This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/person/strizhevskiy.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Персоналії

Викладачі та співробітники факультету

 
А Б В Г Д Є Ж З І К Л М Н О
П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я  
   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password


Стрижевський Володимир Леонідович
( Strygevskyj Volodymyr Leonidovych )

1934-1993 р.р., професор, завідувач кафедри нелінійної оптики

  Стрижевський В. Л. вступив до Київського державного університету ім. Тараса Шевченка на фізичний факультет у 1951 р., у 1956 р. успішно закінчив радіофізичний факультет і за високі показники у навчанні отримав рекомендацію до аспірантури, у якій навчався у 1956-59 р.р. під керівництвом акад. НАН України Давидова О. С. Після закінчення терміна аспірантури отримав призначення на посаду асистента фізичного факультету університету. У 1961 р. захистив кандидатську дисертацію "Влияние агрегатного состояния и температуры на спектры молекулярных колебаний", а в 1972 р. - докторську "Исследования по теории комбинационного рассеяния света, умножение и смешивание оптических частот".

   Звання доцента одержав у 1964 р., а професора - у 1976 р.

   В. Л. Стрижевський був відмінним лектором, читав загальні базові курси "Теоретична механіка", "Атомна фізика", "Електродинаміка", "Квантова механіка"; провідні спецкурси "Нелінійна оптика", "Фізика твердого тіла", "Сучасні проблеми нелінійної оптики". Він багато уваги приділяв удосконаленню лекторської майстерності, розвитку навчальних практикумів, при його безпосередній участі були створені практикуми на кафедрі нелінійної оптики: "Фізичні основи лазерних приладів", "ЕОМ в експерименті", "Голографія", "Лазерний зв'язок".

   Основні одержані наукові результати проф. Стрижевського В. Л. - розвинута флуктуаційно-дисипаційна теорія нелінійного розсіювання світла, яка охоплювала і розсіювання на об'ємних й поверхневих поляритонах; розробка нових методів генерації фемтосекундних оптичних імпульсів; дослідження лінійної та нелінійної анізотропної дифракції оптичних пучків; створення адаптивних модуляторів добротності лазерних оптичних резонаторів; дослідження нелінійних та когерентних оптичних явищ у волоконних світловодах; розробка та впровадження нової оптичної методики неінвазивного аналізу крові людини. Йому також належить ціла низка впливових результатів у галузі досліджень по поляризаційній нелінійній оптиці та фізичних закономірностей вимушеного температурного розсіювання світла. Ці результати мають як фундаментальне, так і прикладне значення. Вони широко відомі і здобули загальне визнання. Результати цих досліджень неодноразово доповідались на наукових конференціях та нарадах, включаючи міжнародні. По їх матеріалах надруковано близько 400 наукових робіт, в тому числі 8 авторських свідоцтв та винаходів, монографія "Поверхностные поляритоны в полупроводниках и диэлектриках" (співавтори М. Л. Дмитрук, В. Г. Литовченко, Київ, "Наукова думка", 1989. - 376 с.) та навчальний посібник "Розв'язування задач з курсу загальної фізики" (співавтори Остроухов А. Л., М. Г. Цвелих, Ю. П. Цященко, Київ, "Радянська школа", 1966. - 241с.).

   Проф. Стрижевський В. Л. підготував 19 кандидатів наук. Він був засновником та першим президентом Українського Оптичного Товариства, а також членом редколегії "Журнал прикладной спектроскопии", членом Бюро Ради по квантовій електроніці АН України, був одним з найактивніших організаторів таких міжнародних та союзних конференцій як "Когерентна і нелінійна оптика", "Нелінійна оптика", "Квантова електроніка" тощо. Систематично виступав на цих конференціях з оригінальними та оглядовими доповідями.

   Його досягнення відзначено Дипломом третього ступеня Виставки досягнень народного господарства Української РСР (1983 р.) та премією ім. К.Д.Синельникова Національної академії наук України, нагороджений медалями "За доблестный труд", "Ветеран труда", грамотами Мінвузу УРСР.

  ©2007 РФФ    WEB Team