комісії від 10.09.02р. №243 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 01.10.02р. за №795/7083», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  16.01.2007р. за №29/13296;

рішення Комісії від 21.11.2006р. №1344 «Про визначення інформації, яка відноситься до інсайдерської», зареєстроване Міністерством юстиції України        23.01.2007р. за №50/13317;

рішення Комісії від 19.12.2006р. №1591 «Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», зареєстроване в Міністерстві юстиції України  05.02.2007р. за № 97/13364;

рішення Комісії 21.12.2006р. №1658 «Про затвердження Положення щодо порядку взаємодії осіб, що зобов’язані розкривати інформацію на фондовому ринку, з особою, уповноваженою Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 05.02.2007р. за № 95/13362;

рішення Комісії від 19.12.2006р. №1528 «Про затвердження Положення щодо підготовки аудиторських висновків, які подаються до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при розкритті інформації емітентами та професійними учасниками фондового ринку», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 23.01.2007р. за №53/13320;

Зміни до Положення про порядок випуску облігацій підприємств та їх обігу (у новій редакції), затверджені рішенням  Комісії від 26.10.2006р. №1178,  зареєстровані в Міністерстві юстиції України 30.01.2007 р. за №81/13348;

Зміни до Положення про порядок випуску облігацій підприємств, затвердженого рішенням Комісії від 17.07.2003р. №322, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.08.2003р. за №706/8027, затверджені рішенням Комісії від 26.10.2006р. №1178 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 30.01.2007р. за №81/13348;

Зміни до Положення про порядок випуску облігацій підприємств, затвердженого рішенням Комісії від 17.07.2003р. №322, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.08.2003р. за №706/8027, затверджені рішенням Комісії від 26.10.2006р. №1178 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 30.01.2007р. за №81/13348;

Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів», затверджене рішенням Комісії 17.10.2006р. №1000 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 22.01.2007р. за №49/13316.

 

2.4. Діяльність Комісії щодо атестації та сертифікації фахівців фондового ринку

 

З метою покращення роботи з навчання, атестації та сертифікації фахівців з питань фондового ринку Комісією розроблені та прийняті наступні нормативно-правові акти:

Комісія 05.03.2007р. направила на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва проект рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Про затвердження Професійних вимог до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів».

 Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва рішенням від 10.04.2007р. №300 погодив проект регуляторного акта.

Рішенням Комісії від 24.04.2007р. №815 затверджені Професійні вимоги до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів.

Комісія 25.04.2007р. направила зазначений нормативно-правовий акт на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

рішення Комісії від 24.04.2007р. №815 «Про затвердження Професійних вимог до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  16.05.2007р. за №510/13777;

рішення Комісії від 21.12.2006р. №1667 «Про затвердження кваліфікаційних характеристик професій фондового ринку - "Керівник підрозділу юридичної особи, що здійснює діяльність з управління активами", "Голова Ради директорів біржі", "Директор департаменту біржових операцій та електронного забезпечення", "Директор департаменту організації роботи органів управління фондової біржі", "Секретар корпоративний", "Професіонал з питань випуску та обігу цінних паперів".

Зазначені кваліфікаційні характеристики погоджено 05.03.2007р. Міністерством праці та соціальної політики України та направлено до Центру продуктивності для внесення до Довідника кваліфікаційних характеристик;

рішення Комісії від 28.08.2007р. №1907 “Про схвалення проекту рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку “Про внесення змін та доповнень до Положення про сертифікацію осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні”, яке оприлюднено на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб;

рішення Комісії від 28.08.2007р. №1906 “Про схвалення проекту рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку “Про внесення змін та доповнень до Положення про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку”, яке оприлюднено на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб;

рішення Комісії від 28.08.2007р. №1905 “Про схвалення проекту рішення Комісії “Про внесення змін та доповнень до рішення Комісії від 24.04.2007р. №815 ”Про затвердження Професійних вимог до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів”, яке оприлюднено на офіційному веб-сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

 

2.5. Діяльність Комісії щодо ліцензування

 

Протягом 9 місяців 2007р. продовжувалася робота з впровадження загальноприйнятої світової практики регулювання діяльності на ринку цінних паперів, зокрема в частині ліцензування.

З метою приведення регуляторних актів з питань ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів у відповідність з нормами Законів України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів» та «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Комісією розроблені та прийняті наступні нормативно-правові акти:

проект Порядку та умов видачі ліцензії на провадження діяльності з управління іпотечним покриттям та її анулювання, схвалений рішенням Комісії від 05.06.2007р.  №1171, після проходження процедури оприлюднення на офіційному веб-сайті Комісії, направлений 12.09.2007р. на погодження до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва;

проект Змін та доповнення до рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006р. №345 «Про затвердження Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії», схвалений рішенням Комісії від 29.03.2007р. №616 та розміщений на офіційному веб-сайті Комісії з метою проходження процедури оприлюднення;

проект рішення Комісії «Про затвердження змін та доповнень до Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на  фондовому ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.06.2006р. №432», затверджений рішенням Комісії від 18.09.2007 № 1940;

проект рішення Комісії «Про затвердження Змін та доповнень до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з торгівлі цінними паперами,  затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 № 346», затверджений рішенням Комісії від 14.06.07 № 1334 та розміщений на офіційному веб-сайті Комісії з метою проходження процедури оприлюднення;

проект рішення Комісії «Про затвердження Змін та доповнень до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – депозитарної діяльності, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 № 349», затверджений рішенням Комісії від 25.06.07 № 1346 та розміщений на офіційному веб-сайті Комісії з метою проходження процедури оприлюднення;

проект рішення Комісії «Про затвердження Змін та доповнень до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 № 347» та відповідні Зміни та доповнення, затверджений рішенням Комісії від 14.06.2007р. № 1335 та розміщений на офіційному веб-сайті Комісії з метою проходження процедури оприлюднення;

проект рішення Комісії «Про затвердження Змін та доповнень до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 № 348», затверджений рішенням Комісії від 25.06.2007р. № 1339 та розміщений на офіційному веб-сайті Комісії з метою проходження процедури оприлюднення;

проект рішення Комісії «Про затвердження Змін та доповнень до Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)», який  погоджено рішенням Комісії від 25.09.2007р. №1973 та найближчим часом буде розміщено на офіційному веб-сайті Комісії з метою проходження процедури оприлюднення.

 

2.6. Діяльність Комісії щодо участі у підготовці та виконанні програмних документів

 

У звітному періоді  Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку приймала участь у роботі над наступними проектами:

Державна програма економічного і соціального розвитку України на 2008 рік.

Фахівці Комісії взяли участь в обговоренні  прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2007-2008 роки в рамках роботи над проектом Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2008 рік. Комісія  28.02.2007р. надала Міністерству економіки України інформацію щодо стану розвитку ринку цінних паперів та участі нерезидентів у проведенні операцій на фондовому ринку.

Комісія 10.04.2007р. розглянула проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Основних напрямів економічної політики на 2008 рік». За результатами розгляду зазначеного проекту постанови  висловлені пропозиції щодо доповнення його заходами в частині посилення ролі фондового ринку.

06.07.2007р. Комісія направила до Міністерства економіки України попередні зауваження та пропозиції за результатами опрацювання структури Державної програми економічного та соціального розвитку України на 2008 рік та 10.07.2007р. пропозиції щодо фінансування державних програм, для включення їх до Переліку державних цільових програм, програм розвитку окремих регіонів, галузей економіки та сфер суспільного життя, які планується виконувати у 2008 році з використанням коштів Державного бюджету України.

Комісія розглянула проект Державної програми економічного та соціального розвитку України на 2008 рік та 06.09.2007р. надала Міністерству економіки України остаточні зауваження та пропозиції, погоджені на засіданні Комісії 28.08.2007р.

 

Концепція Державної програми модернізації ринків капіталу в Україні.

