This version of the page http://www.library.donetsk.ua/ukr/news/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-10. The original page over time could change.
Новини | ДОУНБК

Донецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Н.К. Крупської

українська | русский | english

Новини

1 жовтня 2007 року

1 жовтня 2007 року у відділі документів з економічних, технічних і сільськогосподарських наук Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської розпочався перегляд літератури “Вірні друзі і віддані помічники”, присвячений Всесвітньому дню захисту тварин. На якому експонуються видання, в яких користувачі бібліотеки знайдуть конкретні відповіді на запитання, пов’язані з вибором, вихованням, дресируванням, годуванням і лікуванням різноманітних домашніх улюбленців та свійських тварин. У цілій низці видань розкриваються тонкощі вибору, придбання, виховання і дресирування певних порід цуценят. Цим питанням присвячені такі книги: В. Пилюгін, В. Гриценко, С. Гур’єв “Собака в ХХІ веке” (М., 2004); О. Власенко “Секреты опытного дрессировщика” (М., 2002); О. Саніна, Л. Чебикіна “Пойми друга” (М., 2005) та ін. Також володарі собак знайдуть на перегляді видання, присвячені окремим породам (“Боксер”, “Чау-чау”, “Колли. Шелти”, “Черный терьер” та ін.). Корисним стане перегляд і для хазяїв кішок. Для них стануть у нагоді такі видання: Е. Енді “Ваша кошка” (М., 2003), Ж. П. Маас “Кошки. 120 пород и окрасов” (М., 2005), довідник “Кошки” (М., 2005) тощо. Для користувачів, що віддають перевагу утриманню рідкісних та екзотичних тварин – змій, крокодилів, мавп, папуг – у домашніх умовах корисною буде інформація, що міститься в книгах: І. Богатирьов, М. Гаврилова “Редкие домашние животные” (Ростов н/Д, 2000) та “Домашний зоопарк” (Ростов н/Д, 2006). Утриманню, годівлі та лікуванню свійської птиці та тварин (як традиційних для наших умов, так і екзотичних) присвячені “Энциклопедия травоядных и пушных животных” (М., Донецьк, 2002) та “Полная энциклопедия птицеводства” (М., Донецьк, 2002). У цих та інших виданнях сконцентровано досвід з вирощування страусів, фазанів, курей, перепелів, нутрій, шиншил тощо. В книгах надається опис продуктивних порід, особливостей раціону, потреб мікроклімату для різних видів свійської птиці і тварин. Перегляд триватиме до 30 жовтня.
 

24 вересня 2007 року

24 вересня 2007 року, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, у відділі мистецтв Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської відбулося відкриття виставки “Мереживоплетіння” членів клубу “Чарівниця”, який було створено у 1996 році на базі Донецького обласного учбово-методичного центру культури та працює при бібліотеці. Керівник клубу – майстер декоративно-прикладного мистецтва Середа Галина Михайлівна. Клуб “Чарівниця” об’єднує майстрів та аматорів, які займаються мереживоплетінням та прагнуть поширення цього виду творчості і збереження народних традицій. На виставці представлено вироби високої художньої майстерності та виразності. Це шалі та капелюшки, витончені комірці та серветки дивовижних візерунків. Скатертини і серветки – це не тільки данина традиції. Мереживо для багатьох людей стає невід’ємною складовою хатнього затишку й спокою, частиною сучасного інтер’єру. Серед виробів майстринь клубу “Чарівниця” є й такі, від яких би не відмовились сучасні модниці. Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитися з дивовижним мистецтвом мереживоплетіння. Виставка працює з 24 вересня до 8 жовтня.
 

20 вересня 2007 року

20 вересня 2007 року в літературній вітальні Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської відбувся літературно-музичний вечір “Високий голос жіночої ліри”, присвячений 70-річчю від дня народження донецької поетеси Олени Хомівни Лаврентьєвої. На вечорі були присутні: почесний член Асоціації українських поетів та письменників Іван Приходьмо; поети Ліана Муратова, Наталя Галкіна, Тетяна Марченко, Людмила Довгаленко, Зоя Тимошенко та прихильники творчості поетеси. Олена Хомівна Лаврентьєва народилася 12 вересня 1937 року в селі Єрмакова Тарського району Омської області. Після закінчення історико-філологічного факультету Донецького педагогічного інституту в 1961 році мешкає в Донецьку. Вперше як поет була надрукована на сторінках газет “Комсомолец Донбасса” у 1961 році, а 1963 року вийшла перша збірка віршів “Рассвет”. Друкувалася на сторінках журналів “Юность”, “Студенческий меридиан”, “Наш современник”, “Радуга”, “Донбасс”, “Молодь”, “Советский писатель”, “Дніпро”. Її перу належить 12 авторських збірок поезій, а також декілька прозових творів. З біографією та багатогранною творчістю присутніх ознайомила ведуча вечора – завідувачка бібліотеки Канадсько-українського центру Людмила Мочалова. Вірші поетеси читали: поетеса Ліана Мусатова, бібліотекар Ірина Поталап, голова Донецького генеалогічного товариства Сергій Перепеченко. Із прозовими творами присутніх ознайомила сама авторка. Особливу увагу вона звернула на оповідання “Детский бунт”, написане 30 років тому, але надруковане нещодавно. Оповідання залишається актуальним і сьогодні, бо в ньому йдеться про долю важких підлітків, які опинилися в дитячій колонії, та одвічні питання виховування і перевиховування дітей. Крім того, Олена Лаврентьєва презентувала присутнім нову книгу оповідань та повістей “Дом на две семьи”, яка вийшла друком у видавництві “Каштан” 2007 року. Головною темою цих творів є кохання, сім’я, особисті стосунки, світ, у якому людина розкривається найбільш повно. На вечорі були прочитані переклади віршів Олени Лаврентьєвої українською мовою Івана Приходьмо. До проведення вечора було влаштовано книжкову виставку, яка дала можливість ознайомитися з численними роботами авторки.
Дивитись фото

