Перший український гостросюжетний серіал є спільним проектом "1+1" і російської кінокомпанії "НТБ-ПРОФІТ". Він мав колосальний успіх у глядацької аудиторії України та не менш успішною була паралельна прем'єра телесеріалу в Росії. "День народження Буржуя" демонструвався у прайм-тайм на каналі НТБ.
 
У лютому 2000 року на каналі "1+1" відбулася прем'єра нового вітчизняного телесеріалу власного виробництва "День народження Буржуя". Перший український гостросюжетний серіал на сучасну тематику - спільний телепроект каналу "1+1" та російської кіно-телевиробничої компанії "НТБ-ПРОФІТ" - мав колосальний успіх у глядачів України та Росії і став справжнім телевізійним хітом. Про це свідчать не лише соціологічні дані та широкий резонанс у ЗМІ , але й те, що є найвиразнішим показником успіху - у дні прем'єрного показу "Буржуя" по телебаченню перипетії сюжету були центральною темою для обговорення на вулицях, у магазинах, у громадському транспорті - взагалі, скрізь, де збиралося більше, ніж одна людина. Це перша в історії українського ТБ подія такого масштабу, і в сучасній українській масовій культурі теж. Привертає увагу також те, що цей багатосерійний фільм органічно поєднав найпопулярніші жанри масової культури - психологічну драму, мелодраму й детектив, екзотичну містику та авантюру.
 
Режисер фільму - Анатолій Матешко ("Зелений вогонь кози", "Ха-бі-аси", "Жінка для всіх"). Продюсерами телесеріалу виступили Олександр Роднянський ("1+1") та Ігор Толстунов ("НТБ-ПРОФІТ").
 
"День народження Буржуя" розповідає про молодого київського бізнесмена, колишнього вихованця дитячого будинку. Буржуй - його прізвисько. А зав'язка містично-детективного сюжету - його походження. На спіритичному сеансі, куди герой потрапив випадково, йому повідомляють, що хтось невідомий знає, де й коли Буржуй народився і хто його батьки. Є шанс нарешті знайти своїх рідних і дізнатися, коли ж він має святкувати свій день народження.
 
Упродовж 15-ти серій в житті Буржуя стає дедалі більше загадок, часто - небезпечних для життя. Володимир Коваленко-Буржуй (Валерій Ніколаєв) таки знаходить родичів, але той, хто його переслідує, міняє все його життя. Буржуй проходить шлях від розкішного життя до повного банкрутства. Його ворог винахідливий, хитрий, проникливий, розумний і наче невидимий. Його пастки майже досконалі: він надто добре знає Буржуя і його життя.
 
На щастя, у головного героя є вірні друзі: його кохана "залізна леді" Аміна (Ірина Апексимова) та друг-охоронець, теж із прізвиськом і незмінним "снікерсом" у руці - "Товстий" (Анатолій Журавльов).
 
Але хіба буває телефільм без режисера? Чесно кажучи, режисерів у Києві чимало, але створення телесеріалу - питання дуже специфічне. У серіалах свої закони, свої особливості жанру... Зрештою, вони - друге життя телеглядачів, іноді навіть яскравіше, ніж життя реальне. Саме актор і режисер Анатолій Матешко був тією людиною, "яка мислить категоріями сучасної, творчої особистості та реально розуміє завдання, що стоять перед режисером у даному матеріалі". Отже, знімати доручили українському режисерові та акторові Анатолію Матешку, авторові відомого фільму "Зелений вогонь кози".
 
Хоча "День народження Буржуя" називають серіалом, Матешко разом з командою професіональних кінематографістів старався знімати справжнє велике кіно. "Буржуй" був знятий на кіноплівці - за всіма європейськими стандартами. Західні колеги звичайно випускають телесеріали так: серія за серією, з конвеєра - на екран. А система зйомок українського серіалу була зовсім інша. По закінченні зйомок в одному павільйоні команда переходила в другий, потім у третій, а з початком теплого сезону виїхала на природу. Знятий матеріал накопичувався і чекав монтажного періоду.
 
Робота над фільмом тривала понад два роки - з 5 січня 1998 року по січень 2000-го. Спеціально для "Буржуя" на кіностудії імені О.Довженка був збудований комплекс павільйонів: інтер'єри "офісу" та "будинку" Буржуя, кабінет лікаря психіатричної лікарні та інші об'єкти. Декорації художника Олексія Левченка створені так, щоб в одному просторовому об'ємі можна було швидко створити потрібний об'єкт для зйомки.
 