Державне агентство України з інвестицій та інновацій 05.02.2007р. направило на погодження до Комісії проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної програми модернізації ринків капіталу в Україні».

Комісія 21.02.2007р. направила Державному агентству України з інвестицій та інновацій погоджений із зауваженнями вищезазначений проект розпорядження. Зауваження стосувались, зокрема, необхідності доопрацювання проекту Концепції з урахуванням вимог законодавства України та інших країн, де відбулося об’єднання регуляторів ринків капіталу, сучасного стану нормативно-правового забезпечення питань розкриття інформації на фондовому ринку та заходів, що здійснювались Комісією з метою впровадження механізму розкриття інформації, передбаченого вимогами Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок».

Доопрацьований проект розпорядження до Комісії не надходив.

Відповідно до пункту 31 доручення Кабінету Міністрів України від 21.03.2007р. №13833/0/1-07 до постанови Кабінету Міністрів України  від 1 березня 2007 р.№316 «Про затвердження Декларацій цілей та завдань бюджету на 2008 рік (Бюджетної декларації)» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку повинна у двомісячний термін подати Кабінету Міністрів України проект Програми модернізації ринків капіталу в Україні та Стратегії розвитку фінансового сектора на період до 2015 року.

Дорученням Кабінету Міністрів України від 02.04.2007р. до листа Державного агентства України з інвестицій та інновацій від 27.03.2007р.  Державне агентство України з інвестицій та інновацій визначено головним розробником Програми модернізації ринків капіталу в Україні та Стратегії розвитку фінансового сектора на період до 2015 року замість Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

 На виконання зазначених доручень Кабінету Міністрів України, Комісія  08.05.2007р. повідомила Державне агентство України з інвестицій та інновацій, що у разі надходження вищезазначених документів прийме участь у їх опрацюванні.

Дорученням Кабінету Міністрів України від 02.07.2007 №28698/1/1-07 членам Координаційно-моніторингового комітету з питань модернізації інвестиційного середовища та розвитку інфраструктури ринків капіталу було надано проект Концепції державної програми модернізації ринків капіталу в Україні.

                Комісія опрацювала зазначений проект та підготувала зауваження та пропозиції до проекту Концепції державної програми модернізації ринків капіталу в Україні, які 13.07.2007р. були надані розробнику.

          Зазначені зауваження та пропозиції, крім іншого, містили пропозицію, щодо ґрунтовного доопрацювання проекту Концепції.

Державне агентство України з інвестицій та інновацій 31.08.2007р. звернулося до Комісії з проханням надати кандидатури для участі у робочій групі з розроблення проекту Державної цільової економічної програми модернізації ринків капіталу в Україні.

Комісія 07.09.2007р. надала Державному агентству України з інвестицій та інновацій кандидатури для участі у вищезазначеній робочій групі.

 

 

 

Стратегії розвитку фінансового сектора на період до 2015 року.

07.06.2007р. Державна комісії з регулювання ринків фінансових послуг України   повідомила, що з метою виконання завдань, встановлених пунктом 12 Плану заходів з виконання у 2007 році завдань, визначених за результатами підбиття підсумків за 100 днів роботи Кабінету Міністрів України, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.01.2007р. № 26-р, Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України розробляється проект Стратегії розвитку фінансового сектора на період до 2015 року. Як зазначено у повідомленні, проект враховує широкі аспекти функціонування фінансового сектора, що виходять за межі компетенції Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України  та потребує висвітлення усіх системних проблем фінансового сектора та шляхів їх вирішення.

Новий проект Стратегії, направлений вищезазначеним листом Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України на розгляд Комісії, має більш об’ємний характер, проблеми на фінансовому ринку та шляхи їх вирішення розподілені більш детально по сегментам, таких як банківський, страховий, кредитної кооперації, недержавні пенсійні фонди, ринок цінних паперів тощо, встановлені показники виконання стратегічних завдань та чинники, що впливають на фінансовий сектор.

19.07.2007р. Комісія надала Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України зауваження та пропозиції до зазначеного проекту.

 

Програма економічних реформ на 2007-2011 роки.

На виконання протоколу №1 засідання Урядового комітету з реформ від 22.03.2007р. Комісія 29.03.2007р. надала до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо реформування ринку капіталу за відповідними пріоритетами, пропозиції до складу робочої групи з розвитку ринку капіталу та проект плану роботи робочої групи з розвитку ринку капіталу.

На виконання протоколу №2 засідання Урядового комітету з реформ від 13.04.2007р. Комісія 27.04.2007р. надала Кабінету Міністрів України, у межах компетенції, пропозиції до робочого варіанту «Основные тезисы Программы экономических реформ 2007 - 2011», підготовлені з урахуванням пропозицій щодо пріоритетів ринку капіталу в Україні, надані листом Комісії від 29.03.2007р.

Також, 08.05.2007р. Комісія повідомила, що законопроекти, головним розробником яких є Комісія та які включені до Орієнтовного плану законопроектної роботи на 2007 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.04.2007р. №239-р, та проекти Законів України, які готуються Комісією, відповідають пріоритетам Програми економічних реформ на 2007 – 2011 роки.

Комісія, в межах компетенції, приймає участь у розробленні розділу «Ринок капіталу» Програми економічних реформ на 2007 – 2011 роки.

04.06.2007р. відбулась перша зустріч представників Комісії із консультантами, які здійснюють координацію розроблення  Програми економічних реформ на 2007 – 2011 роки.

                У ході зустрічі обговорено питання розроблення Програми економічних реформ на 2007 – 2011 роки, формування робочої групи, що працюватиме над проектом розділу «Ринок капіталу» Програми економічних реформ на 2007 – 2011 роки.

За результатами зустрічі Комісією проведено роботу із формування робочої групи з розроблення розділу «Ринки капіталу» Програми економічних реформ на 2007 – 2011 роки. До складу робочої групи запропоновані кандидатури від Мінфіну, Національного банку України, Мінпраці, ДКРРФПУ, ДКЦПФР.

10.07.2007р. відбулося перше засідання робочої групи з розроблення розділу “Ринки капіталу” Програми економічних реформ на 2007-2011 роки.  На зазначеному засіданні  обговорено пропозиції Комісії щодо пріоритетів  розвитку ринку капіталу в Україні, заходів з їх реалізації та переліку нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію заходів. За підсумками наради запропоновано її учасникам, у разі наявності, надати пропозиції щодо зазначених матеріалів.

29.08.2007р. відбулась зустріч із консультантами, які здійснюють координацію розроблення  Програми економічних реформ на 2007 – 2011 роки на якій обговорено пропозиції Комісії щодо стратегічних пріоритетів в політиці Уряду для забезпечення розвитку фондового ринку та інші пропозиції. За результатами обговорення погоджено необхідність об’єднання напрацювань та підготовки проекту документу щодо пріоритетів розвитку ринків капіталу.

 

Концепції реформування системи управління державними фінансами.

Міністерство фінансів України 11.07.2007р. направило на погодження до Комісії проект розпорядження Кабінету Міністрів України “Про затвердження Концепції реформування системи управління державними фінансами”.

Комісія 10.08.2007р. направила до Міністерства фінансів України попередні зауваженнями до вищезазначеного проекту розпорядження. Враховуючи кількість зауважень, Комісія запропонувала здійснити ґрунтовне доопрацювання проекту Концепції.

Комісія опрацювала проект Концепції реформування системи управління державними фінансами та 15.08.2007р. за результатами розгляду на засіданні Комісії надала остаточні зауваження та пропозиції до неї.

 

2.7. Діяльність Комісії щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму

 

З метою організації  виконання  постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 31.01.2007р. №136 «Про затвердження плану заходів на 2007 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму» Головою Комісії видано наказ від 28.04.2006р. №432, відповідно до якого здійснені наступні заходи:

 

на виконання п. 4 Плану заходів стосовно вжиття заходів до вирішення питання встановлення порядку надання органам державної влади за запитами банків та інших фінансових установ інформації, що стосується ідентифікації юридичних осіб та їх керівників Комісією була надана інформація щодо забезпечення надання суб’єктам первинного фінансового моніторингу інформації, необхідної для ідентифікації клієнтів, на 36-е засідання міжвідомчої робочої групи з дослідження методів та тенденцій у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом.

