This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/6789 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2005)
собливості правового регулювання ліцензування діяльності щодо користування надрами у 2005 році

Спеціальними законодавчими актами України, які регулюють гірничі правовідносини в України, а також відносини, пов’язані з особливостями користування нафтогазоносними надрами, є Кодекс України про надра (далі – Кодекс) та Закон України „Про нафту і газ" .

Відповідно до частин першої та шостої статті 16 Кодексу ліцензування діяльності щодо користування надрами - це єдиний порядок надання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування ділянкою надр з відповідною метою.

Спеціальні дозволи (ліцензії) на користування надрами надаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр на конкурсних засадах в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам за наявності у них спеціального дозволу (ліцензії) на користування ділянкою надр, за винятком випадків, визначених цим Кодексом (стаття 19 Кодексу).

Питання надання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами на конкурсних засадах було врегульовано Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 02.10.03 № 1540.

Відповідно до пункту першого статті 75 вказаного Закону зупинено на 2005 рік дію частин другої та шостої статті 16 Кодексу України про надра (щодо умов надання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами на конкурсних засадах).

Проте, статтею 9 Закону України „Про Державний бюджет на 2005 рік" встановлено, що у 2005 році продаж спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами здійснюється на аукціонах, порядок проведення яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Особливості надання спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами визначено статтями 11-16 Закону України „Про нафту і газ" та затвердженою на виконання їх положень постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.03 № 1475 „Про затвердження Порядку та загальних умов проведення конкурсів на отримання спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами".

Втім, відповідно до пункту 11 статті 75 Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік" дію статей 14, 15, 16 та 17 Закону України "Про нафту і газ" (щодо умов надання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами на конкурсних засадах) зупинено на 2005 рік.

Отже, при вирішенні питання стосовно ліцензування у 2005 році діяльності щодо користування нафтогазоносними надрами слід застосовувати положення статті 9 Закону України „Про Державний бюджет на 2005 рік", тобто шляхом продажу на аукціонах спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами.

На виконання статті 9 Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік" постановами Кабінету Міністрів України від 30.08.05 № 827 та від 30.08.05 № 828 затверджено Порядок надання у 2005 році спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами (Офіційний вісник України, 2005 р., № 35 (16.09.05), ст. 2119) та Порядок проведення у 2005 році аукціонів з продажу спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами (Урядовий кур’єр, 2005 р., № 168 (07.09.05).

Вказані Порядки визначають процедуру надання у 2005 році спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами, а також їх продажу на аукціонах.

Згідно з пунктом 2 Порядку надання у 2005 році спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами визначено, що спеціальні дозволи (ліцензії) на користування надрами надаються Мінприроди переможцям аукціонів з їх продажу.

Переможцем аукціону визнається покупець, який запропонував найвищу ціну за дозвіл (пункт 13 Порядку проведення у 2005 році аукціонів з продажу спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами).

Відповідно до пункту 3 вказаного Порядку організатором аукціону з продажу дозволу виступає Мінприроди. Організатор аукціону узгоджує перелік ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, з органами місцевого самоврядування (у межах території Автономної Республіки Крим - з Верховною Радою Автономної Республіки Крим), а також із: МНС - щодо користування надрами з метою видобування корисних копалин; МОЗ - щодо користування надрами з метою видобування природних лікувальних ресурсів; Адміністрацією Держприкордонслужби, Мінтрансзв’язку, Мінагрополітики - у разі продажу дозволів на користування ділянкою надр у межах континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України.

Порядком надання у 2005 році спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами визначено підстави переоформлення спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами ( пункт 17).

До таких підстав, зокрема, віднесено: реорганізацію юридичної особи (користувача надрами) шляхом приєднання до іншої юридичної особи, злиття її з іншою юридичною особою відповідно до законодавства; реорганізацію юридичної особи (надрокористувача) шляхом її поділу або виділення з неї іншої юридичної особи відповідно до законодавства, якщо новостворена юридична особа має намір продовжити користування надрами згідно з дозволом, наданим попередньому надрокористувачу; коли юридична особа (надрокористувач) виступає засновником юридичної особи, утвореної з метою продовження діяльності на наданій їй у користування ділянці надр, за умови, що новоствореній відповідно до законодавства юридичній особі передано майно, необхідне для користування надрами згідно з дозволом; наявності необхідної ліцензії на провадження видів господарської діяльності, пов’язаної з користуванням надрами, якщо частка юридичної особи (надрокористувача) в статутному фонді новоствореної юридичної особи становить не менше 50 відсотків на час передачі права користування надрами; передачі права користування надрами від юридичної особи (надрокористувача), яка є основним підприємством, юридичній особі, яка є її дочірнім підприємством, а також передачі права користування ділянкою надр від юридичної особи (надрокористувача), яка є дочірнім підприємством, юридичній особі, яка є основним підприємством, за умови, що такій юридичній особі передано майно, необхідне для користування ділянкою надр, а також наявності у цієї юридичної особи необхідних ліцензій на провадження видів господарської діяльності, пов’язаної з користуванням надрами; придбання суб’єктом господарювання у порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", майна (майнового комплексу) суб’єкта господарювання (надрокористувача) - банкрута, необхідного для продовження користування надрами згідно з умовами дозволу за умови, що він може бути надрокористувачем відповідно до законодавства; зміни найменування юридичної особи (надрокористувача), а також зміни прізвища та/або імені та/або по батькові фізичної особи (надрокористувача).

