This version of the page http://www.technohit.com.ua/article/19/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-08. The original page over time could change.
Як вибрати газонокосарку?
  ТехноХІТ - Все про ринок побутової техніки та електроніки Каталог моделей  Статті Про ресурс  Контакти  Реклама рус

 Прайс-листи продавців

  • Велика побутова техніка
  • Дрібна побутова техніка
  • Кліматична техніка
  • Водонагрівачі та котли
  • Аудіотехніка
  • Відеотехніка
  • Фототехніка
  • Оптичні прилади
  • Телевізори та проектори
  • Зв'язок
  • Ігрові системи
Статті TOP10
  1. Вибір котла для будинку
  2. Як в межах закону обдурити квартплату
  3. Вибираємо телевізор
  4. Як вибрати пральну машину?
  5. Вода може бути гарячою або як вибрати водонагрівач
  6. Як вибрати холодильник?
  7. Що слід знати про кухонну витяжку
  8. Вибираємо безпечний мобільний телефон
  9. Що таке мікрохвильова піч
  10. Готувати можна з задоволенням, або як правильно вибрати плиту

Як вибрати газонокосарку?


Сьогодні більшість фанатів відпочинку за межами міста, власників дач та заміських будинків зрозуміла, як приємно мати біля будинку не просто грядку з помідорами, а класичний "англійський" газон. На такий власний "шматочок природи" приємно вийти вранці та походити босоніж, на ньому зручно та приємно гратися дітям та онукам, або просто почитати книжку, розкинувшись у шезлонзі

Історична довідка

Трав'яні газони створювалися у садах можновладців ще з сивої давнини. Для підрівнювання трави у давнину використовували пристрої, що нагадують сучасну косу. Лише у 1932 році англійський інженер Баддінг винайшов та запровадив у виробництво першу механічну газонокосарку. Пристрої на бензиновому та електричному приводі з'явилися у продажу взагалі лише в середині ХХ століття. З тієї пори механічні та звичайні коси для підстригання газонів у світі майже не застосовуються.

Що стосується України, то звичайною косою сьогодні мало хто з жителів міста міг би скористатися взагалі. Але зате в магазинах є широкий вибір інструментів різного цінового діапазону, типу приводу та призначення.

Перед тим, як йти до магазину, виміряйте площу свого газону та відстань від його крайньої точки до джерела живлення. Ці параметри, а також прочитана далі інформація, має допомогти Вам здійснити свій вибір.

Отож, розглянемо основні типи побутових газонокосарок.

Механічні пристрої

По-перше, це звичайна коса. З нею все зрозуміло.

По-друге, це газонокосарки так званого барабанного, чи шпиндельного типу. Ви самі котите агрегат, схожий на дитячий візок, за рахунок чого здійснюється механічне обертання ножів. Такі косарки дешеві, але використовуються лише на невеликій площі. За їх допомогою можна косити лише м'яку траву (не бур'ян), та використовувати лише на абсолютно рівних поверхнях.

Ми не будемо детально зупинятись на механічному типові інструменту, оскільки він є поза межею інтересів нашого видання.

Сучасні коси — тримери

Для викошування трави на невеликій площі, на межі ділянки, вздовж доріжок, навколо клумб, дерев та у інших важкодоступних місцях, а також на нерівних поверхнях, застосовують переносні газонокосарки — тримери. Це слово походить від англійського слова "trim" — "приводити в порядок". Оскільки для вуха пересічного українця такий термін не є звичним, іноді подібні пристрої називають електрокосами, або бензокосами. Використання тримеру потребує від людини певної фізичної сили, оскільки користування нею в чомусь нагадує користування звичайною косою (плюс вібрація).

Зрізування трави тример здійснює за рахунок обертання головки, у якій закріплені один або декілька відрізків високоміцного пластикового корду (волосіні). Під час роботи головка обертається бензиновим або електричним мотором з дуже великою швидкістю, завдяки чому корд без великих зусиль перерізає не тільки травинки, але і тонкі стебла бур'янів, і навіть дрібний чагарник. Після того, як корд стає непридатним, його замінюють новим. У деяких моделях його оновлення супроводжується заміною головки тримеру, термін життя якого залежить від живучості запресованих в неї "вусів"

Тримери іноді плутають з моторизованими косами — більш могутнім професійним інструментом, оснащеним ножами. За допомогою мотокоси можна не тільки впорядковувати власний газон, але і вирізати бур'ян, чагарники, кущі, тощо. Використовувати тример для такої роботи не варто, однак деякі моделі можна перетворити у мотокосу, кромкоріз чи садові ножиці.

