This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/9253 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-13. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ КОНТАКТИ ЛІНІЇ ДОВІРИ ПРЕС-СЛУЖБА
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
Логiн:
Пароль:
Якщо ви ще не зареєструвалися, то ви можете зробити це тут
ЮРИДИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ
Перевірка суб’єктів нормотворення як засіб контролю за додержанням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.92 № 731 „Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади” (із змінами) Мін’юсту та територіальним органам юстиції, що здійснюють державну реєстрацію нормативно-правових актів, надано право перевіряти в міністерствах, інших органах виконавчої влади, органах господарського управління та контролю додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, у разі потреби вимагати подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію та вносити пропозиції про усунення виявлених порушень і недоліків та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у допущених порушеннях.

Крім того, Мін’юст та його територіальні органи за результатами перевірки (у разі потреби) мають право інформувати Кабінет Міністрів України, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, відповідні органи прокуратури та засоби масової інформації.

Предметом перевірки є стан додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, зокрема Конституції України (стаття 117), Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” (статті 25 та 28), Закону України „Про Національний банк України” (стаття 56), Закону України „Про місцеві державні адміністрації” (стаття 41), Указу Президента України від 03.10.92 № 493 „Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади” (із змінами) та постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.92 № 731 „Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади” (із змінами), а також нормативно-правових актів Мін’юсту з питань державної реєстрації нормативно-правових актів відповідним суб’єктом нормотворення, уносити пропозиції про усунення виявлених порушень і недоліків та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у допущених порушеннях законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Про стан виконання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів Мін’юст щопівріччя інформує Секретаріат Президента України та Кабінет Міністрів України.

Механізм здійснення Мін’юстом та його територіальними органами перевірок стану виконання суб’єктами нормотворення законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів визначено в Порядку проведення органами юстиції перевірок стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, затвердженому наказом Мін’юсту від 01.02.2005 № 13/5, зареєстрованому в Мін’юсті 01.02.2005 за № 121/10401.

Як свідчить досвід попередніх років, перевірки суб’єктів нормотворення, що здійснюють Мін’юст та його територіальні органи, є найбільш дієвим засобом контролю за додержанням законодавства з питань державної реєстрації нормативно-правових актів суб’єктами нормотворення та однією з основних гарантій дотримання прав, свобод і законних інтересів громадян.

Діяльність суб’єктів нормотворення щодо додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, виконання вимог, урахування пропозицій та зауважень органів юстиції характеризується таким чином.

Протягом 2005 року Мін’юст провів 10 перевірок суб’єктів нормотворення, унаслідок проведення яких було виявлено 148 незареєстрованих нормативно-правових актів та 230 листів, що містять нові правові норми. Найбільше незареєстрованих нормативно-правових актів було виявлено в Державній митній службі України – 82, Міністерстві оборони України – 14, Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи – 13, найменше в Міністерстві аграрної політики України – 4, Національному депозитарії – 1.

У результаті вжитих Мін’юстом заходів 124 акти було скасовано, 16 визнано такими, що втратили чинність, 1 акт вичерпав строк дії, 1 акт зареєстровано, 3 акти відповідно до рішення суду державній реєстрації не підлягають, усі 230 листів було скасовано та відкликано з місць застосування, на контролі Мін’юсту перебуває 3 акти Державної митної служби України.

У 2006 році Мін’юст провів 15 перевірок суб’єктів нормотворення ( у Державному комітеті фінансового моніторингу України, Державному комітеті ядерного регулювання України, Головному контрольно-ревізійному управлінні України, Міністерстві палива та енергетики України, Антимонопольному комітеті України, Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Державній службі автомобільних доріг України, Міністерстві України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерстві охорони здоров’я України, Державній митній службі України, Міністерстві транспорту та зв’язку України, Міністерстві промислової політики України, Державній службі експортного контролю, Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України), у ході проведення яких було виявлено 85 незареєстрованих нормативно-правових актів та 20 листів, що містили нові правові норми.

