This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/person/deryugin.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Персоналії

Викладачі та співробітники факультету

 
А Б В Г Д Є Ж З І К Л М Н О
П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я  
   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password


ДЕРЮГІН ІВАН АНДРІЙОВИЧ
1917-1997 р.р., професор, декан, завідуючий кафедрою квантової радіофізики, Заслужений діяч науки і техніки Російської федерації, Лауреат Державної Премії СРСР

  Одним з організаторів факультету і кафедри та першим її завідувачем з 1952 р. на протязі 20 років був Дерюгін І.А. Трудову діяльність розпочав в 19 років вчителем фізики в середній школі. В 1939 р. був призваний в Борисоглібську авіашколу, звідки під час Великої Вітчизняної Війни його відправлено на фронт у військово-повітряні сили. За участь в бойових діях, в тому числі в боях за Київ, гвардії інженер-капітан Дерюгін І.А. нагороджений двома орденами Вітчизняної Війни. З 1952 р. активно включається в організацію радіофізичного факультету, на якому спочатку займав посаду заступника, потім виконуючого обов'язки декана факультету та завідувача кафедри радіофізики (з 1962 р. - квантової радіофізики).

  Велику організаційно-педагогічну діяльність поєднував з плідною науковою роботою. В 1960 р. захистив кандидатську дисертацію, в 1967 р. - докторську. В 1968 р. згідно рішення Держкомітету РМ СРСР було створено першу в Україні Проблемну лабораторію квантової радіофізики, яку очолив Дерюгін І.А. Під його керівництвом були захищені дисертації Ляшенком М.І., Соломко А.О., Мелковим Г.А., Даниловим В.В., Запорожцем В.В., Обозненком Ю.О., Пугачем І.П., Курашовим В.Н., Мар’єнком В.В. тощо. Загалом ним було підготовлено біля тридцяти кандидатів наук, з них сім стали докторами наук та завідувачами кафедрами.

  В 1972 р. проф. Дерюгін І.А. був переведений до НВО "Астрофізика" (м. Москва) головним науковим співробітником і одночасно професором кафедри квантових оптичних систем МФТІ..

  Дерюгін І.А. нагороджений медалями "За трудову відзнаку" та "За трудовую доблесть", мав звання "Почетный радист СССР". В 1986 р. став Лауреатом Державної премії СРСР, отримав звання "Заслуженный деятель науки и техники Российской Федерации". Автор понад 300 наукових праць в провідних вітчизняних та закордонних журналах, монографій "Динамика квантовых систем" та "Квантовые информационные процессы и системы", а також 65 авторських свідоцтв на винаходи.

  ©2007 РФФ    WEB Team