Купуючи тример з бензиновим двигуном, Ви отримуєте потужну і мобільну техніку, з якою можна обробити досить великі площі. Також такі пристрої зручно використовувати в місцях, де електромережа не є доступною. Слід лише захопити з собою каністру з паливом. До недоліків бензинових тримерів можна віднести чималу вагу, сильний робочий шум та високий рівень вібрації. Для запуску бензинових тримерів Вам знадобиться певне вміння і доведеться звикати до запаху бензину та відпрацьованих газів.

Тримери з електричним двигуном мають переваги: вони легкі, майже не шумлять, запускаються простим натисненням кнопки і не забруднюють навколишнє середовище. Однак потужність їх значно нижча. З таким інструментом краще не пробувати зрізати товсті бур'яни чи навіть густу траву. Також зрозуміло, що електродвигун потребує живлення. Найчастіше таке живлення здійснюється за допомогою довгого кабеля, що обмежує свободу дій косаря, чіпляється за кущі і постійно загрожує потрапити під ніж. Існують також тримери з вбудованою акумуляторною батареєю. Тоді Ви можете рухатись без огляду на довжину кабелю, але косити зможете лише 20-30 хвилин. Потім доведеться певний час підзаряджати акумулятори. Акумуляторні тримери менш потужні, ніж бензинові, та більш важкі, ніж звичайні електричні.

Купуючи тример слід звертати увагу не лише на ціну, але і на зручність конструкції та простоту експлуатації. Потримайте косу в руках, спробуйте порухатись. Відчуйте її вагу. Якщо вона видається Вам незручною — краще не купуйте. Бо інакше догляд за газоном може перетворитися в важку працю. Важливою є збалансованість газонокосарки, тобто її здатність втримувати рівновагу під час роботи. Рукоятки тримера повинні бути зручними. Наявність ременів кріплення істотно знижує навантаження на руки в процесі роботи. Довга роз'ємна штанга дозволяє збільшити зону обхвату, а при необхідності без проблем транспортувати апарат в багажнику автомобіля.

Ручні газонокосарки відрізняються ще розташуванням двигуна, причому розташування двигуна у електричних косарок потужністю від 800 Вт (а також у всіх бензинових) переважно верхнє. Електричною газонокосаркою з верхнім розташуванням двигуна можна косити мокру траву, а якщо електромотор розташований внизу, то лише суху траву в суху погоду. Застосування будь-яких електричних газонокосарок в дощ також здатне викликати враження електричним струмом.

Потужність ручних електричних газонокосарок різна і варіюється від 300 до 600 Вт для газонокосарок з нижнім розташуванням двигуна, і від 400 до 1500 Вт для тих, у яких двигун розташований зверху. Потужність бензинових газонокосарок, представлених на ринку, знаходиться в діапазоні 800-2500 Вт, причому ручні бензокосарки потужністю понад 1000 Вт забезпечуються змінним диском, що дозволяє косити навіть молоду поросль кущів і дерев. Існує маса "універсальних" ручних бензинових косарок, укомплектованих насадками для рихлення ґрунту, підрівнювання живоплоту і навіть для прибирання снігу. Потрібно відмітити, що такі косарки коштують дорожче, а з поставленими додатковими задачами справляються не завжди ідеально.

Вибір правильної потужності газонокосарки повністю залежить від того, яку «траву» ви маєте намір косити. Для догляду за газоном досить косарки потужністю до 600 Вт. Якщо ж доведеться обкошувати дільницю з чортополохом в палець товщиною, то косарка потужністю менше 1000 Вт з ним не впорається.

Серед виробників бензинових тримерів можна відмітити Castel Garden, Efco, Husqvarna, Holelite, McCulloch, Valex; серед електричних — Bosch, Black&Decker, Castel Garden, Efco, McCulloch, Niking, Toro, Valex. З вартістю тримерів можна ознайомитись в прайсовій частині нашого бюлетеню.

Мотокосарки

Якщо Ви маєте великий газон, за яким здійснюєте повсякденний догляд, Вам слід подумати саме про газонокосарку на колесах, оснащену бензиновим або електричним двигуном. Окрім всього, такі машини не лише підстригають траву і бур'ян, але й збирають скошену масу у спеціальний травозбірник, або сильно подрібнюють її, розкидаючи отриману біомасу по газону. Також мотокосарки можуть виконувати деякі інші садові роботи

Косіння мотогазонокосарки здійснюють за допомогою металевого ножа, який зрізає траву та утворює під днищем косарки сильний повітряний потік, що всмоктує зрізані частинки трави в травозбірник, або викидає їх на газон. Чим більший ніж, тим більш широку смугу трави можна зрізати за один прохід.

Ніж може кріпитися як безпосередньо до валу двигуна, так і через муфту, з допомогою якої він, при необхідності, від'єднується від працюючого приводу. Проста муфта також виконує роль запобіжника — частіше за все вона виконується у вигляді прокладки з м'якого матеріалу, що руйнується при зіткненні ножа з твердим предметом. Більш складні, "багаторазові" муфти у такому випадку дозволяють відключати ніж автоматично при виникненні на його шляху перешкоди. Подібні конструкції часто доповнюються і гальмом, здатним зупинити обертання ножа майже вмить не лише автоматично, але і за бажанням косаря.

Якщо ніж жорстко закріплений на валу двигуна, то при ударі, скажімо, об камінь він може не лише затупитися або зламатися, але і пошкодити важливі вузли двигуна, ремонт яких буде коштувати дорого. Тому, вибираючи колісну газонокосарку без муфти, потрібно звернути особливу увагу на машини з ножем, здатним при зіткненні з перешкодою відхилятися від свого нормального положення у вертикальній площині, запобігаючи поломці.

Корпус колісної газонокосарки виготовляють з довговічного металу або легкого шумопоглинаючого пластику. Травозбірник найчастіше виконують з пластмаси, або менш практичного, хоча і легшого капрону. Об'єм травозбірника бажано підбирати, виходячи з площі газону. Так, для поверхні площею в шість соток підійде бункер місткістю 40-60 л. Якщо ж травозбірника немає, або доступ до нього перекритий, скошена трава буде викидатися назад, вбік або зазнавати подрібнення і розподілятися по газону безпосередньо з-під ножа. У деяких моделях вибрати той чи інший режим роботи можна простим перемиканням важеля.

На відміну від тримерів, які скошують траву на будь-якій (навіть в декілька міліметрів) висоті, ніж колісних газонокосарок обертається на рівні 20-80 мм від землі. У недорогих моделях висота скошування регулюється вручну, за допомогою перестановки коліс, повороту регулювального гвинта або іншим способом. Двигун апарату при цьому повинен бути неодмінно зупинений. У більш досконалих дорогих моделях висота косіння контролюється мікропроцесором. При цьому газонокосарку можна не зупиняти, а досить лише користуватися рідкокристалічним табло, розташованим разом з органами управління поблизу рукоятки.

Крім підкошування трави деякі сучасні моделі косарок "аерують" газон, тобто видаляють тонкий шар дерну для забезпечення доступу до кореневої системи повітря і світла. Також вони "уміють" збирати суху траву і навіть розпушувати на невелику глибину верхній шар грунту. Це додає їм певну схожість з мотоблоками і міні-тракторами з різними навісними знаряддями, які також застосовуються для догляду за газонами великих розмірів. Однак тема вибору подібної техніки заслуговує окремого обговорення.

Достоїнства і недоліки колісних газонокосарок і тримерів багато в чому схожі. Зверніть увагу, що деякі колісні машини з бензиновим приводом легше заводити не вручну, а за рахунок вбудованого в них електростартера. Частина потужності двигуна витрачається для приводу коліс, внаслідок чого газонокосарка стає самохідною. Для зниження рівня викиду шкідливих речовин бензиновий двигун колісної техніки дуже часто оснащується каталітичними нейтралізаторами. Електричний двигун з метою безпеки має надійну двоступеневу систему запуску.

