This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/4387 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2004)
Основні завдання та функції Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції

Оскільки на сьогоднішній день залишається реальною потреба в підвищенні кваліфікації і перепідготовці юристів, на базі Курсів підвищення кваліфікації у м. Києві згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 року № 131-р та Наказом Міністерства юстиції України від 19 червня 2002 року № 52/5 створено Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції.

Структуру Центру складають: апарат управління та п’ять відділів, а саме: відділ перепідготовки, відділ підвищення кваліфікації, науково-дослідний відділ, відділ інформаційно-технічного забезпечення та виробничо-господарський відділ.

Післядипломна освіта – це вдосконалення професійної підготовки осіб, оновлення знань, умінь і навичок або отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітньо-кваліфікаційного досвіду та набуття особою здатностей виконувати додаткові завдання та обов’язки в межах спеціальності.

Підготовка висококваліфікованого спеціаліста є першочерговим завданням діяльності Центру, а основні напрямки освітньої діяльності - виховання широти кругозору фахівців, розуміння ними світових проблем, піднесення загальнокультурного рівня, прагнення до всебічного розкриття творчих здібностей кожної особистості, поглиблення фундаментальних знань в обраній предметній галузі, швидка адаптація до конкретних умов роботи в системі юстиції, до змін у законодавстві.

Об’єктивні вимоги до державних службовців – працівників системи юстиції визначили таку мету навчального процесу: ми маємо передусім надавати, оновлювати, розвивати уміння та знання, необхідні для ефективного здійснення професійної діяльності на державній службі, важливо добитися усвідомлення слухачами місця фахівця у системі юстиції, націлювати їх на постійне самовдосконалення.

Центр тісно взаємодіє з вищими навчальними закладами, науково-дослідними інститутами та установами, науковими товариствами України з метою вивчення досягнень юридичної науки, впровадження їх у навчальний процес, надання методичної допомоги з удосконалення організації праці та управлінської діяльності в органах і установах юстиції.

Категорії слухачів, які проходять навчання у Центрі

Згідно з Планом-графіком, який затверджується наказом Міністерства юстиції України, у м.Києві проводяться навчання з різними категоріями слухачів - керівними працівниками і спеціалістами державної виконавчої служби, керівниками відділів реєстрації актів громадянського стану, директорами філій державних підприємств, керівниками фінансових служб, начальниками відділів нотаріату, начальниками відділів кадрової роботи, з керівниками юридичних служб Ради Міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, державними виконавцями, завідуючими обласними нотаріальними архівами, консультантами державних нотаріальних контор, державними нотаріусами.

Особлива увага на семінарах приділяється вивченню новацій у законодавстві, Указів Президента України, Постанов Верховної Ради України, Постанов Кабінету Міністрів України, а також нормативно-правових актів, рекомендованих листами Головного управління державної служби України.

Розмаїття слухацької аудиторії потребує індивідуального підходу до навчального процесу, через те форми і методи постійно вдосконалюються. У навчальному процесі використовуються такі основні види навчальних занять, як: лекції, семінари, практичні аудиторні та виїзні заняття, дискусії, аналізи конкретних ситуацій, обмін досвідом роботи, тематичні зустрічі, бесіди за «круглим столом», групові та індивідуальні консультації.

Проведення організаційної та інформаційно-методичної роботи

У семінарах приймають участь спеціалісти Міністерства фінансів, Фонду державного майна, Державного комітету по земельних ресурсах, Міністерства економіки, Державної податкової адміністрації, Державного комітету з питань житлово-комунального господарства при Кабінеті Міністрів, авторитетні викладачі провідних вищих навчальних закладів та працівники департаментів Міністерства юстиції України. Семінари за їх участю завжди високого фахового рівня.

У Центрі налагоджена співпраця з Українським інформаційно-правовим Центром в межах надання інформаційно-правової допомоги. До кожного семінару готуються тематична виставка оновленого журналу "Офіційний вісник України. Зі змінами", журналу "Кодекси України", видання "Систематичне зібрання чинного законодавства в Україні", підбірка методичної, науково-методичної літератури, Законів України.