Найбільше незареєстрованих нормативно-правових актів було виявлено у Державній митній службі України – 19, Міністерстві промислової політики України – 18; по 1 акту було виявлено в Державному комітеті ядерного регулювання України, Антимонопольному комітеті України, жодного незареєстрованого нормативно-правового акта не було виявлено в Державному комітеті фінансового моніторингу України, Головному контрольно-ревізійному управлінні України, Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.

Під контролем Мін’юсту 53 акти було скасовано, 25 - втратили чинність, 4 - вичерпали строк дії, до 2 актів унесено зміни, 20 листів скасовано та відкликано з місць застосування, на контролі перебуває 1 нормативно-правовий акт Міністерства промислової політики України.

Варто зазначити, що нормативно-правові акти, які підлягали державній реєстрації, але на таку не подавались, не є чинними. Проте такі акти широко застосовуються на місцях і, як правило, суперечать чинному законодавству, порушуючи при цьому права, свободи та інтереси громадян, а тому підлягають обов’язковому скасуванню.

Наприклад, до таких нормативно-правових актів належали виявлені внаслідок проведених у 2006 році Мін’юстом перевірок: накази МОЗ від 27.09.2005 № 493 „Про формування Реєстру медичних, фармацевтичних та науково-педагогічних працівників системи МОЗ України”, який до того ж видано з перевищенням компетенції, та від 05.04.2006 № 198 „Про затвердження Інструкції про проведення туберкулінодіагностики у ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД”; наказ Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту від 29.11.2005 № 2950 „Про порядок розгляду документів, поданих всеукраїнськими громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості для одержання статусу національних спортивних федерацій”, та наказ Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту від 29.03.2006 № 993 „Про затвердження Положення про Всеукраїнський фестиваль сімейної творчості „Родинні скарби України”. Усі вказані накази скасовано суб’єктами нормотворення.

Після скасування виявлених незареєстрованих нормативно-правових актів за наявності компетенції суб’єкт нормотворення може підготувати новий нормативно-правовий акт, затвердити його розпорядчим документом та подати на державну реєстрацію в установленому законодавством порядку.

Крім того, серед суб’єктів нормотворення поширена практика неподання на державну реєстрацію нормативно-правових актів, строк дії яких обмежено, та прийнятих в порядку експерименту. У більшості випадків суб’єкти нормотворення не несуть відповідальності за неподання на державну реєстрацію таких актів, ураховуючи закінчення на момент перевірки перебігу строку дії.

Досить поширеною серед суб’єктів нормотворення є практика встановлення нових правових норм у листах та їх спрямування для застосування на місця.

Так, у результаті проведених перевірок у 2005 році було виявлено всього 230 листів, а саме: Державної митної служби України – 227, Міністерства аграрної політики України - 2, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України. 20 листів Державної митної служби України були виявлені під час перевірки у 2006 році.

Наприклад, до таких листів належать: листи Міністерства аграрної політики України від 05.02.2003 № 37-33-11/1137 та від 29.07.2004 № 37-33-11/9034, якими встановлені нові правові норми, що суперечать постанові Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 № 1877 „Про затвердження Порядку декларування зерна суб’єктами зберігання зерна”, оскільки листами фактично запроваджується нова форма звітності про декларування зерна суб’єктами його зберігання, яка відрізняється від форми, встановленої зазначеною постановою; листи Державної митної служби України від 28.10.2005 № 11/2-19/13597-ЕП „Щодо митного контролю і митного оформлення м’яса та м’ясопродуктів, які переміщуються транзитом”, від 21.12.2005 № 11/4-14/16365-ЕП „Про митний огляд транспортних засобів”, яким установлено додаткові вимоги до проведення митного огляду вантажно-пасажирських транзитних засобів; від 14.02.2006 № 11/1-9/1462-ЕП „Про митне оформлення партій товару при залізничних перевезеннях” тощо. Такі листи підлягають негайному скасуванню та відкликанню з місць застосування.

На вимогу Мін’юсту всі листи скасовано суб’єктами нормотворення та відкликано з місць застосування.

Слід зауважити, що нові правові норми повинні бути викладені в нормативно-правовому акті, затвердженому розпорядчим документом суб’єкта нормотворення та зареєстрованому в установленому законодавством порядку у відповідному органі юстиції.

Стан справ на рівні територіальних органів Мін’юсту щодо проведених ними перевірок суб’єктів нормотворення характеризують такі дані.

У 2006 році головні управління юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі в результаті проведених 523 (у 2005 році – 529) перевірок суб’єктів нормотворення виявлено 545 (у 2005 році – 332) незареєстрованих нормативно-правових актів, з яких 104 (у 2005 році -97) подано на державну реєстрацію в установленому законодавством порядку, 211 (у 2005 році – 82) скасовано суб’єктами нормотворення, 183 (у 2005 році – 118) вичерпали строк дії, 47 (у 2005 році – 35) нормативно-правових актів перебувають на контролі.

Районними управліннями юстиції протягом 2006 року в ході проведення 5395 (у 2005 році – 5863) перевірок суб’єктів нормотворення було виявлено 891 (у 2005 році – 643) незареєстрований нормативно-правовий акт, з них 384 подано на державну реєстрацію в установленому законодавством порядку, 158 скасовано органами нормотворення, 296 вичерпали строк дії, на контролі перебуває 53 нормативно-правових акти.

Незважаючи на те, що виявлені під час перевірок незареєстровані нормативно-правові акти підлягають негайному скасуванню, на сьогодні ще досить значною залишається кількість виявлених незареєстрованих нормативно-правових актів, що перебувають на контролі в органах юстиції, що фактично свідчить про грубе ігнорування суб’єктами нормотворення вимог органів юстиції про усунення порушень законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Досі на контролі в Мін’юсті перебувають виявлені в результаті проведеної у 2005 році перевірки 3 нормативно-правових акти Державної митної служби України (спільні накази Державної митної служби України та Національної акціонерної компанії „Нафтогаз України” від 25.01.2000 № 21/37 „Про затвердження Тимчасової інструкції по здійсненню фактичного контролю природного газу, що переміщується через митний кордон України трубопровідним транспортом” (із змінами), від 30.11.2000 № 378/685 „Про здійснення митного контролю за обсягами природного газу, що переміщується через митний кордон України для зберігання в підземних сховищах газу”; спільний наказ Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України та Державної митної служби від 28.09.2001 № 482/636 „Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Держстандарту та Держмитслужби від 06.03.96 № 103/85”); та спільний наказ Міністерства економіки, Міністерства освіти і науки України та Міністерства промислової політики України від 21.11.2005 № 434/668/442 „Про затвердження Методики оцінки ефективності виконання інноваційних проектів та діяльності технологічних парків”, виявлений у 2006 році внаслідок перевірки Міністерства промислової політики України.

Слід зазначити, що такі нормативно-правові акти відповідно до статті 3 Указу Президента України від 03.10.92 № 493 „Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади” є нечинними і їх застосування є порушенням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

На сьогодні органи юстиції не мають вагомих важелів впливу на суб’єктів нормотворення щодо скасування ними виявлених під час перевірок незареєстрованих нормативно-правових актів, які повинні переглянути та скасувати такі акти.

Вирішенню нагальних проблем з даного напрямку роботи більшою мірою сприятиме прийняття Верховною Радою України Законів України „Про нормативно-правові акти” та „Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення”.

Установлення адміністративної відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, зокрема щодо неподання посадовими особами на державну реєстрацію нормативно-правових актів, направлення до виконання незареєстрованих нормативно-правових актів та нормативно-правових актів, не доведених до відома населення у встановленому порядку, а також установлення і направлення до виконання листів, телеграм тощо, у яких встановлені нові правові норми, дасть змогу забезпечити належний рівень дисципліни посадових осіб, а також сприятиме захисту прав, свобод і законних інтересів громадян.

Головний спеціаліст
відділу з питань соціального,
трудового та гуманітарного
законодавства Департаменту
державної реєстрації
нормативних актів
Світлана Тулайдан

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
07-10.08.2007р.
Засідання кваліфікаційних комісій нотаріату

Інші анонси >>

  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Юридичні консультації
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті

АРХІВ НОВИН
Серпень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>