Разом з тим, запровадження процедури продажу у 2005 році на аукціонах спеціальних дозволів (ліцензій) на всі види користування надрами, на які є необхідним отримання таких дозволів, не враховує специфіку окремих видів користування надрами.

Наприклад, для геологічного вивчення, в тому числі для дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, надра надаються у користування без надання гірничого відводу після одержання спеціального дозволу (ліцензії) на геологічне вивчення надр.

Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами було визначено, що у разі коли геологічне вивчення надр, починаючи з пошукового етапу, проводилось за рахунок надрокористувача, що мав намір здійснювати їх промислову розробку, надрокористувач мав право на подальшу передачу йому в користування конкретної ділянки надр, в тому числі для видобування корисних копалин, поза конкурсом.

Зміна зазначеного порядку надання спеціальних дозволів на геологічне вивчення без гарантування надрокористувачу, який виконав роботи по геологічному вивченню надр, права на отримання дозволу на промислову розробку конкретного родовища, спричинить до втрати у користувачів надрами мотивації щодо здійснення геологічного вивчення надр, що, в свою чергу, може призвести до гальмування розвитку мінерально-сировинної бази держави.

Кодексом України про надра також встановлено необхідність отримання дозволів для створення геологічних територій та об’єктів, що мають важливе наукове, культурне, санітарно-оздоровче значення (наукові полігони, геологічні заповідники, заказники, пам’ятки природи, лікувальні, оздоровчі заклади та ін.).

Враховуючи суспільну значимість, а, в деяких випадках, й неприбутковість здійснення зазначених видів діяльності, запровадження комерційного підходу щодо набуття спеціальних дозволів (ліцензій) на право користування надрами (шляхом їх придбання на аукціонах) у таких випадках є невиправданим.

Крім того, при запровадженні надання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами для всіх видів користування шляхом їх продажу на аукціонах не враховано особливостей надання спеціальних (дозволів) ліцензій на користування надрами у порядку, визначеному Законом України „Про угоди про розподіл продукції".

Зазначений Закон регулює відносини, які виникають у процесі укладення, виконання та припинення дії угод про розподіл продукції, визначає основні правові вимоги до таких угод, а також особливості правовідносин щодо користування надрами на умовах розподілу продукції.

Відносини, які не врегульовані цим Законом, у тому числі такі, які виникають у процесі користування землею, надрами та іншими природними ресурсами, регулюються Конституцією України та відповідними законодавчими актами України.

Водночас, частиною третьою статті 4 Закону України „Про угоди про розподіл продукції" визначено, що держава забезпечує надання інвесторам в установленому порядку дозволів (ліцензій) на користування надрами та ведення підприємницької діяльності з пошуку (розвідки) та експлуатації родовищ корисних копалин, актів про надання гірничого відводу, документів, що засвідчують право користування землею, та інших дозволів, пов’язаних із користуванням надрами, виконанням робіт, передбачених угодою про розподіл продукції.

Зазначені документи видаються згідно з вимогами законодавства України на строк дії угоди, якщо інше не передбачено законами України, і втрачають свою чинність або змінюються на умовах, викладених в угоді.

В такому випадку незрозуміло, яким чином держава має забезпечити надання інвесторам спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами, якщо законодавством визначено лише єдиний порядок їх набуття у 2005 році – шляхом придбання на аукціоні.

Слід також відмітити, що спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр ( яким згідно з статтею 2 Указу Президента України від 20.04.05 № 675 визначено Міністерство охорони навколишнього природного середовища України ) вважає, що зміна Законом України „Про Державний бюджет України на 2005 рік" процедури надання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами, визначеної спеціальними законодавчими актами у сфері гірничих відносин, зокрема, Кодексом України про надра та Законом України „Про нафту і газ", стримує процес надання надр у користування, обумовлює непривабливість інвестиційного клімату у сфері надрокористування (всупереч поставленій меті – наповненості державного бюджету за рахунок продажу спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами) (лист Мінприроди України від 30.09.05 № 9406-к/29-2).

Зазначена проблема може бути вирішена шляхом внесення змін до Кодексу України про надра, Закону України „Про нафту і газ", із чітким розмежуванням підстав надання спеціальних дозволів (ліцензій) на конкурсних засадах та шляхом їх продажу на аукціонах.

Врегулювання зазначеного питання на рівні спеціальних законодавчих актів у сфері гірничих відносин надало б поштовх для стабільного розвитку однієї із найважливіших галузей економіки – геологічного вивчення, використання і охорони надр, а також нарощування мінерально-сировинної бази держави як основи розвитку видобувних та переробних галузей національної економіки.

Головний спеціаліст Управління законодавства
з питань земельних відносин, агропромислового
комплексу та охорони довкілля
Міністерства юстиції України
С. М. Юрченко

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>