Комісією проводиться робота щодо опрацювання пропозицій, які надійшли від Державної податкової адміністрації України (18.09.2007р.), Національного банку України (19.09.2007р.) та Державного комітету статистики України (19.09.2007р.); 

 

на виконання п. 5 Плану заходів Комісією з метою виявлення нових фінансових технологій, що можуть використовуватися для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансування тероризму, Комісією запроваджено проведення аналізу інформації, яка виникає за результатами зупинення та скасування випусків акцій акціонерних товариств та аналізу операцій з цінними паперами, випуск яких зупинено та скасовано Комісією.

Так, рішенням Комісії від 26.04.2007р. №923 затверджена Програма попередження фактів створення акціонерних товариств з ознаками фіктивності та протидії обігу на ринку цінних паперів акцій таких товариств.

На виконання цієї програми в Комісії розпочата робота з виявлення новостворених акціонерних товариств, акціонерних товариств, які створюються шляхом реорганізації і статутні фонди яких сформовано не грошовими коштами, у розмірі, що перевищує 25% статутного фонду товариства, новостворених акціонерних товариств, засновниками яких є фізичні особи, що володіють більше 25% статутного фонду,  акціонерні товариства, які збільшують статутні фонди шляхом внесення не грошових коштів. При створені акціонерних товариств, статутні фонди яких формуються цінними паперами, вбачається тенденція до використання цінних паперів акціонерних товариств, що містять ознаки фіктивності. Планується, що за результатами зазначених вище заходів, у разі виявлення операцій з цінними паперами, що мають ознаки використання їх з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, Комісія буде інформувати про такі операції Держфінмоніторинг України та інші державні органи відповідно до компетенції.

 

на виконання п. 7 Плану заходів у Комісії утворена та функціонує комплексна система моніторингу непродуктивного відпливу капіталу за межі України, яка передбачає виявлення та аналіз операцій з торгівлі цінними паперами за участю торговців, сторонами угод за якими (операціями) є нерезиденти, зокрема особи, що мають місце реєстрації в офшорних зонах.

Моніторингу та аналізу підлягають регулярна звітність торговців цінними паперами, учасників Національної депозитарної системи України, документи, подані на реєстрацію випусків акцій.

Комісія постійно (щокварталу) проводить моніторинг укладених торговцями цінними паперами угод, сторонами яких є особи, що мають місце реєстрації в офшорних зонах, та аналіз фінансових операцій з цінними паперами, які здійснюються суб’єктами господарювання через офшорні зони, з метою виявлення та припинення діяльності з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. За результатами моніторингу виявляються операції, що можуть мати відношення до відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом.

За результатами аналізу операцій встановлено, що операції, які мають відношення до непродуктивного відпливу капіталу здійснюються з акціями акціонерних товариств, які не звітують перед громадськістю про свою діяльність, не знаходяться за місцем реєстрації, не здійснюють господарську діяльність, тобто фіктивними акціонерними товариствами.

Інформація про аналіз угод, сторонами яких є особи, зареєстровані в офшорних зонах, отримана за результатами опрацювання звітності торговців цінними паперами за І квартал 2007 року, була надіслана Комісією до Держфінмоніторингу України (20.07.2007р.), Державної податкової адміністрації України (20.07.2007р.), а також повідомлено Національний банк України (20.07.2007р.) про операції, здійснені за участю торговців цінними паперами - банків;

 

на виконання п.9 Плану заходів стосовно проведення аналізу можливості використання цінних паперів на пред’явника, зокрема векселів з бланковим індосаментом та ощадних (депозитних) сертифікатів, з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та вжиття заходів, спрямованих на зниження відповідних ризиків.

Комісія здійснювала моніторинг та аналіз адміністративних даних торговців цінними паперами, учасників Національної депозитарної системи України, документів, поданих на реєстрацію випусків акцій, а також «зустрічні» операції купівлі-продажу цінних паперів за участю нерезидентів, коли сума продажу цінних паперів нерезиденту суттєво перевищує суму купівлі цих цінних паперів нерезидентом.

За результатами моніторингу укладених торговцями цінними паперами угод, сторонами яких є особи, що мають місце реєстрації в офшорних зонах, встановлено, що операції з цінними паперами на пред’явника, випуски яких реєструються Комісією, складають малу частку у загальному обсязі операцій.

Також, Комісією було запропоновано внести зміни і до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» та визначити операції з векселями з бланковим індосаментом як такі, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу.

Кабінет Міністрів України листом від 10.04.2007р. зняв з контролю виконання Комісією цього пункту.

 

на виконання п. 10 Плану заходів територіальними управліннями Комісії за 9 місяців проведено 107 планових перевірок діяльності суб’єктів первинного фінансового моніторингу;

 

на виконання п.11 Плану заходів Комісія опрацювала та листом від 25.04.2007р. надала Держфімоніторингу України пропозиції щодо методики оцінки ефективності національної системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансуванню тероризму, на підставі показників діяльності національної системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

Комісією з урахуванням отриманої від Держфінмоніторингу України інформації (17.09.2007р.) проведено аналіз результативності заходів щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, які вживаються суб’єктами первинного фінансового моніторингу та встановлено, що більшість порушень пов’язана з невиконанням вимог нормативних актів щодо організації фінансового моніторингу, що свідчить про низьку ефективність заходів, що вживаються суб’єктами;

 

на виконання п.12 Плану заходів, з початку 2007 року за єдиною програмою пройшли навчання 539 працівників суб’єктів первинного фінансового моніторингу та склали кваліфікаційний іспит з питань фінансового моніторингу 582 працівника (відповідно до Порядку організації професійної підготовки фахівців з питань фінансового моніторингу професійних учасників ринку цінних паперів, затверджених рішенням Комісії від 10.12.2003р. №562 із змінами).

З початку 2007 року Комісією надано 14 письмових роз’яснень суб’єктам первинного фінансового моніторингу з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму та застосування норм законодавства;

 

на виконання п.13 Плану заходів Комісією постійно проводиться робота з вивчення типології легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Інформація, з урахуванням набутого у 2006 році, на початку 2007 року Комісією досвіду, була надіслана до Держфінмоніторингу України листом від 25.04.2007р.

 

 на виконання п.18 Плану заходів, з метою запобіганню використанню акцій акціонерних товариств з ознаками «фіктивності» для формування статутних фондів новостворених акціонерних товариств, обігу на ринку цінних паперів акцій таких акціонерних товариств рішенням Комісії від 26.04.2007р. №923 затверджена Програма попередження фактів створення акціонерних товариств з ознаками фіктивності та протидії обігу на ринку цінних паперів акцій таких товариств.

В Комісії утворена та функціонує комплексна система моніторингу виявлення акціонерних товариств, статутні фонди яких формуються більш як на 25% від статутного фонду цінними паперами, та аналіз операцій з торгівлі цінними паперами, предметом яких є акції зазначених акціонерних товариств.

Моніторингу та аналізу підлягають регулярна звітність торговців цінними паперами, інформація про результати реєстрації випусків акцій акціонерних товариств, статутні фонди яких формуються більш як на 25% не грошовими коштами

В Комісії проведено роботу з введення Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму в промислову експлуатацію (Акт про введення Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму (ЄІС ФМ) в промислову експлуатацію від 14 березня 2007 року);

 

на виконання п.21 Плану заходів Комісія та її територіальні органи продовжують співпрацювати з регіональними відділами Держфінмоніторингу України на виконання Порядку обміну інформацією між Державним комітетом фінансового моніторингу України та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого протоколом від 27.02.2006р. №1;

на виконання п.23 Плану заходів представники Комісії постійно брали участь у роботі міжвідомчої робочої групи з дослідження методів та тенденцій у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом, та у роботі тимчасової робочої групи з розгляду проблемних питань суб’єктів первинного фінансового моніторингу – небанківських установ та аналізу ефективності заходів, що вживаються ними для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінансуванню тероризму, яка утворена при міжвідомчій робочій групі з дослідження методів та тенденцій у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом.

