This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/person/nahodkin.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Персоналії

Викладачі та співробітники факультету

 
А Б В Г Д Є Ж З І К Л М Н О
П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я  
   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password


Находкін Микола Григорович
( Nakhodkin Mykola Grygorovych )

1925 р.н., професор, декан, завідувач кафедрою кріогенної та мікроелектроніки, Академік НАН України, Заслужений діяч науки і техніки, Лауреат Державних премій України в галузі науки і техніки

   Весь трудовий шлях М.Г. Находкіна нерозривно пов’язаний з Київським університетом імен Тараса Шевченка. Після закінчення фізичного факультету у 1950 році він вступив до аспірантури, успішно закінчив її і в 1954 році під керівництвом професора Моргуліса Н.Д. захистив кандидатську дисертацію на тему “Исследование вторичной эмиссии некоторых металлов и полупроводнков”. Уже в 1952 році він починає працювати викладачем кафедри фізичної електроніки.

   У 1966 р. М.Г.Находкін захистив докторську дисертацію “Взаимодействие электронов и мягких рентгеновских лучей с веществом у тонком слое” і в цьому ж році йому присвоєно звання професора по кафедрі “електроніка”.

   В 1972 році М.Г.Находкін заснував і очолив кафедру кріогенної та мікроелектроніки, якою керував протягом 26 років. В цьому ж році його було обрано деканом радіофізичного факультету. В 1973 р. М.Г. Находкіна було обрано членом-кореспондентом Академії наук УРСР, а в 1990 р. - дійсним членом АН України.

   М.Г.Находкін - талановитий педагог. На протязі всіх років він читає курс загальної фізики “Атомна фізика”, спецкурс “Фізичні основи мікроелектроніки”. М.Г Находкін очолює наукову школу “Емісійна електроніка та електронна спектроскопія” напрямки роботи якої охоплюють вивчення процесів взаємодії електронів та м’якого рентгенівського випромінювання з твердим тілом, вторинну електронну емісія, мас-спектрометрію, формування структури тонких плівок, термоемісія напівпровідників та оксидних катодів, тунельна скануюча мікроскопія. Цикл робіт, пов’язаний з термопластичним записом інформації, виконаний під керівництвом Находкіна М.Г. отримав Державну премію УРСР в області науки й техніки за 1970 рік. В 1962-95 р.р. ним проводились роботи по вивченню фундаментальних закономірностей поверхневого масопереносу, кінетиці електронних процесів на поверхні і в приповерхневих шарах твердих тіл. Були визначені відмінності кінетичних явищ та розкрита їх фізична природа на поверхні і в об’ємі твердого тіла. Спостережена низка нових ефектів, зокрема, ефекту інтерференції каналів пружного та непружнього розсіяння електронів середніх енергій тощо, використання яких дозволило розробити нові методи діагностики поверхонь. Цей цикл робіт отримав Державну премію в галузі науки й техніки за 1997 рік.

   Значне місце в діяльності М.Г.Находкіна займає робота з молодими науковцями як факультету, так і інших регіонів із держав СНД. Серед його учнів багато докторів та кандидатів наук, Лауреати Державних премій.

   В науковому доробку М.Г.Находкіна близько 300 наукових праць, 37 авторських свідоцтв. За участю Находкіна М.Г. та під його редакцією видано 3 монографії: “Лазеры в криминалистике и судебных экспертизах” под ред. М.Г. Находкіна та В.І. Гончаренко К. : Вища школа, 1986, 31с; “Атлас ионизационных спектров” под ред., д.ф.м.н. М.Г. Находкіна К. : Вища школа. 1989, - 232с.; “Ионизационная спектроскопия” під ред. академ. М..Г. Находкіна К.: Либідь. 1992, -212 с.

   Багато сил та енергії М.Г.Находкін віддає науково-організаційній діяльності. Він був один з ініціаторів створення та головою Національної ради з питань науки та технологій, одним із засновників та першим Президентом Українського комітету радіосоюзу (відділення URSI). М.Г.Находкін був членом Наукових рад по фізичній електроніці та по голографії АН СРСР, декількох секцій АН УРСР засновником та на протязі 20 років головним редактором міжвідомчого збірника “Фундаментальные основы оптической памяти и среды”, членом редколегій “Українського фізичного журналу” та “Фізичної енциклопедії”. М.Г. Находкін був науковим керівником декількох міжвідомчих наукових програм та програм Міносвіти України. Зараз М.Г. Находкін - член Президії відділення фізики й астрономії НАНУ, член ВАК України.

   Заслуги М.Г.Находкіна відзначені орденами "За заслуги" ІІІ стyпеня, “Знак почета”, медалями, Почесною Грамотою Президії Верховної ради УРСР. В 1995 році йому присвоєно звання “Заслужений діяч науки і техніки”. В 1999 році М.Г. Находкін став “Заслуженим професором Київського національного університета імені Тараса Шевченка”.

  ©2007 РФФ    WEB Team