8. Інформація про заходи, що здійснювались спільно з науковими установами НАН та галузевих академій наук України, з підприємствами

Науковці університету активно співпрацюють з установами НАН і АПН України в наступних галузях:

  • Підготовка науково-педагогічних кадрів. Науковці установ НАНУ керують аспірантами (докт. фіз.-мат. наук Я.П.Драган, докт. фіз.-мат. наук Б.Г.Марченко, докт. техн. наук В.В.Федорів, докт. екон. наук Я.О.Побурко, У 2004 році під науковим керівництвом члена -кореспондента НАНУ, докт. фіз.-мат. наук Дейнеки В.С. захищена 1 кандидатська дисертація, подана у спеціалізовану раду до захисту кандидатська дисертація ( керівник докт. фіз.-мат. наук Б.Г.Марченко).

  • Атестація науково-педагогічних кадрів. В роботі спеціалізованих вчених рад університету із захисту кандидатських і докторських дисертацій беруть участь науковці Інституту проблем міцності, Інституту кібернетики, Фізико-хімічного інституту, Інституту електродинаміки НАН України, зокрема 2 члени-кореспонденти НАН України (докт. фіз.-мат. наук В.С.Дейнека, докт. техн. наук О.Є. Андрейків), 1 докт. техн. наук (Г.М.Никифорчин).

  • Проведення спільних наукових досліджень в тому числі за Міжнародними грантами, грантами Міністерства освіти України, Державного фонду фундаментальних досліджень тощо.За грантом ДФФД МОН ФМІ ім. Г.В. Карпенка НАНУ(м. Львів)у 2001-2005 рр. розроблялися методи прогнозування динамічної повзучості матеріалів з урахуванням впливу корозійно - агресивних середовищ (докт. техн. наук П.В.Ясній). Спільно з науковцями Інституту проблем міцності НАНУ (м. Київ) у 2001-2004 рр. розроблялися методики прогнозування поширення тріщин в умовах циклічної дії механічних напружень і температури ( докт. техн. наук П.В.Ясній). Під керівництвом докт. фіз.-мат. наук О.М.Шаблія спільно з науковцями Інституту прикладних проблем механіки і математики ім.. Я.С.Підстригала (м. Львів) розробляються математичні моделі та інженерні методики розрахунку залишкових напружень і переміщень в циліндричних оболонках при технологічних операціях термічної посадки. У 2005-2006 рр. спільно з ФМІ ім. Г.В. Карпенка НАНУ(м. Львів) виконувався проект з університетом м. Марібора (Словенія) з дослідження втомної міцності крупнозернистої сталі з мікроструктурно малими дефектами.

  • Підготовка спільних публікацій результатів наукових досліджень. Підготовка і проведення національних і міжнародних конференцій з важливих науково-технічних проблем. Спільно з Чеським технічним університетом у Празі та Інститутом електродинаміки НАН України ІІ Міжнародна науково-технічна конференція "Світлотехніка й електротехніка: історія, проблеми й перспективи", приурочена 160-річчю видатного українського фізика, піонера в галузі світлотехніки і електротехніки Івана Пулюя.

  • Видання наукових збірників і журналів. Провідні науковці установ НАН України є членами редколегії Вісника Тернопільського державного технічного університету та Галицького економічного вісника.

  • Науково-організаційна робота в рамках спільних наукових товариств. Університет разом з інститутами НАН України, підприємствами та організаціями України є співзасновником Технічного комітету із стандартизації ТК68 "Надiйнiсть технiки", розробником державного стандарту на приводні ланцюги та зірочки. Вчені університету співпрацюють з установами НАН України: в рамках Українського товариства з механіки руйнування матеріалів ( в університеті створено Тернопільський осередок УТМР) з Фiзико - механiчним iнститутом (м.Львів), Iнститутом проблем міцності (м.Київ) та iншими; в рамках Української асоцiацiї обробки iнформацiї i розпiзнавання образiв, зокрема, з Iнститутом кiбернетики, з Iнститутом електродинамiки, Фiзико-механiчним iнститутом.

Підписано Договір про співпрацю з Тернопільським обласним фондом ім. О. Смакули та кредитною спілкою "Кредит-ФОС" про створення і функціонування комп'ютерної освітньої мережі ( науковий керівник професор П.В.Ясній).

Підписано угоду і розвивається співпраця з Тернопільськими телевізійними системами про надання інформаційних послуг через кабельні мереж із використанням Інтернет технологій (науковий керівник професор П.В.Ясній).

При НДЧ університету створено спільну науково-дослідну лабораторію з приватним підприємством "ІІТ" в галузі математичного моделювання і дослідження масопереносу в неоднорідних і нанопористих середовищах (науковий керівник доц. Петрик М.Р.)

Підписано договір про співдружність та взаємодію з Державним науково-технічним підприємством "TEXAC-K" в галузі розроблення, виготовлення та впровадження спеціальних радіотехнічних і телекомунікаційних систем та апаратно-програмних комплексів (науковий керівник зав. кафедри приладів і контрольно-вимірювальних систем доц. Куцевич А.В.).

Виконувався науково-дослідний проект для ВАТ "Ватра" (м.Тернопіль) з проблем захисту освітлювальних приладів від дії агресивних атмосферних середовищ.