Натурні зйомки проходили за межами кіностудії - в самому Києві та його околицях. В одному з престижних приміських районів команда "Буржуя" знайшла багатий і стильний дім - саме такий, який був потрібен для іміджу Буржуя. Щоб зняти фінальний епізод, знімальна група навіть злітала у Нью-Йорк, де з 24-го по 30-те липня знімала епізод, коли ворог Буржуя їде по Бродвею в розкішному автомобілі й розмовляє з Коваленком по телефону.
 
Режисер Анатолій Матешко: "Команда підібралася справді класна. Сам би я не зміг подужати все те, що вже є за плечима... Я навіть гадки не мав, що коли-небудь працюватиму з таким обсягом."
 
Коли почався підбір акторів, за долею майбутнього телесеріалу вже спостерігали дві телекомпанії - канал "1+1" з українського боку та "НТБ-ПРОФІТ" з російського. Зрештою, знімалися і російські, й українські актори, а Валерій Ніколаєв до своїх голлівудських ролей додав іще й роль київського підприємця Володимира Коваленка. Цього разу йому не довелося різати пальці Ніколасу Кейджу (як у "Розвороті", реж. Олівер Стоун), заганяти під кригу Вела Кілмера (як у "Святому", реж. Філіпп Нойс) і грати ватажка чеченської мафії (як у англійському серіалі "Мисливці на злодіїв"). Але вихованець дитбудинку, а тепер - відома особа в бізнес-світі та друг кримінальних авторитетів Володимир Коваленко знає і злети, й падіння, і бурі, і похмілля.
 
Роль Буржуя сам актор Валерій Ніколаєв вважає дуже цікавою і, як стало зрозуміло з часом, важливою особисто для нього: "Завдяки їй я багато що зрозумів про самого себе. У моєму житті були деякі моменти, які так чи інакше перегукувалися з проблемами Буржуя". Актор підкреслює і той факт, що його герой, за задумом авторів, не експлуатує загальновідомий образ багатого підприємця - "нового українця" чи "нового росіянина". Набагато більше, ніж ділова діяльність, творців цікавить особисте життя героя (що цілком відповідає законам серіалу). "У людини в 30 років виникає одна головна проблема: він не має "коріння". А якщо немає рідні, то нема історії, людина не може міцно стояти на ногах, її легко збити" (В. Ніколаєв).
 
За всіма голлівудськими законами, серіал "День народження Буржуя" вирішив уразити уяву глядачів яскравими персонажами, пристрасним і небезпечним коханням, і, звичайно ж, містикою. Але в спіритичному тумані, загадкових злочинах, інтригах та фатальних подіях беруть участь не бразильські дони чи американські супермени, а Колі, Толі, Вовчики та Віри. Втім, у найзагадковішої і найфатальнішої жінки серіалу ім'я відповідне - Аміна. І актриса - відповідна. Кохану жінку Буржуя грає кохана дружина Ніколаєва, героїня фільмів "Ліміта", "Самотній гравець", "Муму", "Ці смішні росіяни", а також бізнес-леді, голова акторської агенції "Unit", колишня актриса театру МХАТ ім.Чехова Ірина Апексимова.
 
Анатолій Матешко про Ірину Апексимову: "Актриса з приголомшливим чуттям ритму. Вона здатна передати найтонші емоційні нюанси".
 
Попри те, що у серіалі зайняті російські актори і знято його спільно з Росією, "Буржуй" - це український серіал: адже він написаний київським сценаристом, знятий українським режисером і українською групою найкращих кінопрофесіоналів. Його події відбуваються в Києві, і зйомки проходили саме тут. 

Режисер - АНАТОЛІЙ МАТЕШКО
Оператор-постановник - ВАСИЛЬ БОРОДІН
Художник-постановник - ОЛЕКСІЙ ЛЕВЧЕНКО
Композитор - ДМИТРО АТОВМЯН
Редактор - ГАННА КАГАРЛИЦЬКА
Продюсери: ВОЛОДИМИР ОСЕЛЕДЧИК, СЕРГІЙ КОЗЛОВ
Генеральні продюсери: ОЛЕКСАНДР РОДНЯНСЬКИЙ, ІГОР ТОЛСТУНОВ
Виробництво: СТУДІЯ "1+1", "НТВ-ПРОФІТ" 

Ролі виконують:

Буржуй - ВАЛЕРІЙ НІКОЛАЄВ
Аміна - ІРИНА АПЕКСИМОВА
Кудла - АНДРІЙ СМОЛЯКОВ
Товстий - АНАТОЛІЙ ЖУРАВЛЬОВ
Віра - ДАР'Я ПОВЕРЕНОВА
Борихін - ОЛЕКСАНДР ФЕКЛІСТОВ
Борис Русланович - ОЛЕКСАНДР ПОРОХОВЩИКОВ
Гіві - ВІКТОР СТЕПАНОВ
Олена - ОЛЕНА ШЕВЧЕНКО