Передача файлів P2P-мережами може відбуватися значно швидше, ніж зараз. Комп’ютерні дослідники з університетів Carnegie Mellon і Purdue створили новий протокол Similarity-Enhanced Transfer (SET), який реалізує принципи BitTorrent, але на вищому рівні. На відміну від BitTorrent, протокол SET може розбивати на множинні закачування не тільки абсолютно однакові файли із співпадаючою контрольною сумою, але також файли, які співпадають лише частково.

Деякі файли насправді співпадають не на 100%, а на 99,9%. Наприклад, це можуть музичні файли з різними назвами або дві версії кінофільму з різними звуковими доріжками. За допомогою протоколу SET гігабайтний файл розбивається на 64000 фрагментів по 16 кілобайт — всі вони порівнюються і можуть викачуватися з різних джерел. Як відомо, чим більше джерел торрента — тим вища швидкість. Залежно від кількості джерел, за допомогою SET швидкість завантаження файлу може вирости і на 5%, і на 500%. Під час тестів реальне підвищення швидкості викачування MP3 склало 71%. На відеотрейлері прискорення склало 30% за рахунок підкачки інформації з інших трейлерів, у яких співпало 47% змісту.

Вихідний код розробки дослідники показали на 4-у симпозіумі USENIX по мережних дизайнах і реалізаціях. Вчені затверджують, що і не думають про комерційний успіх, а просто хочуть прискорити обмін науковими документами по P2P. Автори розробки — професор Девід Андерсен з Carnegie Mellon і програміст Михайло Камінській з Intel Research Pittsburgh. Їм допомагав студент Гімабінду Пуча.

За матеріалами Хакер.ru

Збережіть прочитане на... Bookmark this post...