 

6 вересня 2007 року

Що надихає художника у творчості? Неповторна краса природи, романтика людських стосунків та почуттів, а ще – чарівні звуки музики.
6 вересня 2007 року в літературній вітальні Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської відбулася музично-художня вітальня “... как в небе облака”. Відвідувачів вітальні чекала зустріч з художницею Тетяною Рибаковою (м. Краматорськ) та молодими музикантами групи “Точка тишины” (м. Донецьк). Вперше було випробувано нетрадиційну музично-художню виразну форму. З поєднання музики та живопису народжувалась своєрідна картина, яка поставала як матеріалізована мелодія, що “звучить” проникливо та щиро. Вже одразу користувачі та гості бібліотеки звернули увагу на оформлення музичної вітальні. Вдовж стін були розставлені картини Тетяни Рибакової із зображенням дивовижних квітів.
Збоку – чисті поки що полотна. “Квіти з неба” Тетяни Рибакової такі живі, тремтливі та ніжні, нагадують людей. Художниця працює в техніці розпису по шовку. Вона здатна на шовковому полотні втілити людські характери, відносини та почуття. Її картини відтворювали у вітальні атмосферу причетності до високого мистецтва. Проникливі інструментальні мелодії, пісні-балади, пісні-монологи виконали талановиті музиканти гурту “Точка тишины”: Яків Якушевський, вокал і гітара; Павло Павлосюк, піаніно; Анастасія Чечеринська, флейта. Молодий колектив, який не просто виконував музику, вразив слухачів. Кожна їх пісня, як наново пережите життя, дійсно вражала. Таке проникливе виконання додавало усій художній атмосфері вітальні особливої театральності. У цьому музичному театрі були свої зворушливі глядачі. А коли деякі з них разом з художницею залучились до незвичайного художнього дійства, сталося справжнє диво. На чистих шовкових полотнах почали з’являтися дивовижні зображення. Неначе в небі хмаринки, вони народжувались, змінювались та знаходили різноманітні форми. Так усі бажаючі мали унікальну змогу – малювати під звуки живої музики. У цей момент вони дійсно відчували себе талановитими та вільними. Це була чудова казка, як у дитинстві, коли навколишній світ захоплює та дарує велику радість відкриття нового. Музично-художня вітальня “... как в небе облака” стала актом творчості, моментом взаємопроникнення, єдності музики і живопису. Можливо, з різними відчуттями залишали вітальню глядачі, але ті, хто уносив з собою свою першу в житті картину, були по-справжньому щасливими.

 

5-30 вересня 2007 року

5 вересня 2007 року у відділі мистецтв Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської розпочався черговий перегляд літератури “Своєрідність ісламського мистецтва: образи, виразні засоби”, який продовжує цикл “Видатні явища світової художньої культури”. Іслам – це одна з релігійних течій світу. Вона посідає одне з найважливіших місць в історії світової цивілізації. Іслам поширений у таких країнах, як Туреччина, Іран, Афганістан, Азербайджан, у середньоазіатських країнах, також у країнах Магріба та ін. Твори мусульманського мистецтва об’єднані єдиним неповторним духом ісламу. Особливо це демонструється на прикладі мусульманського храму. Мистецтво ісламу яскраво відрізняється особливою суворістю вираження та орнаментальністю, що ілюструють численні видання перегляду. Серед видань слід звернути увагу на монографію Б. В. Веймарна “Классическое искусство стран ислама” (М., 2006). Перегляд приділяє увагу і сучасному мистецтву ісламського світу. Іслам яскраво проявляється в музичній культурі. Перегляд літератури пропонує видання, присвячені музиці арабського Сходу, танцювальні та етнічні музичні записи на компакт-дисках. Перегляд “Своєрідність ісламського мистецтва: образи, виразні засоби” триватиме до 30 вересня.
 

