This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/person/chutov.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Персоналії

Викладачі та співробітники факультету

 
А Б В Г Д Є Ж З І К Л М Н О
П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я  
   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password


Чутов Юрій Іванович
( Chutov Urij Ivanovych )

1937-2005 р.р., професор, завідувач кафедри фізичної електроніки

  Закінчив кафедру фізичної електроніки в 1960 р., захистив кандидатську дисертацію “Дослідження фізичних властивостей імпульсної рухомої плазми” в Київському університеті під науковим керівництвом член-кор. АН УРСР, проф. Н.Д. Моргуліса в 1970 р., докторську дисертацію “Фізичні властивості плазми з рухомою границею” захистив в Московсьму інженерно-фізичному інституті в 1985 р. Безперервно працював в Київському університеті з 1960 р. спочатку на інженерних та наукових посадах, а потім в 1973-86 р.р. - начальником науково-дослідного сектору університету та заступником проректора з наукової роботи, поєднуючи цю роботу з викладацькою та науковою роботою на кафедрі фізичної електроніки. З 1986 р. по лютий 2002 р. - зав. кафедрою фізичної електроніки.

   За час роботи в університеті заснував навчальний цикл з комп’ютерного моделювання з фізики плазми та фізичної електроніки, підготував та читав ряд спецкурсів з фізичної електроніки, фізики плазми та комп’ютерного моделювання. Крім того, заснував в університеті ряд нових наукових напрямків, зокрема експериментальні дослідження однократної імпульсної плазми, ударних хвиль в плазмі та пульсуючого розряду, а також комп’ютерне моделювання плазмових процесів і явищ, зокрема, фізичних явищ в запорошеній плазмі, результати яких здобули широке визнання в усьому світі. Опублікував понад 200 наукових робіт з фізики низькотемпературної плазми, газового розряду та ударних хвиль, а також з комп’ютерного моделювання, з яких понад 50 - за кордоном. Його наукові інтереси охоплюють фізику ударних хвиль та газового розряду, фізичні властивості приелектродних шарів та запорошеної плазми, статистичні та кінетичні властивості плазми.

   Основні наукові результати, що отримані вперше в світовій практиці ним та під його керівництвом за його безпосередньою участю:
  •     Явище електричної детонації при розповсюдженні ударних хвиль в газорозрядній плазмі та їх прискорення при переході границі розділу між плазмою та нейтральним газом (1965-69 р.р.)
  •     Інтенсивне охолодження плазмових згустків внаслідок руху їх границь, та умови виникнення ударних хвиль при взаємодії імпульсної плазми з нейтральним газом (Ю.І.Чутов, О.Ю.Кравченко, В.М.Подольський , 1980-85 р.р.)
  •     Розроблено ефективний термоемісійний перетворювач теплової енергії в електричну з додатковим пульсуючим розрядом (Ю.І.Чутов, О.І.Кравченко, Т.Є.Лиситченко, 1978-80 р.р.)
  •     Сформульовано рівняння Ліувіля для релаксуючої запорошеної плазми (плазми з пиловими частинками), де вільні та зв'язані електрони та іони розглядаються як єдина підсистема, що описується спільною повною функцією розподілу за імпульсами та координатами. В результаті показано, що запорошена плазма описується немарківською кінетикою. (Ю.І.Чутов, П.Шрам (Нідерланди), 1998 р.)
  •     Створено блок програм для кінетичного компю’терного моделювання фізичних процесів в запорошеній плазмі. (Ю.І.Чутов, О.Ю.Кравченко, В.С.Яковецький, В.М.Зюзь, Р.В.Смірнов, 1997-2000 р.р.)
  •     Встановлено істотний вплив селективного обміну електричним зарядом між пиловими частинками і навколишніми електронами та іонами на фізичні властивості запорошеної плазми, що приводить до її нерівноважних властивостей. Зокрема, встановлено істотний вплив цього обміну на фізичні властивості запорошених плазмових приелектродних шарів, включаючи такі шари в магнітному полі (Ю.І. Чутов, О.Ю.Кравченко, Р.Д.Смірнов П.Шрам (Нідерланди), В.С.Яковецький, 1997-2000 р.р.)
  •     На основі компю’терного моделювання радіочастотного розряду встановлено фізичне явище неоднорідної зарядки пилових частинок в неоднорідній плазмі з амбіполярним електричним полем внаслідок нерівноважної функції розподілу електронів, що формується в результаті інтенсивного перемішування високоенергетичних електронів в такій плазмі. (Ю.І.Чутов, В.Гудхер (Нідерланди), О.Ю.Кравченко, В.М.Зюзь, 2000 р.)
   Отримані наукові результати багаторазово доповідалися на міжнародних наукових конференціях та опубліковані в провідних міжнародних наукових фізичних журналах, і являються основою його плідного співробітництва з Університетом Ейндховена (Нідерланди) в рамках Європейських наукових програм в 1994-99 р.р. та Університетом Нагої (Японія) в 2000-01 р.р.

   Виступав з запрошеними доповідями на багатьох Міжнародних наукових конференціях в США, Японії, Німеччині, Франції та інших країнах. В 2000 р. обраний членом президії секції складної плазми Європейського фізичного товариства.

   Проф. Ю.І. Чутов брав активну участь в організації Академії наук вищої школи України, був першим її віце-президентом в 1992-98 р.р. Обраний академіком громадської Академії наук вищої школи України. Організував при кафедрі фізичної електроніки спільний з Інститутом теоретичної фізики ім. М.Боголюбова науково-дослідний сектор теорії і моделювання плазмових процесів.

   Разом з академіком НАНУ проф. І.І.Ляшком організував в університеті науково-дослідну частину університету (НДЧ).

   Проф. Ю.І. Чутов відзначений дипломом пошани та срібною медаллю Виставки досягнень народного господарства СРСР, нагороджений орденом “Знак пошани”.

  ©2007 РФФ    WEB Team