This version of the page http://www.daad.org.ua/ukr/universitaeten6.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-15. The original page over time could change.
Навчання в Німеччині - університети
Загальна інформація
Університети
ВНЗ прикладного       напрямку
Навчальні програми

Правила щодо в´їзду та перебування в країні

Коли виникає необхідність у візі?

Коли іноземні студенти хочуть в’їхати до Німеччини, вони потребують спеціальну учбову візу ( дозвіл на перебування в країні у формі візи). Віза їм видається Посольством або Консульством ФРН в їх рідній країні. Вийняток при цьому складають абітурієнти та студенти з країн ЄС та з держав, з якими Німеччина має домовленість про полегшене врегулювання візових питань. На теперішній час цими державами є Австралія, Гондурас, Ісландія, Ізраїль, Японія, Канада, Ліхтенштейн, Монако, Нова Зеландія, Норвегія, Сан Маріно, Швейцарія та США.
Громадяни ряду інших країн теж мають право на безвізовий в’їзд до Німеччини, якщо вони бажають залишатися там менше ніж на три місяці. По закінченню цього строку вони все ж потребуватимуть учбової візи, але отримати її вони зможуть лише в себе на Батьківщині. Таким чином, вони муситимуть знов виїхати з країни, що означатиме великі затрати коштів та часу.
Ні в якому разі не в’їжджайте до Німеччини з туристичною візою! Таку візу потім не можливо замінити на учбову.
Всюди у світі бюрократичні процеси потребують витрат часу. Щоб не втрачати його даремно, зверніться якомога раніше до дипломатичного представництва Німеччини у Вашій країні, щоб дізнатися, які саме документи Вам необхідно подати для отримання візи.

Необхідні документи

Для оформлення візи у Німецькому посольстві або консульстві необхідно подати наступні документи:

  • діючий закордонний паспорт і нові фотокартки на паспорт
  • визнаний в Німеччині документ, що підтверджує право на навчання у ВНЗ (це німецький атестат зрілості «Abitur» або відповідний еквівалент),
  • сівдоцтво про попереднє навчання,
  • свідоцтво про фінансування (див. нижче),
  • свідоцтво про допуск до ВНЗ, в якому Ви бажаєте навчатись, або підтверджння подання заявки, в якому зазначено, що Ваші документи вже знаходяться в цьому ВНЗ

Віза для пошукача на навчання (Visum für Studienbewerber)

Якщо Ви не маєте можливості налагодити контакти з німецькими університетами із Вашої рідної країни, то для Вас є інша, наряду зі звичайною візою для навчання у Німеччині, форма візи, за якою Ви можете в’їхати до Німеччини спочатку без формального подання заяви та допуску до ВНЗ або підготовчого навчального закладу (Studienkolleg) - це так звана віза для абітурієнтів (Studienbewerbervisum). З цією візою Ви можете протягом трьох місяців збирати інформацію про можливості отримання вищої освіти в Німеччині, зібрати відсутні документи для подання заяви або зачислення на яку-небуть спеціальність, а потім подовжити дозвіл на перебування в Німеччині, не залишаючи країни. Для цього необхідні всі зазначені вище документи, крім свідоцтва про допуск до ВНЗ.

Фінансові передумови

Більшість іноземних студентів навчаються в Німеччині без стипендії. Тому дуже важливо реально оцінювати власні фінансові можливості. Ви маєте переконати німецькі дипломатичні представництва за кордоном та державні організації, що займаються проблемами іноземців (Ausländerbehörde) в тому, що Ви маєте необхідну кількість фінансів для того, щоб забезпечити своє перебування в Німеччині. В розділі про кошти та можливості фінансової підтримки Ви можете подивитися, як розподіляються кошти в розмірі приблизно € 720 в старих федеральних землях та відповідно € 540 в нових.

Жодного шансу для працюючих студентів

Не плануйте фінансувати своє навчання в Німеччині за допомогою роботи! Правові умови працевлаштування іноземних студентів дуже жорсткі. Ваш дозвіл на перебування дає Вам право лише на навчання. Це не є дозволом на працю! Студенти з країн ЄС мають дозвіл працювати в Німеччині, проте через великий рівень безробіття знайти роботу буде дуже важко. Стипендіати та студенти, які приїхали не з країн ЄС, мають право працювати лише 3 місяці на рік на при цьому дуже ретельно контролюються. Стосовно більш детальної інформації звертайтеся, будь ласка, до Відомства у справах іноземців (Ausländerbehörde) по місцю навчання. Таким чином, поставтеся дуже серйозно до питання фінансування.


Мапа сайту  |  Імпрессум  |  Контакт © DAAD