Головне
Новини
Афiша
Бiблiотека
Каталог організацій
Пропозиції книг і медіа-продукції
Робота у нас
Наші друзі:
Тематичні ресурси, акценти:

ARCHE :: Палеміка. Аналітыка. Крытыка. Эсэістыка. Літаратура. Рэцэнзіі.

Библиотека священника Якова Кротова :: Духовність, віра, правозахист.

Колонки Валерия Панюшкина :: Є, є "инша Росія"! Хотілось би думати - справжня...

Лемки :: Історія, мова, культура. Біль...

Майдан :: Пульс громадської дії. Неповторний і незрівнянний.

Обком :: Общественные Коммуникации. Так!

Русин-Руснак :: Сторінка присвячена нашому честному, любому, хрістіяньскому русиньскому народу.

Сибирска вольгота :: Сторонка сибирсково говора, сибирсково краснословвя и жызнеуряда.

Slounik.Org :: Беларускія слоўнікі і энцыкляпэдыі.

Твоя! Lemkowyna.net :: А памяташ ... ?

Українська Правда :: Властиво :-)


Забули-сьмо про Ваш сервер? Просимо, присилайте лінк - будем си дивили...

 

Наші партнери:

 
Вiртуальна Русь (Ruthenia.info, Vesna.org.ua) >> Головне
"Я русинъ былъ, есмъ и буду..."
А.Духновіч

24 - 25 серпня, Запоріжжя - Другий музично-літературний андеграундовий фестиваль "День незалежності з Махном" – більше літератури, більше музики! В м. Гуляйполі. Довідки: (044) 253-0240, (067) 247-2602, (067) 273-9560.
rep-ua.com/music/ >>>
maidan.org.ua/static/news/2007/1184322436.html >>>

На нашому сервері - обширна афіша культурних подій в Україні - найповніша з відомих в Інтернеті. Ось тутечки >>>

На нашому сервері - база даних книжок, аудіо та відео-дисків: видавці, продавці, ціни і можливість поштових замовлень. Тільки у нас - понад 150.000 пропозицій від полутора сотень видаництв і продавців >>> Для білоруських, русинських і українських видавництв - публікація прайсів безкоштовна. Просимо!

 
Про цей проєкт

Сервер "Віртуальна Русь" має на меті збирати та публікувати інформацію про події в царині духовности та громадські ініціятиви на Русі та в руських громадах на инших теренах. Вважаємо, що такої інформації в широкому і систематичному поданні наразі бракує - і нам, і громаді в цілому. Що - дуже й дуже прикро :-(

Дотримуємось думки, що останнім часом (років так зо 300, принаймні :-)) ідея духовної єдности руських людей надто часто використовувалась (і використовується досі) в якості інструменту примусу й асиміляції - переважно, з боку Московської імперії. Це, до часу, підтримує імперію, однак, на превеликий жаль, губить близьку нам ідею. Але прагнемо дійсної єдности - в розмаїтті і багатстві наших культур та мов.

Шануємо всі руські народи. Відтак, будемо раді читати і публікувати дописи кожною руською мовою - білоруською, лемківською, російською, русинською, українською. Просимо до публікацій і співпраці:
info@ruthenia.info

 
Дещо про слова

Не все в словах, звісно ж. Але деякі терміни потребують пояснення.

Русин, руський, русский - історична, в часи давньої Руси, самоназва її людей - від Києва до Карпат, Новгорода і Тмуторокані.

Руський - так називаємо людей і народи, які ведуть рід від історичної Руси. Ними, на нашу думку, є білоруси, лемки (руснаки), росіяни, русини (підкарпатські, румунські, балканські) та українці. При цьому ми виступаємо супротивниками якого б то не було ототожнення руських народів і вважаємо, що спільне коріння і близькість традицій - не повинно означати змішування культур і, тим паче, забуття одних культур і мов в догоду иншим.

Русин - сучасна самоназва руських народів на захід і на південь від українських Карпат.

Однак! Не претендуючи на нівелювання ідентичности підкарпатських русинів, дотримуємось думки, що русином може себе назвати кожен сучасний руський чоловік. Принаймні, галицька руська громада одвіку саме так себе й звала (самоназва "українець" прийшла хіба наприкінці XIX-го сторіччя). Русини у Львові - жили-сьмо на Руській вулиці і ходили-сьмо в Руську церкву - а нє? Відтак, слова А.Духновіча - "Я русинъ былъ, есмъ и буду" - це гасло нашого сервера.

Мала Русь - Київське князівство і близькі до нього руські землі. В античній і, далі, середньовічній традиції слово "Мала" означало історичні землі певної держави, на відміну від територій, набутих в процесі розширення. Скажімо, назва "Мала Греція" відносилась тільки до Греції, як такої, а от "Великою Грецією" звались, зокрема, острови Сіцілія і Сардінія. Треба думати, саме згідно цієї традиції в середньовічних візантійських текстах київські землі одержали назву "Мала Русь". Згодом, після їх приєднання до Московської держави, ця назва трансформувалась в назву "Малороссия".

Така от суцільна гра слів. Але сподіваємось на ваше розуміння, братове.




Copyleft, "Громадська дія", 2005

Лого:
Олександр Деревицький (http://dere.com.ua/files)
Ігор Бабик (http://www.vidrodzhenia.org.ua)