За результатами роботи тимчасової робочої групи, Комісією розроблено два роз’яснення з проблемних питань, які виникають у суб’єктів первинного фінансового моніторингу – професійних учасників ринку цінних паперів та два роз’яснення Комісією погоджено.

Комісією також були погоджені, розроблені Держфінмоніторингом України для професійних учасників ринку цінних паперів:

- Правила проведення внутрішнього фінансового моніторингу торговцями цінними паперами;

-   Правила проведення внутрішнього фінансового моніторингу депозитаріями;

 

на виконання п.24 Плану заходів Комісія за результатами надходження пропозицій від Державного навчального закладу післядипломної освіти «Навчально-методичний центр ДКФМУ» щодо направлення на навчання з підвищення кваліфікації спеціалістів фінансового моніторингу з курсу «Боротьба з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму» постійно направляє на навчання працівників центрального апарату Комісії та її територіальних органів;

 

на виконання п. 35 Плану заходів Комісія регулярно висвітлює у засобах масової інформації, зокрема Інтернеті, заходи, що вживаються Комісією. Так, за результатами роботи тимчасової робочої групи з розгляду та опрацювання проблемних питань, що виникають у суб’єктів під час здійснення ними фінансового моніторингу, Комісією були оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Комісії підготовлені Держфінмоніторингом України   три рекомендації щодо застосування суб’єктами первинного фінансового моніторингу – професійними учасниками ринку цінних паперів законодавства у сфері фінансового моніторингу.

З метою вдосконалення системи регулювання відносин у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, Наказом Голови Комісії від 31.07.2007р. №743 створено робочу групу з розроблення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів України (щодо перегляду санкцій за порушення на ринку цінних паперів і визначення повноважень з регулювання відносин у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом)».

15.08.2007р. відбулося засідання робочої групи, на якому обговорювалися концептуальні питання щодо розроблення зазначеного законопроекту. За підсумками обговорення назву законопроекту вирішено викласти у такий редакції - проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перегляду санкцій та визначення повноважень з регулювання відносин у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом)».

Законопроект 18.09.2007р. схвалено на засіданні Комісії та оприлюднено на офіційному сайті Комісії з метою отримання зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

 

2.8. Діяльність Комісії щодо правозастосування

 

Основна увага з боку фахівців Комісії в цій сфері приділяється всебічному, своєчасному кваліфікованому розгляду звернень громадян та юридичних осіб та адекватному реагуванню на виявлені правопорушення на ринку цінних паперів.

Необхідно зазначити, що більшість звернень складають скарги міноритарних акціонерів на діяльність акціонерних товариств. Це пов’язано з тим, що в законодавстві відсутні норми, які б регулювали права акціонерної меншості.

Протягом 9 місяців 2007 року центральним апаратом Комісії  34 рази здійснено контроль за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах акціонерних товариств.

За 9 місяців 2007 року до центрального апарату Комісії надійшло 1201 звернення від громадян щодо порушення їх прав та законних інтересів на ринку цінних паперів. Звернення були розглянуті відповідно до повноважень Комісії та вимог Закону України «Про звернення громадян».

Протягом 9 місяців 2007 року уповноваженими особами центрального апарату Комісії розглянуто 607 справ про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні юридичних осіб. За наслідками розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів застосовано санкцій: накладено штрафів – 398 на суму 814 955 грн.; винесено попереджень – 105; закрито справ – 72; зупинено обіг (розміщення) цінних паперів – 5 емітентам; анульовано ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – 23 та зупинено дію ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – 4.

Також, уповноваженими особами центрального апарату Комісії протягом 9 місяців 2007 року розглянуто 5 справ за невиконання (неналежне виконання) вимог Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”, за наслідками розгляду яких накладено штраф у розмірі 9,69 тис. грн.

Уповноваженими особами центрального апарату Комісії протягом 2007 року розглянуто 25 справ про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні фізичних осіб, за наслідками розгляду яких накладено 25 штрафів на суму 21 550 грн.

Протягом 9 місяців 2007 року уповноваженими особами центрального апарату Комісії винесено 733 розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери.

Надійшла 91 скарга: 90 від юридичних осіб на постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів та 1 від фізичної особи. З них:

41 залишилось без змін та без задоволення;

23 залишилось без розгляду;

16 в даний час розглядаються;

3 постанови скасовано, а справи закрито;

          -    7 постанови скасовані та направлені на новий розгляд.

                Центральним апаратом Комісії протягом 9 місяців 2007 року було здійснено 18 перевірок учасників фондового ринку, а саме: 4 перевірки емітентів, 13 перевірок професійних учасників фондового ринку, 1 перевірка суб’єкта первинного фінансового моніторингу.

 

2.9. Діяльність Комісії у сфері міжнародних зв’язків

 

Протягом 9 місяців 2007 року здійснювалась робота відповідно до загальнодержавної політики у сфері зовнішніх відносин, орієнтованої на запровадження в Україні світових стандартів регулювання економіки та розширення співробітництва з Європейським союзом в рамках програми інтеграції України до ЄС.

 

Співробітництво з іноземними регуляторами.

В рамках налагодження співробітництва з іноземними регуляторами протягом 9 місяців 2007 року Комісією проводилось опрацювання Меморандумів про співробітництво:

з Комісією з цінних паперів Бразилії – 27.01.2007р. Комісія направила Комісії з цінних паперів Бразилії пропозиції до проекту Меморандуму про взаєморозуміння між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Комісією з цінних паперів Бразилії. 06.03.2007р. електронною поштою було отримано відповідь організації-контрагента щодо узгодження пропозицій до проекту зазначеного вище документу. Комісія направила електронною поштою нові пропозиції до проекту Меморандуму. Наразі очікується відповідь від організації-контрагента.

з Національною комісією з цінних паперів Республіки Панама – 27.01.2007р. Комісія направила Національній комісії з цінних паперів Республіки Панама пропозиції до проекту Меморандуму про взаєморозуміння між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Національною комісією з цінних паперів Республіки Панама. 23.07.2007р. Міністерство закордонних справ України погодило проект Меморандуму про взаєморозуміння між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Національною комісією з цінних паперів Республіки Панама. 17.09.2007р. Міністерство юстиції України погодило зазначений проект Меморандуму із зауваженнями редакційного характеру. Наразі підготовлено лист організації-контрагенту щодо включення даних зауважень в проект Меморандуму іспанською та англійською мовами.

 

з Державним комітетом з цінних паперів при Президенті Азербайджанської Республіки - 02.02.2007р. Комісія ініціювала підписання Меморандуму про взаєморозуміння з Державним комітетом з цінних паперів при Президенті Азербайджанської Республіки. 13.03.2007р. Державний комітет з цінних паперів при Президенті Азербайджанської Республіки надав свої пропозиції та зауваження до проекту Меморандуму. Після узгодження положень проекту Меморандуму очікується остаточний варіант документу від організації-контрагента.

з Агентством Республіки Казахстан з регулювання та нагляду фінансового ринку - 01.08.2007р. Комісія направила Агентству Республіки Казахстан з регулювання та нагляду фінансового ринку та фінансових організацій пропозиції до проекту Меморандуму про взаєморозуміння між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України та Агентством Республіки Казахстан з регулювання та нагляду фінансового ринку та фінансових організацій. Очікується відповідь від організації-контрагента.

з Комісією з цінних паперів Литви – 15.03.2007р. Комісія направила до організації-контрагента пропозицію щодо підписання двостороннього Меморандуму між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України та Комісією з цінних паперів Литви. Листом від 27.03.2007р. Комісія з цінних паперів Литви надіслала попередню згоду підписати зазначений документ. Відбувається подальше узгодження процесу підписання Меморандуму про взаєморозуміння.

