This version of the page http://myslenedrevo.com.ua/links/lnk_museums.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-13. The original page over time could change.
Корисні ресурси

Версія для друку

Музеї

Українські музейні портали

Українських музейних порталів було багато, є – ще більше, а скільки ще буде – того і не злічити. Ми запровадили власну хронологічну нумерацію.

[1] Український міжмузейний центр

Цей сайт давно недоступний. "Да, знаю я | Погибель ждёт | Того, кто первый…" намагається робити щось корисне для України.

[2] Музеи Украины

Заготовка музейного порталу, російською мовою. Розміщено списки музеїв з контактною інформацією, запропоновано безкоштовне розміщення невеликих веб-сторінок для музеїв. Але ці останні після невдачі попереднього аналогічного проекту (Український міжмузейний центр – http://www.museum.org.ua/ – цей сайт давно недоступний) не квапляться розміщуватись, і правильно роблять, бо ті пару сторінок, які розміщено, теж недоступні.

[3] Український музейний простір

Чергова [відчайдушна ?] спроба створити український музейний портал. На сьогодні (25.05.2005 р.) він тільки розпочинає свою роботу, має розділи : Музеї | Сайти | Публікації | Бюлетень "Український музей" (тут повні тексти номерів) | Конкурси. Лупайте сю скалу ! / Нехай ні жар, ні холод / Ніщо не спинить вас…

[4] Музеї України

Це офіційний сайт паперового журналу (в онлайні ви нічого, крім обкладинок, не побачите). Містить також каталог музеїв України і є, таким чином, Четвертим українським музейним порталом (третій – Український музейний простір). Він є також третім українським музейним порталом, який пропонує музеям безкоштовно розміщувати їхні сторінки.

Окремі музеї

Вінницький обласний краєзнавчий музей

Добре наповнений сайт, має розділи : Музей | Експозиція | Колекції | Масова робота | Виставки | Новини | Додаткова діяльність | Цікаве про Вінницю – все як має бути на сайті поважного музею.

Дніпропетровський історичний музей ім.Д.І.Яворницького

Сайт рос.мовою, найбільш наповнені розділи – фонди та екскурсія по залах.

Ізюмський краєзнавчий музей

Маленький сайт рос.мовою, розділи Історія | Природа | Фотогалерея (до 15 фото) | Виставки (ну, цей не працює).

Київський державний музей Тараса Шевченка

Представлені біографія Т.Г.Шевченка, віртуальна експозиція (18 із 24 залів), малярські твори Т.Г.Шевченка (біля 100). Тексти українською мовою, але відображаються некоректно (дякуйте дизайнерам з Київської політехніки).

Кунсткамера Олександра Ільїна

О.Б.Ільїн – кіровоградський колекціонер (помер в 1993 р.). Зібрання книг зараз знаходиться в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.Чижевського, кунсткамера зберігається та експонується в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї. Як завжди в колекціонерів, походження речей невідоме. Сайт дає уявлення про археологічні знахідки, іконопис, живопис, графіку, скульптуру, срібло, порцеляну (в кожній категорії до 6 предметів).

До речі, під час повторного відвідування ми роздивились, що з трьох "китайських гравюр" одна виявилась японською, про що, напевно, не здогадувався ані колекціонер, ані кіровоградські музейники.

Львівський історичний музей

Електронний каталог, поки що не буже багатий (кілька десятків експонатів); але містить зображення великого розміру.

Миколаївськй художній музей ім.В.В.Верещагіна

Сайт рос.мовою, містить довідки про колекцію та фонди, екскурсію по 10 залах, перелік виставок, які проводились у музеї (веб-сайт надає унікальну можливість відвідати виставки, які вже давно демонтовано). Докладніше розповідається про творчість В.Верещагіна, Р.Судковського, Є.Кибрика. На жаль, сайт не оновлювався з весни 2003 р.

Музей вишитої ікони (Львів)

Цей музей створено у Львові зусиллями отця Дмитра Блажейовського – відомого історика церкви і майстра вишивання ікон. На сайті є довідка про автора, анотації його наукових праць, велика галерея ікон, а також інформація про роботу музею.

Музей гетьманства (Київ)

Досить добре наповнений сайт дає уявлення про експозицію і культурні заходи, які проводить музей. Цінний розділ наукових публікацій по тематиці музею, тобто про козацтво та гетьманів.

