This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/8303 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-12. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ
Щодо виключення випадків порушення державними виконавцями норм чинного законодавства при виконанні рішень про стягнення аліментів від 13.07.2006 № 25-4/458/7

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБА

13.07.200625-4/458/7

[Щодо виключення випадків
порушення державними виконавцями
норм чинного законодавства при
виконанні рішень про стягнення аліментів]

З метою виключення випадків порушення державними виконавцями норм чинного законодавства при виконанні рішень про стягнення аліментів Департаментом державної виконавчої служби роз’ясняється наступне.

Згідно частини другої статті 51 Конституції України та статті 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.

У статті 181 Сімейного кодексу України визначені способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину, а саме:

- за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі;

- за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 цього Кодексу.

Такі зміни були внесені Законом України від 22.09.2005 № 2901-IV "Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення розміру аліментів на дітей". Цей Закон набирав чинності з дня його опублікування, тобто з 01.01.2006.

У пункті третьому розділу І згаданого Закону зазначено, якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, передбаченого частиною другою статті 182 цього Кодексу, то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до статті 65 Закону України "Про Державний бюджет України на 2006 рік", прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на один місяць з 01.04.2006 складає, для дітей віком до 6 років – 410 гривень, дітей віком від 6 до 18 років – 527 гривень.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову (стаття 191 Сімейного кодексу України).

Умови і порядок виконання рішення судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначає Закон України "Про виконавче провадження".

Згідно статті 5 вказаного Закону державний виконавець здійснює необхідні заходи щодо своєчасного і повного виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, у спосіб і порядок, визначені виконавчим документом.

Порядок стягнення аліментів визначено статтею 74 цього Закону.

Державний виконавець зобов’язаний здійснювати систематичний контроль за правильним і своєчасним відрахуванням утриманих сум аліментів стягувачам.

Також, слід зазначити, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них (частина перша статті 192 Сімейного кодексу України).

Поряд з цим, вирішуючи питання щодо можливості державним виконавцем змінити розмір аліментів у відповідності з вимогами Сімейного кодексу України слід виходити з формули, відповідно до якої був визначений розмір аліментів. Так, якщо в рішенні суду було призначено аліменти, наприклад, "у розмірі ј всіх видів заробітку, але не менше ніж мінімальний розмір аліментів на одну дитину", то державний виконавець самостійно нараховує аліменти та підраховує розмір заборгованості по аліментах враховуючи визначений чинним законодавством мінімальний розмір аліментів на одну дитину.

Якщо аліменти у відповідності з частиною третьою статті 181 Сімейного кодексу України призначено у твердій грошовій сумі, або якщо у рішенні суду вказано, що стягненню підлягає " ј всіх видів заробітку, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян" (відповідно до пункту 22.5 статті 22 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень), то збільшення розміру аліментів можливо лише у разі винесення відповідного рішення суду. З огляду на вищевикладене, а також враховуючи те, що державний виконавець діє у відповідності з рішенням суду, для отримання аліментів у розмірі відповідно до положень Закону України від 22.09.2006 № 2901-IV "Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення розміру аліментів на дітей" одержувач аліментів повинен звернутися з позовом до суду про збільшення розміру аліментів.

У разі задоволення позову аліменти у зміненому розмірі будуть стягуватись від дня набрання чинності рішенням суду.

Поряд з цим, якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України (частина п’ята статті 181 Сімейного кодексу України).

Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 189.

Дане роз’яснення прошу довести до відома та використання у роботі усіх державних виконавців.

В. о. директора Департаменту Г.В. Стаднік
На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
12.12.2007р.
Участь Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Юрія Зайцева у засіданні “круглого столу” на тему: “Права людини: міжнародні та національні аспекти”
12.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у міжвузівській науково-практичній конференції на тему: ”Права молоді: від декларування до практичної реалізації”
12-13.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у науково-практичній конференції на тему: “Стратегія розвитку нотаріату в Україні”

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн310172431
Вт4111825
Ср5121926
Чт6132027
Пт7142128
Сб18152229
Нд29162330

Всі новини >>