з Комісією з фінансового нагляду Болгарії – 15.03.2007р. Комісія направила до контрагента пропозицію щодо підписання двостороннього Меморандуму між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України та Комісією з фінансового нагляду Болгарії. 28.03.2007р. електронною поштою Комісія отримала відповідь щодо згоди про підписання Меморандуму про взаєморозуміння. Разом з тим, організація-контрагент надіслала власний типовий проект подібного Меморандуму. Зараз відбувається узгодження текстів зазначених вище документів.

Поряд з цим, у зв’язку з реорганізаційними процесами, що відбуваються у регуляторах ринку цінних паперів інших країн, з якими вже були підписані Меморандуми про співробітництво, Комісія звернулась до зазначених організацій з проханням надати підтвердження щодо продовження дії таких документів та надати загальну інформацію про нові органи, які формуються. На цей час отримано підтвердження щодо продовження співпраці в рамках Меморандуму про співробітництво та зазначену вище інформацію від Національної комісії ринку цінних паперів Молдови та Державного агентства з фінансового нагляду та звітності при Уряді Киргизької Республіки.

На адресу Комісії 24.04.2007р. надійшов лист від Посольства Республіки Білорусь в Україні щодо листа від 06.04.2007р. Міністерства фінансів Республіки Білорусь щодо Меморандуму про взаєморозуміння між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України та Комітету з цінних паперів при Раді Міністрів Республіки Білорусь (далі – Комітет), підписаний 21.05.2004р.

Лист від 06.04.2007р. Міністерства фінансів Республіки Білорусь містить інформацію стосовно структурних змін, що відбулись із зазначеним вище Комітетом: у результаті реорганізації він був приєднаний до Міністерства фінансів Республіки Білорусь шляхом організації Департаменту з цінних паперів Міністерства фінансів Республіки Білорусь.

Організація-контрагент підтверджує чинність Меморандуму, але існує необхідність внести певні зміни до нього шляхом обміну протоколами (нотами), в частині, що стосується зміни сторони від Республіки Білорусь (Комітету). Зазначена обставина викликана тим, що відповідно до законодавства Республіки Білорусь Департамент з цінних паперів не має право бути Стороною в міжнародних договорах.

У 2004 році Федеральна комісія з цінних паперів Росії була реорганізована в Федеральну службу з фінансових ринків Росії (далі – ФСФР). Враховуючи такі реорганізаційні процеси, Комісія листом від 14.12.2006р. звернулась до ФСФР з проханням офіційно підтвердити інформацію щодо того, що ФСФР не є правонаступником за зобов‘язаннями Федеральної комісії з ринку цінних паперів Росії, а також надати пропозиції стосовно подальшого співробітництва Комісії та ФСФР. Листом від 03.08.2007р. ФСФР підтвердила вищезазначену інформацію.

                Наразі Комісією готується проект Меморандуму про взаєморозуміння між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України та Федеральною службою з фінансових ринків Росії.

 

Співпраця з IOSCO.

Комісія співпрацювала з Міністерством фінансів України в напрямку приєднання до Глобальної координаційної бази даних Регуляторного Тлумачення Міжнародних стандартів фінансової звітності IOSCO. 21.12.2006р. Комісія направила до Генерального секретаріату IOSCO прохання щодо детального пояснення питань, які стосуються подальшої участі у зазначеному проекті.

У відповідь IOSCO надіслала лист від 18.01.2007р. з поясненнями проблемних питань. Крім того, на адресу Комісії електронною поштою була надіслана Угода IOSCO щодо Міжнародних стандартів фінансової звітності, а також Регуляторне тлумачення та впровадження.

Після перекладу зазначених матеріалів, Комісія листом від 05.04.2007р.  направила їх до Міністерства фінансів на опрацювання.

Комісія листом від 02.07.2007р. направила запит до Генерального секретаріату IOSCO щодо участі в базі даних МСФЗ разом з Міністерством фінансів України на рівноправних умовах.

Листом від 21.07.2007р. Генеральний секретаріат IOSCO повідомив про особливості участі в Глобальній координаційній базі даних Регуляторного Тлумачення Міжнародних стандартів фінансової звітності IOSCO установ, які не є дійсним членом IOSCO. На теперішній час відбувається опрацювання наданих рекомендацій та визначення відповідного механізму приєднання до зазначеної бази.

 

Поряд з цим, співпраця з IOSCO здійснювалась з метою започаткування підписання Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією IOSCO (далі – Меморандум  IOSCO).

Комісія опрацювала анкету, включену до Меморандуму IOSCO, відповідь на яку повинна містити заява на приєднання до зазначеного Меморандуму IOSCO. З метою належного забезпечення співробітництва з міжнародними організаціями з питань, віднесених до їх компетенції згідно з п.16 Ст. 7 Закону України “Про державне  регулювання ринку цінних паперів в Україні” та забезпечення основи для взаємного обміну інформацією та досвідом з регуляторами ринків цінних паперів – членами IOSCO, Комісія вирішила активізувати свою діяльність у цьому напрямку (Рішення Комісії від 13.02.2007р. № 312).

Меморандум пройшов погодження в МЗС. 

Комісія направила Меморандум на погодження до Міністерства юстиції України. 06.08.2007р. Міністерство юстиції України повідомило Комісію про неузгодженість низки пунктів Меморандуму IOSCO між собою та невідповідність змісту деяких пунктів чинному законодавству України.

Для з’ясування зазначених розбіжностей Комісія 11.09.2007р. направила лист до Генерального секретаріату IOSCO. 

 

          Діяльність в рамках Ради керівників державних органів з регулювання ринку цінних паперів держав-учасниць СНД.

19-20 лютого 2007 року в м. Москва відбулось четверте засідання Ради керівників державних органів з регулювання ринку цінних паперів держав-учасниць СНД (далі-Рада керівників), членом якої є Харицький В.П.- член Комісії. Головними завданнями представника Комісії під час засідання Ради керівників були:

доведення до членів Ради керівників інформації про розвиток ринку цінних паперів в Україні;

визначення подальших шляхів розвитку співробітництва між Комісією та регуляторами ринків цінних паперів, які є учасниками Ради керівників.

Відповідно до Рішення Ради керівників державних органів з регулювання ринків цінних паперів держав-учасниць СНД, під час зазначеного засідання Головою зазначеної Ради було обрано Харицького В.П. - члена Комісії.  Відповідно до Регламенту Ради керівників засідання Ради проводяться на території держави-учасниці СНД, від якої було обрано Голову Ради.

V засідання Ради керівників відбулось 20-21 червня 2007 року в м. Одеса. В засіданні взяли участь керівники регуляторів ринку цінних паперів Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизії, Молдови, Росії, Таджикистану, України. Виявили зацікавленість в участі в засіданні керівники Української міжбанківської валютної біржі, Української асоціації інвестиційного бізнесу, Першої фондової торговельної системи та інших саморегулівних організацій.

На засіданні було розглянуто проект Рекомендацій за результатами порівняльного аналізу законодавства держав-учасниць СНД, що регулює брокерську та/або дилерську діяльність, який був розроблений Державним агентство з фінансового нагляду та звітності при Уряді Киргизької Республіки та проект Рекомендацій за результатами порівняльного аналізу законодавства держав-учасниць СНД, яке регулює розкриття інформації про діяльність емітентів цінних паперів (акції), розроблений Агентством Республіки Казахстан з регулювання та нагляду фінансового ринку та фінансових організацій. Обидва проекти документів були в цілому погоджені.

