This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/3138 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2004)
Подальший розвиток законодавчого забезпечення земельної реформи у зв’язку з прийняттям нового Земельного кодексу України

Земельна реформа є однією з найскладніших і радикальних соціально-політичних подій, що відбуваються в суспільстві, і без перебільшення, одним з головних чинників у реалізації сучасної економічної політики держави.

Указом Президента України від 30 травня 2001р. №372 "Про основні напрями розвитку земельної реформи в Україні на 2001-2005 роки" накреслено подальший розвиток управління земельними ресурсами в Україні та створення відповідної законодавчої бази регулювання земельних відносин.

За роки реформування правове поле земельної реформи в основному створено. Але законодавча база реформування поки що залишається суперечливою і недостатньою. Правові норми, що регулюють земельні відносини, розгалужені у різних кодексах, законодавчих та інших нормативно-правових актах.

Досвід проведення земельних реформ у провідних державах світу переконливо свідчить, що затягування реформування негативно позначається на соціально-економічному розвитку країни.

У зв’язку з цим доцільно критично і системно проаналізувати існуюче правове поле регулювання земельних відносин в Україні та визначитися з концепцією створення ринкового земельного законодавства, обгрунтувати пріоритети і перспективи. Це має стати програмою практичних дій у сфері земельних відносин у найближчі роки.

В посланні Президента України до Верховної Ради України "Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки" визначено, що у наступному десятиріччі необхідно завершити земельну реформу, здійснити на цій основі докорінну перебудову економічних та фінансово-кредитних відносин на селі. Ця робота полягає в утвердженні повноцінного ринку землі, сучасних земельно-орендних та іпотечних відносин, запровадженні економічних стимулів раціонального використання та охорони земель.

Безперечно, широкомасштабні земельні перетворення супроводжуються в певній мірі не до кінця зваженими діями, що негативно позначається на соціально-економічних процесах в суспільстві.

Основними проблемними питаннями, що потребують нагального вирішення, є:

- завершення процесу заміни сертифікатів, що посвідчують право власності на земельну частку (пай), на державні акти на право власності на земельні ділянки;

- процес розмежування земель державної і комунальної власності, вирішення якого є практичним втіленням у життя одного з найважливіших завдань довгострокової стратегії державної регіональної політики, що надасть можливість створити у відповідності до Конституції України матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування, істотно посилити ринковий вектор економіки, у тому числі під час проведення у 2005-2010 роках адміністративно-територіальної реформи;

- удосконалення державного регулювання земельних відносин шляхом запровадження економічних важелів, зокрема через стимули і санкції, оптимізація земельних платежів, державне регулювання ринковими методами цін на земельні ділянки, заохочення ринкового обороту землі з метою оптимізації землекористування та вирішення питань сервітутного права, що повинно стати предметом невідкладної законотворчої діяльності.

З метою послідовної адаптації законодавства України, яке регулює питання захисту прав власності, до законодавства Європейського Союзу, вдосконалення системи обліку земельних ділянок та нерухомого майна, а також створення сприятливих умов для розвитку ринкових відносин і активізації інвестиційної діяльності Президент України підписав Указ від 17 лютого 2003 року №134 "Про заходи щодо створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі складу державного земельного кадастру", який має важливе значення для розвитку земельних відносин.

У даний час завершується розробка законопроекту, який визначатиме порядок ведення державного земельного кадастру і єдиної державної системи реєстрації нерухомості та прав на неї.

Розвиток цивілізованого економічного обороту землі стане передумовою залучення до неї інвестиційного капіталу, зокрема через розвиток іпотеки, що створить якісно нове економічне середовище в Україні. За цей час було розроблено проект Концепції системи іпотечного кредитування, в рамках якої визначено нормативно – правові, інституційно – організаційні та фінансово – економічні заходи, необхідні для створення такої системи.

З прийняттям нового Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року формується цілісний масив законодавства, що регулюватиме весь комплекс відносин з приводу використання основного національного багатства – землі. На його реалізацію має бути розроблено близько 20 проектів законів, а також внесено відповідні зміни до Лісового, Водного кодексів та Кодексу про надра.

На виконання підпункту "а" пункту 4 розділу ІХ "Прикінцеві положення" Земельного кодексу України, згідно з Планом підготовки проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів, що випливають із Земельного кодексу України, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 січня 2002 року № 6, у 2002 році у Міністерстві юстиції України проведено правову експертизу: розроблених Держкомземом України проектів Законів України "Про оцінку земель", "Про охорону земель", "Про землеустрій", "Про розмежування земель державної і комунальної власності", "Про державний земельний кадастр", "Про примусове відчуження земельних ділянок права приватної власності", "Про ринок земель", "Про державний контроль за використанням та охороною земель", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", розробленого Мінагрополітики України проекту Закону України "Про особисте селянське господарство"; додаткових проектів Законів України "Про оренду землі" (розроблений Держкомземом України) та "Про використання земель оборони" (розроблений Міноборони України) спільно з Держкомземом України).

Мін’юстом України також проведено правову експертизу розроблених Держкомземом України проектів Законів України "Про особливості створення та діяльності іпотечних установ в Україні", "Про державний земельний (іпотечний) банк".

