Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

6 серпня 2007

Зовнішня політика Європейського Союзу

ЄС – Україна

Європейський інвестиційний банк виділив Україні 200 мільйонів євро на реконструкцію траси Чоп - Київ. 30 липня перший віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров та Віце-президент Європейського інвестиційного банку Матіас Коллатц-Анен підписали угоду про надання кредиту на розвиток транспортних мереж в Україні.

Кошти буде спрямовано на реконструкцію траси Чоп – Київ (М-06), що з’єднує українську столицю зі східними державами ЄС. Виділені кошти є першим кредитом, що його Європейський інвестиційний банк надав Україні.

За словами Матіаса Коллатц-Анена, кредит сприятиме „поліпшенню зв’язків, транспортній гармонізації та інтеграції між розширеним ЄС та його східними сусідами” та буде одним із складників програми „побудови простору заможності, стабільності та безпеки, що є головною метою Європейської політики сусідства”.

У фінансуванні реконструкції траси Чоп-Київ також братиме участь Європейський банк реконструкції та розвитку, що також надав Україні 200 мільйонів євро.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) є фінансовим інструментом ЄС, спрямованим на забезпечення інтеграції, розвитку та соціально-економічного гуртування держав-членів ЄС. Діяльність інституції також поширюється на допомогу країнам з-поза меж ЄС, що надається у рамках європейської політики розвитку.

На відміну від ЄІБ, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) не є інституцією ЄС. Банк було засновано 1991 року для фінансування розвитку та реконструкції економіки країн колишнього комуністичного блоку. >>> докладніше

Зовнішня енергетична політика

Реакція ЄС на газові суперечності між Росією та Білоруссю: Європейська Комісія скликає засідання експертних груп. 2 серпня Комісія оголосила про скликання Координаційної групи з газопостачання та європейської Мережі кореспондентів з енергетичної безпеки, покликаних забезпечити стабільність постачання газу в ЄС в контексті останніх суперечностей, які виникли між Росією та Білоруссю.

Робота груп дозволить забезпечити постійний обмін інформацією між Європейською Комісією, державами-членами ЄС та Секретаріатом Ради ЄС щодо обсягів газопостачання до Союзу, а також скоординувати спільну відповідь держав-членів ЄС на можливе переривання поставок.

Водночас Комісія закликає Росію та Білорусь знайти якнайшвидше врегулювання суперечностей, дотримуватись договірних зобов’язань та не допустити переривання газопостачання до ЄС.

1-го серпня російська газова монополія „Газпром” заявила про намір скоротити поставки газу до Білорусі через заборгованість країни за газопостачання у першому півріччі. За оцінками „Газпрому”, обсяг боргу складає 450 мільйонів доларів. 3-го серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ готовий виплатити потрібні кошти з резервного фонду Білорусі.

Європейська координаційна група з газопостачання, що складається з представників держав-членів ЄС, а також основних постачальників та основних споживачів газу в ЄС, покликана гарантувати безпеку та надійність газопостачання у Союзі. Своєю чергою, Європейська мережа кореспондентів з енергетичної безпеки, яка складається з представників держав-членів ЄС, Європейської Комісії, країни-голови ЄС та Генерального секретаріату Ради ЄС, працює для збирання інформації, пов’язаної з питаннями енергетичної безпеки ЄС, та для забезпечення механізмів раннього попередження проблем в енергетичній сфері. >>> докладніше

Гуманітарна допомога

ЄС виділяє 4 мільйони євро на допомогу палестинським біженцям у Лівані. 3-го серпня Європейська Комісія оголосила про надання гуманітарної допомоги палестинським біженцям на півночі країни.

Кошти підуть на допомогу біженцям у таборі Нар-ель-Баред, що постраждали унаслідок конфлікту між ліванською армією та радикальними ісламістськими силами, базованими на півночі Лівану. 4 мільйони євро додадуться до 500 тисяч євро, що їх Комісія уже виділила в травні.

Нар-ель-Баред є палестинським табором біженців, розташованим на півночі Лівану, недалеко від Тріполі. У травні тут вибухнув збройний конфлікт між ліванською армією та радикальним рухом Фатх-аль-Іслам, унаслідок якого більшість мешканців Нар-ель-Бареду (близько 30 тисяч чоловік) були змушені залишити свої помешкання.

Загалом нині у Лівані мешкає близько 350 тисяч палестинських біженців. >>> докладніше

Ефіопія отримає від ЄС 5 мільйонів євро. 30 липня Європейська Комісія оголосила про надання гуманітарної допомоги Ефіопії.

„Європейська Комісія є одним із найбільших надавачів допомоги, що надається цій країні”, - прокоментував подію Європейський Комісар у справах гуманітарної допомоги Луї Мішель. „Ми продовжуємо відповідати на гострі гуманітарні потреби там, де національні інституції не можуть надавати належної допомоги”.