Державним агентством з фінансового нагляду та звітності Киргизької Республіки висвітлено результати порівняльного аналізу законодавства країн-учасниць СНД, яке регулює діяльність з обліку прав на цінні папери та діяльність з організації торгівлі (фондові біржі). З цього питання було прийнято рішення направити на доопрацювання зазначений проект документа та доручити Державному агентству з фінансового нагляду та звітності Киргизької Республіки представити проект Рекомендацій з цього питання. Необхідно зазначити, що всі документи, які приймаються Радою, мають рекомендаційний характер.

Протягом ІІІ кварталу 2007 року Комісією здійснювались заходи щодо виконання Протоколу V засідання Ради керівників державних органів з регулювання ринків цінних паперів держав-учасниць СНД та підготовки матеріалів для розгляду на VІ засідання зазначеної Ради.

 

          Співпраця з Міжнародними фінансовими організаціями.

Комісія на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 23.01.2007р. щодо опрацювання проекту Програми співробітництва на 2007 - 2009рр. між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку розглянула зазначений документ та 26.01.2007р. погодила його без зауважень.

Рішенням Комісії №258 від 06.07.2007р. на виконання доручень Кабінету Міністрів України від 17.01.2007р. та від 05.02.2007р. були внесені зауваження до Договору між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку про співробітництво та діяльність Постійного Представництва ЄБРР в Україні, про що 08.02.2007р. поінформовано Міністерство економіки України. На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 14.03.2007р. щодо виконання домовленостей, досягнутих за результатами участі Прем’єр-міністра України у роботі Всесвітнього економічного форуму у Давосі, остаточний проект Договору між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку про співробітництво та діяльність Постійного Представництва ЄБРР в Україні Комісія погодила без зауважень, про що 22.03.2007р. поінформовано Міністерство економіки України.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 09.03.2007р. щодо листа Європейського банку реконструкції та розвитку від 02.03.2007р., Комісія листом від 26.03.2007р. направила до Міністерства економіки України відповідні пояснення на питання, що порушувались у листі ЄБРР.

Для додаткового опрацювання питань, що порушувались у зазначеному листі, Комісія отримала доручення Кабінету Міністрів України від 14.04.2007р. та від 18.05.2007р. Наразі відбувається їх опрацювання компетентними структурними підрозділами Комісії.

29.08.2007р. Комісія погодила проект постанови Кабінету Міністрів України  “Про надання на ратифікацію Верховної Ради України Договору між Урядом України та ЄБРР про співробітництво та діяльність Постійного Представництва ЄБРР в Україні”.

 

Комісія протягом 9 місяців 2007р. брала участь у виконанні зобов’язань Української сторони, визначених умовами проекту „Друга Позика на політику розвитку”, Матрицею інституційних та стратегічних результатів та Листом від Уряду України до Світового банку стосовно політики розвитку. Також Комісія взяла участь у переговорах із Світовим банком щодо завершення виконання зазначеного вище системного проекту (ППР-2) та підготовки нового проекту ППР-ІІІ.

 

         За результатами проведених зустрічей із Світовим Банком в рамках Ініціативи Співдружності Незалежних Держав у сфері платіжних систем та цінних паперів (СНДПІ) був отриманий звіт, якій на даний час опрацьовується спеціалістами Комісії.

         Протягом 11-21.06.2007р. пройшли зустрічі між представниками Комісії та місії Світового Банку та Міжнародного Валютного Фонду для проведення першого стану оцінки фінансового сектора для підготовки оновленого звіту у рамках Програми оцінки фінансового сектору. Протягом 9 місяців 2007 року отриманий звіт був опрацьований та 13.09.2007р. разом з пропозиціями та зауваженнями Комісії надісланий до Світового банку.

           У рамках програми основної частини спільної місії з питань оцінки стану фінансового сектора Міжнародного Валютного Фонду та Світового банку проведено зустрічі 09.07.2007р. та 16.07.2007р з метою обговорення останніх змін, регуляторних питань та питань нагляду на внутрішньому корпоративному ринку та муніципальному борговому ринку, цінних паперів з іпотечною заставою та випусків міжнародних облігацій українськими компаніями та муніципалітетами. За результатами зустрічей, представниками МВФ та Світового банку були наданні звіти, які опрацьовуються співробітниками Комісії.

 

 

          Міжнародна технічна допомога.

Комісію було включено до співвиконавців Плану дій Україна-Угорщина за пунктом “Ознайомлення з досвідом у сфері діяльності на ринку цінних паперів, а особливо у запровадженні та забезпеченні ефективності функціонування системи пруденційного регулювання та нагляду за фінансовими ринками відповідно до стандартів ЄС”. До наведеного пункту виконавцем з боку Угорської сторони було включено Міністерство фінансів Угорської Республіки.

З метою належного виконання доручення Кабінету Міністрів України від 13.12.2006р. Комісія 24.01.2007р. звернулась до Міністерства фінансів Угорської Республіки з метою отримати інформацію щодо контактних осіб від зазначеної установи для подальшого формування заходів, які спрямовуватимуться на реалізацію наведеного вище Плану дій.

26.02.2007р. Міністерство фінансів Угорської Республіки надало відповідну інформацію.

У зв’язку із наведеним, Комісією був підготовлений перелік проблемних питань, який 05.04.2007р. надісланий до Міністерства фінансів Угорської Республіки.

Міністерство фінансів Угорської Республіки у відповідь на зазначений вище запит Комісії надало 14.08.2007р. необхідні матеріали. Наведені матеріали були опрацьовані та передані для подальшого врахування в роботі робочій групі з питань розроблення рекомендацій щодо пруденційного нагляду на ринку цінних паперів Комісії.

Поряд з цим, Комісія веде переговори з Міністерством економіки та праці Угорської Республіки щодо здійснення навчальної поїздки фахівців Комісії до Угорської Республіки з метою детального вивчення системи пруденційного нагляду на ринку цінних паперів зазначеної країни.

 

          З метою виконання покладених на Комісію обов’язків, відбувається процес залучення  міжнародної технічної допомоги:

14.11.2006р. був підписаний Протокол про співпрацю і технічну допомогу Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку України з боку компанії Financial Markets International Inc./ Проекту Розвитку ринків капіталу, фінансованого USAID. Протягом 9 місяців 2007 року здійснювалась реалізація положень цього документу.

         З метою належного виконання п. 25 постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002р. №153 «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» був затверджений рішенням Комісії від 02.08.2007р. №1809 Внутрішній порядок Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо виконання Протоколу про співпрацю і технічну допомогу Комісії з боку компанії Financial Markets International Inc./Проекту Розвитку ринків капіталу, фінансованого USAID.

         Поряд з цим, Комісія разом з Міністерством фінансів України взяла участь в опрацюванні проекту технічного завдання для майбутнього проекту «Зміцнення сектору фінансових послуг України: проект у фінансовому секторі на основі    загальногалузевої оцінки сектору», який фінансуватиметься Європейською Комісією.

         28.08.2007р. Комісія, з метою належного виконання доручення Кабінету Міністрів України від 25.07.2007р. №31366/1/1-07, надала Міністерству закордонних справ України пропозиції до переліку проектів експертної допомоги з боку Іспанії.

 

          Європейська та євроатлантична інтеграція.

Комісія протягом 9 місяців 2007р. брала участь у виконанні зобов’язань Української сторони, визначених умовами проекту „Друга Позика на політику розвитку”, Матрицею інституційних та стратегічних результатів та Листом від Уряду України до Світового банку стосовно політики розвитку, здійснювала заходи на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.04.2006р. №243-р „Про затвердження заходів щодо виконання у 2006 році Плану дій Україна – ЄС”, термін виконання яких був перенесений на 2007 рік.

Наказом Голови Комісії № 582 від 18.06.2007р. було затверджено план заходів з виконання Комісією розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.04.2007р.        № 238-р “Про затвердження заходів щодо виконання у 2007 році Плану дій Україна-ЄС”.

Комісія бере участь у виконанні Державної програми з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України та Державної програми з інформування громадськості з питань європейської інтеграції України (наказ Голови Комісії від 27.03.2007р. № 314).

