This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/2972 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2004)
Правороз’яснювальна робота з виборчого законодавства, як елемент підвищення правової культури

Українське виборче законодавство пройшло довгий шлях свого становлення. Практика національного законотворення характеризується частим переглядом законодавства про вибори, що обумовлюється пошуком політичних компромісів перед проведенням чергових загальнонаціональних виборів.

Позитивним у цій динаміці стало те, що перегляд виборчого законодавства зумовив істотне покращення відповідних актів законодавства.

Закон України „Про вибори Президента України" в новій редакції максимально деталізував положення які регулюють організацію та підготовку виборів, процедуру оскарження та розгляду скарг, процес голосування та підрахунку голосів.

Реформування політичної системи суспільства, що розпочалося та виборчого законодавства потребують активізації роботи з правової освіти населення з цих питань. Адже лише свідоме застосування учасниками виборчого процесу тих чи інших норм може бути гарантією демократичних виборів.

Стаття 38 Конституції України передбачає право громадян на участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади і органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Досвід проведення виборчих кампаній, які відбувалися за роки незалежної України, висвітлив проблему необхідності підвищення правової культури учасників виборчого процесу.

Прийшовши на виборчі дільниці громадяни повинні володіти інформацією щодо питань виборчого права, бути політично активними і свідомими.

В умовах прийняття нового виборчого законодавства проблема підвищення правової культури є досить актуальною і має вирішуватись як органами державної влади і місцевого самоврядування, закладами освіти і культури, так і громадськими формуваннями та інституціями.

Адже становлення України як незалежної, демократичної, правової держави, формування засад громадянського суспільства, розвиток міжнародних відносин, політичної і соціальної багатоманітності суспільства безпосередньо пов’язані з нагальною проблемою підвищення правової культури населення, його соціально-правовою активністю.

Правовий прогрес, до якого прагне Україна, здійснюючи правову реформу, може бути реальністю лише за умови формування правової культури громадян та суспільства в цілому.

Особлива роль тут належить органам юстиції, бо саме вони, як передбачено Положеннями про управління юстиції, покликані брати участь у забезпеченні реалізації державної правової політики, розвивати правову інформатизацію, формувати у громадян правовий світогляд.

Здійснення правороз’яснювальної роботи, у тому числі спрямованої на підвищення рівня правової культури учасників виборчого процесу і референдумів не повинна здійснюватись відособлено. Зазначена робота повинна здійснюватись в постійній взаємодії з місцевими державними адміністраціями, їх управліннями та відділами, обласною, районними та міськими радами, правоохоронними органами, закладами освіти і культури області.

Правороз’яснювальна робота спрямована на підвищення правової культури учасників виборчого процесу повинна проводитись не лише під час виборчих кампаній, вона має носити постійний та системний характер. Можна згадати парламентські вибори 2002 року, тоді готуючись до виборів Київське обласне управління юстиції заздалегідь розпочало роботу з роз’яснення виборчого законодавства населенню. Цій темі було призначено ряд семінарів, нарад, конференцій, „круглів столів" тощо. В Київському обласному, районних та міських управліннях юстиції були створені гарячі лінії по роз’ясненню виборчого законодавства населенню. Розроблені методичні рекомендації, щодо організації і проведення виборів народних депутатів України які затверджені на засідання обласної МКМР з правової освіти населення та надані для використання в роботі працівникам органів юстиції області, консультантам громадських приймалень, методичних центрів з проведення виборів та членам виборчих комісій.

У 2004 році в Україні будуть проводитися вибори Президента України, порядок яких висвітлюється в Законі України від 18.03.2004 року № 1665-IV „Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України".

З урахуванням актуальності питання органами юстиції активізовано роботу щодо роз’яснення законодавства про вибори Президента України.

Проблема підвищення рівня правової культури учасників виборчого процесу розглядалась на засіданні Всеукраїнської МКМР з правової освіти населення, яка відбулася в м. Хмельницькому 19 березня 2004 року, де було висвітлено чимало думок та пропозицій та затверджені відповідні рекомендації.