22 серпня 2007 року

З 22 серпня в приміщенні Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської триває виставка “История одного расстрела”. Цього року виповнюється сімдесят років печальному і трагічному періоду історії нашого суспільства – Великому Терору. Саме так часто називають пік масових політичних репресій Радянської влади тридцятих років, який припадає на 1937–38 роки. Про одну з найбільш жорстоких сторінок цих репресій – розстріл Соловецького етапу в районі міста Медвежогорськ в урочищі Сандармох (Карелія) – розповідає виставка “История одного расстрела”, підготовлена за архівними матеріалами Санкт-Петербурзького науково-інформаційного центру “МЕМОРИАЛ”. Такого роду експозиція вперше виставлена в Донецьку і дозволяє на основі документальних матеріалів уявити масштаби репресій та їх методи.
 

20–21 серпня 2007 року

20–21 серпня 2007 року в лекційному залі Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської відбулися Річні Загальні Збори Ради директорів Світового Конгресу Українців, який очолює Аскольд Лозинський. Збори відбулися за участю представників Австралії, Австрії, Аргентини, Бельгії, Білорусі, Болгарії, Боснії, Бразилії, Великої Британії, Вірменії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Іспанії, Італії, Казахстану, Канади, Латвії, Литви, Мозамбіку, Німеччини, Норвегії, Парагваю, Португалії, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, США, Угорщини, Узбекистану, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії, Швеції. У рамках заходу відбулися зустрічі з громадськістю, прес-конференції.
 

6 - 31 серпня 2007 року

У відділі мистецтв Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської відкрилася книжкова виставка “Танці як втілення неповторного національного темпераменту та колориту” з циклу “Видатні явища світової художньої культури”. Танцювальне мистецтво як жодне інше здатне засобами хореографії передати емоційність, особливість колориту та національного духу народу. Танці різних народів захоплюють не тільки багатством і різноманітністю хореографічної лексики, але й прагненням до створення яскравих характерів і виразною театральністю. У певній мірі це передають численні видання з фольклорних, народно-сценічних, сюжетних та бальних танців. Перед очима глядачів цілою наукою проходять українські, російські, молдавські, татарські, європейські, латиноамериканські танці. Декілька видань присвячено виразним технічним засобам танцю живота. Виставка знайомить з творчістю видатних хореографів – Григорія Вірського та Ігоря Мойсеєва, засновників уславлених колективів народно-сценічного танцю, інших сучасних танцювальних солістів. Виставка розповідає про танцювальні свята, фестивалі, конкурси. Танцювальне мистецтво – невичерпне джерело справжньої культури, яка вражає багатогранністю та широтою втілення національного характеру і темпераменту. Виставка працює з 6 до 31 серпня.
 

26 липня 2007 року

26 червня 2007 року в літературній вітальні Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Н. К. Крупської відбувся вечір поезії “Сонячне коло”, в якому взяли участь донецькі поети: Іван Ольховський, Микола Ушаков, Сергій Маслюк, Тамара Офіцина, Ліана Мусатова, Людмила Довгаленко, Клавдія Дзюбич, Людмила Богун, Надія Підгорна та ін. Прихильник української поезії, голова Чернігівського земляцтва на Донеччині, голова Донецького генеалогічного товариства Сергій Перепеченко ознайомив присутніх із творами сучасних українських авторів. Протягом вечора лунали пісні донецького барда Сергія Маслюка. Присутні гарячими оплесками зустріли Івана Ольховського, чиї вірші пронизані добром та ніжністю, любов’ю до рідного краю, до своєї рідної Волині. Подією цього року для поета став вихід його чергової збірки поезій “Комарівочка”.

8 липня 2007 року

8 липня 2007 року Донецьку обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Н. К. Крупської відвідали представники Земляцтва Донбасівців м. Москва.
Поет і журналіст Євген Андрійович Нефьодов розпочав свою творчу діяльність в обласній молодіжній газеті “Комсомолец Донбасса”, де пройшов шлях від кореспондента до редактора. Сьогодні це один із творців та керівників московських газет “День” та “Завтра”, член Союзу письменників СРСР, секретар Правління Союзу письменників Росії, автор 20 книг.
Микола Єфремович Гончаров, журналіст та письменник, який присвятив шахтарському краю багато публікацій та книг, працював у горлівській газеті, головним редактором та директором міжобласного книжкового видавництва “Донбас”, начальником Донецького обласного управління друку, редактором газет “Социалистический Донбасс” та “Радянська Донеччина”.
Також бібліотеку відвідали журналіст та письменник Віктор Іванович Андріянов та поет Петро Іванович Акайомов.
 

  • усі новини

Коментарі

© 1996-2005 Donetsk State Library