Наказом Голови Комісії від 20.07.2007р. №703 було затверджено План внутрішніх заходів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку з реалізації заходів Цільового плану Україна-НАТО на 2007р.

 

          Зустрічі.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 01.04.2002р. №328-ск/2 до листа Глави Адміністрації Президента України від 26.03.2002р. №02-02/751 щодо співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, протягом 9 місяців 2007 року представники Комісії взяли участь в зустрічах з представниками Світового Банку, Міжнародного валютного фонду, USAID, Міжнародної Фінансової Корпорації, ЄБРР,  McKinsey&Company та деяких інших фінансових регуляторів та фінансових установ.

 

2.10. Діяльність Комісії щодо розвитку саморегулювання на фондовому ринку

З метою встановлення єдиного порядку та умов передачі Комісією повноважень саморегулівним організаціям шляхом вдосконалення процедури передачі, встановлення рівних умов для об’єднань, які мають намір отримати повноваження від Комісії прийнято рішення Комісії від 17.01.2006р. №1533 «Про затвердження Змін та доповнень до Положення про порядок та умови передачі Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку частини повноважень саморегулівним організаціям професійних учасників ринку цінних паперів щодо передліцензійної роботи, підготовки, перепідготовки та попередньої сертифікації фахівців фондового ринку», затвердженого рішенням Комісії від 10.09.2002р. №243 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 01.10.2002р. за №795/7083», зареєстроване у Міністерстві юстиції України  16.01.2007р. за №29/13296.

З метою приведення у відповідність з вимогами Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» Комісією розроблені Зміни до Положення про діяльність саморегулівної організації (далі – СРО) ринку цінних паперів, яка об’єднує компанії з управління активами. Зазначений нормативно-правовий акт затверджено рішенням Комісії від 29.05.2007р. № 1169 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 20.06.2007р. за № 688/13955.

З метою упорядкування діяльності СРО професійних учасників фондового ринку та підвищення їх ролі Комісією з врахуванням пропозицій СРО розроблено Концепцію щодо розроблення нової редакції Положення про саморегулювання на фондовому ринку України.

На основі зазначеної Концепції розроблено проект Положення про саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку. На даний час зазначений проект Положення знаходиться в стадії доопрацювання, оскільки до Комісії надходять пропозиції щодо зазначено проекту Положення від СРО.

 Крім того, 11.07.2007р. проведено круглий стіл «Саморегулівні організації професійних  учасників фондового ринку: роль, проблеми та стратегія розвитку», на якому розглядався вищезазначений проект Положення за участю представників Комісії, представників СРО та Проекту USAID. За результатами обговорення та надходження пропозицій та зауважень доопрацьований проект Положення  найближчим часом, у встановленому порядку, буде винесено на засідання Комісії. 

 

 

ІІ. Проблемні питання фондового ринку, які залишаються невирішеними

 

Розв’язання проблемних питань розвитку та функціонування фондового ринку здійснюється в рамках реалізації основних пріоритетних напрямів розвитку фондового ринку, що визначені у пункті 1 розділу І.

Разом з тим, на цей час, нерозв’язаними проблемними питаннями розвитку фондового ринку залишаються:

 

прийняття проекту Закону “Про акціонерні товариства”   (реєстраційний      №3177 від 15.02.2007р.) - необхідно сприяти прийняттю Верховною Радою України зазначеного законопроекту, який є базовим для побудови сучасних, загальноприйнятих відносин у корпоративному секторі економіки країни та удосконалення правових норм функціонування ринку цінних паперів в Україні;

 

практичне застосування норм корпоративного управління в діяльності акціонерних товариств - низька інвестиційна привабливість вітчизняних акціонерних товариств багато в чому обумовлена  відсутністю сучасної системи корпоративного управління в зазначених товариствах, тому актуальним є питання запровадження цивілізованих стандартів корпоративного управління, прийнятих у всьому світі. На жаль, на сьогодні запровадження Принципів корпоративного управління України не має обов’язкового характеру і залежить від позиції власників акціонерного товариства.

З метою вирішення зазначеної проблеми, Комісією здійснюватиметься ряд заходів, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006-2010 роки, зокрема,  розроблення:

типового положення про корпоративне управління в акціонерних товариствах;

рекомендацій щодо механізму впровадження в діяльність акціонерних товариств загальноприйнятих міжнародних та національних принципів корпоративного управління;

нормативно-правового акта щодо призначення тимчасових керівників фондових бірж та інших установ фондового ринку.

 

нерозвиненість ринку похідних (деривативів) - Україна поки що не використовує в повній мірі похідні фінансові інструменти, які приваблюють інвесторів можливістю довгострокового хеджування цінових, процентних, валютних ризиків, оскільки правові засади потребують законодавчого врегулювання.

Комісією здійснюватимуться заходи щодо супроводження проекту Закону України “Про похідні (деривативи)” у Верховній Раді України.

 

упорядкування діяльності учасників Національної депозитарної системи та удосконалення системи обліку прав власності на цінні папери - технологічна відокремленість Національної депозитарної системи, обмеження функцій Національного депозитарію спричиняє низьку якість роботи системи обліку прав власності на цінні папери, не дозволяє забезпечити належні гарантії захисту прав інвесторів. Недосконалість розрахунково-клірингового обслуговування операцій з цінними паперами не дозволяє використовувати принцип “поставка проти платежу” за угодами з цінними паперами.

З метою вирішення зазначених проблем Комісією передбачається впорядкувати діяльність Національної депозитарної системи відповідно до міжнародних стандартів та посилити державне регулювання і контроль за її функціонуванням, створити сучасну надійну систему виконання угод з цінними паперами та обліку прав власності на цінні папери шляхом врегулювання цих питань в проекті Закону України “Про систему депозитарного обліку цінних паперів”.  Комісією здійснюватимуться заходи щодо супроводження законопроекту в Кабінеті Міністрів України, оскільки Комісія 06.09.2007р. внесла проект Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів» на розгляд Кабінету Міністрів України на заміну раніше поданого.         

Також, у цьому напряму Комісією здійснюватиметься ряд заходів, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку України на 2006-2010 роки, зокрема, планується розроблення та затвердження нормативно-правових актів з питань обов’язкового зберігання копій реєстрів власників іменних цінних паперів у Національному депозитарії.

 

 

ІІІ. Характеристика стану та тенденцій розвитку ринку цінних паперів протягом 9 місяців 2007 року

 

За станом на 01.10.2007р. в Україні зареєстровано як юридичні особи 32 273 акціонерних товариств, з них відкритих – 10 690, закритих – 21 583.

Протягом січня-вересня 2007 року обсяг[1] випуску акцій становив 28,74 млрд. грн., що на 3,6 млрд. грн. менше ніж у аналогічному періоді 2006 року.

Протягом січня-вересня 2007 року значні за обсягом випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків акцій за період, зареєстровано наступними емітентами: ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» (на суму 1,5 млрд. грн.), ЗАТ «Кривоворізький гірничо-металургійний комбінат окислених руд» (798,78 млн. грн.), ВАТ Банк «Фінанси та кредит» (757,5 млн. грн.), ЗАТ «Перший Український Міжнародний Банк» (2 випуски по  429,3 млн. грн. та 757,5 млн. грн.), ВАТ АКБ соціального розвитку «Укрсоцбанк» (650,0 млн. грн.), ЗАТ Комерційний баннк «ПриватБанк» (631,25 млн. грн.), ЗАТ «Ферротрейд інтернешнл» (523,94 млн. грн.), ВАТ Банк «Фінанси та кредит» (519,0 млн. грн.), ЗАТ «Альфа-Банк» (2 випуски по 505,0 млн. грн. кожний), ЗАТ «Люкс» (500,0 млн.грн.), ВАТ «АКБ «Форум» (500,0 млн. грн.), ВАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» (491,0 млн. грн.), ВАТ «АКБ «ТАС-Комерцбанк» (482,6 млн. грн.), ВАТ АК інноваційний банк «УкрСиббанк» (450,0 млн. грн.), ВАТ Банк «Універсальний» (432,73 млн. грн.), ЗАТ «СП «Росава» (429,69 млн. грн.) тощо. 

