Тема “Дня”

 
Лариса ІВШИНА: Iдентичність і модернізація
Японські враження. (у двох частинах)
Акція "Дня"

 
Редакція представляє нову книжку їз серії "Бібліотека газети "День"
 
WEEKLY DIGEST
  • Редакція
  • Рекламодавцям
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№164, середа, 8 вересня 1999

   четвер, 13 грудня 2007 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а сторінка
День України
День планети
Подробиці
Економіка
Суспільство
Культура
Тайм-аут

Сторінка головного редактора

Острозький клуб

Вільний "мікрофон"

ПОТРІБНА ДОПОМОГА

Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2006 року

ТОП-"net"

Літературний журнал

Перемога "Дня" в Євросуді

Гості "Дня"

Бібліотека "Дня"

Віртуальний музей

Фотоконкурси "Дня"

Головні теми

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
вересень 1999
Пн 
6
13
20
27
Вт 
7
14
21
28
Ср
1
8
15
22
29
Чт
2
9
16
23
30
Пт
3
10
17
24
Сб
4
11
18
25
Нд
5
12
19
26
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На вашу думку, чи буде в Україні в цьому році обрано нового прем’єр-міністра?




результатиархів опитувань
  Погода в Україні

Сьогодні

   вдень .....-6........-4

   вночі  ......-6.......-5

  Курси валют

Офіційний курс гривні щодо
іноземних валют

 

100 доларів США    505.0000

100 євро                  740.9360

10  рублів Росії        2.0682

     
 
   
Російською
English
Суспільство
  версія для друку

На Закарпатті знову стихія. Грошово-чиновницька

«Паводкові» кошти йдуть на ремонт будинків місцевого начальства


  Олекса ЛІВІНСЬКИЙ, ЦЖД


ФОТО ПЕТРА ГОНЧАРА


ТАК І НЕ ВІДНОВЛЕНІ БУДИНКИ ЗАКАРПАТСЬКИХ СЕЛЯН — «ГІДНІ» ПАМ'ЯТНИКИ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ЧИНОВНИКІВ

У багатьох селах Мукачiвщини, що потерпiли вiд повенi, ситуацiя залишається складною. У Новому Давидковi багато хат хоч i вистояло, але безнадiйно пошкодженi. В них пiд страхом захворiти або бути заваленими i зараз живе багато людей. Досить пройтися вулицями — майже кожна друга хата зяє трiщинами.

Розiбрати аварiйнi споруди i поставити на їхньому мiсцi новi за сприяння держави новодавидкiвцi не можуть, бо, кажуть мiсцевi мешканцi, це привiлей мiсцевого начальства i близьких до нього осiб. Бо в першу чергу саме їхнi сiм'ї i родичi зараз перебудовують хати, а подекуди вже й завершують, за «паводковi» будматерiали i кошти.

До 1 листопада має завершитись вiдбудова житлового фонду Закарпаття, потерпiлого вiд повенi. До цього часу заплановано побудувати 2660 будинкiв i 314 помешкань.

За iнформацiєю Центру громадських зв'язкiв Закарпатської облдержадмiнiстрацiї, на лiквiдацiю наслiдкiв повенi з держбюджету було видiлено 127,4 млн. грн. на будiвельнi роботи i 30 млн. грн. кредитiв населенню. Очiкується надходження ще 46,6 млн. грн. на вiдбудову житла, 24,5 млн. грн. на вiдновлювальнi роботи i 12,5 млн. грн. — на кредити.

Як iнформує ЦГЗ, станом на 19 серпня у стадiї будiвництва знаходиться 2397 будинкiв. На цей же час здано понад 110 помешкань. За словами керiвника ЦГЗ Надiї Тевзи, «зараз багато сiл нагадують суцiльнi будiвельнi майданчики», i є всi пiдстави розраховувати на виконання всього обсягу будiвельних робіт до листопада.

Тим часом правоохоронцi Мукачiвщини виявили серйознi зловживання при розподiлi будматерiалiв та кредитiв потерпiлим вiд паводку. Прокуратурою Мукачiвського району порушено двi кримiнальнi справи. За словами слiдчого прокуратури Василя Iванцьо, встановлено: було видiлено безпiдставно будматерiалiв на суму 157 тисяч гривень i грошових кредитiв на 24 тисячi.

За словами прокурора Мукачiвського району Олександра Граба, виявлено велику кiлькiсть будинкiв, де дахи зовсiм не потерпiли, але їхнiм господарям за лiмiтно-забiрними картками видавався шифер або iнше покриття. Подекуди для ремонту пошкоджених стiн виписували у 3-4 рази бiльше будматерiалiв, нiж необхiдно було насправдi. Разом з тим, громадяни, якi насправдi потребували допомоги, але не мали необхiдних зв'язкiв чи знайомств з мiсцевим начальством, отримували мiзерну частину або не отримували нiчого.

