This version of the page http://www.technohit.com.ua/article/45/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-08. The original page over time could change.
Віруси мобільних телефонів
  ТехноХІТ - Все про ринок побутової техніки та електроніки Каталог моделей  Статті Про ресурс  Контакти  Реклама рус

 Прайс-листи продавців

  • Велика побутова техніка
  • Дрібна побутова техніка
  • Кліматична техніка
  • Водонагрівачі та котли
  • Аудіотехніка
  • Відеотехніка
  • Фототехніка
  • Оптичні прилади
  • Телевізори та проектори
  • Зв'язок
  • Ігрові системи
Статті TOP10
  1. Вибір котла для будинку
  2. Як в межах закону обдурити квартплату
  3. Вибираємо телевізор
  4. Як вибрати пральну машину?
  5. Вода може бути гарячою або як вибрати водонагрівач
  6. Як вибрати холодильник?
  7. Що слід знати про кухонну витяжку
  8. Вибираємо безпечний мобільний телефон
  9. Що таке мікрохвильова піч
  10. Готувати можна з задоволенням, або як правильно вибрати плиту

Віруси мобільних телефонів


Проблема вірусів перекочувала на мобільні телефони. Причому не на прості, а на смартфони. На щастя, поки що не відмічено жодної глобальної епідемії смартфонів - творці вірусів ще тільки відточують майстерність і шукають різні вразливі місця.

Що ж може зацікавити зловмисників, для чого вони атакують телефони? Зрозуміло, інформація і гроші. Інформація може зацікавити різна - наприклад, список контактів. Втрата або розголошування цього списку можуть бути фатальні для бізнесу. Або ваш телефон може бути використаний для відсилання різного спаму на інші телефони.

Вірус, потрапивши у ваш телефон через канал Bluetooth, розішле копію себе через той же канал що оточує, через MMC-повідомлення у ваші контакти, пише from-ua.
Навіщо? Наприклад, за допомогою службових команд з вашого рахунку можуть регулярно списуватися невеликі суми. Розрахунок простий - людина, яка дозволяє собі мати телефон вартістю в декілька сотень доларів, навряд чи дуже ретельно стежить за своїм балансом. І втрата 1-2 гривень в місяць для нього залишиться непомітною. Програмний модуль, що здійснює цю пересилку, може бути легко вбудований в яку-небудь гру або додаток і викладений на один із загальнодоступних сайтів в Інтернет. А вже така наша національна ментальність, що ми не набуваємо програм у виробників, а «дістаємо» їх звідки завгодно.

Прикладом подібного «злодійства» є вірус з дуже красномовною назвою Gavno.a. Цей вірус забиває виконувані модулі текстом російською мовою, знищуючи при цьому програмний код. Телефон втрачає навіть елементарні функції прийому - відхилення дзвінка, тобто стає абсолютно непридатним. Найзабавніше, що до території колишнього СРСР епідемія даного вірусу не дійшла, так що її можна сміливо вважати нашим внеском в західну економіку.

Багато з відомих вірусів для смартфонов розмножуються шляхом відправки себе MMC-повідомленнями по існуючому контакт-листу. Причому тема, текст і найменування файлу генерується випадковим чином. Відсилатися вірус також може під виглядом листівки, іграшки, оновлення до системи або програми. MMC-повідомлення - не найдешевший сервіс. Якщо у вас в контактах близько 100 записів, то ваш рахунок буде обнулений при першому ж спрацьовуванні вірусу. І вам повезло, якщо у вас попередньосплачений сервіс! При контрактному підключенні ви можете в кінці місяця побачити такий рахунок, що вам ще довго не захочеться користуватися мобільним зв'язком.

На сьогоднішній день відома чимала кількість вірусів. Методи їх розмноження - використання різних інтерфейсів телефону. Причому всіх, які є на телефоні. Вірус може потрапити до вас шляхом копіювання гри через інфрачервоний порт з телефону товариша, бути закачаним з Інтернету і залитий через кабель з яким-небудь застосуванням, автоматично проникнути через канал Bluetooth, якщо він у вас постійно включений. Якщо ви використовуєте телефон для Інтернет-серфінгу або прийому електронної пошти - це теж потенційна загроза безпеці вашого апарату.

Так що ж робити? Взагалі не використовувати смартфони? У жодному випадку! Головне - пам'ятати декілька простих правил.
Не тримайте постійно включеним канал Bluetooth - це не тільки садить батарею телефону, але і дозволяє різним Bloover-ам (програмам для сканування Bluetooth-інтерфейсів, багато які з них уміє навіть підбирати коди доступу до телефону) записати або викачати що-небудь з вашого телефону.
Уважно стежте за MMC-повідомленнями, що поступають на ваш телефон, вони можуть мати вірус. Навіть якщо повідомлення прийшло від ваших друзів, це не гарантує, що їх телефон не піддався вірусній атаці.

З обережністю ставтеся до електронної пошти. Вкладення в листи - не найправильніший метод спілкування з людьми, що використовують телефон для листування, і ваші друзі повинні це знати. Якщо ви отримали лист з вкладенням, це повинно вас насторожити. Рекомендується для подібного листування створити окрему шухляду, адресу якого давати тільки тим, кому він справді необхідний. Це, до того ж, позбавить вас якоюсь мірою від спаму, за який доведеться платити саме вам.

Використовуйте антивірусне програмне забезпечення для вашої версії операціонки телефону. Розробкою і підтримкою подібного програмного продукту на даний момент займаються всі провідні виробники антивірусів. Регулярно оновлюйте антивірусні бази.

Насамкінець відзначу, що не так страшний біс, як його малюють. В даний час йде всього лише обкатка методів вірусних атак на телефони, на думку експертів, в найближчому майбутньому чекати серйозних епідемій не доводиться. Але до 2008 року кожен третій смартфон вже може піддатися вірусній атаці. Якщо ви не маєте можливості стежити за станом програмного забезпечення вашого смартфона, краще зверніть увагу на моделі бізнес-классу звичайних телефонів. Це дозволить вам ы уникнути неприємностей, і вберегти від них ваших товаришів або співробітників.

rep-ua.com

© 2006 www.technohit.com.ua - все про ринок побутової техніки, електроніки, аудіо-відео та кліматичних систем.
Стиль, оформлення, дизайн та зміст сайта є об'єктом авторського права та охороняється законом.
При використанні чи іншому відтворенні будь-яких матеріалів, розміщенних на сайті, посилання на сайт є обов'язковим (для інтернет-ресурсів - гіперпосилання).