Протягом січня-вересня 2007 року Комісією зареєстровано 571 випуск облігацій підприємств на суму 26,38 млрд. грн. Обсяг зареєстрованих облігацій підприємств збільшився на 13,18 млрд. грн. порівняно з аналогічним періодом 2006 року.

Найбільш значні за обсягом випуски облігацій підприємств зареєстровано наступними емітентами: ТОВ «Баски плюс-2004» (600,0 млн. грн.), ТОВ «Навіум» (550,0 млн. грн.), ВАТ «АКБ соціального розвитку «Укрсоцбанк» (2 випуски на суму 500,0 млн. грн. кожний), «Комерційний банк «Приватбанк» (3 випуски по 500,0 млн. грн. кожний), ВАТ «Райффайзен банк Аваль» (500,0 млн. грн.), ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» (500,0 млн. грн.), ВАТ «Кредитпромбанк» (500,0 млн. грн.), ТОВ Комерційний банк «Дельта» (500,0 млн. грн.), ВАТ «Акціонерний комерційний іноваційний банк «УкрСиббанк» (300,0 млн. грн.), ТОВ «Комерційний банк «Дельта» (300,0 млн. грн), ВАТ АБ «Укргазбанк» (300,0 млн. грн.), ЗАТ «Альфа-банк» (3 випуски на 310,0 млн. грн., 300,0 млн. грн. та 290,0 млн. грн.) тощо.

Протягом січня-вересня 2007 року Комісією зареєстровано 4 випуски облігацій місцевих позик на загальну суму 75,0 млн. грн. наступними емітентами: Львівською міською Радою (на суму 50,0 млн. грн.), Луцькою міською Радою (на суму 10,0 млн. грн.) та Вінницькою міською Радою (2 випуски на загальну суму 15,0 млн. грн.).

Протягом січня-вересня 2007 року Комісією зареєстровано 192 випуски інвестиційних сертифікатів пайовими інвестиційними фондами на суму 21,51 млрд. грн. та 68 випусків акцій корпоративними інвестиційними фондами на суму 2,35 млрд. грн.

Протягом січня-вересня 2007 року Комісією зареєстровано випуски опціонів на суму 10,6 млн. грн. Протягом січня-вересня 2007 року Комісією не зареєстровано випуски специфікацій ф‘ючерсних контрактів.

Протягом січня-вересня 2007 року Комісією зареєстровано випуски сертифікатів ФОН ТОВ «Житлобуд-Інвест» (на загальну суму 1,7 млрд. грн.), АКБ «Аркада» (на суму 28,7 млн. грн.) та 2 випуски ТОВ «Майстер Фінанс» на загальну суму 150,0 млн. грн.

У січні 2007 року Комісією вперше зареєстровано випуск звичайних іпотечних облігацій та проспект емісії ВАТ «Акціонерний банк «Укргазбанк» на суму 50,0 млн. грн.

Станом на 01.09.2007р. кількість професійних учасників, які мали ліцензію на здійснення певних видів професійної діяльності на ринку цінних паперів, становила 1675, в тому числі Комісією видано:

816 ліцензій на здійснення діяльності по випуску та обігу цінних паперів (торгівля цінними паперами);

201 ліцензію на здійснення депозитарної діяльності зберігачів цінних паперів;

371 ліцензію на здійснення діяльності щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

275 ліцензій на здійснення діяльності з управління активами;

9 ліцензій на здійснення діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів (7 бірж та 2 торговельно-інформаційні системи);

1 ліцензію на здійснення розрахунково-клірингової діяльності за угодами щодо цінних паперів,

2 ліцензії на здійснення депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.

З урахуванням суміщення певних видів професійної діяльності окремими професійними учасниками ринку цінних паперів їх кількість станом на 01.09.2007р. становила 1 440 (в тому числі: 201 учасник є торговцем-зберігачем, серед яких 106 банків, в тому числі: 33 учасники є торговцями-зберігачами-реєстраторами, серед яких 26 банків; 1 депозитарій має ліцензію на розрахунково-клірингову діяльність).

Протягом І півріччя 2007 року загальний обсяг торгів на ринку цінних паперів становив 310,02 млрд. грн., що більше на 105,23 млрд. грн. порівняно з І півріччям 2006 року. Найбільші обсяги торгів на ринку цінних паперів за період зафіксовано з акціями (124,37 млрд. грн.), векселями (95,24 млрд. грн.) та облігаціями підприємств (51,2 млрд. грн.).

 

 

Протягом січня-вересня 2007 року обсяг торгів цінними паперами на організаторах торгівлі становив 21,18 млрд. грн. Протягом зазначеного періоду найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на організаторах торгівлі зафіксовано з облігаціями підприємств (50,85%) та акціями (36,94%).

Протягом січня-вересня 2007 року обсяг торгів на ПФТС становив 18,94 млрд. грн. У січні-вересні 2007 року порівняно з аналогічним періодом 2006 року обсяг торгів на ПФТС зменшився на 4,42 млрд. грн. (січень-вересень 2006 рік – 23,36 млрд. грн.). Обсяг торгів на ПФТС у січні-вересні 2007 року становив 89,45% від загального обсягу торгів на організаторах торгівлі за цей період.

 

 

За І півріччя 2007 року, за даними реєстраторів, здійснено 352,85 тис. операцій переходу прав власності на цінні папери.

За станом на 01.07.2007р. кількість рахунків депонентів становила 1,28 млн. шт.

 

 

 

За І півріччя 2007 року зберігачами цінних паперів проведено 167,39 тис. облікових операцій з цінними паперами.

За станом на 01.07.2007р. загальна сума активів інститутів спільного інвестування (крім венчурних фондів) становила 2,55 млрд. грн.

Загальна сума чистих активів інститутів спільного інвестування (крім венчурних фондів) за станом на 01.07.2007р. становила 2,23 млрд. грн.

Найбільша частка активів інститутів спільного інвестування, за станом на 01.07.2007р., зосереджена в акціях (41,70%), облігаціях підприємств (21,26%) та банківських депозитних активах (19,79%).

 

Склад, структура та вартість активів

інститутів спільного інвестування за станом на 01.07.2007р.

 

Загальна сума активів,

млн. грн.

Відсоток від загальної суми, %

Державні цінні папери

28 ,37

1,11

Акції

1 061,87

41,70

Облігації підприємств

541,42

21,26

Векселі

43,90

1,72

Банківські

депозитні рахунки

503,92

19,79

Ощадні сертифікати

18,00

0,71

Заставні

1,36

0,05

Банківські метали

0

0

Нерухомість

2,96      

0,12

Інші активи

344,53

13,54

Всього

2 546,34

100,0

 

За станом на 01.07.2007р. 43 компанії з управління активами надали адміністративні дані щодо управління активами 72 недержавними пенсійними фондами.

За станом на 01.07.2007р. загальна вартість активів недержавних пенсійних фондів становила 185,01 млн. грн., порівняно за станом на 01.04.2007р. загальна вартість активів недержавних пенсійних фондів збільшилась на 34,54 млн. грн.

Станом на 01.07.2007р. загальна сума чистих активів недержавних пенсійних фондів становила 183,77 млн. грн., порівняно за станом на 01.04.2007р. загальна сума чистих активів недержавних пенсійних фондів збільшилась на 34,44 млн. грн. Зобов’язання недержавних пенсійних фондів становили 1,36 млн. грн.

Найбільша частка активів недержавних пенсійних фондів зосереджена в цінних паперах та грошових коштах 61,21% та 33,10% відповідно.



[1] - попередні оперативні дані щодо додаткового випуску акцій, зареєстрованих центральним апаратом Комісії  (без вирахування скасованих випусків)