Верховною Радою України прийняті та набрали чинності Закони України:

1) "Про особисте селянське господарство" від 15 травня 2003 року № 742-ІУ;

2) "Про землеустрій" (в основі – депутатський проект з урахуванням положень законопроекту, внесеного Кабінетом Міністрів України) від 22 травня 2003 року № 858-IV;

3) "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" від 5 червня 2003 року № 899-IV;

4) "Про охорону земель" від 19 червня 2003 року № 962-ІУ;

5) "Про державний контроль за використанням та охороною земель" від 19 червня 2003 року № 963-ІУ;

6) "Про внесення змін до Закону України "Про оренду землі" (нова редакція) від 2 жовтня 2003 року № 1211-IV ;

7) "Про використання земель оборони" від 27 листопада 2003 року № 1345-IV ;

8) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 11 грудня 2003 року № 1377-IV;

9) "Про оцінку земель" від 11 грудня 2003 року № 1378-IV.

Закон України "Про розмежування земель державної та комунальної власності" (в основі - депутатський проект), що був прийнятий 9 липня 2003 року Верховною Радою України, 4 серпня 2003 року повернуто Президентом України до Верховної Ради України з пропозиціями для повторного розгляду. 5 лютого 2004 року цей Закон прийнятий Верховною Радою України з урахуванням пропозицій Президента України. 26 лютого 2004 його знову повернуто Президентом України на розгляд до Верховної Ради України з пропозиціями.

На опрацюванні у Верховній Раді України знаходяться:

1. Внесений 01.02.03 Кабінетом Міністрів України проект Закону України № 2613 „Про державний земельний кадастр" (не розглядався).

Проект Закону України № 5394 „Про державний земельний кадастр", внесений 07.07.2003 народними депутатами України І. Томичем, Р. Ткачем, М. Гладієм та М. Зубцем, - 09.07.2003 був прийнятий за основу та 12.01.04 підготовлений до другого читання, після розгляду 05.02.04 не прийнятий Верховною Радою України.

Проект Закону України № 2613-1 „Про державний земельний кадастр", внесений 17.04.2003 народними депутатами України І. Томичем, Р. Ткачом, В. Калінчуком, В. Лещенком, В. Шклярем, М. Мельником, П. Пулковським, - прийнятий за основу 09.07.2003, підготовлений до 2-го читання 12.01.2004, не прийнятий Верховною Радою України 05.02.2004.

Внесений 15.05.2003 народними депутатами В. Демьохіним, В. Матвєєвим проект Закону України 2580-1 „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" - 05.06.2003 прийнятий за основу, 20.12.2003 підготовлений до 2-го читання, 21.04.2004 підготовлений до повторного 2-го читання та 17.06.2004 не прийнятий (направлено на повторне друге читання).

Міністерством юстиції підтримується пропозиція Світового банку щодо необхідності підготовки єдиного законопроекту, що регулюватиме питання реєстрації речових прав на нерухоме майно, земельні ділянки, та можливості прийняття за основу, при подальшому доопрацюванні, проекту Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".

2. Внесений народними депутатами І. Томичем, П. Сулковським 04.02.2003 за № 2120-1 проект Закону України "Про викуп та примусове відчуження земельних ділянок права приватної власності" - 19.06.2003 прийнятий за основу, 24.03.2004 підготовлений до другого читання, не прийнятий Верховною Радою України 17.06.2004.

Проект Закону України № 2120 "Про відчуження земельних ділянок права приватної власності" 03.09.2002 внесений Кабінетом Міністрів України, після розгляду 19.06.2003 не прийнятий Верховною Радою України.

3. Внесений 30.12.2002 Кабінетом Міністрів України проект Закону України № 2600 "Про ринок земель" не розглядався.

Проект Закону України № 2600-1 "Про ринок земель" 20.11.2003 внесений народними депутатами І. Томичем, В. Калінчуком, М. Гладієм, М. Мельником, В. Мартиновським, О. Гуменюком, Р. Ткачем, П. Пулковським та М. Зубцем, 22.03.2004 одержаний Верховною Радою України на заміну раніше поданого, прийнятий за основу 17.06.2004.

4. Внесений 06.07.2000 народними депутатами Р. Шмідтом, Р. Корінцем, Я. Галієм проект Закону України "Про Земельний (іпотечний) банк".

Проект Закону України № 3566 "Про Державний земельний (іпотечний) банк" внесений 03.05.2003 народними депутатами І. Томичем, М. Гладієм, М. Мельником та М. Полянчичем.

Проект Закону України № 3566-1 "Про Державний земельний (іпотечний) банк" 11.06.2004 внесений народним депутатом В. Воюшем.

5. Внесений 21.07.03 народними депутатами І. Томичем, О. Козаченком та Р. Ткачем проект Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації" - 20.11.2003 прийнятий за основу, 01.06.2004 підготовлений до 2-го читання, прийнятий Верховною Радою України 17.06.2004.

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
9-13.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту в ознайомчому візиті до м. Берлін (Федеративна Республіка Німеччина) щодо виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей
10.12.2007р.
Зустріч фахівців Мін’юсту з Першим секретарем Гаазької конференції з міжнародного приватного права К. Бернасконі з питань практичного застосування положень Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 р.
10-12.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у семінарі на тему: “Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей”
10-14.12.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату у м. Києві та у Житомирській області

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн310172431
Вт4111825
Ср5121926
Чт6132027
Пт7142128
Сб18152229
Нд29162330

Всі новини >>