Кошти Комісії буде спрямовано на полегшення ситуації людей, що постраждали від нещодавніх засух та повеней, а також від епідемій холери, малярії та менінгіту, від яких гине чимало людей в країні.

Загальний обсяг коштів, що їх Ефіопія отримала від Європейської Комісії протягом останніх трьох років, перевищує 30 мільйонів євро. >>> докладніше

Внутрішня політика Європейського Союзу

Економіка

Рівень безробіття в ЄС знижується до 6,9%. 31 липня Євростат опублікував інформацію про рівень безробіття в зоні євро (ЄС-13) та в цілому в ЄС.

За даними статистичної служби ЄС, у червні цього року рівень безробіття в Союзі складав 6,9%. Це на 0,1 пункти нижче, ніж у травні (7%) та на 1,0 пункти нижче, ніж рік тому (7,9% у червні 2006 року).

У зоні євро рівень безробіття також становить 6,9% - без змін порівняно з даними травня та на 1,0 пункти нижче минулорічних даних (7,9% у червні 2006).

Найнижчі показники безробіття зафіксовано в Нідерландах (3,3%), Данії (3,5%), Кіпрі (3,9%) та Ірландії (4%). Найменш працевлаштованими є громадяни Словаччини (рівень безробіття – 10,7%) та Польщі (10,2%).

Протягом року показники безробіття впали у двадцяти двох з двадцяти семи країн ЄС. Найвідчутніше поліпшення ситуації на ринку праці зафіксоване у Польщі (кількість безробітних знизилася від 16% до 10,2%) та у Словаччині (від 15,1% до 10,7%).

Зростання безробіття було зафіксоване лише в чотирьох із двадцяти семи країн Союзу, причому найвищі темпи спостерігаються в Угорщині (від 7,3% до 7,7%).

Для порівняння, рівень безробіття у США становив у червні 4,5%. У Японії безробітними офіційно вважаються 3,8% громадян (травень 2007 року). >>> докладніше

У зоні євро знижується рівень інфляції. 31 липня Євростат оприлюднив свої оцінки рівня інфляції у минулому місяці.

За оцінками статистичної служби ЄС, у липні річний рівень інфляції складатиме 1,8%, що на 0,1 пункти нижче, ніж у червні. Вперше за останні півроку Євростат прогнозує зниження інфляції в зоні євро.

У червні рівень інфляції складав 1,9% в зоні євро (ЄС-13) та 2,1% у цілому в ЄС (ЄС-27). Найнижчі річні показники було зафіксовано на Мальті (-0,6%), в Бельгії, Данії, Франції та Швеції (по 1,3%); найвищі - у Латвії (8,9%), Угорщині (8,5%) та Естонії (6%).

У першому півріччі цього року річний рівень інфляції в зоні євро тримався на позначці 1,9%.>>> докладніше

У зоні євро зафіксоване незначне погіршення бізнесового клімату. Про незначне зниження показника бізнесового клімату в липні свідчить повідомлення Європейської Комісії, оприлюднене 31 липня.

За даними Комісії, у липні індикатор бізнесового клімату знизився до позначки 1,35, що на 0,18 пункти менше, ніж у червні (1,53). Водночас річна перспектива свідчить про зростання показників індикатора: рік тому він становив 1,26, тобто на 0,9 пункти менше від нинішніх даних.

Після серйозного падіння у 2000-2001 році (до -1,32 у листопаді 2001 року) динаміка індикатора протягом останніх років свідчить про стабільне поліпшення бізнесового клімату в зоні євро. >>> докладніше

Див. також: Що таке Індикатор бізнесового клімату

В ЄС зростають обсяги роздрібної торгівлі. 3-го серпня Євростат опублікував дані річної динаміки обсягів роздрібної торгівлі в зоні євро (ЄС-13) та в цілому в ЄС (ЄС-27).

За інформацією статистичної служби ЄС, протягом року (червень 2006 – червень 2007) обсяги зовнішньої торгівлі в Союзі зросли на 2,2%. Зростання було зафіксоване у 16-и з 27-и країн ЄС. Найбільше підвищення спостерігалося у Латвії (+24,4%), Литві (+16,1%), Естонії (+13%) та Польщі (+9,2%). Впали обсяги роздрібної торгівлі лише у Німеччині (-2,5%).

Загалом зростання відбулося завдяки торгівлі нехарчовими продуктами (+4,1% у ЄС та +2,1% у зоні євро). Натомість у секторі харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів протягом року було зафіксоване незначне падіння (-0,1% у ЄС та -0,4% у зоні євро). >>> докладніше

Енергетика

Комісія підозрює E.ON та Gaz de France у зловживанні домінантною позицією на ринку. 30 липня Європейська Комісія поширила заяву, в якій підозрює компанії E.ON та Gaz de France у зловживанні домінантною позицією на ринках газопостачання Франції та Німеччини.

На думку Комісії, німецький енергетичний гігант E.ON та французький газовий гігант Gaz de France вдавалися до узгоджених дій, що перешкоджали чесній конкуренції на внутрішніх ринках Німеччини та Франції. Комісія підозрює компанії в укладанні угод про розподіл ринків, зокрема про невтручання у сфери впливу одна одної.

На думку Комісії, такі дії суперечать конкурентному праву ЄС, зокрема статті 81 Договору про заснування Європейської Спільноти, яка забороняє зловживання домінантною позицією та вдавання до узгоджений практик, що обмежують конкуренцію.

Найближчим часом Комісія планує здійснити докладне дослідження справи, протягом якого її підозри буде підтверджено чи спростовано.

Корпорація E.ON є найбільшою енергетичною компанією ФРН. Gaz de France займає домінантну позицію на ринку газопостачання Франції.

1 липня 2007 року більшість енергетичних ринків держав-членів ЄС відкрилися для конкуренції. Лібералізація означатиме скасування основних правових чи адміністративних бар’єрів для компаній, що прагнуть вийти на ринки електроенергії та газопостачання держав-членів ЄС. Після офіційного відкриття енергетичних ринків держав-членів ЄС Європейська Комісія ще ретельніше слідкуватиме за дотриманням норм конкурентного права ЄС в енергетичній сфері. >>> докладніше

Мобільний зв’язок

Більшість європейський операторів знизили тарифи на роумінг, свідчить дослідження Європейської Комісії. 2 серпня Комісія опублікувала повідомлення, в якому оцінює дії операторів щодо зниження тарифів на роумінг усередині ЄС.

За висновками Комісії, більшість операторів мобільного зв’язку в ЄС вчасно запровадили нові тарифи на роумінг. Переважна більшість із них запропонувала своїм клієнтам новий „Євротариф”, за яким хвилина вихідного дзвінка закордоном (в іншій країні ЄС) коштуватиме не більше 49 євроцентів, а хвилина вхідного дзвінка – не більше 24 євроцентів.

Деякі оператори навіть пропонують клієнтам дешевші тарифи (нині найнижча вартість хвилини вихідного дзвінка становить 31,5 євроцентів, вхідного – 12,6 євроцентів).

Водночас Комісія зазначає, що не всі оператори дотримуються нових норм. Деякі кіпрські, бельгійські, латвійські, естонські та фінські компанії мобільного зв’язку не застосували нових правил або дотримуються їх неповною мірою.

Відповідно до червневого рішення Ради Міністрів ЄС, від 30 липня цього року мобільні оператори мали знизити тарифи за користування мобільними телефонами в інших країнах Союзу. Максимальна вартість хвилини вихідного дзвінка, здійсненого в іншій країні ЄС, знижена до 49 євроцентів; максимальна вартість хвилини вхідного дзвінка – до 24 євроцентів. Через два роки максимальні ставки складатимуть 43 євроценти (вихідні дзвінки) та 19 євроцентів (вхідні дзвінки). >>> докладніше

Інші новини

Європейський інвестиційний банк вкладає кошти в енергетичний сектор Хорватії. >>> докладніше

ЄС допомагає колишній Югославській Республіці Македонії боротися з лісовими пожежами. >>> докладніше

Європейські домогосподарства заощаджують більше 10% своїх доходів: Євростат. >>> докладніше

Веб-сайт тижня

Веб-сторінка Кампанії „Європейська молодь”

http://www.europayouth.eu/

Минулого тижня Європейська Комісія оголосила конкурс „Європейський Союз та боротьба з дискримінацією”. Учасників конкурсу – молодих людей віком від 12 до 18 років – запрошено створити яскравий плакат, що привертатиме увагу до принципу недискримінації як одного з основних підвалин захисту прав людини в ЄС.

Переможців конкурсу буде нагороджено в грудні 2007 року.

Конкурс є одним із елементів річної ініціативи Європейської Комісії: „2007 рік – рік рівних можливостей для всіх”

Анонси подій

3 вересня: проведення міжнародної конференції: „Посилення Європейської політики сусідства”. Міністри країн, що входять до сфери дії Європейської політики сусідства” (зокрема України), вперше зустрінуться для обговорення її перспектив.

4 вересня: Комісія опублікує Повідомлення щодо більшого залучення молоді у життя суспільства.

4 вересня: неформальна зустріч Стратегічного комітету з питань іміграції, кордонів та притулку (SCIFA). >>> докладніше

7 вересня: неформальна зустріч міністрів закордонних справ ЄС („Ґімніх”). >>> докладніше

13-14 вересня: конференція, присвячена запровадженню принципу „гнучкої захищеності” (flexicurity) на ринку праці ЄС, Лісабон.

14 вересня: саміт ЄС-Україна. >>> докладніше

Редактор: Володимир Єрмоленко
Шеф-редактор: Інна Підлуська
Відповідальний за випуск: Андрій Кулаков
Інформацію підготували МГО «Інтерньюз-Україна» та Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

нагору