This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/p_n/nvch.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра напівпровідникової електроніки

Кафедра напівпровідникової електроніки

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Програми
спецкурсів

Видавнича
робота

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

ТЕХНІКА НАДВИСОКИХ ЧАСТОТ


   1.   Вступ. Основні положення теорії електромагнітних процесів в діапазоні надвисоких частот. Рівняння Максвела. Граничні умови. Криволінійна ортогональна система координат. Рівняння Максвела в криволінійній ортогональній системі координат
   
   2.   Інтегрування рівнянь Максвела методом функцій Боргінса. Хвилі ТЕ, ТМ і ТЕМ.
   
   3.   Розповсюдження електромагнітних хвиль в хвилеводах. Особливості розповсюдження електромагнітних хвиль в хвилеводах. Фазова та групова швидкості. Довжина хвилі в хвилеводі. Критичні умови розповсюдження хвиль. Хвилевий опір. Прямокутний хвилевид. Токи хвиль в цьому хвилеводі. ТЕ-, ТМ-хвилі. Структура полів. Основний і вищий типи хвиль. Дисперсія. Струми в стінках хвилевода. Круглі хвилеводи. Розрахунок полів в цих хвилеводах. Типи хвиль. Структура полів. Інші типи ліній передачі: коаксіальній хвилевод, полоскові лінії, діелектричні хвилеводи, світловоди. Неоднорідности в хвилеводах. Стоячі хвилі. Коефіціент стоячої хвилі. Узгодження.
   
   4.   Електромагнітні коливання в об'ємних резонаторах. Загальні властивості вільних незатухаючих коливань в об'ємних резонаторах. Прямокутний резонатор. Розрахунок полів в цьому резонаторі. Поля ТЕ і ТМ. Силові лінії і структура полів в прямокутному резонаторі. Основний тип коливань і вищі типи. Циліндричний резонатор. Типи коливань. Структура полів. Коаксіальний резонатор. Типи коливань в них. Квазістаціонарні резонатори. Умови квазістаціонарності. Структура полів в квазістаціонарних резонаторах. Власна частота. Втрати в об'ємних резонаторах. Добротність. Збудження електромагнітних коливань в резонаторах і хвилеводах.
   
   5.   Елементи високочастотної техніки. Нерухомі з'єднання хвилеводів і коаксіальних ліній. Рухомі з'єднаня хвилеводів і коаксіальних ліній. Коаксіально хвилеводні переходи. Короткозамкнуті поршні. Хвилеводні розгалудження і кільцеві мости. Напрямлені відголуджувачі. Трансформатори повних опорів. Узгоджені навантаження і атенюатори. Фазобертальні пристрої. Детектори і детекторні головки. Вимірювальні лінії.
   

ЛІТЕРАТУРА

  1. Лебедев И.В. Техника и приборы сверхвысоких частот. - М.: Госэергоиздат, 1961.

  2. Харвей А.Ф. Техника сверхвысоких частот. - М.: Сов. радио, 1965. - Т. 1. П.

  3. Сазонов Д.М. Антена и устройства СВЧ. - К.: Вища школа. 1988.

  4. Вайнштейн Л.А. Электромагнитные волны. - М.: Наука, 1988.
  

Програму склав:

  •     М.І. Ляшенко, д-р фіз.-мат. наук


  ©2007 РФФ    WEB Team