Музей Iвана Гончара (Київ)

Сайт укр./рос./англ.мовами. Містить розділи : історія музею, засновник, колекція (досить докладний опис усіх розділів), видання (перелік), виставки (наразі тільки 1), книга відгуків (ще з 1960-х років), народне мистецтво, мистецька вітальня, вісті. Любовно зроблений сайт, зразковий як для невеликого музею.

Музей культурної спадщини (Київ)

Сайт укр./англ.мовами; довідка про музей, онлайнова галерея (біля 20 творів); основне спрямування – мистецтво української діаспори. Є стаття Ксенії Мелешко про цей музей.

Музей Лесі Українки у Ялті

Невеликий корисний сайт, присвячений діяльності музею. Віртуальна подорож | Студії | Літературне краєзнавство | Хроніка.

Більше про Лесю Українку – на сайті «Мислене древо».

Музей українського народного декоративного мистецтва

Невеликий, але любовно зроблений веб-сайт музею (територіально це Києво-Печерська лавра). Подано історію музею, огляд колекції, найвизначніші експонати. Представлені колекції картин українських народних художниць Марії Примаченко та катерини Білокур.

Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 рр.

Офійційний сайт музею, укр./рос./англ. мовами. Основні розділи : План | головна експозиція (14 залів, дано довідки на чверть сторінки, по 1 фото) / виставки | для професіоналів. Для останніх, тобто професіоналів, зауважимо, що українські тексти відображаються неправильно. Читати

У червнЁ 1943 року, у розпал битви за визволення Укра©ни, ©© уряд ухвалив рЁшення про створення республЁканського музею ЁсторЁ© Велико© ВЁтчизняно© вЁйни.

– це ж просто ганьба для цілої країни !

Деяку інформацію про нього можна побачити на персональному сайті голландця Г.Тіммермана (http://home.wanadoo.nl/henkofholland/kiev.htm).

Національний музей медицини України (Київ)

Сайт укр./рос./англ.мовами. Віртуальна експозиція, журнал "Агапіт".

Национальный художественный музей Украины

Сторінка НХМУ в складі проекту "Музеи Украины" (як і все в цьому проекті, російською мовою). Довідка про музей, про колекцію, 11 маленьких зображень без підписів. В той же час на сайті Leopolis Index of Ukrainian Art є біля 500 паспортизованих пам'яток. Тобто ясно відчувається брак офіційного сайту цього музею.

Український музей у Нью-Йорку

Англомовний сайт, містить дуже короткі довідки про колекцію (народне мистецтво, професійне мистецтво, архів), виставки.

Центральний музей збройних сил України

Досить скромний за розмірами сайт (не більше 10 сторінок) : Про музей | Залами музею | Видання музею | Музей ракетних військ стратегічного призначення | Вiйськово-морський музейний комплекс "Балаклава" | Волинський регiональний музей українського вiйська та вiйськової технiки. Експозиція охоплює період з 1917 р. до сучасності (Богдан Хмельницький, по мислі творців музею, не має стосунку до українського війська).

Карантин

До карантину пересуваються посилання, які під час повторних відвідувань виявились непрацездатними (можливо, вам поталанить до них дістатись).

Одеський віртуальный музей нумізматики

Сайт укр./рос./англ. мовами. Музей відкрито в 1999 р. Історія грошового обігу в Україні. Небагато і популярно, але повністю відповідає темі.

Сумський художній музей

Сторінка в складі порталу міста. Довідка, 13 експонатів (зображення без описів).

Фундація "Культурна спадщина України"

Ця фундація підтримує 2 проекти : 1) Вiртуальний музей iсторiї трипiльської культури – 40 експонатів (росіською мовою); 2) Галерея образотворчого мистецтва України (десь 15 біографій + галереї). Нагадаємо при цій нагоді, що на компакт-диску "Архітектура України у фотографіях Миколи Жарких" виставлено біля 16 000 зображень; таким чином, ми самі працюємо як 400 (чотириста) фундацій, разом узятих.

Херсонский художественный музей им.Шовкуненко

Сторінка на міському порталі рос./англ. Довідка про музей та 16 експонатів (у вигляді фотографій без підписів – здогадайтесь самі).


Остання модифікація сторінки :