Номер 11 за 22.01.2004
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи давали ви хабарі впродовж останніх трьох років?
Так, багато разів
Не надто часто але доводилося, переважно ДАІ
Не надто часто але доводилося, переважно лікарям
Не надто часто але доводилося, переважно держчиновникам
Не надто часто але доводилося, переважно освітянам
Не надто часто але доводилося, переважно (інший варіант)
Ні
     

Пам'ять без пам'ятника: монументів у Києві — скільки й кому хочеш, а Соборності на місці її проголошення — катма
85 років тому західняки і східняки об'єдналися в одній Українській державі

22 січня 1919 року на Софійському майдані у столиці проголосили злуку Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР, що постала в листопаді 1918 року) з УНР. Директорія УНР видала Універсал, у якому повідомлялося про злиття в єдину державу Галичини, Буковини, Угорської Русі та Наддніпрянщини. Колишнім малоросам і малополякам сяйнула, хоч і ненадовго, власна держава, у якій вони відверто стали називатися українцями.


Ющенко — Кучма — 47:13 у другому раунді?
А популярність комуністів після виконання ними допоміжної ролі в політреформі тим часом падає...
Леся ШОВКУН   

Хворіти іноді дуже навіть корисно. Звісно, різноманітні мікстури, клізми та постільний режим — це трохи неприємно, зате якщо ти політичний діяч, то, посидівши трохи на лікарняному, можна не лише відпочити, а й дещо підвищити свій рейтинг у народі. Принаймні іншого пояснення дивному зростанню довіри громадян до Леоніда Кучми соціологи не знаходять. «УМ» уже повідомляла про те, що, згідно з опитуванням, яке з 26 грудня минулого по 5 січня цього року проводили фонд «Демократичні ініціативи» та фірма «Соціс» (похибка складає 3%), протягом останнього місяця у деяких політиків суттєво зріс рейтинг народної довіри. Але той факт, що серед цих політиків опинився й давно нелюбий народові гарант, сміливо може претендувати на сенсацію. Згідно з даними опитування, якщо місяць тому «цілком довіряли» Леонідові Кучмі 8 відсотків українців, то зараз цей показник становить 10,9%. «Зовсім не довіряли» Л.Д. на початку грудня 59,5%, зараз — 54,1%. Різниця між довірою та недовірою до нинішнього Президента скоротилася на 8,3%. І з чого б це?


Підйом! Бо є загроза перевороту
Віктор Ющенко заявляє про можливе блокування наступної сесії ВР
Дарина ГЕТЬМАН   

Парламент може вийти з передноворічної кризи і повернутися до звичної законотворчої роботи, якщо «більшість» прислухається до опозиції і вирішить три ключові питання: визнає проголосовану шляхом підняття рук постанову № 4105 про внесення змін до Конституції нелегітимною, погодиться винести питання про вибори Президента Верховною Радою на всеукраїнський референдум і прийме спеціальний регламент розгляду змін і доповнень до Конституції, якого досі немає. «Коли ми будемо мати ці три точки, то Верховна Рада, принаймні частина, яку представляє моя політична сила, займе конструктивну позицію», — повідомив учора на брифінгу лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко. За його словами, голосування, що відбулося 24 грудня, повторило схему голосування за бюджет-2004 і є прообразом того, як депутати обиратимуть «під куполом» Президента України, якщо нинішню так звану політреформу доведуть до кінця. «Те, що ініціюється Банковою як політреформа, має ознаки державного перевороту», — каже Віктор Ющенко.


Рятувальники з криці
Український мобільний госпіталь в Ірані побив усі рекорди витривалості
Наталя ДМИТРЕНКО   

Трагедія іранського Бама, де жертвами землетрусу стали 45 тисяч осіб, сколихнула весь світ. Більш ніж 68 країн, 7 міжнародних організацій та 70 держав надали Ірану матеріальну допомогу на 76 мільйонів доларів. Проте Україна залишається єдиною державою, яка ще досі не згорнула свою медичну місію в Бамі. Крім мобільного госпіталю Міністерства з надзвичайних ситуацій України, у знищеному землетрусом місті діяли ще шпиталі ООН, Індії, Об'єднаних Арабських Еміратів та Саудівської Аравії. Але найзапитанішим серед них все-таки був український, наголосив посол Ісламської Республіки Іран Бахман Тахериян, який у вівторок засвідчував вдячність свого народу на зустрічі з міністром із надзвичайних ситуацій України Григорієм Ревою. Іранський посол відзначив, що тривала робота наших лікарів та рятувальників полегшує біль усіх іранців, тому в таких випадках вдячність так само важлива, як і надана допомога. Він також додав, що збирається особисто подякувати нашим фахівцям — при зустрічі української делегації в аеропорту, коли українці повертатимуться на рідну землю.


Портрет манери художника
Владислав Єрко — iлюстратор вiд Бога i без диплома

Владислав Єрко вважається одним із найкращих ілюстраторів в Україні, а можливо, і на території усього пострадянського простору. Недарма ж він отримав титул «Людина книги» на московській виставці «Нон-Фікшн» у 2003 році, оформлена ним «Снігова королева» була удостоєна гран-прі українського конкурсу «Книжка року» в 2000 році, а ілюстровані ним нові «Казки Туманного Альбіону» (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА») мають усі шанси здобути гран-прі «Книжки року-2003». Оформлення книжок Карлоса Кастанеди та Пауло Коельо (видавництво «Софія») вже відносять до класики жанру. До речі, нещодавно «Софія» окремо видала альбом ілюстрацій Єрка до книжок Пауло Коельо, що свідчить про самодостатність малюнків. Ми спробували з'ясувати в автора, що ж основне для художника-ілюстратора такого рівня: талант, наполегливість, зв'язки, вміння «потрапити в струмінь» чи щось інше, про що ми й гадки не маємо.


РОЗДIЛИ
У номер!
Політінформація
ІнФорУМ
Політика великим планом
Підтримка
Економіка
Минуле і думи
Здоров'я
Культура
Молодняк
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода на найближчі дні в Києві, Львові, Донецьку, Полтаві, Сумах, Сімферополі, Одесі, Рівному, Вінниці, Хмельниць-кому, Дніпропетров-ську, Кіровограді, Ужгороді, Запоріжжі, Харкові, Луцьку, Херсоні, Івано-Фран-ківську, Миколаєві, Житомирі, та інших містах України...
КУРСИ ВАЛЮТ

7 грудня, пт (НБУ)
1$ = 5,0500 грн.,
1Є = 7,3497 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2057 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
КОНКУРС МАЛЮНКУ: "Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну" (24.02.07)
  На нашому сайті можна подивитися усі роботи, які надійшли на конкурс «Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну». У конкурсі беруть участь ті, хто передплатив "УМ" на цей рік. На квитанції повинен бути і поштовий штемпель. Знайомтеся з малюнками конкурсантів (за посиланнями).

Новий уряд - новий Президент - мають бути й нові анекдоти. Сподіваємося, вони з'являться в цьому розділі. Закликаємо "сторожових псів демократії" та інших небайдужих до роботи. (17.02.05)
 

У цьому розділі зібрано україномовні анекдоти про Януковича (пов'язані з минулими виборами). (01.10.04)