Слiдчий Василь Iванцьо каже: «До нас приходили заяви вiд жителiв сiл Iвановецької сiльської ради про те, що нерiвномiрно розподiляється гуманiтарна допомога потерпiлим вiд паводку і неправомiрно видiляються будматерiали та кредитнi ресурси громадянам, якi менше постраждали вiд паводку, нiж iншi, або якi взагалi не постраждали».

На даний час визначається роль кожної посадової особи в цих порушеннях. «Бiда ще в тому, — зауважує В.Iванцьо, — що на той час ще не було нормативних актiв, якi б чiтко регламентували, якi будинки потребують капiтального ремонту, якi є аварiйними, а якi зруйнованi».

В комiсiї, якi займалися розподiлом допомоги, були включенi дiльничнi iнспектори або iншi працiвники Мукачiвського РВВС. «Виявляється, — каже В.Iванцьо, — що вони, як правило, пiдписували вже готовi акти, вiрячи на слово головi комiсiї. У таких дiях вбачається щонайменше халатнiсть».

До зловживань причетнi не лише посадовi особи. Громадянин Василь К., проживаючи в Мукачевi, прописався, згiдно з довiдкою райвiддiлу, у селi Iванiвцi в сiчнi цього року, тобто через три мiсяцi пiсля паводку. Його хата в селi стояла порожня багато рокiв. I актом за листопад 1998 року йому видiляють і будматерiали на 15 тисяч, i кредитнi ресурси майже на 4 тисячi. Перед цим у сiльрадi рiк його прописки переробили на 1996.

У людей «без привiлеїв» лiмiтно-забiрнi картки якщо сягають суми 2 тисячi, то вартiсть виписаних будматерiалiв занижена майже вдвiчi. Так, у картцi на капремонт будинку новодавидківця Йосипа Ковтуна при нормi вартостi одного квадратного метра 30,4 грн. та площi будинку 90 квадратних метрiв будматерiалiв виписано на 1173 гривнi. I так — практично в кожного. Цi люди отримали на сьогоднi лише цемент, дошки i вапно...

Сiльську амбулаторiю Нового Давидкова не включено до списку постпаводкового ремонту. Похмуре, облуплене примiщення, побудоване ще 1860 року, воно пережило вже не один паводок, але 7 рокiв на його ремонт грошей не видiляють. Як розповiв амбулаторний фельдшер, депутат сiльради Iлля Зубков, у жовтнi минулого року медики своїми силами вiдремонтували амбулаторiю, а в листопадi її залило. Тепер тут гниє стара пiдлога, лупляться стiни, висока вологiсть.

«Якось нам видiлили спецкошти — 3 тисячi гривень, — розповiдає фельдшер, — ми мали намiр закупити мiкроскоп, вiдремонтувати УВЧ, пiдлатати УАЗик. Але голова сiльради замiсть цього закупив 4 газовi конвектори. Нам вони не потрiбнi, у нас пiчне опалення, i до сiльради газ ще не проведений. Так i лежать нашi грошi мертвим вантажем. Що казати, коли на нашiй територiї зробили гнiйну яму, а поряд ми качаємо воду!»

Протистояння мiж селянами та сiльським керiвництвом стає все жорсткiшим. Понад 1500 жителiв пiдписалося пiд петицiєю про вiдкликання голови сiльради з посади за «грубощi при розмовi в службовому кабiнетi, несправедливий розподiл гуманiтарної допомоги, недопущення до нього депутатiв сiльради, переписування лiмiтно-забiрних карток» тощо. З цього приводу ще 28 червня були скликанi збори, але районна влада легiтимними їх не визнала.

«За пiвтора року ще жодного разу не збирався виконком сiльради, — каже депутат сiльради Iван Качур. — Бухгалтерiя перед депутатами звiтувати вiдмовляється. На запити щодо використання бюджетних коштiв i розподiлу гуманiтарної допомоги вони не дають конкретної вiдповiдi. Люди вже втомилися вiд поведiнки голови».

67-рiчну потерпiлу вiд паводку жительку Нового Давидкова кiлька тижнiв тому паралiзувало — її нерви не витримали бюрократичної тяганини сiльського i районного начальства, i тепер вона лежить, постiйно плачучи, у своєму напiвзруйнованому будинку, згадуючи обіцянки глави держави.

№164, середа, 8 вересня 1999

версія для друку


Інші матеріали цієї шпальти:

  • Жертви «стратегічного партнерства»?
  • Об'єктом садистських «розваг» стала дитина
  • Газовий балончик зашкодив навчальному процесові
  • Остання можливість вижити?
  • Коротко / СУСПІЛЬСТВО

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English