Номер 141 за 07.08.2007
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
ФорУМ
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Яке ваше улюблене місце літнього відпочинку?
Крим
Азовське море
Чорне море (Одес., Миколаїв., Херсон. обл.)
Карпати
дача
село
Єгипет
Туреччина
Кріт
Мальта
інший закордон
удома
     

Загубленi мільйони «універу»
Головне контрольно-ревізійне управління виявило незаконні фінансові операції керівництва Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка

Охайні й розумні студенти в сучасних аудиторіях, «бюджетники» й «контрактники», які знають, за що платять до вузівської скарбниці, студмістечка з комфортними гуртожитками, в яких не торгують алкоголем і не валяються по брудних кутках шприци, — чим не мрія для дбайливих політиків?
Можливо, для втілення саме цієї мрії «найкращий ВНЗ» України на початку цього року поспіхом підпорядкували Кабміну. Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який, за розпорядженням Президента України, був автономним і самоврядним, фінансувався окремим рядком у національному бюджеті, а його ректор був прирівняний за статусом до міністра, 16 січня 2007 року перейшов у відання Прем'єр-міністра. Щоправда, «тримається» таке підпорядкування на ректорських промовах перед викладацьким складом, незрозумілому, з точки зору законності, контрактові віце-прем'єра Дмитра Табачника з ректором Віктором Скопенком, а також на «рішенні конференції трудового колективу» університету, якого, виявляється, не було.
«Перепідпорядкування» не принесло очевидних покращень старовинному університету. Навпаки, на місці, призначеному для побудови нового студмістечка, з'явилося з десяток багатоповерхівок. Невже для цього і був потрібен «урядовий покров» для КНУ?


«Коса всередині»
«Тимошенківці» затвердили список, пообіцявши прорив, одну мову для держави і довічне ув'язнення для хабарників
Наталія ЛЕБІДЬ   

Справедливості заради слід сказати, що напис на кашкетиках «Коса внутри» мав і український відповідник — «Коса всередині». І «всередині», і «внутри» стосувалося Юлиних прихильників, які зібрались — у неділю на з'їзд Блоку Тимошенко. Делегати віддавали перевагу більш стриманому креативу — білим футболкам із червоними серцями і написом «ВірЮ» (на спині було продовження — «Вірю в Україну»). Або, як варіант: «ДумаЮ» (про Україну) та «КохаЮ» (її ж). Зате технічно-допоміжна частина з'їзду відривалася по повній: дівчата нап'яли топіки «Хочу заміж за БЮТівця», хлопці — «Большие мальчики за Юлю». Цікаво, що в рекламі БЮТ досить гармонійно співіснували дві мови — наша «калинова» та чужа-нерідна, яку Тимошенко з трибуни партз'їзду пообіцяла до статусу державної не допускати в жодному разі.


Ноїв ковчег Януковича
«Донецькі» ведуть у парламент зрадників, відставників, весь уряд і півтори сотні чинних нардепів
Володимир СЕМКІВ   

Головна партія правлячої коаліції свій з'їзд у суботу провела з помпою, гідною зібрань КПРС. Форум розбили на два етапи — робочий і святковий. Для цього довелося винайняти Палац «Україна» та Палац спорту — відповідно, найпрестижніший та найбільший зали країни. Ці споруди всіляко причепурили символікою партії і зовні, і всередині, а до «України» навіть простелили синій килим. Такий шик мав піднімати дух своєї команди і впливати на виборців. У нинішні часи подібний стиль проведення з'їздів часто використовують у США. Що й не дивно, з огляду на присутність у команді Януковича американських політтехнологів.


Перевтомлені сонцем
Україна згадала про 70-ту рiчницю Великого терору — кількома словами від Президента Ющенка. Для більшого «подвигу» часу, як завжди, не вистачає
Наталія ЛЕБІДЬ   

Президент України Віктор Ющенко від імені держави висловив повагу до пам'яті всіх невинних жертв Великого терору 1937—1938 років, передає прес-служба глави держави. «Ми поділяємо біль кожного народу, чиї найкращі сини та дочки стали жертвами тоталітарного режиму», — говориться в месиджі Ющенка. Насправді ж жертвами режиму ставали не тільки найкращі, а й цілком звичайні «сини і дочки». Бо, як слушно зауважив в коментарях для «УМ» політв'язень брежнєвської доби Василь Овсієнко, «це в наш час КДБ доправляло до таборів найякісніші «кадри» — людей, які вже були відзначені певними якостями і могли в теперішньому чи майбутньому зашкодити радянському устрою. Сталінські ж репресії передбачали нищення цілих верств населення — згідно з плановими чистками». Штампи і шаблони у виконанні президентської прес-служби не справляють враження безнадійних промахів, але вони водночас є досить промовистими сигналами про те, що захід проведено на необхідному декларативному рівні. Тобто все згадано, висловлено і оплакано. А відтак — забуто.


Шістдесят на всі сто
Сьогодні тричі народна Софія Ротару відзначає ювілей. Імпреза обіцяє бути душевною, масштабною і помпезною
Алла ВЛАСОВА   

Пригадується, кілька років тому співачка Лоліта, відкинувши будь-які комплекси з приводу свого віку, гайнула містами Росії та близького зарубіжжя з туром «Мені 43, а хто дасть?». Від сьогоднішньої ювілярки новин щодо гастрольного туру поки що не надходило. Але якщо Софія Ротару має таку ідею, то в назві шоу про свій вік може згадувати так само сміливо, як це зробила її колега. Об'єктивно шістдесятирічна Ротару виглядає значно молодшою, а якщо вже торкатися «творчого боку медалі», то тут співачка дасть фору більшості своїх колег.


РОЗДIЛИ
Політінформація
ІнФорУМ
Політика великим планом
Розслідування
Пам'ять
Світ і Україна
Медицина
Здоров'я
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода на найближчі дні в Києві, Львові, Донецьку, Полтаві, Сумах, Сімферополі, Одесі, Рівному, Вінниці, Хмельниць-кому, Дніпропетров-ську, Кіровограді, Ужгороді, Запоріжжі, Харкові, Луцьку, Херсоні, Івано-Фран-ківську, Миколаєві, Житомирі, та інших містах України...
КУРСИ ВАЛЮТ

16 серпня, пт (НБУ)
1$ = 5,0500 грн.,
1Є = 6,7695 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,1962 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
КОНКУРС МАЛЮНКУ: "Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну" (24.02.07)
  На нашому сайті можна подивитися усі роботи, які надійшли на конкурс «Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну». У конкурсі беруть участь ті, хто передплатив "УМ" на цей рік. На квитанції повинен бути і поштовий штемпель. Знайомтеся з малюнками конкурсантів (за посиланнями).

Новий уряд - новий Президент - мають бути й нові анекдоти. Сподіваємося, вони з'являться в цьому розділі. Закликаємо "сторожових псів демократії" та інших небайдужих до роботи. (17.02.05)
 

У цьому розділі зібрано україномовні анекдоти про Януковича (пов'язані з минулими виборами). (01.10.04)