This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/med/kvant.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра медичної радіофізики

Кафедра медичної радіофізики

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Програми
спецкурсів

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

КВАНТОВА РАДІОФІЗИКА І НЕЛІНІЙНА ОПТИКА

1.Вступ.

    Спонтанне та вимушене випромінювання електромагнітних хвиль, поглинання. Принцип дії лазера. Методи збудження активних середовищ. Властивості лазерних пучків.
   
2.Взаємодія випромінювання з речовиною.

    Ймовірність процесів вимушеного випромінювання та поглинання. Дозволені та заборонені переходи. Переріз переходу та його зв’язок з коефіцієнтами поглинання та підсилення. Спонтанне випромінювання. Зв’язок між часом існування атомної системи на рівні та перерізом переходу. Коефіцієнти Ейнштейна. Релаксація без випромінювання. Насичення поглинання та підсилення в випадку однорідного і неоднорідного розширення.
   

    Оптичне збудження та збудження при електричному розряді. Основні характеристики і області застосування. Інші види збудження активних середовищ.
   
4.Пасивні оптичні резонатори.

    Елементи теорії відкритих резонаторів. Добротність резонатора. Моди резонатора. Час існування моди в резонаторі. Число Френеля. Втрати в пасивному резонаторі. Формування поля випромінювання в резонаторі лазера. Втрати і підсилення в активному резонаторі. Формування частотного спектру. Необхідні і достатні умови генерації лазера.
   
5.Неперервний і нестаціонарний режим роботи лазера.

    Балансні рівняння. Чотирьох- і трьохрівневі лазери. Порівняльна характеристика різних схем генерації лазерів. Режим вільної генерації і режим модуляції добротності. Пасивна і активна модуляція добротності резонатора лазера.
   
6.Одномодова і багатомодова генерація.

    Зміни частоти генерації лазера.
   
7.Загальна характеристика деяких типів найбільш розповсюджених лазерів.

    Не-Nе лазер. Лазери на іонах Cr+3 i Cd+3. Нелінійна поляризація середовища в зовнішньому електромагнітному полі. Нелінійні поляризовності та їх властивості. Симетрія середовища та її нелінійні властивості. Елементи мікротеорії нелінійної поляризовності. Основні ідеї феноменологічної теорії нелінійних оптичних процесів. Явища фазового синхронізму в нелінійній оптиці. Роль дисперсії і анізотропії в реалізації фазового синхронізму. Геометрична інтерпретація фазового синхронізму.
   
8.Множення і змішування оптичних частот.

    Теорія генерації другої оптичної гармоніки (ГДГ) в наближенні заданого поля збудження. Метод вкорочених рівнянь . Генерація другої гармоніки просторово обмежених пучків і пучків з розбіжністю. Нестаціонарні явища при генерації другої оптичної гармоніки. Просторова-часова аналогія в нелінійній оптиці. Експериментальні дослідження ГДГ. Нелінійні середовища та їх основні характеристики.
   
9.Параметричне розсіювання світла та параметрична генерація.

    Явище параметричного розсіювання світла. Параметричні підсилювачі і генератори. Основні характеристики параметричних генераторів та область їх застосувань.
   
10.Вимушене розсіювання світла.

    Вимушене розсіювання світла на акустичних хвилях. Вимушене комбінаційне розсіювання світла. Основи теорії і деякі експериментальні результати.
   
11.Багатофотонні процеси збудження та іонізації молекул і атомів.

   

ЛІТЕРАТУРА:

    1.О.Звелто “Принципи лазерів”, М., 1990.
    2.Н.В.Карлов “Лекції по квантовій електроніці” ,М., 1986.
    3.Н.Бломберген “Нелінійна оптика”, М., 1966.
    4.В.Н.Дмитрієв “Прикладна нелінійна оптика”, М., 1986.

  ©2007 РФФ    WEB Team