This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/p_n/amorf.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра напівпровідникової електроніки

Кафедра напівпровідникової електроніки

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Програми
спецкурсів

Видавнича
робота

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

ОСНОВИ ФІЗИКИ АМОРФНИХ НАПІВПРОВІДНИКІВ


   1.   Вступ. Предмет та зміст курсу. Роль аморфних напівпровідників у сучасній науці та техніці. Успіхи в області досліджень некристалічних напівпровідників. Загальна характеристика аморфного стану речовини. Методи виготовлення аморфних напівпровідників.
   
   2.   Технологія виготовлення тонких плівок аморфних напівпровідників. Метод випаровування в вакумі. Метод розчигу в плазмі тліючого розряду. Метод катодного розпилу. Порівняльна характеристика фізичних властивостей плівок аморфного кремнію, отриманих різними методами. Якісна відміна напівпровідників з тетраедричною координацією зв`язків. Спосіб формовки, як метод отримання аморфних напівпровідників для нететраедрично координованих елементів. Роль водню у процесі росту плівок аморфного кремнію.
   
   3.   Зонна структура аморфних напівпровідників. Локалізовані та делокалізовані стани. Теорема Андерсона. Перехід метал-діелектрик. Експериментальне підтвердження існування цього переходу. Критерії локалізації. Правило Йофе-Регеля. Моделі зонної структури аморфних напівпровідників. Моделі Мотта-Стріта, Спіра-Лекомбера, Фріче-Овшинського. Методи розрахунку зонної структури аморфних напівпровідників.
   
   4.   Перенос струму в аморфних напівпровідниках та структурах на їх основі. Особливості дифузії та дрейфу в аморфних напівпровідниках. Критерії коректності понять рухливості, заборонена зона. Термо ЕРС. Ефект Хола в аморфних напівпровідниках. Хід потенціалу в р-п переході та бар`єрі Шотткі на основі аморфних напівпровідників. Вплив на профіль потенціального бар`єру сил зображення, освітлення та розподілу локалізованих станів у щілині рухливості. Випрямлення в контакті метал-аморфний напівпровідгик. Розрахунок ВАХ для надбар`єрного, тунельного, генераційно-рекомбінаційного та стрибкового механізмів переносу струму.
   
   5.  Спін-залежні явища в аморфних напівпровідниках. Спін-залежна рекомбінація в некристалічних напівпровідниках. Спін-залежний перенос струму в аморфному кремнії. Оптично детектований електронний парамагнітний резонанс в аморфному кремнії.
   
   6.  Напівпровідникові прилади на основі аморфних напівпровідників. Сонячні елементи. Фотодіоди та фотометри. Змішуючі та силові діоди. Оптична пам`ять. Тонкоплівкові транзистори. Перспективи створення напівпровідникових приладів на основі аморфних напівпровідників.
   

ЛІТЕРАТУРА

  1. Бродски М. Аморфні напівпровідники. - М.: Мир, 1982, - 419 с.

  2. Мотт Н., Девис Э. Электронные процессы в некристаллических полупроводниках. - М.:Мир, 1982, - 663 с.

  3. Мотт Н. Переход металл-диэлектрик. - М.:Мир, 1980, - 275 с.

  4. Фельтц А. Аморфные и стеклообразные неорганические твердые тела. - М.:Мир, 1986, - 556 с.

  5.Хамакава Х. Аморфные полупроводники и приборы на их основе. - М.: Металлургия, 1986, - 488 с.
  

Програму склав:

  •     В.В. Ільченко, д-р фіз.-мат.наук


  ©2007 РФФ    WEB Team