This version of the page http://www.univ.uzhgorod.ua/science/index.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-19. The original page over time could change.
Наукова діяльність
Наукова діяльність Ужгородського національного університету спрямована на виконання фундаментальних і прикладних науково-дослідних робіт з пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки (за рахунок бюджетних асигнувань, за програмами міжнародного науково-технічного співробітництва, державними науково-технічними програмами, госпдоговорами із замовниками наукової продукції, комплексними кафедральними науковими планами) на підтримку, розвиток та ефективне використання науково-технічного потенціалу університету, підготовку науково-педагогічних кадрів високої кваліфікації, підвищення рівня навчального процесу в університеті.
Науково-дослідна робота в Ужгородському університеті дозволяє реалізувати науковий потенціал співробітників, підвищувати їх професійний рівень, вносити вклад у розвиток економіки України. Виконання науково-дослідних робіт із залученням студентів дозволяє планувати реальну тематику курсових і дипломних проектів, забезпечує можливість участі студентів у підготовці студентських наукових праць, проведення наукових конференцій, винахідницьку діяльність.
Проректор з наукової роботи УжНУ д.ф.-м.н., проф. Студеняк І.П.
Науковими колективами університету виконуються науково-дослідні роботи, що фінансуються з держбюджету Міністерства освіти і науки України, промисловими підприємствами за господарськими договорами. Роботи мають фундаментальний і прикладний характер у галузі пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки України, як, наприклад, "Збереження довкілля та сталий розвиток", "Новітні біотехнологі , діагностика і методи лікування найпоширеніших хвороб", "Нові речовини і матеріали" тощо. Установою університету, яка об'єднує його наукові підрозділи, є науково-дослідна частина (НДЧ), основні структурні підрозділи — науково-дослідні інститути, науково-дослідні лабораторії і кафедральні наукові групи. Начальник НДЧ —к.ф.-м.н. М.Ю.Баран. Для забезпечення планування організації наукових досліджень і розробок, формування перспективних планів і напрямків досліджень та їх супровід, у складі виробничої групи НДЧ функціонує ряд науково-організаційних і допоміжних підрозділів, зокрема відділ організації і впровадження результатів наукових досліджень, відділ науково-технічної інформації, патентно-ліцензійний відділ.
Відділ організації і впровадження результатів наукових досліджень:
- формування тематичного плану НДР університету;
- організація, забезпечення і контроль заходів щодо виконання на належному рівні тематичного плану НДР університету;
- підготовка щорічних звітів про наукову діяльність університету згідно з існуючими вимогами і їх представлення у Міністерство освіти і науки України;
- кадрове забезпечення наукової діяльності університету;
- формування фонду стандартів, технічних умов, методик вимірювання та іншо нормативно-технічної документації, якою регламентується наукова діяльність;
- розробка необхідної нормативно-правової і нормативно-технічної документації для регламентації і регулювання науково-дослідної діяльності в університеті та впровадження у практику.
Відділ науково-технічної інформації:
- здійснює державну реєстрацію держбюджетних і госпдоговірних науково-дослідних робіт, проводить нормоконтроль звітів та інформаційних документів, комплектує банк даних про виконані науково-дослідні роботи;
- веде підготовку рекламних матеріалів, інформує та організовує участь університету в міжнародних та національних виставках;
- розробляє інформаційно-адресну карту УжНУ;
- здійснює пошук, аналіз, відбір і оперативний доступ науковців університету до інформаційних матеріалів;
- організовує пропаганду досягнень науки, техніки і передового досвіду вищої школи шляхом інформування про міжнародні, національні, університетські наукові конференці і семінари через Інтернет;
- видає каталог наукових досягнень університету з метою їх пропаганди і впровадження на підприємствах України та за її межами.
Патентно-ліцензійний відділ:
- оформляє та подає матеріали заявок на винаходи до Держдепартаменту інтелектуальної власності України;
- оформляє матеріали для видачі свідоцтв на раціоналізаторські пропозиції;
- здійснює методичну допомогу в проведенні патентних досліджень на всіх етапах виконання науково-дослідних робіт;
- веде листування з Інститутом промислової власності щодо запитів кваліфікаційної експертизи по заявках на винаходи;
- комплектує патентний фонду УжНУ офіційними бюлетенями «Промислова власність», виданнями Державного патентного відомства України.
За період з 1991 р. Ужгородським національним університетом, як заявником, одержано понад 200 патентів України. Ведеться активна робота по продажу ліцензій на використання винаходів, власником яких є університет.