This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/konovalenko.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-13. The original page over time could change.
Коноваленко Олександр Олександрович, астрофізик, академік НАН України (Харків) — наукова біографія

Коноваленко Олександр Олександрович
Керівник відділу декаметрової радіоастрономії
Радіоастрономічного інституту НАН України,
академік Національної академії наук України

 

Народився 27 лютого в 1951 року.

Представник широко відомої Харківської наукової школи декаметрової радіоастрономії академіка С.Я. Брауде, його учень і послідовник. З 1987 р. — керівник відділу декаметрової радіоастрономії Радіоастрономічного інституту НАН України.

Головні наукові інтереси О.О. Коноваленка зосереджені на проблемах фізики міжзоряного середовища та космічної радіоспектроскопії. На найбільшому в світі радіотелескопі декаметрового діапазону УТР-2 він уперше виявив у космічному просторі випромінювання збуджених атомів вуглецю і розробив сучасну модель фізичного стану міжзоряного середовища, що відкрило нові можливості його діагностики.

О.О. Коноваленко приділяє багато уваги не тільки організації і проведенню актуальних наукових досліджень на радіотелескопі УТР-2, а й комплексній модернізації апаратних засобів телескопа. Для цього використовуються найсучасніші інформаційні технології, нова елементна база, створюється спеціальна реєструюча апаратура. Радіотелескоп УТР-2 із системою інтерферометрів УРАН включено до переліку об'єктів науки, що становлять національне надбання України. О.О. Коноваленко — головний хранитель цих об'єктів.

Олександр Олександрович організував широке міжнародне наукове співробітництво з провідними радіоастрономічними установами США, Франції, Австрії, Голландії, Індії, Росії. На радіотелескопі УТР-2 за участю закордонних вчених виконана велика кількість міжнародних проектів у рамках договорів, грантів, наукових фондів.

В останні роки під керівництвом О.О. Коноваленка здійснюється радіоастрономічне освоєння і використання велетенської антени РТ-70 (м. Євпаторія) Національного космічного агентства України. Завершено перший етап створення сучасного центру наземно-космічної радіоастрономії, що робить радіоастрономію України всехвильовою і відкриває нові можливості реалізації престижних міжнародних космічних досліджень.

Багатогранна науково-організаційна діяльність Олександра Олександровича. Він є членом ряду спеціалізованих і проблемних наукових рад, редколегій журналів, Міжнародного астрономічного союзу, головою радіоастрономічної комісії Українського комітету радіосоюзу, головою експертної ради з астрономії Міністерства освіти і науки України, був головою експертної ради з астрономії ВАК України.

Джерело інформації: Вісник НАН України. - 2001. - N 2.


Бібліографія публікацій  О. О. Коноваленка
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua