This version of the page http://www.mns.gov.ua/prognoz/index.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-13. The original page over time could change.
МНС УКРАЇНИ
укр   рус   eng Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

Офіційний
Інформаційний сервер
  Архів новин  
Надзвичайні події
Останні новини
Діяльність Міністра
Служба 112
Чорнобиль
Всі новини
Події (до 09.2005 р.)
Новини (до 09.2005 р.)
  Оперативна інформація  
Довідка за добу
Оперативний прогноз
Довідка за місяць
Прогноз погоди
  Діяльність міністра  
Новини
міністр відповідає
Фотоальбом
  Офіційно  
Прес-служба
Анонси
Прес-релізи
Фотогалерея
ЗМІ про нас
Міністерство
Положення
Керівництво
Завдання
Структура
Історія становлення
Взаємодія з ВР України
Освіта та наука
Громадські організації
Вакансії
Державні закупівлі
Житлова комісія
Цільові програми
Аналітика
За добу
За місяць
За квартал
Нац. доповідь
Прогноз НС
Міжнародна діяльність
Організації
Країни
Угоди
Право
Спільні операції
Європейська інтеграція
Євроатлантичне співробітництво
Законодавство
Законодавчі акти
Регуляторні акти
Громадські обговорення
Законотворча діяльність
Інтернет-ресурси
Державні установи
Підрозділи МНС
ЗМІ
Інші ресурси
Азбука виживання
Карта сайту
Каталог послуг
Інтернет-приймальня
ЧОРНОБИЛЬ
Новини
Проекти
Посилання
Фотоальбом
Архів
СЛУЖБА 112
ДЕНЬ РЯТУВАЛЬНИКА

 

 версія для друку

Прогноз гідрометеорологічних умов та тенденції виникнення надзвичайних ситуацій у грудні 2007 року

Прогноз гідрометеорологічних умов та тенденції виникнення надзвичайних ситуацій у грудні 2007 року

  • Загальна кліматична характеристика грудня та деякі гідрометеорологічні особливості грудня 2006 року

  • Прогноз погоди на грудень 2007 року

  • Тенденції виникнення надзвичайних ситуації природного характеру

  • Тенденції виникнення надзвичайних ситуації техногенного характеру

  • Висновки

Загальна кліматична характеристика грудня та деякі гідрометеорологічні особливості грудня 2006 року

Погоді грудня притамання розвинута циклонічна діяльність, яка забезпечує інтенсивний обмін повітря і значну нестійкість погоди. Знижується середня місячна температура повітря (в порівнянні з листопадом на 4-5 градусів) і становить 0-5 градусів морозу, а на крайньому півдні до 2-6 градусів тепла. В грудні в північних, східних областях та в Карпатах спостерігається перехід середньої добової температури повітря через мінус 5 градусів в бік зниження, в центральних областях в третій декаді грудня-першій половині січня. Найнижчі температури (абсолютний мінімум), які були зафіксовані в Україні в цьому місяці за весь період спостереження складають: 40 градусів морозу в Львівській області, 36 градусів - в Сумській області, 35 градусів - в Луганській області.

Середня багаторічна кількість опадів в грудні становить 33 - 67 мм, в горах Криму та Карпатах 68 - 174 мм. На початку другої декади грудня в північних областях зазвичай встановлюється сталий сніговий покрив, у третій декаді - на більшості території країни. Погодні умови в грудні нерідко бувають складними. Спостерігаються опади як у вигляді снігу, так і в окремі дні дощу, хуртовини і тумани, різкі зниження температури нерідко можуть чергуватися з відлигами, відмічалось утворення ожеледі, паморозі на деревах та дротах, ожеледиці на дорогах, спостерігалось налипання мокрого снігу та сильний вітер. У грудні порівняно з листопадом збільшується кількість днів з хуртовинами; зростає повторюваність ожеледі, особливо на Лівобережжі України.

В розподілі небезпечних та стихійних метеорологічних явищ по видах (за 1981 - 2006 роки) у грудні найбільшу вагу за кількістю випадків мають: сильний вітер - 35%, сильні сніг та хуртовини - 34% (відмічені практично в кожній області), ожеледь - 11%, сильний дощ - 8% та майже рівна кількість випадків налипання мокрого снігу і складних відкладень 4-6%. Нерідко критеріїв стихійності досягають тумани. Частка стихійних метеорологічних явищ в їх загальній кількості представлена на рис. 1.

Мінливість метеорологічних умов в грудні істотно впливає на водний та льодовий режими річок та водоймищ країни. Характерними чинниками для виникнення надзвичайних ситуацій для цього місяця є як формування паводків (тало-дощових або дощових, наприклад на Закарпатті у 1957, 1993, 1995 роках та в гірській частині річок Дністра та Прута у 1957 році), так і льодові явища (встановлення льодоставу, виникнення зажорів або заторів льоду, особливо на річках басейнів Прип'яті, Дніпра, Дністра та Десни, що може призвести до підвищення рівнів води до 0,8-2 м, виходу води на заплаву та підтоплення територій).

Найчастіше стихійні метеорологічні явища у грудні відмічалися в Закарпатській області (49 випадків, з них 37 сильні дощ, вітер, сніг та туман), в Криму (46 випадків з них 38 сильні дощ, вітер, сніг та ожеледь), в Івано-Франківській області (39 випадків з них 35 сильні вітер, сніг та хуртовини); Донецька (23 випадка) та Луганська (19 випадків) області, де відмічено випадки сильної ожеледі, сильного вітру та складних відкладень. Розподіл по території та кількість стихійних метеорологічних явищ представлені на рис. 2.

Грудень 2006 року виявився аномально теплим та відносно сухим. Середня місячна температура повітря на більшості території була вищою за норму на 2,5-5 градуси. Опадів випало значно менше від середніх багаторічних значень (переважно 12-50% норми, місцями у південній частині та в центральних областях 4-10% від норми). Сталого снігового покриву на території країни не було. Сніг спостерігався лише місцями та короткочасно, переважно у другій половині грудня (Карпати, Закарпаття, східні області). Найдовше сніг утримувався на високогір'ї Карпат. Стихійних метеорологічних явищ зареєстровано не було.

Прогноз погоди на грудень 2007 року

(наданий Українським гідрометцентром)

Середня місячна температура повітря очікується в межах 1-5 градусів морозу, в південних областях 0-1 градус тепла, в Криму до 4 градусів тепла, що відповідає середнім багаторічним значенням.

Місячна кількість опадів передбачається в межах 25-56 мм, на Закарпатті 62-82 мм, в горах Криму 146 мм, що у західних областях дещо менше за норму, а на решті території близько до норми.

Тенденції виникнення надзвичайних ситуації природного характеру

Аналіз статистичних даних за 1997 - 2006 роки свідчить, що у грудні середні значення кількості НС в порівнянні з листопадом збільшуються на 16,5%, при цьому мінімальну кількість НС (5) зареєстровано у 2000 році, максимальну (26) - у 1997 році (рис. 3).

За видами кількість НС природного характеру розподіляється на:

  • медико-біологічні - 65%;
  • метеорологічні - 27%;
  • гідрологічні - 5%;
  • геологічні - 3% (рис. 4)
  • У грудні проти листопада збільшуються середні значення кількості усіх видів надзвичайних ситуацій, особливо НС метеорологічного характеру (на 42%) (рис. 5).

    Грудень, як свідчать останні роки, місяць з широким спектром характерних проявів явищ теплого та холодного періодів. За прогностичною інформацією з мережі Інтернет протягом перших двох декад грудня вірогідно:

    • помірно тепла погода (як для цієї пори року) в перший тиждень, надалі є вірогідність підвищення температури (протягом 4-5 діб на 1-4 градуси, на півдні тепліше) до слабких позитивних значень та повільне зниження температури у другій декаді;
    • нерідке випадіння різної інтенсивності опадів на усій території країни (на півдні переважно у вигляді дощу, в окремі дні не виключено з мокрим снігом, на решті території здебільшого мокрого снігу з дощем);
    • утворення ожеледиці, накатів мокрого снігу (особливо в перший тиждень місяця та у другій декаді), в окремі дні є вірогідність налипання мокрого снігу;
    • в середині періоду місцями є вірогідність утворення туманів зі зниженням видимості (особливо у південній половині країни); вітер змінних напрямків, посилення швидкості вітру можливе в окремі дні, а на півдні та сході країни (особливо в Криму та на узбережжях) вірогідна більша швидкість вітру з поривами до 15-20 м/с.

    За таких прогнозованих гідрометеорологічних умов більш несприятливими періодами орієнтовно можуть бути дні переходу позитивних температур повітря в бік від'ємних, коли можливе випадіння змішаної фази опадів та посилення вітру. В цей період можливі ускладнення в роботі енергетики, транспорту, комунального господарства або виникнення локальних надзвичайних ситуацій.

    Тумани (що мають досить високу вірогідність), майже постійні опади, ожеледиця збільшуватимуть загрозу виникнення ДТП практично на всій території країни.

    В другій половині грудня більш ймовірні окремі ускладнення в життєдіяльності населення та в роботі окремих галузей господарства в періоди поєднання посилення вітру з помірними або сильними опадами, налипанням мокрого снігу, утворенням ожеледі та можливої масової появи льодових явищ на водних об'єктах.

    Потенційно небезпечними регіонами (по частоті виникнення стихійних гідрометеорологічних явищ в грудні за багаторічний період) є західний, південний та південно-східний регіони.

    Щодо надзвичайних ситуацій геологічного характеру, то у грудні поточного року загроза виникнення небезпечних геологічних явищ невелика, але зберігається ймовірність їх виникнення в межах промислово-міських агломерацій Дніпропетровської, Донецької, Полтавської, Херсонської областей та гірських регіонів країни.

    Підвищення рівня грунтових вод відносно середніх багаторічних показників в окремих районах Житомирської, Закарпатської, Вінницької, Чернігівської, Одеської, Полтавської, Дніпропетровської, Херсонської областей та АР Крим можуть стати додатковим впливовим чинником активізації небезпечних геологічних процесів.

    За останні десять років (1997 - 2006 рр.) у грудні відмічається тенденція до варіацій кількості НС медико-біологічного характеру на рівні 5 - 8 на місяць (з незначним відхиленням від цих значень) з переважанням (майже в 5,5 разів) випадків отруєння людей над інфекційною захворюваністю людей.

    Характерною тенденцією грудня є значне збільшення кількості загиблих внаслідок НС медико-біологічного характеру (в більшості випадків внаслідок отруєння чадним газом), причому з переважанням в окремі роки (1998, 2001, 2003, 2004 рр.) кількості загиблих над постраждалими.

    Враховуючи вищенаведене, можна припустити, що у грудні 2007 року очікується досить висока ймовірність виникнення випадків отруєннь людей, особливо чадним газом (головним чином, через порушення правил пічного опалення, правил використання газових пристроїв тощо) та харчових отруєнь, але й зберігається ймовірність виникнення небезпечних інфекційних захворювань. Через різкі зміни температури повітря можливе збільшення гострих респіраторних захворювань.

    Виникнення НС медико-біологічного характеру можливе в будь-якому регіоні, але за статистичними даними найбільший ризик виникнення НС медико-біологічного характеру в Одеській, Донецькій, Луганській, Київській, Полтавській областях та АР Крим.

    У грудні, на відміну від листопаду, відмічається тенденція значного зменшення матеріальних збитків від НС природного характеру.

    Так, протягом 1997 - 2006 років у грудні досить обмежена (усього 6) кількість областей зазнавала значних збитків від НС природного характеру, причому значними (12,8 млн. гривень) були збитки тільки у 2000 році у Тернопільській області та у 2005 році в Івано-Франківській області (близько 1,5 млн. гривень). А в цілому збитки від НС природного характеру у грудні склали близько 14,6 млн. гривень.

    За статистичними даними 1997 - 2006 років найбільша кількість НС природного характеру у грудні зафіксована у Львівській (11 НС), АР Крим, Донецькій області (по 9 НС відповідно), Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Луганській та Одеській (по 7 НС відповідно) областях, найменша - у Чернівецькій (1 НС) області, а у м. Києві НС взагалі не зафіксовано.

    Враховуючи особливості прогнозування НС природного характеру (у тому числі, невелику завчасність) можна припустити, що загальна кількість НС у грудні поточного року буде на рівні 5 - 9 випадків (рис. 3), але не виключене й їх збільшення, головним чином, за рахунок НС гідрометеорологічного та медико-біологічного характеру. За ризиком збитку найбільш уразливими можуть бути Тернопільська, Івано-Франківська області в західному регіоні, Луганська - в східному, АР Крим - в південному регіонах України (рис. 6).

