This version of the page http://www.univ.uzhgorod.ua/biblio/index.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
Наукова бібліотека УжНУ

Наукова бібліотека

Наукова бібліотека УжНУ – найбільша на Закарпатті, може пишатися своїми багатющими фондами, які нараховують більше 1,5 млн. примірників документів, якими користуються близько 40 тис. користувачів. Серед книг багато цінних і унікальних зразків як вітчизняного, так і зарубіжного книгодрукування. За цінністю бібліотечних фондів бібліотека УжНУ є однією з найвизначніших книгозбірень України. Книгосховища (понад 1 млн. примірників документів щорічно), видання бібліографічних покажчиків, тематичні перегляди літератури, тематичні та літературні вечори, читацькі конференції, презентації нових книг, заняття із студентами всіх факультетів з основ бібліотечно-бібліографічних знань – далеко не повний перелік форм роботи бібліотечних працівників у забезпеченні навчального, методичного та наукового процесів.

Важливим джерелом комплектування бібліотеки є вітчизняний і міжнародний книгообмін, подарунки від доброчинних товариств, меценатів, науковців вузу. Бібліотека підтримує контакти з вузівськими бібліотеками Львова, Києва, Харкова, Донецьку, з Національною бібліотекою України ім. Вернадського, Науковою бібліотекою ім. Сечені (Угорщина), бібліотекою Карловського університету (Чехія), бібліотекою АН Угорщини та ін.

В сучасних важких умовах бібліотека змушена експериментувати в розміщенні бібліотечних фондів та обслуговуванні користувачів. З метою розвантаження центрального корпусу була відібрана частина літератури та розміщена в підсобні фонди навчальних бібліотек при відповідних факультетах.

Організовано навчальні бібліотеки при економічному та юридичному факуьтетах (абонемент і читальний зал), у новому навчально-лабораторному корпусі для студенів філологічного, історичного, РГФ факультетів (абонемент і читальний зал).

Бібліотека практикує організацію навчальних бібліотек по місцю проживання студентів у гуртожитках. Бібліотекою також організовано кафедральні бібліотечки з необхідною викладачам літературою.

Адмінстрацією УжНУ при підтримці місцевих органів влади виділено приміщення та освоєно бібіотекою для розміщення фонду іноземної літератури (наукової, навчальної).

Всі ці заходи сприяють покращенню в сучасних умовах обслуговування користувачів вузу, збереження часу на отримання літератури.

По теперішньому бланку читацького квитка студент може користуватися необхідною літературою в усіх відділах бібліотеки. Це сприяє також збільшенню книговидачі.

Велике значення надається бібліотечно-бібліографічній орієнтації студентів. Щорічно провідними спеціалістами бібліотеки читається курс «Основи інформатики, бібліотекознавства та бібліографії» для прешокурсників усіх факультетів. Ректорат підтримує цей експеримент і зараховує працівників бібліотеки, які ведуть заняття на ? ставки викладачів.

Бібліотека практикує проведення екскурсій у читальний зал рідкісної книги, які виховують особливо дбайливе ставлення до книги не тільки як джерела знань, але і як творів мистецтва писемності.

Директор бібліотеки - Наталія Іванівна Гунько
Заступник директора бібліотеки - В. П. Москаленко
Структурно бібліотека складається з 8 відділів:

Розпочата робота по комп'ютеризації бібліотеки. Сформована група працівників бібліотеки для навчання в комп'ютерному класі.

Бібліотека на сьогодні розташована по вул. Капітульній, 9 (центральний корпус) та 5-ти філіалах в новому навчальному корпусі, студентських гуртожитках.

Адреса Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету:
88000, м. Ужгород, Закарпатська область, вул. Капітульна, 9.
тел.: +380 (3122) 3-72-29
e-mail: