This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/950 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2003)
Сучасні питання правового регулювання перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації

У рамках Року Російської Федерації в Україні у 2003 році реалізовано низку заходів у галузі гуманітарного, науково-технічного, аграрно-промислового та інших напрямків співробітництва.

Такого оптимістичного висновку було досягнуто на дев\’ятому (позачерговому) засіданні Змішаної Українсько-Російської комісії по співробітництву, яке проходило у другій половині липня цього року у м. Ялті під головуванням Прем\’єр-міністра України В.Ф. Януковича та Голови Уряду Російської Федерації М.М. Касьянова. Одночасно на засіданні було ухвалено рішення, спрямовані на подальший розвиток багатосторонніх стосунків, у тому числі і з деяких питань військового та військово-технічного співробітництва.

Нагадаємо, що чергові та позачергові засідання Комісії проводяться відповідно до статті 5 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Зокрема, у зазначеній статті передбачено, що Високі Договірні Сторони проводять регулярні консультації з метою забезпечення подальшого поглиблення двосторонніх відносин і обміну думками щодо багатосторонніх проблем, які становлять взаємний інтерес. Вони у необхідних випадках координують свої позиції для здійснення узгоджених дій.

У цих цілях за згодою Сторін проводяться регулярні зустрічі на вищому рівні, а Міністри закордонних справ Сторін зустрічаються щонайменше 2 рази на рік.

Робочі зустрічі між представниками інших міністерств і відомств Сторін для обговорення питань, що становлять взаємний інтерес, проводяться в міру необхідності.

Встановлено також, що Сторони можуть створювати на постійній чи тимчасовій основі змішані комісії для вирішення окремих питань у різних галузях.

Отже, незадовго до цього, на початку липня у м. Севастополі за участю працівників Міністерства юстиції України проходив черговий раунд українсько-російських переговорів з питань удосконалення правового регулювання базування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України на рівні Підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ та його перебування на території України.

Зокрема, йшлося про підготовку до підписання Угоди про юрисдикцію та взаємну правову допомогу у кримінальних справах, пов\’язаних з перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Така інтенсивність переговорів зумовлена, у першу чергу, важливістю питань юрисдикції та взаємної правової допомоги у кримінальних справах, пов\’язаних з перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, та необхідністю їх скорішого практичного вирішення. Життя не стоїть на місці, і, як показує практика, питання перебування особового складу ЧФ Російської Федерації на території України, безумовно, потребує удосконалення правового регулювання. У першу чергу це залежить від об\’єктивного розвитку господарського процесу і поточних змін як у міжнародному праві, так і у національному законодавстві України. Поряд з цим удосконалення, що проводяться, мають також сприяти і Російській Федерації у вирішенні поточних питань перебування її громадян на території іншої держави.

Багатозначні стосунки Сторін потребують всебічного знання правових норм, якими врегульовано перебування особового складу, військових частин та установ ЧФ РФ на території України.

Це стосується як військовослужбовців Збройних Сил України, так і цивільних фахівців, особливо юристів, які повсякденно працюють у зазначеній галузі.

Тому Департамент законодавства про охорону правопорядку, національну безпеку і оборону Міністерства юстиції України, користуючись нагодою, надає роз\’яснення з деяких питань законодавства щодо перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації.

При більш-менш уважному дослідженні міжнародних документів із зазначеної проблеми видно, що процес врегулювання певний час був досить складним і суперечливим. Проте відтоді, як була прийнята Заява Президії Верховної Ради України від 6 квітня 1992 року щодо Чорноморського флоту, взаємний пошук шляхів до вирішення цього питання привів до бажаного підсумку - було прийнято низку двосторонніх українсько-російських угод, внаслідок чого сьогодні процес перебування ЧФ Російської Федерації на території України з основних позицій практично врегульовано.

Усього за цей період було прийнято більше 30 нормативних актів, як двосторонніх українсько-російських, так і актів законодавства України.

Важливе значення мали прийняті в цей період Угода між Україною та Російською Федерацією про подальший розвиток міждержавних відносин, підписана в Дагомисі 23 червня 1992 року; Угода про принципи формування ВМФ Росії і ВМС України на базі Чорноморського флоту колишнього СРСР, підписана в Ялті 3 серпня 1992 року; Угода про негайні заходи по формуванню ВМФ Росії і ВМС України на базі Чорноморського флоту, підписана у Москві 17 червня 1993 року, а також Протокол про врегулювання проблем Чорноморського флоту, підписаний в Масандрі 3 вересня 1993 року.

Врешті, статтею 1 Угоди між Україною та Російською Федерацією від 15 квітня 1994 року про поетапне врегулювання проблем Чорноморського флоту було визначено, що Військово-Морські Сили України і Чорноморський флот Російської Федерації базуються роздільно.

Відтоді процес правового врегулювання проблеми набув послідовного і конкретного характеру.

Законом України від 24 березня 1999 року Верховна Рада України ратифікувала Угоди між Україною і Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, про параметри поділу Чорноморського флоту і про взаємні розрахунки, пов\’язані з поділом Чорноморського флоту та перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Зазначені Угоди мають вирішальне значення, і вже на їх подальше втілення було спрямовано інші нормативні акти, у тому числі і внутрішні.

Прийнято документи щодо порядку перетинання державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями (суднами забезпечення) і літальними апаратами Чорноморського флоту Російської Федерації, який перебуває на території України, участі Російської Федерації в розвитку соціально-економічної сфери м. Севастополя та інших населених пунктів, у яких дислокуються військові формування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, щодо порядку використання Чорноморським флотом Російської Федерації радіочастотного ресурсу (спектра) на території України, розрахунків Чорноморського флоту Російської Федерації за спожиту електроенергію та надані комунальні послуги з підприємствами, які забезпечують його життєдіяльність та інше.

Ратифікована Законом України від 24 березня 1999 року Угода між Україною і Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України набула чинності 12 липня 1999 року.

Встановлено, що статус Чорноморського флоту Російської Федерації на території України визначається цією Угодою та іншими угодами Сторін, які укладатимуться на розвиток цієї Угоди.

У документі знайшли чітке визначення конкретні поняття, які використовуються у правових стосунках у цьому разі: військові формування Чорноморського флоту Російської Федерації, підприємства, організації та установи ЧФ РФ, місце дислокації, особи, які входять до складу військових формувань, а також поняття членів сімей осіб, які входять до складу військових формувань.

Угодою встановлено певні зобов\’язання і умови. Так, Російська Сторона своєчасно повідомляє Українську Сторону дипломатичними каналами про призначення Командуючого Чорноморським флотом Російської Федерації. Загальна чисельність особового складу, кількість кораблів, суден, озброєнь та військової техніки Чорноморського флоту Російської Федерації, що знаходяться на території України, не будуть перевищувати рівнів, визначених в Угоді між Україною і Російською Федерацією про параметри поділу Чорноморського флоту від 28 травня 1997 року.

Не менш важливим є і те, що Російська Сторона щороку, до 1 січня, за погодженим Сторонами переліком інформує Українську Сторону про загальну чисельність особового складу та основні озброєння Чорноморського флоту Російської Федерації, що знаходяться на території України.

Російська Сторона зобов\’язується не мати ядерної зброї в складі Чорноморського флоту Російської Федерації, який знаходиться на території України.

Тим самим гарантується збереження без\’ядерного статусу України.

Військові формування ЧФ Російської Федерації здійснюють свою діяльність в місцях дислокації відповідно до законодавства Російської Федерації, поважають суверенітет України, додержуються її законодавства та не допускають втручання у внутрішні справи України.

Господарська діяльність підприємств, організацій та установ Чорноморського флоту Російської Федерації не повинна суперечити законодавству України.

У свою чергу, органи державної влади України поважають статус військових формувань ЧФ РФ, вживають необхідних і узгоджених з їх командуванням заходів, що забезпечують безпеку особового складу, захист прав власності та збереження майна військових формувань, і не втручаються в їх внутрішнє життя.

Слід уважно ставитись до положення про те, що взаємовідносини осіб, які входять до складу військових формувань, та членів їх сімей з юридичними і фізичними особами України поза місцями дислокації регулюються відповідними договорами Сторін та законодавством України.

Будівництво в місцях дислокації військових формувань доріг, мостів, будівель та інших об\’єктів здійснюється Російською Стороною за узгодженням з відповідними органами України.

Утримання військових формувань на території України, їх комплектування особовим складом, фінансування та забезпечення всіма видами постачання та запасів здійснюються Російською Федерацією.

Військові формування проводять навчання й інші заходи бойової та оперативної підготовки в межах навчальних центрів, полігонів, позиційних районів і районів розосередження, стрільбищ та, крім заборонених зон, у відведених зонах повітряного простору за погодженням з компетентними органами України. При цьому зазначені об\’єкти можуть також використовуватися спільно силами військових формувань і Військово-морських Сил України за домовленістю між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Російської Федерації.

Військові кораблі та судна військових формувань із попереднім сповіщенням компетентних органів України можуть здійснювати плавання в територіальних водах України з метою заходу (виходу) в порти України, в яких дислоковані військові формування.

Слід також знати , що особи, які входять до складу військових формувань, поза місцями дислокації можуть знаходитися у встановленій для них формі одягу відповідно до порядку, що діє у Збройних Силах Російської Федерації.

Службові транспортні засоби Чорноморського флоту Російської Федерації повинні мати реєстраційний номер і чіткий знак. Використання для службових транспортних засобів номерних знаків України не допускається. Експлуатація автотранспортних засобів Чорноморського флоту Російської Федерації здійснюється з дотриманням чинних в Україні правил дорожнього руху, включаючи правила про поведінку на місці дорожньо-транспортної пригоди, а також правила перевезення небезпечних вантажів. Контроль за дотриманням зазначених правил здійснюють компетентні органи України і командування Чорноморського флоту Російської Федерації. Пересування вантажопідйомної і важкої техніки Чорноморського флоту Російської Федерації, включаючи гусеничні машини, поза узгодженими маршрутами здійснюється залізничним транспортом або на трейлерах.

Особи, які входять до складу військових формувань, перетинають українсько-російський кордон за пред\’явленням посвідчення особи військовослужбовця (військових квитків), повнолітні члени їх сімей - паспортів, а неповнолітні члени їх сімей - за записом в цих документах.

Особам, які входять до складу військових формувань, і членам їх сімей, що прямують разом з ними і перетинають українсько-російський кордон у зв\’язку зі зміною місця служби, надається право одноразово провозити свої особисті речі без стягнення мита та інших податків і зборів, що мають еквівалентну дію.

Кошти, що виділяються з бюджету Російської Федерації для фінансування військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації та осіб, які входять до їхнього складу, прибутковим податком в Україні не обкладаються. Підприємства, організації та установи Чорноморського флоту Російської Федерації провадять податкові відрахування відповідно до чинного законодавства України.

На підставі окремої угоди здійснюється участь Російської Федерації у соціально-економічному розвитку м. Севастополя та інших населених пунктів, в яких дислокуються військові формування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Зміцненню партнерських стосунків з Російською Федерацією сприяє і те, що перевезення військ, осіб, які входять до складу військових формувань ЧФ РФ і прямують поодинці і у складі військових формувань, озброєння, військової техніки та інших матеріально-технічних засобів, варт і спеціалістів, що їх супроводжують, усіма видами транспорту, які виконуються в інтересах Чорноморського флоту Російської Федерації, здійснюються в пріоритетному порядку з додержанням прикордонного, митного та інших видів державного контролю під час перетинання українсько-російського кордону відповідно до чинного законодавства України.

Зазначимо деякі аспекти, що мають суттєве значення для цивільно-правових та трудових стосунків. Так, перевезення з використанням кораблів і суден Військово-морського флоту, суден цивільних відомств Російської Федерації через порти України здійснюються з додержанням Кодексу торговельного мореплавства України, відповідних портових правил, правил безпеки судноплавства, охорони навколишнього середовища і рибальства України.

Пересування, пов\’язані з діяльністю військових формувань поза місцями їх дислокації, здійснюються після узгодження з компетентними органами України.

Особам, які входять до складу військових формувань, виплачується грошове забезпечення і заробітна плата в національній валюті України.

Російська Сторона відшкодовує шкоду, яка може бути заподіяна діями або бездіяльністю військових формувань чи особами з їхнього складу під час виконання ними службових обов\’язків громадянам або юридичним особам України, громадянам або юридичним особам третіх держав, які знаходяться на території України, в розмірах, установлених на підставі претензій, пред\’явлених відповідно до чинного законодавства України.

У свою чергу, Українська Сторона відшкодовуватиме шкоду, яка може бути заподіяна військовим формуванням на території України діями або бездіяльністю громадян або юридичних осіб України, в розмірах, установлених на підставі претензій, пред\’явлених відповідно до чинного законодавства України.

Українська Сторона зберігає за особами, які входять до складу військових формувань, та членами їх сімей право власності на нерухоме майно, що їм належить (житлові будинки, дачні та садові будівлі, гаражі тощо).

Особам, що входять до складу військових формувань, та членам їхніх сімей, які виїжджають за межі України на постійне проживання. Українська Сторона надає можливість вивозу або продажу майна, що їм належить.

Сторони забезпечать для осіб, що входять до складу військових формувань, та членів їх сімей рівні з громадянами України права на навчання в навчальних закладах загальної освіти, початкової, середньої та вищої професійної освіти, приймання до дитячих дошкільних закладів, а також на охорону здоров\’я та інші види соціального обслуговування. Порядок розрахунків у зв\’язку з реалізацією цієї статті визначається окремою угодою.

Названою Угодою врегульовано і інші важливі питання перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації. Ця Угода укладена на 20 років, і термін її автоматично продовжуватиметься на наступні п\’ятирічні періоди, якщо жодна із Сторін не повідомить письмово іншу Сторону про припинення дії Угоди не пізніше ніж за один рік до закінчення терміну її дії.

Як підсумок зазначимо, що послідовне дотримання нормативних вимог щодо перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації сприятиме успішному завершенню Року Російської Федерації в Україні.

О. Собовий - Директор Департаменту законодавства
про охорону правопорядку, національну
безпеку і оборону Міністерства юстиції
України

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>