This version of the page http://mova.kreschatic.kiev.ua/184.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-15. The original page over time could change.
Уроки державної мови. Зміст.
 
НАЗАД ЗМІСТ ВПЕРЕД

Форум — збори

Форум — слово з походження латинське (forum). Ним у містах Стародавнього Риму називали майдан, на якому проводили збори, влаштовували торги, чинили суд. У сучасній літературній мові прижилося переносне значення цього іменника — “широкі представницькі збори”. Наприклад, Всесвітній форум українців.

Синонімічними до нього є з’їзд, конференція, конгрес. Цією лексемою доцільно позначати акції міжнародного, всеукраїнського масштабу. Скажімо, Всеєвропейський з’їзд славістів можна назвати форумом дослідників слов’янських мов, літератур, фольклору, історії та культури. І в такій назві віддзеркалюється публіцистичний стиль інформації.

Слово збори зазвичай уживають стосовно зібрання членів певного колективу, організації для обговорення якихось питань чи проведення всіляких заходів. Воно входить до численних стійких словосполучень: відкривати, закривати збори, загальні збори, урочисті збори, установчі збори; писати протокол зборів, обирати голову, президію зборів тощо.

Власник — володар

Власником називають того, кому належить певна річ, майно. Власник окулярів, власник фірми. Вживається цей іменник і для позначення особи, яка вирізняється якоюсь характерною прикметою. Власник розкішної бороди, власник низького голосу. Книжне слово володар переважно виступає в переносному значенні. Володар життя. Володар дум — так кажуть про людину, яка має великий суспільний вплив. Як поняття історичне і в нашій дійсності архаїчне, володар — то правитель з необмеженою владою, монарх.

Лексему часом ставлять і тоді, коли йдеться про власника чогось, і факт володіння власністю у нього самого чи в інших викликає глибокі позитивні емоції. “Панкратов оглядав архівні папки з таким виразом, наче він уже був володарем старовинних карт з багатющими родовищами міді, срібла, вугілля, калію” (Олесь Донченко). Але у звичайному, не піднесеному мовленні людину, в котрої є майно чи прикметна ознака, слід називати власником, а не володарем. Тому ми сприймаємо як порушення стилістичної норми таке, наприклад, речення у байці Леоніда Глібова: “Володарі великих вух в клубочках скулились і затаїли дух”.

Аркуш — лист

Аркуш — шматок паперу, картону тощо. Цей іменник позначає одиницю вимірювання обсягу книжки. Бувають авторський аркуш, друкований аркуш, обліково-видавничий аркуш. Приміром, обліково-видавничий дорівнює 40 тисячам знаків, включаючи обсяг власне твору, а також усього іншого текстового й графічного матеріалу. Лист — тонкий шматок якогось матеріалу певної форми і розміру. Вживається зі словами бляшаний, залізний, поліетиленовий, сталевий, фанерний, холоднокатаний, шиферний і т. ін.

З лексемами папір, паперовий не сполучається.

Інші значення: писане повідомлення, звертання (лист до дружини); орган живлення рослин; листок.

Неправильно Правильно

зміщати з посади усувати з посади зводити з глузду доводити до божевілля енцифаліт енцефаліт іншими словами... інакше кажучи... і тому подібне і таке інше кольористика колористика (від “колор”) комфорка плити конфорка плити більше всього більш за все більше року більш як рік більше десяти учнів понад десять учнів будь-якою ціною за будь-яку ціну ведучий спеціаліст провідний спеціаліст вияснення причин з’ясування причин відчитатися відзвітувати винести подяку оголосити подяку вступив у силу закон набрав чинності закон вступив до ладу завод став до ладу завод вслід за нею слідом за нею всього доброго! на все добре! для галочки для форми дермантин дерматин двічі в місяць двічі на місяць дивіденти дивіденди джентельмен джентльмен добитися мети досягти мети другим разом іншим разом до краю знервований вкрай знервований запорука цьому запорука цього затягувати роботу зволікати з роботою знайомство ознайомлення з документами з документами легше всього найлегше ледь не впав мало не впав має місце такий факт є такий факт маньяк маніак мнима угода фіктивна угода мінінгіт менінгіт кіт м’явкає кіт нявкає мурликає муркоче надуживання владою надужиття владою ні в якому разі в жодному разі легке недомагання легке нездужання направляти скеровувати, спрямовувати неув’язки непогодженості ограбити пограбувати обжалувати оскаржити це говорить це свідчить багато про що багато про що попереджати хворобу запобігати хворобі поверхом вище на поверх вище пресловута справа горезвісна справа по-мойому (по твойому) на моє (твоє) вийшло вийшло постільки, поскільки остільки, оскільки пополам навпіл спориться діло добре йде діло з трудом вговорив насилу вмовив у полудень опівдні по всіх правилах за всіма правилами один-на-один наодинці напівголосно впівголоса робити помітки робити позначки холокост голокост хомо сапіенс гомо сапіенс Хельсінкі Гельсінкі якщо це не затруднить якщо це не обтяжить

Підготував Борис РОГОЗА, ”Хрещатик”

 
НАЗАД | ЗМІСТ | ВПЕРЕД

© Редакція газети "Хрещатик" Тел./факс: (044) 235-3260. E-mail: info@kreschatic.kiev.ua