This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/8736 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-11. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
ЮРИДИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ
Ввезення транспортних засобів на митну територію України, як гуманітарної допомоги

Правові, організаційні, соціальні засади отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги визначає Закон України «Про гуманітарну допомогу».

Відповідно до частини другої статті 6 цього Закону Комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України може визнати гуманітарною допомогою, із звільненням від оподаткування та обов’язкових платежів до бюджету, такі підакцизні товари, як, зокрема, легкові автомобілі, які на момент ввезення на митну територію України були виготовлені не більш як 10 років тому, з об’ємом двигуна не більш як 1800 куб. см, що отримуються управліннями соціального захисту населення обласних державних адміністрацій для подальшої передачі інвалідам, які перебувають в установленому порядку на обліку для отримання спеціального автотранспорту.

При цьому, товари (предмети), що ввозяться (пересилаються) як гуманітарна допомога, підлягають першочерговому безкоштовному спрощеному декларуванню митним органам України відповідними установами та організаціями незалежно від форми власності, з обов’язковим проставленням у товаросупровідних документах, вантажних митних деклараціях клейма "Гуманітарна допомога. Продаж заборонено", завіреного печаткою митника (частина перша статті 8 вказаного Закону).

Разом з цим, Верховною Радою України 6 липня 2005 року прийнято Закон України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», який набрав чинності 27 грудня 2005 року (далі - Закон), спрямований на приведення вітчизняного законодавства у відповідність до вимог Світової організації торгівлі.

Так, статтею 1 Закону встановлено, що пропуск на митну територію України з метою вільного обігу транспортних засобів, зокрема легкових автомобілів, допускається за умови, що на момент переміщення через митний кордон України пройшло не більше 8 років з дати їх виготовлення.

Дія цієї статті Закону не поширюється на транспортні засоби, які ввозяться на митну територію України тимчасово, з метою транзиту та при переселенні громадян на постійне місце проживання до України (стаття 32 Закону).

Таким чином, між нормативно-правовими актами рівної юридичної сили, а саме, Законом України «Про гуманітарну допомогу» та Законом України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» існує неузгодженість (колізія) у частині граничного віку легкових автомобілів, пропуск яких дозволено на митну територію України.

Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України висловлено думку щодо застосування в існуючій практиці норм закону, що прийнято пізніше, тобто Закону України від 6 липня 2005 року № 2739 «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», яким забороняється ввезення на митну територію України легкових автомобілів, виготовлених понад вісім років тому.

На підставі роз’яснень Міністерства юстиції, при митному оформленні у якості гуманітарної допомоги легкових автомобілів, на момент переміщення яких через митний кордон України пройшло більше 8-ми років з дати їх виготовлення, до законодавчого врегулювання колізії між Законом України «Про деякі питання ввезення на митну територію та реєстрації транспортних засобів» (із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 30 листопада 2005 року № 3151) і Законом України «Про гуманітарну допомогу» у частині визначення граничного віку цих транспортних засобів слід керуватися нормами спеціального закону, яким є Закон України «Про гуманітарну допомогу».

Однак, слід враховувати, що листи не є нормативно-правовими актами, вони носять лише роз’яснювальний, інформаційний характер та не повинні містити нових правових норм, оскільки правові норми можуть бути викладені лише у нормативно-правовому акті.

Таким чином, на сьогоднішній день, не зважаючи на загострення соціальної напруженості щодо цього питання, порядок вирішення даної колізії законодавчо не врегульовано.

В той же час, Законом України від 6 грудня 2006 року № 427 «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації транспортних засобів», який набрав чинності 1 січня 2007 року, з дня вступу України до Світової організації торгівлі буде скасовано обмеження на пропуск на митну територію України з метою вільного обігу (у тому числі з метою розкомплектування на запасні частини) окремих категорій транспортних засобів, з дати виготовлення яких на момент переміщення через митний кордон України пройшло більше 8 років. Тобто допускатиметься (без обмежень по віку) пропуск тракторів колісних для перевезення напівпричепів (сідельних тягачів), автобусів, легкових автомобілів, вантажних автомобілів, автомобілів спеціального призначення та шасі з встановленими двигунами - коди товарних позицій, яких згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності 8701 20, 8702 - 8705 та 8706 (шасі з встановленими двигунами тільки для автомобілів товарних позицій 8701 20 та 8702 - 8705).

Вказані зміни сприяють приведенню законів України з питань ввезення на митну територію України транспортних засобів у відповідність зі статтею ХІ Генеральної Угоди з Тарифів і Торгівлі в рамках Світової організації торгівлі, згідно з якою ніякі заборони чи обмеження, крім мита, податків, чи інших зборів, чи то у формі квот, імпортних або експортних ліцензій чи інших заходів не повинні застосовуватись будь-якою стороною щодо імпорту будь-якого товару, який походить з території будь-якої іншої сторони.

Натомість, з метою запобігання негативному впливу технічно зношеного застарілого автомобільного транспорту на довкілля і здоров’я громадян та сприяння розвитку вітчизняного виробництва, вказаним Законом передбачено застосування обмежень на ввезення застарілих транспортних засобів, за допомогою прогресивної шкали податку з власників транспортних засобів в залежності від віку транспортного засобу шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів».

Отже, пряма заборона на ввезення автомобілів, з дати виготовлення яких на момент переміщення через митний кордон України пройшло більше 8 років, буде скасована з дня вступу України до Світової організації торгівлі. Таким чином знищено ще один бар’єр на шляху вступу України до Світової організації торгівлі і в той же час, ця зміна в законодавстві врегулює неузгодженість (колізію) у частині граничного віку легкових автомобілів, пропуск яких дозволено на митну територію України.

Заступник начальника відділу
зовнішньоекономічного законодавства
Департаменту фінансового законодавства
Міністерства юстиції України
Ганна Мандра

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
9-13.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту в ознайомчому візиті до м. Берлін (Федеративна Республіка Німеччина) щодо виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей
10.12.2007р.
Зустріч фахівців Мін’юсту з Першим секретарем Гаазької конференції з міжнародного приватного права К. Бернасконі з питань практичного застосування положень Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 р.
10-12.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у семінарі на тему: “Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей”
10-14.12.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату у м. Києві та у Житомирській області

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн310172431
Вт4111825
Ср5121926
Чт6132027
Пт7142128
Сб18152229
Нд29162330

Всі новини >>