This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/korchevy.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-13. The original page over time could change.
Корчевий Юрій Петрович, енергетик, академік НАН України (Київ) — наукова біографія

Корчевий Юрій Петрович
Директор Інституту вугільних енерготехнологій
НАН України і Мінпаливенерго України,
академік Національної академії наук України

 

Ю.П. Корчевой народився 15 жовтня 1936 року в Києві. Випускник Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. По його закінченні Юрія Петровича розподілили на кафедру фізичної електроніки, де в 1966 р. він успішно захистив кандидатську дисертацію. Від 1969 р. працював в Інституті електродинаміки АН УРСР на посадах старшого наукового співробітника та завідувача відділу, там і захистив докторську дисертацію. Від 1988 р. Ю.П. Корчевой — заступник директора з наукової роботи Інституту проблем енергозбереження АН УРСР, очолює відділення високотемпературного перетворення енергії. Саме на базі цього відділення у 1996 р. було створено Науково-технічний центр (нині — Інститут) вугільних енерготехнологій НАН і Міністерства палива та енергетики України, директором якого став Юрій Петрович. За досить короткий термін йому вдалося перетворити інститут на провідну наукову установу у галузі енергетики, що отримала міжнародне визнання.

Сфера наукових інтересів ученого — розробка нових екологічно чистих технологій використання вітчизняного вугілля в енергетиці. На початку своєї трудової діяльності Юрій Петрович виконав великий цикл робіт із дослідження фізичних явищ у термоемісійно-плазмових перетворювачах теплової енергії на електричну з цезієвим наповненням. При цьому вперше було виявлене унікальне явище — виникнення дугового розряду у міжелектродному проміжку цих перетворювачів. Ю.П. Корчевой є автором відкриття «Явище утворення фоторезонансної плазми», що підтверджено дипломом № 106 Російської академії природничих наук та Міжнародною асоціацією авторів наукових відкриттів.

Уже понад 30 років Юрій Петрович працює над розв’язанням проблем перетворення енергії твердого палива на теплову енергію. Він розробив наукові засади процесів горіння та газифікації високозольного вугілля, виконав низку фундаментальних досліджень з кінетики та динаміки конверсії твердого палива, результати яких отримали широке визнання як в Україні, так і за її межами. На цих дослідженнях ґрунтуються технології спалювання високозольного, високосірчистого та «засоленого» вугілля в циркулюючому киплячому шарі без використання природного газу та мазуту, спалювання та газифікації вугілля у киплячому і циркулюючому киплячому шарах під тиском, парокисневої газифікації у супутних потоках для парогазових установок на твердому паливі, які втілені у розробці високоефективних й екологічно чистих вугільних котлоагрегатів. Результати досліджень Ю.П. Корчевого використано у виготовленні котлоагрегату циркулюючого киплячого шару на Старобешівській ТЕС (ВАТ «Донбасенерго») та котлоагрегату ТПП 210-А блоку № 8 з плечовою топкою Зміївської ТЕС (ВАТ «Центренерго»). Під керівництвом ученого створені «Державна програма вітчизняного котлобудування та виготовлення газоочисного обладнання» і програма розвитку твердопаливної енергетики Донецького регіону.

Останніми роками він багато уваги приділяє науковим дослідженням з розширення ресурсної бази енергетики за рахунок утилізації мулів, шламів та сухих відходів вуглезбагачення, захисту довкілля від викидів пилу, важких металів, оксидів сірки й азоту. Юрій Петрович розробив також Державну програму використання шламів та сухих відходів вуглезбагачення на ТЕС.

Ю.П. Корчевой — засновник наукових шкіл з досліджень фізико-хімічних процесів у низькотемпературній плазмі лужних металів і з високоефективних та екологічно чистих вугільних технологій для енергетики. Він є автором понад 200 наукових праць, зокрема монографії, має 17 свідоцтв на винаходи. Багато сил та енергії віддає науковець підготовці молодого покоління учених, серед його учнів — 10 кандидатів і 2 доктори наук.

Юрій Петрович — голова постійно діючої комісії НАН України з ефективного використання в енергетиці низькосортних палив, секції «Промислова теплоенергетика», Науково-технічної ради Мінпаливенерго України, член секції енергетики Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, входить до складу редколегій багатьох фахових часописів.

Внесок Ю.П. Корчевого у розвиток вітчизняної енергетики відзначений Державною премією України в галузі науки і техніки. Він нагороджений трьома урядовими медалями, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, удостоєний звання «Почесний енергетик України». Юрій Петрович двічі ставав переможцем Всеукраїнського конкурсу «Лідер паливно-енергетичного комплексу»: в 2000 р. — у номінації «Наукова розробка», в 2005 — у номінації «Вчений».

Джерело інформації: Вісник НАН України. - 2006. - N 10.


Бібліографія публікацій   Ю. П. Корчевого
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua