This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/el_fiz/navch_work.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра електрофізики

Кафедра електрофізики

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Досягнення
кафедри

Програми
лекційних курсів

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

НАВЧАЛЬНА РОБОТА

    Кафедра забезпечує викладання нормативних курсів "Загальної фізики" для студентів факультету („Механіка”, „Молекулярна фізика”, „Електрика і магнетизм”, „Оптика”, „Атомна фізика”, „Фізика мікро- і макросвіту”). Крім лекцій з цих дисциплін проводяться лабораторні роботи та семінарські заняття.

    Навчальний процес забезпечується, в основному, професорсько-викладацьким складом кафедри. Крім того, залучаються викладачі і інших кафедр, зокрема: до читання лекцій з "Атомної фізики" - академік НАН України, проф. Находкін М.Г., з "Фізики мікро– і макросвіту" – проф. Висоцький В.І., до проведення семінарських занять з "Атомної фізики" – асист. Прокопенко О.В., а за сумісництвом – асистенти Воробйова Н.В. та Петричук М.В.

    Викладачі кафедри також читають нормативні і спеціальні курси для студентів інших спеціалізацій радіофізичного факультету та Військового інституту: проф. Коваленко В.Ф. ("Магнітні інформаційні системи" - V курс, кафедра квантової радіофізики); проф. Овечко В.С. ("Фізика екосфери" –V курс, кафедра медичної радіофізики); асист. Сохацький В.П. („Сигнали та процеси в радіотехніці” для курсантів Військового інституту); доц. Гойса С.М. („Фізична електроніка” - IV курс, кафедра напівпровідникової електроніки).

    Навчальні плани та програми, за якими проводяться заняття із "Загальної фізики" та читаються спецкурси, постійно вдосконалюються, вводяться нові та коригуються існуючі питання, забезпечується взаємозв'язок спецкурсів з нормативними курсами. Все це дозволяє реалізувати безперервну підготовку фахівців та забезпечувати необхідний рівень знань з базових фізичних дисциплін.

    Крім студентів радіофізичного факультету в фізичних практикумах кафедри виконували лабораторні роботи студенти Києво-Могилянської академії, школярі фізико-математичного ліцею № 145, УФМЛ при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, команди школярів, що готуються до республіканських та міжнародних олімпіад з фізики.

    На кафедрі діє демонстраційний кабінет (куратор – доц. Гойса С.М.), який забезпечує технічний супровід лекцій із "Загальної фізики". Загальна кількість демонстрацій з її окремих така: „Механіка” – 14 та близько 25 комп’ютерних демонстрацій; „Молекулярна фізика” – 10; „Електрика і магнетизм” – 9; „Оптика” – 27; „Атомна фізика” - близько 25 комп’ютерних демонстрацій. Крім того, демонстраційний кабінет забезпечує технічний супровід проведення різноманітних загальнофакультетських зібрань та лекцій із окремих спецкурсів.

    На цей час на кафедрі працює 45 співробітників, серед них: 12 штатних викладачів (професори Коваленко В.Ф., Жарких Ю.С., Овечко В.С., доценти Гойса С.М., Іщук Л.В., канд.фіз.мат.наук, асистенти Сохацький В.П., Короновський В.Є., Іванюта О.М. та асистенти Стецюк В.М., Слінченко Ю.А., Дяченко С.А., Карлаш Г.Ю.); 5 співробітників навчально-допоміжного складу та 22 співробітники НДЧ, з них 3 канд. фіз.-мат. наук – Лауреат Державної Премії України в галузі науки і техніки, зав. НДЛ Павлюк С.П., с.н.с. Петричук М.В., н.с. Тичко О.В.). З кафедрою підтримують активний зв'язок викладачі, які за віком залишили роботу на штатних посадах. Так, доценти Безручко В.М., Харченко Н.П. та Халімонова І.М., продовжуючи плідно працювати з кафедрою, видали низку навчальних посібників.

    На кафедрі є 8 навчальних практикумів, які виконуються студентами 1-3 курсів протягом 3-х семестрів: вимірювальний, механічний, коливання і хвилі, молекулярний, електричний, оптичний, атомний та ядерний. Щорічно в цих практикумах кафедри електрофізики виконується більш 6 тисяч лабораторних робіт. Протягом навчального року за 1 тиждень через фізичні практикуми кафедри проходять 375 студентів – в 1-му семестрі і 250 – в 2-му семестрі. За останні роки поставлено 8 нових і модернізовано 7 лабораторних робіт.

    При виконанні лабораторних робіт, випускних робіт бакалаврів, спеціалістів та магістрів студенти користуються сучасними персональними комп’ютерами.

    На кафедрі традиційно приділяється велика увага профорієнтаційній роботі. У приймальній комісії факультету тривалий час працюють викладачі кафедри: Гойса С.М., Іщук Л.В., Стецюк В.М., Слінченко Ю.А., Дяченко С.А. Викладачі і співробітники кафедри беруть активну участь у проведенні Днів відкритих дверей: виступають перед майбутніми абітурієнтами з розповідями про досягнення сучасної фізичної науки та наукові дослідження, які проводяться на радіофізичному факультеті; проводять демонстрації фізичних ефектів із арсеналу Демонстраційного кабінету.

    Викладачами кафедри проводиться профорієнтаційна робота в школах м. Києва і обласних центрах України. Наприклад, Коваленко В.Ф., Овечко В.С., Іщук Л.В., Сохацький В.П., Іванюта О.М., Дяченко С.А., Карлаш Г.Ю. беруть активну участь в організації та проведенні Міжнародних студентських турнірів з фізики. Проводиться профорієнтаційна робота в Українському фізико-математичному ліцеї Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Горчинський О.Д., Стецюк В.М., Сохацький В.П.).

    Комісію радіофізичного факультету по профорієнтаційній роботі тривалий час очолювала доц. Харченко Н.П., з 2006 року цю комісію очолює доц. Іщук Л.В. Коваленко В.Ф. та Сохацький В.П. наказом міністра освіти України призначені членами журі Всеукраїнської олімпіади школярів з фізики. Щорічно вони беруть активну участь в організації та проведенні цих Олімпіад. На цих змаганнях проводиться роз’яснювальна робота щодо вступу на радіофізичний факультет. Викладачі кафедри беруть участь в міських та районних олімпіадах школярів з фізики (Сохацький В.П., Стецюк В.М.). На базі фізпрактикумів кафедри щорічно готується команда школярів України для поїздки на Міжнародну олімпіаду з фізики. Проводиться робота з школярами по програмах Малої Академії Наук (Петричук М.В.)

В механічному практикумі,
куратор – Сохацький В.П.

В молекулярному практикумі,
куратор – Іщук Л.В.


В електричному практикумі,
куратор – Іванюта О.М.

оптичному практикумі,
куратор – Стецюк В.М.

В атомному практикумі,
куратор – Короновський В.Є.

В ядерному практикумі,
куратор – Дяченко С.А.


  ©2007 РФФ    WEB Team