    Тенденції виникнення надзвичайних ситуації техногенного характеру

    Аналіз статистичних даних щодо виникнення НС техногенного характеру протягом 2000 - 2007 років показує, що у грудні спостерігається тенденція до збільшення їх середнього значення порівняно з листопадом. Максимальна кількість НС техногенного характеру у грудні спостерігалася у 2001 та 2003 роках - по 21 випадку, мінімальна - 14 випадків - у 2000 2005 та 2006 роках (рис. 7).

    Кількість НС у грудні знаходиться у вузькому інтервалі можливих значень, що у значній мірі обумовлено природними факторами, а саме більш сприятливими та стабільними погодними умовами грудня порівняно з листопадом упродовж останніх років.

    Аналіз НС за видами показує, що у грудні переважає тенденція до зменшення кількості катастроф на транспорті, аварій в енергетичних системах та пов'язаних з раптовим руйнуванням будівель і споруд.

    Натомість, порівняно з листопадом, у грудні значно збільшується кількість НС, пов'язаних із пожежами та вибухами, частка яких становить 53% від загальної кількості НС техногенного характеру. Майже на тому ж рівні залишається кількість аварій на системах життєзабезпечення (рис. 8, 9).

    Масштабні НС техногенного характеру, які виникали у грудні 2000 - 2006 років, головним чином були пов'язані із катастрофами на транспорті.

    Резонансні надзвичайні ситуації грудня, пов'язані із ускладненням погодних умов сталися:

    • 17 грудня 2003 року біля населеного пункту Ізобільне (АР Крим) на автомобільній трасі Сімферополь-Алушта внаслідок падіння у гірську розщілину пасажирського автобусу "Кароса - 734" загинуло 18 осіб та ще 18 - постраждало.
    • 2 грудня 2005 року біля с. Матків Турківського району на автошляху Кривка - Стрий. Водій рейсового автобусу ЛАЗ-695 (АТП 14609, м. Стрий) на слизькій дорозі не впорався з керуванням, внаслідок чого автобус перекинувся з моста в потічок з висоти 7 м. В результаті дорожньо-транспортної пригоди загинуло 9 пасажирів автобуса та 6 - постраждало.

    Найбільшу кількість НС техногенного характеру протягом останніх років зареєстровано на території Донецької області - 19 випадків, Луганської - 16, Дніпропетровської - 14 НС.

    У Львівській області - 7, в АР Крим і Житомирській області - по 6, Харківській - 5.

    Натомість, не зареєстровано жодної НС техногенного характеру у Волинській і Чернівецькій областях.

    Аналіз НС техногенного характеру у грудні 2000 - 2006 років, урахування динаміки їх виникнення упродовж поточного року, стан техногенної безпеки в регіонах та прогноз погодних умов на грудень 2007 року дозволяє припустити, що у грудні поточного року слід очікувати деяке збільшення загальної кількості НС техногенного характеру порівняно із листопадом. Прогнозований діапазон значень від 15 до 20 НС наведено пунктиром на рис. 7.

    Висновки

    За прогнозованими погодними умовами переважно з другої декади грудня 2007 року не виключаються ускладнення в господарській діяльності, життєдіяльності населення або виникнення локальних надзвичайних ситуацій внаслідок змін у температурному режимі, випадіння опадів змішаної фази в поєднанні з посиленням вітру, утворення ожеледі та ожеледиці, місцями налипання мокрого снігу. Найбільш небезпечною, по частоті виникнення стихійних гідрометеорологічних явищ, є південна половина країни.

    Загальна кількість надзвичайних ситуацій природного характеру у грудні поточного року прогнозується на рівні 5- 9 випадків. Найбільш небезпечними регіонами за ризиком виникнення НС природного характеру можуть бути АР Крим, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Львівська та Одеська області.

    Аналіз НС за останні роки, стану техногенної безпеки у регіонах та прогноз погодних умов на грудень 2007 року дозволяє припустити, що найбільші ризики виникнення НС техногенного характеру у грудні 2007 року очікуються у Дніпропетровській (пожежі, вибухи на шахтах і будівлях житлового призначення, аварії в системах життєзабезпечення, на транспорті та в енергосистемах), Донецькій (пожежі у житлових будівлях, аварії на шахтах та транспорті, раптове руйнування споруд та аварії, пов'язані з викиданням НХР і отруєнням людей) і Луганській (пожежі, вибухи на шахтах, об'єктах промислового та житлового призначення, аварії в системах життєзабезпечення, на транспорті та раптове зруйнування споруд) областях.

