This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/el_fiz/history.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Кафедра електрофізики

Кафедра електрофізики

 

Історія

Склад
кафедри

Навчальна
робота

Наукова
робота

Фотоматеріали

Досягнення
кафедри

Програми
лекційних курсів

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

   Кафедра електрофізики була створена на радіофізичному факультеті в 1952 р. Завідувачами кафеди були: в 1952-60 рр. – доц. Карханін Ю.І., в 1960-68 рр. – проф. Шаталов А.А., в 1968-94 рр. – проф. Городецький Д.О., в 1994-98 рр. – проф. Мелков Г.А., в 1998-2002 р. – проф. Шека Д.І.; з 2002 р. кафедру очолює проф. Коваленко В.Ф.

   До створення радіофізичного факультету кафедра електрофізики працювала на фізичному факультеті, і її історія пов’язана з відновленням роботи Київського університету в 1932 р., який було закрито в 1920 р. рішенням радянського уряду. У відновленому Київському університеті в складі фізико-математичного факультету серед інших спеціалізацій було створено і спеціалізацію «електрофізика». В 1937 р. спеціалізацію було реорганізовано в однойменну кафедру, яку очолив Н.Д.Моргуліс, в майбутньому один з фундаторів радіофізичного факультету. Кафедра електрофізики в 1940 р. увійшла до складу новоствореного фізичного факультету. Проф. Моргуліс Н.Д. був завідувачем кафедри електрофізики в 1937-52 рр.

   Великий внесок у розвиток кафедри електрофізики зробив Городецький Д.О. (1929–2003 рр.), який 26 років очолював кафедру. Саме в цей період на кафедрі було створено фізичні практикуми з усіх розділів загальної фізики, видано підручник «Курс фізики. Практикум». Напрямком його наукових досліджень була фізика поверхні твердого тіла. Він уперше розробив методику дослідження адсорбованих мономолекулярних плівок на поверхні твердого тіла методом дифракції повільних електронів. Дмитро Олексійович неодноразово обирався кращим викладачем факультету.

   Основна задача кафедри електрофізики у навчально-виховному процесі полягає у забезпеченні читання лекцій, проведення лабораторних робіт та семінарських занять із курсів "Загальної фізики".

   Наукова робота на кафедрі електрофізики виконується силами наукових співробітників, інженерно-технічного складу та викладачів у рамках НДЛ "Оптична квантова електроніка", науковою тематикою якої є дослідження наноструктурованих, органічних та напівпровідникових матеріалів, біологічних систем методами магнітооптики, електронної, тунельної, оптичної та шумової спектроскопій, а також магніторідинним методом.

Кафедра електрофізики, 2001 рік



  ©2007 РФФ    WEB Team