This version of the page http://agroua.net/news/news_14388.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
Аграрний сектор України | Не допустити на ринок насіння зі зниженими сортовими якостями
09 грудня 2007р.
про проект | контакти | часті питання | мапа | гостьова книга | English ver.
 
Рослинництво
Тваринництво та ветеринарія
Технічне забезпечення
Переробка та якість продукції
 
Новини
Статистика
Ціни
Економіка
Правове забезпечення
 
Аграрна освіта і наука
Дорадництво
Корисна інформація
Агровебкаталог
 
Дошка агро-оголошень
 
Аграрні новини та оперативна статистика

06.08.2007всі новини дня
Не допустити на ринок насіння зі зниженими сортовими якостями

Українська державна насіннєва інспекція та Інститут зернового господарства Української академії аграрних наук (м. Дніпропетровськ) провели науково-практичний семінар “Грунтовий сортовий контроль, як метод покращення урожайних якостей насіння кукурудзи. Сучасні аспекти”. В семінари взяли участь представники наукових установ, начальники обласних державних насіннєвих інспекцій – головні державні інспектори з насінництва.
Загальна тенденція зниження сортових якостей насіння в останні роки в Україні викликана погіршенням економіко-виробничого стану господарств, зниженнямм професійного рівня насіннєводів та збільшенням на них виробничого навантаження, що призводить до несвоєчасності проведення сортових прополок з видалення нетипових рослин, або ж невиконанню насінницьких робіт в повному обсязі. Значно погіршує сортові якості також недостатня зачистка від попередніх партій збиральної техніки і сушарок під час післязбиральної доробки насіння. Наслідком є глибоке генетичне засмічення насіннєвого матеріалу у наступних репродукціях і поколіннях. В подальшому це знижує рівень гібридності насіння кукурудзи та його врожайні якості й вирівняність.
Подібне зниження конкурентоспроможності та дискредитація власного насіння може мати вкрай несприятливі наслідки як для вітчизняної сільськогосподарської науки, так і для виробництва (особливо якщо прийняти до уваги ймовірну інтервенцію імпортного насіння після вступу до ВТО).
Пленарну частину провів Головний державний інспектор з насінництва України В.М. Маласай. На його думку, для підвищення конкурентноспроможності вітчизняних гібридів кукурудзи дуже важливим є обов’язковий незалежний державний моніторинг сортових якостей насіння батьківських форм, пропонованих на ринку.
Для недопущення на ринок насіння зі зниженими сортовими якостями запропоновано проводити аналіз на посівні показники тільки після офіційного направлення оформленої проби батьківських форм на грунтконтроль. Українська державна насіннєва інспекція
джерело : МінАП


 
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
                      1   2 
  3   4   5   6   7   8   9 
 10  11  12  13  14  15  16 
 17  18  19  20  21  22  23 
 24  25  26  27  28  29  30 
 31                   
Рослинництво
Тваринництво
Технічне забезпечення
Переробка та якість продукції
Економіка
Правове забезпечення
Ціни
  ©agroua.net 2002-2006. Усі права захищені. Без посилання на сайт "Аграрний сектор України" (agroua.net) перепублікація матеріалів заборонена.