Активна правовиховна робота проводиться обласним, міськими і районними управліннями юстиції.

Однією із дієвих форм роз’яснення законодавства, яка широко застосовується в області є зустрічі з трудовими колективами області. Безпосереднє спілкування з людьми дозволяє у формі бесіди обговорити проблеми виборчого процесу в Україні, відповісти на питання громадян, що їх хвилюють.

Правороз’яснювальна робота щодо виборчого процесу в області проводиться також у формі надання методичної допомоги з питань застосування законодавства про вибори. Так, окремими управліннями юстиції розроблені методичні рекомендації з окремих питань виборчого права. В даний час Київським обласним управлінням юстиції розробляються також методичні рекомендації щодо проведення правороз’яснювальної роботи, спрямованої на підвищення правової культури учасників виборчого процесу на рівні області відповідно до вимог Закону України „Про вибори Президента України".

Одним із засобів роз’яснення законодавства є створення та діяльність при державних органах влади громадських приймалень, основною діяльністю яких, є надання населенню юридичних консультацій та роз’яснень, серед яких і роз’яснення з виборчого законодавства. На даний час в Київській області діє 68 приймалень. Слід відмітити, що в обласним та районними управліннями юстиції започатковано практику виїзних громадських приймалень для надання безкоштовної юридичної допомоги населенню за місцем проживання.

Право брати участь у виборчих перегонах та стати активними учасниками виборчого процесу молодь має з 18 років, але готувати її до цього необхідно з шкільної парти. Тому, значна роль приділяється правоосвітній діяльності учнівської молоді області.

Зокрема це виявляється у тісній співпраці Київського обласного управління юстиції із службою у справах неповнолітніх та управлінням освіти і науки Київської обласної державної адміністрації та навчальними закладами області. На сьогодні приємно відзначити, що управління юстиції разом із закладами освіти області проводять активну роботу з роз’яснення школярам законодавства України із застосуванням різних форм практичних занять: рольових ігор, вікторин, брейн – рингів, спрямованих на формування в учнів умінь та навичок застосування норм чинного законодавства, на ознайомлення їх із функціями учасників правової системи, у тому числі, учасників виборчого процесу. Прикладом є обласна гра брейн – ринг „Підліток і право", в ході якої діти показують свої знання права, зокрема з виборчого законодавства.

Але знати теоретично і брати участь у їх проведені навіть у рамках школи, це різні речі. Тому позитивним нині є досвід шкіл області в яких діє учнівське самоврядування. Одним із прикладів є середня школа №5 в м. Біла Церква.

Управління юстиції плідно співпрацюють із закладами культури, на базі яких створенні та діють лекторії, клуби, проводяться диспути, виставки юридичної літератури, зокрема, що стосується виборів Президента України.

Стали традиційними зустрічі, „круглі столи" з керівниками політичних партій, молодіжних громадських організацій, на яких обговорюються проблемні питання діяльності цих формувань і участь у громадському та політичному житті області, роз’яснюються положення окремих законодавчих актів.

Крім того, працівниками обласного, міських та районних управлінь юстиції зазначені питання роз’яснюються і в засобах масової інформації, оскільки, провідна роль у підвищенні рівня правової культури належить засобам масової інформації. За допомогою періодичних друкованих видань, радіо та телебачення до населення доводиться інформація щодо організації та проведення виборів і референдумів, у тому числі й відповідні рішення державних органів, органів місцевого самоврядування, виборчих комісій.

Сьогодні, як ніколи, засоби масової інформації мають віддзеркалювати громадянську свідомість суспільства, бути провідником соціальних і політичних змін, надавати можливість вільному конкуруванню політичних поглядів, ідей, уподобань. Забезпечення неупередженого, виваженого висвітлення подій виборчого процесу, активна участь в організації та здійсненні заходів з підвищення правової культури учасників виборчого процесу є найважливішою функцією і завданням засобів масової інформації.

