This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/person/melkov.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Персоналії

Викладачі та співробітники факультету

 
А Б В Г Д Є Ж З І К Л М Н О
П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я  
   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password


Мелков Геннадій Андрійович
( Melkov Gennadiy Andriyovych )

1939 р.н., професор кафедри кріогенної та мікроелектроніки, декан, завідувач кафедрою, Заслужений діяч науки і техніки України

  В 1962 р. закінчив кафедру квантової радіофізики Київського університету ім. Т.Г. Шевченка і з того ж року почав працювати на факультеті, обіймаючи посаду молодшого наукового співробітника. Після закінчення в 1967 р. аспірантури працював на посадах доцента (кафедра квантової радіофізики), професора. В 1992-2002 р.р. - декан радіофізичного факультету, в 1998-2004 р. очолював кафедру кріогенної та мікроелектроніки.

  В 1967 р. під керівництвом професора І.А.Дерюгіна захистив кандидатську дисертацію на тему “Эффекты насыщения при умножении частот в ферритах”.

  В 1977 р. захистив докторську дисертацію “Нелинейные свойства ферритов в полях СВЧ”.

  Мелков Г.А. підготував лекційні курси “Теорія коливань”, “Молекулярна й статистична фізика”, “Нелінійна радіофізика”, “Радіоелектроніка”, “Кріогенна електроніка”, “Електроніка НВЧ”. Організував практикуми з електроніки й техніки НВЧ, радіоелектроніки.

  Наукові інтереси Мелкова Г.А. пов’язані з дослідженням нелінійних властивостей твердих тіл на НВЧ. Він створив наукову школу з досліджень НВЧ властивостей магнітних кристалів. Серед його учнів 1 доктор і 10 кандидатів фізико-математичних наук. Вперше спостерігав багатоквантові процеси у феритах, бозе-конденсацію магнонів, обернення хвильового фронту магнітооптичних хвиль. Створена низка магнітних приладів НВЧ, розроблено нові феромагнітні матеріали, потенціал, котрих перевищує світовий рівень.

  Декілька останніх років Мелков Г.А. плідно займається вивченням НВЧ властивостей високотемпературних надпровідників. Під його керівництвом на базі плівок високотемпературних надпровідників вперше в Україні було створено приймальний пристрій восьмиміліметрового діапазону довжин хвиль.

  Мелков Г.А. виконує велику громадську і науково-організаційну роботу. Брав участь у створенні і був першим Головою Ради Фонду Фундаментальних досліджень Державного Комітету з науки і технологій України. Він є головою Вченої Ради по захисту кандидатських і докторських дисертацій, членом Бюро секції ”Спінхвилева електроніка” Ради “Фізичної електроніки” РАІ, членом Фахової Ради з природничих наук Міносвіти України.

  Мелков Г.А. є автором понад 200 публікацій, 2 учбових посібників 3 монографій, одна з яких “Magnetization Oscillations and Waves” видана в США в 1996 р.

  У 1999 р. отримав звання “Заслужений діяч науки й техніки України”.

  ©2007 РФФ    WEB Team