Ми співпрацюємо з Центром комерційного права, який проводить освітню діяльність серед юристів державних і недержавних структур, з метою забезпечення цілеспрямованої та послідовної реформи комерційного права, впровадження чітких процедур щодо функціонування і дотримання положень комерційного законодавства в Україні.

Відповідно до вимог Головного управління державної служби України у Центрі проводяться заняття на теми "Українське ділове мовлення", "Законодавче і нормативно-правове забезпечення інноваційної діяльності в Україні", „Державна служба та проблеми боротьби з корупцією".

Науково-методична та науково-дослідницька робота спрямована на дослідження актуальних проблем сучасного права та управлінського менеджменту, а це передбачає управлінське та юридичне консультування кадрів системи юстиції та інших категорій, видання науково-методичних посібників, організацію семінарів, конкурсів, конференцій.

Учбовою частиною Центру постійно ведеться робота по розробці та впровадженню в навчальний процес учбово-методичних планів та програм, якими користуються слухачі при проходженні навчання.

Великий обсяг роботи та інтенсивність праці юридичних служб вимагають належного ставлення керівників міністерств до організаційної структури, умов праці, підвищення кваліфікації працівників. Оскільки робота юридичних служб пов’язана із виконанням різноманітних функцій та повноважень відповідного органу виконавчої влади і потребує всебічної обізнаності та оперативності, у лютому та листопаді поточного року у м.Києві було вирішено провести додаткові позапланові семінари з керівниками та спеціалістами міністерств, інших органів виконавчої влади з метою підвищення рівня правового забезпечення діяльності органів виконавчої влади та поліпшення якості підготовки проектів нормативно-правових актів. На семінарах обговорюються питання по вивченню нового законодавства, правил нормо-проектувальної техніки, питання щодо активізації та вдосконалення правової роботи міністерств та органів виконавчої влади, а також новації чинного законодавства.

Незважаючи на значний прогрес, досягнутий протягом останніх років, однією з нагальних проблем є відсутність практичного досвіду в написанні законів, а також їх практичному застосуванні.

Для ефективного здійснення Міністерством юстиції функції головного розробника проектів законів на виконання Указу Президента України від 26.11.03р. № 1348 „Про поліпшення організації законопроектної діяльності" влітку 2004 року спільно з Центром правової реформи і законопроектних робіт проведено навчання спеціалістів центрального апарату Міністерства юстиції України у сфері нормопроектування.

Перспективи розвитку діяльності Центру

Оскільки реформа законодавства в Україні має торкнутися всіх аспектів цивільно-правової культури громадян, у Центрі проводиться робота з підготовки і проведення у 2005 році на базі закладу платних семінарів з працівниками державних установ і організацій на теми: "Новації у законодавстві про примусове виконання рішень органами державної виконавчої служби згідно зі змінами, внесеними до законів України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження", "Новий Цивільний, Сімейний та Господарський кодекси".

У 2005 році обов’язково будуть проводитися постійно діючі семінари з нотаріусами приватних нотаріальних контор з усіх областей України.

Центр з його багаторічним досвідом міг би на перехідному етапі реалізації судово-правової реформи забезпечити перепідготовку та підвищення кваліфікації такої категорії державних службовців, як працівники суду, оскільки секретарі суду, секретарі судового засідання, помічники голів суду, консультанти суду, судові розпорядники не мають для цього власного навчального закладу.

Процеси реформування, що відбуваються сьогодні, демократизація українського суспільства потребують чималої кількості юристів, таким чином, питання підвищення кваліфікації юристів становить один з пріоритетних напрямків державної кадрової політики.

Наш колектив прагне, щоб кожен слухач отримав вичерпні відповіді на запитання, з котрими прибув на навчання до Центру.

Директор Центру перепідготовки
та підвищення кваліфікації працівників юстиції О.М.Юречко

Заступник директора Центру О.В.Князєва

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>