This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/pastur.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-13. The original page over time could change.
Пастур Леонід Андрійович, фізик-теоретик, академік НАН України (Харків) — наукова біографія

Пастур Леонід Андрійович
Завідувач відділу теоретичної фізики
Фізико-технічного інституту низьких температур
ім. Б. I. Вєркіна   Національної академії наук України

 

Математик і фізик-теоретик, академік НАН України

Народився 23 серпня 1937 року в с. Удич Джулинського району Вінницької області. У 1961 р. він закінчив інженерно-фізичний факультет Харківського політехнічного інституту і відтоді працює в Фізико-технічному інституті низьких температур ім. Б.І. Вєркіна НАН України в Харкові.

Широкий спектр наукових інтересів, глибина розуміння проблем та невичерпна енергія притаманні Леоніду Андрійовичу протягом багатьох років. Його наукові інтереси охоплюють широке коло питань сучасної математики, математичної фізики і теоретичної фізики.

Л.А. Пастур є одним із засновників спектральної теорії випадкових і майже періодичних операторів — розділу математики і математичної фізики, що інтенсивно розвивається в усьому світі й знаходить широке застосування. Його ідеї і результати в цій галузі вже стали класичними. Викладені, зокрема, у монографії «Spectra of Random and Almost Periodic Operators», вони значною мірою стали основою сучасної теорії і широко застосовуються в числених дослідженнях у нашій країні та за кордоном.

Слід зазначити, що науковому стилю вченого притаманне органічне поєднання як математичних, так і теорфізичних аспектів проблем, що досліджуються. Так, прогрес в осмисленні й теоретичному опису невпорядкованих систем, зокрема в теорії елементарних збуджень і фазових переходів у таких системах, значною мірою було досягнуто завдяки працям Л.А. Пастура. Варто пригадати його фундаментальні результати із самоусереднення основних фізичних величин, властивостей спектру та густинистанів, обґрунтування повної локалізації в невпорядкованих одновимірних та деяких несумірних системах, дослідження з розповсюдження хвиль та частинок у невпорядкованих середовищах. Монографія «Введение в теорию неупорядоченных систем», яка була написана у співавторстві з І.М. Ліфшицем і С.А. Гредескулом, стала невід’ємною складовою освіти фізика-теоретика, а її авторам було присуджено Державну премію УСРС в галузі науки і техніки 1985 року.

Серед широко відомих результатів Леоніда Андрійовича слід також відзначити самоузгоджене рівняння для густини станів і детальне вивчення властивостей універсальності локальних статистик енергетичних рівнів та низку результатів з теорії невпорядкованих магнетиків. За цикл робіт з теорії поля та теорії невпорядкованих систем Л.А. Пастуру була присуджена академічна премія ім. М.М. Боголюбова.

Протягом багатьох років ювіляр веде активну науково-організаційну та педагогічну діяльність. Багато сил та енергії вклав Л.А. Пастур у розвиток Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б.І. Вєркіна, працюючи на посадах заступника директора з наукової роботи та керівника математичного відділення інституту, очолюю- чи математичні та фізичні відділи. На сьогодні він є завідувачем відділу теоретичної фізики ФТІНТ та головним редактором «Журналу математичної фізики, аналізу, геометрії». Леонід Андрійович активно співпрацює з міжнародною науковою спільнотою: він є членом редакційних колегій кількох престижних наукових часописів, багаторазово брав участь у національних та міжнародних комітетах і комісіях, був головою Фонду фундаментальних досліджень України та членом Виконавчого комітету Міжнародної асоціації математичної фізики.

Органічним продовженням наукової діяльності Л.А. Пастура є робота з молодим поколінням учених як у Харківському університеті, так і у вищих навчальних закладах Франції, Великобританії, Японії та інших країн.

Джерело інформації: Вісник НАН України. - 2007. - N 8


Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського
www.nbuv.gov.ua