Перед купівлею мотокосарки варто отримати рекомендації від друзів та знайомих, або поспостерігати за нею "в справі", звернувши увагу, наскільки рівномірно вона скошує траву, розподіляє біомасу по газону, чи чисто прибирає скошену масу в травозбірник. Природно поцікавитися і про якість виконання машиною специфічних заходів щодо догляду за газоном, якщо такі їй під силу. Як для професіоналів, так і для починаючих косарів надзвичайно важливим є розташування органів управління, маневреність, простота системи очищення травозбірника і т.п.

До числа торгових марок бензинових колісних газонокосарок, що заслуговують, на наш погляд, особливої уваги споживачів, відноситься техніка Ariens, Castel Garden, Efco, Honda, Husqvarna, McCulloch, Scotts, Valex, Viking, Yard Machines. Електротехніка з автономним або неавтономним джерелом електроживлення — це Bosch, Black&Decker, Castel Garden, Grass Masters, Makita, Toro, Valex та інші. З вартістю можна ознайомитись в прайсовій частині нашого бюлетеню.

Інші моделі косарок

Хочеться сказати декілька слів і про інші, іноді нові, а часто навіть екзотичні для ринку України моделі. Але, якщо хтось уподобає таку, поки незвичну, техніку, то, думаю, зможе спробувати її замовити через спеціалізовані магазини.

Можливості колісних газонокосарок істотно обмежує нахил ділянки — для багатьох моделей це не більше 5 градусів. І майже жодна не візьме бар'єр в 25 градусів (мастило стікає на один бік і не надходить в потрібні місця). А що робити, якщо газон великої площі розташований на схилі в 60 градусів? Виробники садової техніки в цьому випадку можуть порекомендувати газонокосарку на повітряній подушці, спеціально спроектовану для таких умов роботи. Також косарка на повітряній подушці легко переміщується у будь-якому напрямку та придатна до роботи в важкодоступних місцях.

Ще одна цікава модель — газонокосарка на сонячних батареях, яка абсолютно самостійно обробляє 1200 кв. м. газону. Вона автоматично починає працювати, лише стає достатньо сонячного світла. Газонокосарка на сонячних батареях зрізає потроху, але часто. Залишаючись на місці, скошена трава перетворюється в підгодівлю для зростаючої. Робоча зона косарки визначається дротяним огородженням зі слабеньким струмом по всьому периметру газону. Вбудований сенсор виявляє межу і примушує машину розвернутися. Детектор зіткнення спрацьовує подібним же чином при наближенні до дерев, каменів, інших перешкод. Вмикається це чудо техніки лише за допомогою особистого коду її власника.

Інша дивина — автоматична акумуляторна газонокосарка. Вона може працювати в будь-який час доби, час її дії програмується за допомогою вбудованого датчика. Цій косарці під силу обробити 1500-2000 кв. м. газону, в залежності від його форми. Після півторагодинної роботи комп'ютер "відчуває" що батареї потрібна підзарядка. Газонокосарка знаходить дорогу назад, до місця зарядки. Там вона паркується і заряджає батарею, щоб потім автоматично повернутися до роботи. Комп'ютерна технологія дозволяє газонокосарці думати і справлятися з роботою самостійно.

Взагалі, якщо Ви цінуєте час, гроші і здоров'я, то, купуючи газонокосарку, звертайте увагу на такі основні моменти:
- рельєф місцевості — визначає конструкцію косарки
- склад трав, що скошуються — визначає потужність косарки
- площа косовиці, наявність джерела живлення і Ваші фізичні можливості — визначають тип косарки
- Ваші фінансові можливості — визначають все інше.

Автор: Сергій Редчиць
http://www.technohit.com.ua

© 2006 www.technohit.com.ua - все про ринок побутової техніки, електроніки, аудіо-відео та кліматичних систем.
Стиль, оформлення, дизайн та зміст сайта є об'єктом авторського права та охороняється законом.
При використанні чи іншому відтворенні будь-яких матеріалів, розміщенних на сайті, посилання на сайт є обов'язковим (для інтернет-ресурсів - гіперпосилання).