This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/p_n/plazma_tv.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра напівпровідникової електроніки

Кафедра напівпровідникової електроніки

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Програми
спецкурсів

Видавнича
робота

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

ПЛАЗМА ТВЕРДИХ ТІЛ


   1.   Вступ. Огляд розвитку уявлень про плазму твердих тіл. Основні відмінності плазми твердих тіл від газової плазми.
   
   2.   Монополярна плазма напївпровїдників. Основні рівняння. Рух носіїв заряду в електричному та магнітному полях, рівняння руху. Рухливість. Струм у магнітному полі. Ефект Холла. Довжина екранування Дебая. Частота плазмових коливань. Час релаксації Максвелла. Збудження плазмових коливань у металевих фольгах. Електромагнітні хвилі в плазмі. Основні положення. Рух електронів у полі електромагнітної хвилі. Взаємодія радіохвиль з плазмою. Скін-ефект. Високочастотна провідність та діелектрична проникливість плазми. Поглинання світла вільними носіями зарядів. Резонанс у плазмі. Відбивання світла від поверхні напівпровідників. Електромагнітні хвилі в присутності магнітного поля. Рух електронів у гармонічному електричному та постійному магнітному полях. Ординарна та екстраординарна хвилі. Циклотронний резонанс. Геліконові хвилі. Ефект Фарадея.
   
   3.   Біполярна плазма напівпровідників. Рівняння руху електронів і дірок. Тиск газу носіїв заряду в невиродженому та виродженому напівпровідниках. Умови квазінейтральності. Дреф і дифузія біполярної плазми. Перерозподіл плазми зовнішнім полем. Ефекти Велькера і Суля. Інверсна заселеність дірок. Зміна опору зразка. Магнітне випростування. Зміна напруги Холла. Перерозподіл плазми власним магнітним полем. Пінч-ефіект. Умови Беннета. Випромінювання з каналу пінча. Магнітний, магнітотепловий та тепловий пінч. Коливання струму при виникненні пінч-ефекту. Виродження газу електронів у каналі пінча. Наростання флуктуацій густини плазми в магнітному полі. Ефект осцилістора. Поверхневий та об'ємноградієнтний осцилістор.
   4.   Кон'єктивна та абсолютна нестойкість. Поздовжній магнітоопір електронно-діркової плазми. Аномальна дифузія в напрямку, перпендикулярому до магнітного поля. Моделювання процесів у газорозрядній плазмі. Вмороженість магнітного поля в плазму, що рухається. Хвилі Альфвена. Електронно-дірковий звук.
   
   5.   Електрична нестійкість у напівпровідниках. Диференціальна провідність. N та S-подібні вольт-амперні характеристики. Механізми виникнення від'ємної диференціальної електропровідності: Рідлі-Уоткінса-Хілсума, концентраційна нелінійність, перегрівні механізми, температурно-електрична нестійкість. Зростання флуктуації в системі від'ємно диференціальною провідністю. Домен. Статичний домен. Рух домена.Ефект Ганна. Шнурування струму в зразках в S-подібною характеристикою.
   

ЛІТЕРАТУРА

  1. Владимиров В.В., Волков А.Ф., Мейлихов Е.З. Плазма полупроводников. - М., 1979. - 254 с.

  2. Левитский С.М., Кошевая С.В. Вакуумная и твердотельная электроника СВЧ. - Киев: Выща шк., 1986. - 272 с.

  3. Пожела Ю.К. Плазма и тонкие неустойчивости в полупроводниках. - М., 1977. - 367 с.

  4. Каринский С.С. Устройства обработки сигналов на ультразвуковых поверхностных волнах. - М., 1975. - 238 с.

  5. Физика твердого тела/Энциклопедический словарь под ред. В.Г.Барьяхтара. - Киев: Наукова думка, 1966. - 452 с.
  

Програму склав:

  •     В.М. Добровольський, д-р фіз.-мат. наук


  ©2007 РФФ    WEB Team