    Високі ризики виникнення НС техногенного характеру існують в АР Крим, Житомирській, Запорізькій, Львівській, Харківській областях та м. Києві.

    Значна ймовірність виникнення НС зберігається у Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій і Черкаській областях (рис. 10).

    Кількість НС техногенного характеру у грудні 2007 року найбільш імовірно дещо збільшиться порівняно з листопадом і очікується на рівні 15 - 20 випадків.

    Зберігаються високі ризики виникнення НС, пов'язаних з пожежами, вибухами у промисловості (особливо на вибухо-, пожежонебезпечних об'єктах, вугільних шахтах тощо) та аваріями на транспорті. Існують особливо високі ризики виникнення пожеж у будівлях і спорудах житлового призначення.

    Дещо меншими є ризики виникнення НС, пов'язаних з аваріями на енергосистемах, на системах життєзабезпечення, раптовим руйнуванням будівель та споруд. Залишається значним ризик виникнення надзвичайних подій (інцидентів) на об'єктах атомної енергетики, зокрема на Запорізькій, Рівненській і Хмельницькій АЕС.

    Враховуючи висновки порівняльного аналізу щодо кількості НС за відповідний період минулих років та з метою попередження виникненню надзвичайних ситуацій та зменшення їх наслідків протягом грудня 2007 року головним управлінням (управлінням) МНС в регіонах доцільно:

    • посилити контроль за технічним станом транспортних комунікацій: мостів, мостових переходів, шляхопроводів, продуктопроводів, залізничних переїздів, гідротехнічних споруд і судноплавних шляхів та дотриманням правил безпеки руху, виконанням заходів щодо забезпечення стабільної роботи транспортної галузі;
    • здійснювати контроль стану справ у житлово-комунальній сфері міст, особливо на системах тепло- та водопостачання, зосередити увагу відповідних служб експлуатації на необхідність дотримання нормативних термінів та проектних режимів експлуатації водопровідно-каналізаційних і теплових мереж у зимовий період;
    • керівникам інспекцій вимагати обов'язкового виконання заходів із запобігання передумовам аварій на виробництві та призупиняти ведення робіт на них до повного усунення порушень;
    • у зв'язку із можливим збільшенням кількості НС, пов'язаних із пожежами у житловому секторі, посилити контроль і роз'яснювальну роботу серед населення щодо необхідності дотримання правил пожежної безпеки, про неприпустимість користування саморобними газовими та електронагрівальними приладами тощо;
    • провести додаткові перевірки протипожежного стану будівель та місць масового відпочинку та їх готовності до проведення новорічних свят. У ході перевірок особливу увагу звернути на наявність і справність систем автоматичного протипожежного захисту, первинних засобів пожежегасіння, телефонного та радіозв'язку, протипожежного водопостачання, а також стану шляхів евакуації;
    • підтримувати у готовності аварійно-рятувальні підрозділи для оперативного реагування на надзвичайні ситуації.

    Нетрадиційний прогноз начальника відділу прогнозів природних і техногенних катастроф Міжнародного інституту соціоніки Зайченко - Несмянович Е.І.

    У грудні 2007 року найбільш небезпечними (екстремальними) днями місяця очікуються: 10-11, 21-25 (похибка складає + 15 год.). В екстремальні дні місяця очікується зростання ймовірності техногенних та природних НС, особливо аварій на вугільних шахтах, на транспорті (особливо авіаційному), небезпечних подій на АЕС, зростає ймовірність сейсмічних товчків.


Офіційний
Інформаційний сервер

МНС України
Україна, 01030, м. Київ, вул. О.Гончара 55-а
Електронна пошта: main@mns.gov.ua

Начальник чергової зміни
Тел.: +38 (044) 247-32-11 (цілодобово)

Прес-служба
Тел.: +38 (044) 247-31-91
Електронна пошта: press@mns.gov.ua

© 2005 «МНС України»
При використанні матеріалів посилання на МНС України обов'язкове
Ви наш 17417671-й відвідувач

Підтримка сайту
Електронна пошта