This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/med/bio_energ.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра медичної радіофізики

Кафедра медичної радіофізики

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Програми
спецкурсів

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

Біоенергетика


    Вступ. Предмет і задачі біоенергетики, її місце в біології. Закон збереження енергії та його прояви в біологічних системах. Кругообіг обміну речовин і енергії в біосфері.
   
   
    Основні термодинамічні поняття біоенергетики. Досліджувана система і оточуюче середовище. Перший і другий закон термодинаміки, та їх прояв в біологічних системах, Вільна енергія, Рівноважні і нерівноважні хімічні реакції, зв’язок вільної енергії з константою рівноваги хімічних реакцій. Окислювально-відновні реакції. Зміни вільної енергії в реакції речовин з відомим окислювально-відновним потенціалом, Принципи розрахунку змін вільної енергії при хімічній, осмотичній та електричній роботах, які виконуються біологічними системами.
   
    Високо- і низькоенергетичні біологічні активні речовини. Роль і значення АТФ в біоенергетичних процесах. Реакції гідролізу АТФ, АДФ і неорганічного пірофосфату. АТФ - джерело універсальної конвертованої хімічної форми енергії в біологічних системах. Основні шляхи перетворення енергії хімічних зв’язків АТФ для виконання хімічної, осмотичної, механічної, електричної роботи, а також перетворення в світлове випромінювання.
   
   
    Хімізм і баланс енергії при субстрактному фосрорилюванні. Шляхи розщеплення вуглеводів, які приводять до накопичення енергії в хімічній формі. Реакції гліколізу та спиртового бродіння, шляхи утягування деяких простих вуглеводів і полісахаридів у гліколіз. Енергетичний баланс гліколізу. Пентозофосфорний шлях розщеплення глюкози. Реакції пентозофосфатного циклу, його енергетичний баланс. Цикл трикарбонових кислот (цикл Кребса). Реакції циклу Кребса, його енергетичний баланс і функціональне значення. Шляхи окислення жирних кислот і роль цього процесу в енергозабезпеченні організмів. Окисне дезамінування і переамінування амінокислот, роль цих процесів в енергозабезпеченні організмів.
   
    Різниця електрохімічних потенціалів іонів - мембранна форма енергії. Універсальна роль біомембран в енергозабезпеченні усіх живих організмів. Поняття “спряжені” мембрани, їх перелік і відмінні риси.
   
   
    Загальна уява про процес аеробного окислення - дихання. Електротранспортний (дихальний) ланцюг мітохондрій тварин, його зв’язок з процесами субстрактного фосфорилювання. Сполучники, які приймають участь в перенесенні електронів та протонів і дихальному ланцюгу (нікотинамідаденинові та флавінові нуклеотиди, негемінові залізосіркопротеїди, убіхінон, цитохроми). Особливості будови дихальних ланцюгів прокаріотів і мітохондрій рослин, електротранспортних фотосинтетичних ланцюгів рослин і прокаріотів.
   
    Окисне фосфорилювання.Гіпотези енергетичного спряження окислення і фосфорилювання - хімічні, конформаційні та хеміосматичні - їх роль у розвитку уяви про механізми спряження окислення і фосфорилювання, позитивна якість і недоліки.
   
    Комплекси дихального ланцюга мітохондрій тварин , і реакції, що вони каталізують: НАД Н-КоQ - оксидоредуктаза, сукцинат КоQ-оксидоредуктаза, КоQ-цитохром с-оксидоредуктаза, цитохромоксидаза. Ланки спряження окислення і фосфорилювання. Інгібітори процесу транспорту електронів по дихальному ланцюгу і процесу фосфорилювання. Роз’єднувачі окисного фосфорилювання і механізм їх дії.
   
