This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/4816 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2005)
Як стати учасником недержавного пенсійного забезпечення

В даний час в Україні поетапно запроваджується система недержавного пенсійного забезпечення громадян.

Система недержавного пенсійного забезпечення – це складова частина системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка ґрунтується на засадах добровільної участі фізичних та юридичних осіб у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання учасниками недержавного пенсійного забезпечення додаткових до загальнообов’язкового державного пенсійного страхування пенсійних виплат.

Закон України „Про недержавне пенсійне забезпечення" створив законодавчу базу для розвитку системи добровільного пенсійного забезпечення і надав можливість громадянам робити додаткові накопичення на старість.

Накопичувати кошти на додаткову недержавну пенсію можна через:

– недержавні пенсійні фонди шляхом укладення пенсійних контрактів між адміністраторами пенсійних фондів і вкладниками таких фондів;

– страхові організації шляхом укладення договорів страхування довічної пенсії, страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду;

– банківські установи шляхом укладення договорів про відкриття пенсійних депозитних рахунків для накопичення пенсійних заощаджень у межах суми, визначеної для відшкодування внесків Фондом гарантування внесків фізичних осіб.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства мають право стати учасниками системи недержавного пенсійного забезпечення.

Так, учасниками недержавного пенсійного забезпечення можуть бути фізичні особи, які самостійно сплачують пенсійні внески на свою користь та мають право самостійно вибирати пенсійний фонд - це може бути відкритий або професійний недержавний пенсійний фонд (за умови відповідності учасника визначенню у статуті професійного недержавного пенсійного фонду). У разі, якщо роботодавець здійснює пенсійні внески на користь своїх працівників до корпоративного чи професійного пенсійних фондів, працівник має право самостійно сплачувати додаткові внески на свою користь до такого фонду. Фізична особа може бути учасником кількох пенсійних фондів одночасно та сплачувати пенсійні внески до обраних фондів у розмірах та у порядку, встановлених пенсійним контрактом, відповідно до умов обраних пенсійних схем цих недержавних пенсійних фондів.

Участь фізичних осіб у будь-якому недержавному пенсійному фонді в будь-якому випадку є добровільною.

Закон має можливість створювати пенсійні фонди кількох видів, а саме: відкритий пенсійний фонд, корпоративний пенсійний фонд, професійний пенсійний фонд.

Кожний пенсійний фонд має свої особливості щодо складу учасників.

Так, учасниками відкритого пенсійного фонду можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства незалежно від місця та характеру їх роботи; корпоративного пенсійного фонду – виключно громадяни, які перебувають у трудових відносинах з засновниками або роботодавцями - платниками фонду; професійного пенсійного фонду – виключно громадяни, пов’язані з родом їх професійної діяльності, визначеної статутом фонду.

Аналізуючи в даний час економічну ситуацію в Україні та фінансові можливості населення, можна припустити, що в перші роки проведення пенсійної реформи найбільш поширеними будуть корпоративні та професійні пенсійні фонди.

Недержавні пенсійні фонди можуть здійснювати своїм учасникам такі види пенсійних виплат:

1) пенсія на визначений строк;

2) одноразова пенсійна виплата.

Пенсія на визначений строк та одноразова пенсійна виплата виплачуються учаснику пенсійного фонду адміністратором фонду від імені фонду.Адміністратором недержавного пенсійного фонду є юридична особа, яка здійснює адміністрування недержавних пенсійних фондів на підставі ліцензії на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів. Адміністратор надає послуги пенсійному фонду на підставі договору про адміністрування пенсійного фонду, який укладається з радою пенсійного фонду у письмовій формі.

Також Законом України „Про недержавне пенсійне забезпечення" передбачена виплата довічної пенсії (довічного ануїтету).

Довічна пенсія є пенсійною виплатою, яка здійснюється страховою організацією на підставі договору страхування довічної пенсії протягом життя фізичної особи періодично після досягнення нею пенсійного віку відповідно до законодавства про страхування

Страхова організація для виплати довічної пенсії учаснику пенсійного фонду обирається ним після досягнення пенсійного віку.

Розміри пенсійних виплат визначаються з урахуванням сум пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду, тривалості виплати та формули розрахунку величини пенсії на визначений строк згідно з методикою, затвердженою Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України. Пенсійні виплати здійснюються у грошовій формі в національній валюті України.

Пенсійні виплати здійснюються учаснику чи його спадкоємцям у грошовій формі за рахунок грошових коштів, які накопичені у фонді та обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника, за умови набуття права на недержавну (додаткову) пенсію відповідно до діючого законодавства України.

Підставою для отримання пенсійних виплат з недержавного пенсійного фонду може бути:

1) досягнення учасником фонду пенсійного віку, визначеного ним у заяві про пенсійні виплати. Пенсійний вік, що визначається учасником фонду, може бути меншим або більшим від пенсійного віку, який дає право на пенсію за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням, не більше ніж на 10 років, якщо інше не визначено законами;

2) визнання учасника фонду інвалідом;

3) медично підтверджений критичний стан здоров’я (онкозахворювання, інсульт тощо) учасника фонду;

4) виїзд учасника фонду на постійне проживання за межі України (у разі виїзду учасника фонду на постійне проживання за межі України він має право отримати одноразову пенсійну виплату без обмежень щодо пенсійного віку, для чого подає відповідну заяву адміністратору).

5) смерть учасника фонду (у разі смерті учасника фонду пенсійна виплата здійснюється його спадкоємцям).

Пенсійні виплати учасникам недержавних пенсійних фондів здійснюються незалежно від отримання виплати за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням або з інших джерел.

Використана література:

  1. Закон України „Про недержавне пенсійне забезпечення». -Відомості Верховної Ради України, 2003, № 47-48 (28.11.2003), ст. 372.
  2. Конституція України. - Відомості Верховної Ради України, 1996, № 30 (23.07.96), ст. 141.

Начальник відділу
з питань законодавства про інформацію
Департаменту соціального, трудового
та гуманітарного законодавства
Міністерства юстиції України Харченко Інна Василівна

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
9-13.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту в ознайомчому візиті до м. Берлін (Федеративна Республіка Німеччина) щодо виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей
10.12.2007р.
Зустріч фахівців Мін’юсту з Першим секретарем Гаазької конференції з міжнародного приватного права К. Бернасконі з питань практичного застосування положень Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 р.
10-12.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у семінарі на тему: “Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей”
10-14.12.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату у м. Києві та у Житомирській області

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн310172431
Вт4111825
Ср5121926
Чт6132027
Пт7142128
Сб18152229
Нд29162330

Всі новини >>