При цьому актуальним є питання підвищення правової культури не тільки виборців, а й інших учасників виборчого процесу.

На передодні виборів Президента України актуальним є правороз’яснювальна робота з усіма суб’єктами виборчого процесу, передбачених статтею 12 Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про вибори Президента України", а це: виборці, виборчі комісії, кандидати на пост Президента України, зареєстровані у встановленому порядку, партії (блоки), які висунули кандидатів на пост Президента України, уповноважені представники, довірені особи, офіційні спостерігачі від партій, блоків та від кандидатів на пост Президента України.

З метою створення належних умов та сприяння проведенню виборів Президента України в 2004 році необхідно активізувати діяльність державних органів влади з роз’яснення виборчого законодавства учасникам виборчого процесу. З цією метою, створювати належні умови для набуття широкими верствами населення знань з конституційного права, зокрема законодавства про вибори, а також навичок у застосуванні цих знань.

Разом із членами територіальних виборчих комісій підвищувати кваліфікацію членів дільничих виборчих комісій, надавати їм консультативну допомогу з питань застосування Закону України „Про вибори Президента України".

Активізувати роботу громадських приймалень з надання громадянам консультативної допомоги з питань виборчого законодавства.

З метою формування позитивного ставлення молоді до участі у виборах спільно з представниками молодіжних громадських організацій області проводити зустрічі, конференції, семінари.

З метою роз’яснення наукових засад державної політики з проблем сучасної виборчої системи України рекомендувати керівництву юридичних навчальних закладів організувати читання курсу лекцій та практичних занять в установах, організаціях, підприємствах та навчальних закладах.

Надавати консультативну допомогу викладачам курсів „Правознавство", „Основи конституційного права", „Політологія", Соціологія" професійно – технічних училищ та загальноосвітніх шкіл І – ІІІ ступенів з теоретично – правових основ проведення тем „Політичні вибори", „Вибори і закон", „Права виборців".

Організувати навчання з питань законодавства про вибори в навчальних закладах області, проведення серед учнів і студентів олімпіад на краще знання законодавства про вибори, а також конкурсів рефератів, курсових і дипломних робіт з цих питань.

Поряд з цим в закладах культури області проводити лекції, бесіди та інші заходи щодо роз’яснення законодавства про вибори Президента України. Організовувати тематичні виставки літератури з питань законодавства про вибори.

Усі наші заходи з підвищення правової культури учасників виборчих процесів повинні бути спрямовані на створення належних умов для набуття громадянами знань законодавства про вибори та навиків його застосування на практиці, на попередження порушення законодавства про вибори та підвищення кваліфікації організаторів виборчого процесу.

Підсумовуючи сказане, хочу зазначити, що свою політичну функцію вибори можуть виконати лише за наявності розвинутої правової культури їх учасників, дієвого законодавства та неухильного його виконання всіма громадянами та посадовими особами. Від належного проведення виборів у державі залежить становлення в України правової, демократичної держави. І управління юстиції докладуть всіх зусиль, щоб населення області було обізнане з положеннями виборчого законодавства.

Перший заступник начальника
Київського обласного управління юстиції
Красавіна Тамара Миколаївна

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
9-13.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту в ознайомчому візиті до м. Берлін (Федеративна Республіка Німеччина) щодо виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей
10.12.2007р.
Зустріч фахівців Мін’юсту з Першим секретарем Гаазької конференції з міжнародного приватного права К. Бернасконі з питань практичного застосування положень Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 р.
10-12.12.2007р.
Участь фахівців Мін’юсту у семінарі на тему: “Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей”
10-14.12.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату у м. Києві та у Житомирській області

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн310172431
Вт4111825
Ср5121926
Чт6132027
Пт7142128
Сб18152229
Нд29162330

Всі новини >>