    Експериментальне підтвердження хеміосмотичної теорії енергетичного спряження окислення і фосфорилювання. Докази існування на “спряженій” мембрані градієнта електрохімічних потенціалів іонів водню ( ). Докази існування () за допомогою штучно створених струмів природних та штучних іонів, потенціал-чутливими флуоресцентними зондами, при дослідженні спектральних змін сполук, які локалізовані в мембранах. Докази існування на “спряжених” мембранах. Поняття “енергізації” мембран. Енергізація “спряжених” мембран штучно створеними іонними струмами, іонне фосфорилювання. Використання протеоліпосом для доказу існування на “спряжених” мембранах.
   
    Функції . Хімічна робота, яка забезпечується . Градієнт електрохімічних потенціалів іонів водню як можливий поліфункціональний регулятор активності та структури мембранних білків. Осмотична робота, яка забезпечується , роль і в цьому процесі. Генерація тепла і забезпечення цього процесу . Терморегуляторне роз’єднання. Рух бактерій, обумовлений використанням . Мітохондріальний ретикулум: будова і біологічна роль. Докази того, що є транспортабельною формою енергії. Гіпотеза про біологічну роль Na+/K+- градієнта на мембранах як буферу , експериментальні факти на її користь.
   
    Механізми функціонування генераторів .Генерація та утилізація мітохондріями. Докази того, що I-a. II-a тa III- я ланки спряження дихального ланцюга є генераторами, вірогідні механізми їх функціонування. Мітохондріальна трансгідрогеназа - зворотній генератор , можливі механізми її роботи. Трансгідрогеназа прокаріот, подібність і розбіжність її будови порівняно з трансгідрогеназою мітохондрій тварин. Протона аденозинтрифосфатаза мітохондрій (Н+ - АТФаза ) -зворотній генератор .Докази генерації і утилізації Н+ - АТФазою. Будова Н+ - АТФази, функціональна роль окремих її факторів спряження. Локалізація фактора Н1 в мембрані. Вірогідні механізми перетворення енергії в енергію хімічних зв’язків АТФ Н+ - АТФазою. Протонні аденозинтрифосфатази прокаріот і мітохондрій рослин. Неорганічна пірофосфатаза мітохондрій, вірогідний механізм її функціонування. Спряження усіх генераторів в мітохондріях.
   
    Фотосинтез. Основні уяви про структуру і біологічну роль фотосинтетичної одиниці, комплексу антени, реакційного центру, електрон транспортних ланцюгів. Фотосинтез в еукаріотичних фотосинтетичних клітинах. Склад і біологічна роль I-і. II-ї фотосинтетичних систем. Цикл Кальвіна і його зв’язок з фотосистемами I і. II. Докази того, що фотосистеми I і. II. є генераторами і механізми утворення ними . Спряження генераторів в мембрані тілакоїдів хлоропластів. Фотосинтез у фотосинтезуючих прокаріот - прохлорофітів, синє-зелених водоростей, пурпурних і зелених бактерій. Особливості будови фотосинтетичного апарату, місця і механізми генерації , зв’язок з дихальними ланцюгами. Специфічний безхлорофільний фотосинтез у галобактерій. Бактеріородопсин - структура і біологічна роль. Докази того, що бактеріородопсин є генератором . Зв’язок фотохімічного циклу бактеріородопсину з його протонтранспортною функцією. Вірогідний механізм функціонування бактеріородопсину як генератора . Зоровий родопсин - генератор . Натрієвий цикл. Генерація та утилізація . Співвідношення протонового і натрієвого циклів.
   
   
    Заключення. Взаємозв’язок хімічної та мембранної форм енергії. Перспективи розвитку біоенергетики.

ЛІТЕРАТУРА:


    1. Ленинджер А. Биохимия,-М., 1985, т.2 -731с.
    2. Кучеренко Н.Е.,Войцицкий В.М. Биоэнергетика,-К.,1982,-272с.
    3. Скулачев В.П. Энергетика биологических мембран,-М.,1989,-564с.
    4. Скулачев В.П. Биоэнергетика. Мембранные преобразователи энергии,-М.,1989,-271с.
    5. Кучеренко Н.Е.и др. Биохимия,-К.,1988,-с.341-392.

  ©2007 РФФ    WEB Team