Тема “Дня”

 
Лариса ІВШИНА: Як ми заблукали в «трьох соснах»
Акція "Дня"

 
Увага! Стартував фотоконкурс
 
«День - 2007»
WEEKLY DIGEST
  • Редакція
  • Рекламодавцям
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№64, четвер, 8 квітня 1999

   понеділок, 20 серпня 2007 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а сторінка
День України
День планети
Подробиці
Економіка
Суспільство
Культура
Тайм-аут
Сторінка головного редактора
Острозький клуб
Вільний "мікрофон"
ПОТРІБНА ДОПОМОГА
Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2006 року
ТОП-"net"
Літературний журнал
Перемога "Дня" в Євросуді
Гості "Дня"
Бібліотека "Дня"
Віртуальний музей
Фотоконкурси "Дня"
Головні теми
  Пошук
Розширений пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
квітень 1999
Пн 
5
12
19
26
Вт 
6
13
20
27
Ср 
7
14
21
28
Чт
1
8
15
22
29
Пт
2
9
16
23
30
Сб
3
10
17
24
Нд
4
11
18
25
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чи можете ви сказати про себе, що живете у по-справжньому незалежній Україні?





результатиархів опитувань
  Погода в Україні

Сьогодні

     вдень.........+23..........+25

     вночі......... +16..........+18

  Курси валют

Офіційний курс гривні щодо
іноземних валют

 

100 доларів США    505.0000

100 євро                  679.4270

10  рублів Росії        1.9587

 
Російською
English
День планети
  версія для друку

НАТО сподiвається «дотиснути» Мiлошевича

На великоднє припинення вогню югославами Альянс відповів посиленням бомбардувань


  Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, «День»


ФОТО АП


СПОДІВАННЯ ЦІЄЇ ДІВЧИНКИ З БЕЛГРАДА МАРНІ — НАТО НЕ ПРИПИНЯЛО АВІАУДАРІВ ПIД ЧАС СВЯТКУВАННЯ КАТОЛИЦЬКОЇ Й ПРОТЕСТАНТСЬКОЇ ПАСХИ, НЕ ЗГОДЖУЄТЬСЯ НА ПЕРЕМИР'Я І ПIД ЧАС СВЯТКУВАННЯ ПРАВОСЛАВНОГО ВЕЛИКОДНЯ

Уряд Югославії оголосив про одностороннє припинення вогню в боях проти бойовиків Армії визволення Косово (АВК) у зв'язку з найбільшим православним святом — Великоднем, що надходить, а віце- прем'єр Вук Драшкович повідомив, що буде оголошено амністію для всіх албанських сепаратистів, «які припинять напади на цивільних осіб та представників влади», повідомляє АП. Белград не уточнив, чи після Великодня бойові дії буде відновлено.

Повідомлення про це надійшло позавчора пізно ввечері, й після двогодинної наради в Брюсселі керівництво НАТО відкинуло «сигнал», поданий Мілошевичем про бажання припинити бойові дії. Відтак учора вночі бомбардування Югославії були найінтенсивнішими за всі 15 днів після початку силової операції НАТО на Балканах. Президент США Білл Клінтон підкреслив, що «напівзаходи» не можуть припинити авіакампанію, британський прем'єр Тоні Блер вважає, що оголошене Мілошевичем перемир'я «жодною мірою не є достатнім». Відкинула запропоноване Белградом перемир'я і АВК, речник якої заявив, що припинення вогню можливе лише після введення до Косово миротворців НАТО.

Втім, ця звістка викликала певний поміркований оптимізм у штаб-квартирі Альянсу. Її високопосадовий чиновник, який просив не розголошувати свого імені, сказав телефоном кореспондентові «Дня», що це — перше свідчення, що авіаудари, попри сумніви останніх днів, виявилися ефективними, значною мірою підірвавши боєздатність югославської армії та її моральний дух. «Мілошевич подав перший, щоправда ще абсолютно недостатній, сигнал, що він дозрів, чи, вірніше, дозріває до компромісу. Зараз треба посилювати тиск на нього, не дати йому змоги «спустити справу на гальмах» і можливо косовський вузол буде розв'язано», — сказав «Дневі» брюссельський функціонер.

Тим часом такі оцінки не є одностайними. «Югославська війна ще не почалася», — стверджують московські «Известия» у вчорашньому числі. «НАТО так і не підірвало військовий потенціал югославської армії і, здається, навіть не намагалося цього зробити», — вважають російські журналісти, які повернулися з Югославії. Альянс заздалегідь, за кілька днів, попереджає Белград офіційними або неофіційними каналами про майбутні цілі авіаударів. Так, літаки НАТО дійсно розбомбили, наприклад, будинок Міністерства внутрішніх справ, але ніхто не постраждав — усіх працівників було виведено за кілька днів перед цим, і навіть документацію вивезено. Навіть малі діти в Белграді знають, що після зруйнування злітної смуги головного військового аеродрому країни в Батайниці, серби облаштували для цих цілей відрізок автостради Белград—Батайниця. Військові літаки, яких на аеродромі під час бомбардувань не було (НАТО ж попередило про авіаудар заздалегідь!), стоять біля шосе в сараях, перетворених на ангари. Але жодних ударів по них НАТО не завдає. Не вдалося росіянам знайти в белградських лікарнях хоча б кількох із «тисяч поранених під час авіаударів мирних жителів». Дивна війна!

Тим часом НАТО стикається із великими проблемами в своїх намаганнях допомогти біженцям, число яких за оцінкою лондонської «Таймс» сягнуло 1 мільйона, а за даними Комісаріату ООН з питань біженців на вчора в сусідніх із Югославією країнах зареєстровано 462 тисячі вигнанців з Косово і ще 70— 80 тисяч процес реєстрації не пройшли. Прем'єр-міністр Македонії Любчо Георгієвскі, який має реноме прозахідного політика, вчора вперше за період конфлікту виступив із гострою заявою на адресу НАТО. За словами Георгієвскі, Македонія, чиє населення становить лише 2,2 млн. (і яка має серед своїх громадян як мінімум чверть етнічних албанців), не може утримувати більше 20 тис. біженців. З економічних причин (про які Георгієвскі сказав) і у зв'язку з побоюваннями порушити крихкий етнічний баланс у країні (про що прем'єр промовчав). Нині в Македонії 120—140 тисяч вигнанців з Косово. І Скоп'є вимагає, щоб НАТО негайно розпочало масовий процес їхнього вивезення. Захід же зовсім не в захваті від перспективи адаптувати сотні тисяч косовських албанців. Отже, невідомо, в кого першого не витримають нерви — в Белграда, чи в Брюсселя.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Учора Белград здійснив ще один жест доброї волі щодо НАТО — Мілошевич запропонував передати Кіпру трьох американських вояків, захоплених кілька днів тому югославськими командос. Про це повідомив президент Кіпру Спірос Кіпріану, який вчора ввечері мав вилетіти до Белграда з гуманітарною місією.

№64, четвер, 8 квітня 1999

версія для друку


Інші матеріали цієї шпальти:

  • У Росії почалося полювання на «олігархів»
  • Не варто підмінювати ментальністю політику!
  • Не кожний російський прем'єр долетить до середини Дніпра
  • В Аргентині знайдено мумії інків

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English