This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/4382 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2004)
Щодо зміни розміру статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю при зміні розміру мінімальної заробітної плати або мінімального розміру статутного фонду, встановленого законом

Відповідно до статті 80 Господарського кодексу України товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Статтею 88 зазначеного Кодексу встановлено, що вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об’єкти інтелектуальної власності), кошти, в тому числі в іноземній валюті.

Вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника та засновника у статутному фонді товариства.

Статтею 144 Цивільного кодексу України передбачено, що статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вартості вкладів його учасників.

Відповідно до статутного капіталу визначається мінімальний розмір майна товариства, який гарантує інтереси його кредиторів. Розмір статутного капіталу товариства не може бути меншим розміру, встановленого законом.

Статтею 52 Закону України "Про господарські товариства" визначено, що у товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

Враховуючи наведене, статутний фонд формується при створенні господарського товариства та має відповідати розміру, який встановлено законом, на момент створення товариства.

Крім того, у роз’ясненнях до статті 52 Закону України "Про господарські товариства" (Е.Р.Кибенко, Науково-практичний коментар Закону України "Про господарські товариства", Харків, Еспада,2000р.) зазначається, що зміна розміру мінімальної заробітної плати або мінімального розміру статутного фонду, встановленого цією статтею, не тягнуть за собою необхідності зміни (збільшення) статутного фонду вже створених та зареєстрованих в установленому порядку товариств з обмеженою відповідальністю, якщо інше не буде прямо встановлено законом.

Департамент цивільного
законодавства та підприємництва
тел. (044) 229-38-93

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
9-13.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту в ознайомчому візиті до м. Берлін (Федеративна Республіка Німеччина) щодо виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей
10.12.2007р.
Зустріч фахівців Мін’юсту з Першим секретарем Гаазької конференції з міжнародного приватного права К. Бернасконі з питань практичного застосування положень Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 р.
10-12.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у семінарі на тему: “Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей”
10-14.12.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату у м. Києві та у Житомирській області

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн310172431
Вт4111825
Ср5121926
Чт6132027
Пт7142128
Сб18152229
Нд29162330

Всі новини >>