This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/med/history.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра медичної радіофізики

Кафедра медичної радіофізики

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Програми
спецкурсів

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

    Розвиток медицини в значній мірі обумовлений застосуванням найсучасніших методів радіофізики, електроніки та комп’ютерних технологій. Використання магніторезонансних, позитронних, гама та рентгенівських комп`ютерних томографів, ультразвукових сканерів, електро- та магнітометричних систем, іншого електронного обладнання стало невід`ємною частиною медичної діагностики, а застосування лазерних та високочастотних пристроїв, навігаційних хірургічних систем – запорукою ефективного лікування.

    Для розробки фізичних основ нових медичних технологій, технічних та інформаційних засобів їх забезпечення, проведення медико-біологічних досліджень радіофізичними методами, ефективного використання складного електронного обладнання в клінічній практиці потрібні фахівці, що, з одного боку, мають ґрунтовну підготовку з математики, фізики, електроніки, обчислювальної техніки, а з іншого – володіють основами медичних знань, особливостями застосування фізичних методів у медицині, знають медичну техніку та медичну інформатику. Необхідність підготовки таких фахівців для України обумовила створення кафедри медичної радіофізики.

    Кафедра була організована в 1995 р. за ініціативою Вченої ради радіофізичного факультету. Рішення було схвалене Національною Академією наук України, Академією медичних наук України, Міністерством охорони здоров`я України, Координаційною радою з пріоритетного напряму розвитку науки і техніки “Здоров`я людини” при Кабінеті Міністрів України, Державним комітетом України з науки і технологій. Вирішальну роль в організації кафедри відіграла підтримка цієї ініціативи керівництвом університету, згідно з ухвалою Вченої ради університету від 5 червня 1995 р. за наказом ректора від 9 червня на радіофізичному факультеті була відкрита спеціалізація “Медична радіофізика” та однойменна випускаюча кафедра. Завідувачем кафедри було призначено доц. Новосельця М.К.

    При розробці концепції спеціалізації було враховано досвід перепідготовки спеціалістів на спецфакультеті радіофізичного факультету у 1992-95 рр. за спеціальністю “Радіофізичні методи діагностики” (заступник декана радіофізичного факультету зі спецфакультету Новоселець М.К.). Був використаний також досвід навчання студентів за індивідуальними планами поглибленого вивчення радіофізичних методів для медицини і біології на кафедрах кріогенної та мікроелектроніки (завідувач кафедри проф. Находкін М.Г.) і напівпровідникової електроніки (завідувач кафедри проф. Третяк О.В.).

    Під час організації кафедри до її складу ввійшли 4 штатних викладачі: проф. Коротков П. А., доц. Малий В.І., доц. Новоселець М.К., асист. Цубін В.А. Крім того, за сумісництвом до складу кафедри були зараховані академік НАН України, проф. Костюк П.Г., академік НАН України, проф. Магура І.С., чл.-кор. НАН України, проф. Сагач В.Г., проф. Лиманський Ю.П., проф. Соловйов Д.О., проф. Сігал В.Л., вчений секретар кафедри Рождественська Т.В. До складу наукового, інженерного та допоміжного персоналу ввійшли наукові співробітники Дмитрик Г.М., Іванісік А.І., Писанський А.І., провідний інженер Рудиця В.І., інженери Радченко С.П., Твердохліб І.В., Марінкевич Н.Я., Синицька Н.В., ст. лаборанти Скибенко Р.Г., Климук Л.М., технік Єфремова О.Е., стажист Ковадло П.Ф.

    Для підвищення рівня підготовки фахівців з медичної радіофізики для установ НАН України, АМН України, Міністерства охорони здоров`я України, установ різних галузей народного господарства, розширення навчальної та наукової бази в 1996 р. кафедра уклала Угоду про спільну діяльність з базовою кафедрою молекулярної фізіології і біофізики (завідувач кафедри академік НАН України, проф. Костюк П.Г.) Київського відділення МФТІ в НАН України (нині - Фізико-технічний навчально-науковий центр в НАН України), яка затверджена Ректором університету та Президентом НАН України. В лютому 1997 р. за Наказом ректора в університеті було відкрите спільне з НАН України відділення цільової підготовки з медичної радіофізики, керівником якого від НАН України став проф. Магура І.С. Для навчального процесу та наукових досліджень відповідно до Угоди про спільну діяльність між університетом та науково-впроваджувальним підприємством “Інтермаг” використовується також база навчально-наукового діагностичного центру ядерної магніторезонансної томографії, створеного за проектом Держінофонду України, Інформаційного центру телемедицини АМН України, обладнаного за фінансової підтримки Йельського університету (США).

    У 2003 році після трагічної смерті першого завідувача Новосельця М. К. кафедру очолив доц. Кононов М.В. На викладацьку роботу перейшли наукові співробітники, які зараз є доцентами –Радченко С.П. , Іванісік А.І., Судаков О.О. , до складу кафедри входить і канд. біол. Наук, асист. Кисіль О.О.

  ©2007 РФФ    WEB Team