This version of the page http://www.rpd.univ.kiev.ua/bolon_proc/sorbonsk.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
РФФ КНУ ім.Т.Шевченка - Болонський процес

Болонський процес

 

Принципи
та Мета

ECTS

Спостерігачі,
організації

Основні події

Україна і
болонський простір

Документи

   Історія
   Кафедри
   Наші лауреати
   Навчальні плани
   Фотоматеріали
   Абітурієнту !!!
   Аспірантура
   та Докторантура
   Традиції та свята
   РФФ.Live
   До 60-річчя Перемоги
   Міжнародні конференції
   Персоналії
   Деканат
   Благодійний фонд
   Online матеріали
   FaQ
   Болонський процес
   Вчена рада
   Методична комісія
   Адресник
   Країна Знань
   НТСА
   Первинна Профспілкова Організація
   Web mail

 
Почта | @univ.kiev.ua
Login
Password

Сорбонська декларація

Узгодження структури системи вищої освіти в Європі
(укладено чотирма міністрами Франції, Німеччини, Італії й Великобританії)



   Європейський процес останнім часом швидко рухається вперед. Важливо, щоб люди не забували, що Європа - це не тільки євро, банки та економіка: вона також має бути "Європою знань". Ми повинні зміцнювати її, покладаючись на інтелектуальну, культурну, соціальну й технічну велич нашого континенту. "Європу знань" переважно формували університети, які і продовжують відігравати головну роль у її розвитку.

   Університети засновані в Європі приблизно три чверті тисячоліття тому. У наших чотирьох країнах знаходяться найстаріші університети, які найближчим часом будуть святкувати поважні ювілеї, як, наприклад, сьогодні Паризький університет. У ті часи студенти й викладачі вільно розповсюджували та швидко поширювали знання по всьому континенту. На сьогодні ж дуже багато наших студентів не мають можливості навчатися за межами своєї країни протягом навчання та після випуску.

   Сьогодні ми знаходимося на початку важливих змін в освіті й умовах праці, коли необхідно всебічно розвивати різнопланові курси підвищення кваліфікації, тому що навчання протягом усього життя є дуже важливим. Ми зобов'язані дати нашим студентам і нашому суспільству таку систему вищої освіти, яка б забезпечила їм найкращі можливості шукати і знаходити сферу для застосування вмінь.

   Європейський простір вищої освіти відкриває величезні перспективи. Поважаючи нашу різноманітність, ми разом з тим маємо докласти зусиль для знищення кордонів і розвитку структури викладання та навчання, яка сприяла б збільшенню мобільності та тіснішій співпраці.

   Міжнародне визнання та великий потенціал наших систем викликають велике зацікавлення у Європі та за її межами. Виникає система, у якій два основні рівні (доступеневий та післяступеневий) будуть еквівалентними на міжнародному рівні.

   Оригінальності та гнучкості системі освіти надають впровадженням кредитів (таких як у ECТS http://www.europa.eu.int/comm/education/programmes/socrates/ects_en.html) і семестрів. Це дозволить визнавати отримані кредити для тих, хто бажає почати або продовжити навчання в будь-якому європейському університеті та здобути ступінь у будь-який час протягом свого життя. Звісно, студенти повинні мати право вступити до академічного світу в будь-який час свого професійного життя та з будь-якою освітою.

   Студенти повинні мати доступ до різноманітних програм, зокрема можливість багатопрофільного навчання, вдосконалення знання мов і використання нових інформаційних технологій. На другому циклі студенти можуть вибирати між короткотривалим навчанням на здобуття ступеня "магістр" та довготривалим навчанням на звання доктора наук, з можливістю переходу з одного на інший. На обох ступенях освіти після першого диплому відповідну увагу приділяють дослідженню та самостійній роботі.

   На обох рівнях сприятимуть, щоб студенти щонайменше один семестр проводили в будь-якому університеті іншої країни. Водночас більше викладачів і дослідників повинно працювати за межами своєї держави в європейських країнах. Підтримка ЄС (http://www.europa.eu.int/), що швидко зростає, повністю сприятиме працевлаштуванню студентів і викладачів.

   Більшість країн, не лише європейських, є впевненими у потребі стимулювання такого розвитку. Конференції європейських ректорів, президентів університетів, груп експертів та науковців відповідних країн сприяли поширенню думок з цього приводу.

   Конвенція щодо визнання кваліфікацій вищої освіти в академічній сфері в Європі була прийнята минулого року у Лісабоні. (http://www.bologna-berlin2003.de./pdf/Lisbon_convention.pdf)
Конвенція встановила основні вимоги і визнала, що деякі країни можуть залучатись до процесу більш конструктивно. На основі цих висновків окремі члени можуть керуватися ними і рухатися далі. Це досить загальне підґрунтя для взаємного розгляду ступенів вищої професійної освіти через відповідні директиви ЄС.

   Наші уряди, однак, продовжують відігравати важливу роль у здійсненні поставленої мети, підтримуючи заходи, завдяки яким можна підтвердити і визнати відповідний рівень здобутої освіти. Ми сподіваємося, що надалі це допоможе підписувати договори між університетами. Послідовно гармонізувати структуру рівнів і циклів можна закріпленням уже здобутого досвіду завдяки спільним дипломам, пілотним ініціативам, діалогу з усіма зацікавленими сторонами.

   Ми, що нижче підписалися, зобов'язуємося просувати загальну структуру рекомендацій, спрямованих на вдосконалення зовнішнього визнання та мобільності студентів з їх подальшим працевлаштуванням. Річниця Паризького університету, сьогодні у Сорбонні, надає нам виняткову можливість брати участь у наших спробах щодо створення європейського простору вищої освіти, де національні особливості та загальні інтереси зміцнять становище Європи, її студентів, а особливо її громадян.
Ми закликаємо держави-члени Союзу та інші держави Європи приєднатися до наших цілей, а також всі європейські університети зміцнити становище Європи у світі завдяки постійному покращенню та вдосконаленню освіти для своїх громадян.

Claude Allègre, Luigi Berlinguer, Tessa Blackstone, Jürgen Ruettgers
Claude Allègre, Міністр національної освіти, досліджень та технології (Франція)
Luigi Berlinguer, Міністр громадської освіти, університетів та досліджень (Італія)
Tessa Blackstone, Міністр вищої освіти (Великобританія)
Jürgen Ruettgers, Міністр освіти, науки, досліджень та технології (Німеччина)

Париж, Сорбонна, 25 травня 1998 року



  ©2007 РФФ    WEB Team